• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kahvaltı ederek zayıflama efsanesine son

• Konu Sahibi Konu Sahibi Chess
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Kahvaltı ederek zayıflama efsanesine son
James GallagherBBC Sağlık Editörü
  • 8 saat önce
Paylaş
150309165400_breakfast_624x351_bbc_nocredit.jpg

"Kahvaltı en önemli öğündür. Sizi tok ve enerjik tutar, abur cubur yemenizi engeller, metabolizmanızı hızlandırır, şişmanlamazsınız."

Bize sürekli söylenen bu. Fakat bazı uzmanlar bunun bir efsane olduğu görüşünde.

Kahvaltı etmeli miyiz?
Yapılan araştırmalar, sürekli olarak aşırı kilolu ve obez insanların kahvaltı etmediğini gösteriyor.

Fakat bu bir sebep sonuç ilişkisi doğurur mu?

Örneğin dondurma tüketimi artarken, güneşte aşırı yanma vakaları da artar. Buradan dondurma yemenin güneş yanığına neden olduğu sonucuna varmayız.

Kiloyla kahvaltı arasındaki bağlantı kahvaltıyla açıklanabileceği gibi, kahvaltı eden insanların genellikle daha hareketli, daha iyi beslenme alışkanlığı olan ve daha sağlıklı yaşam süren insanlar olmasından kaynaklanıyor da olabilir.

150709104859_english_breakfast_624x351_bbc_nocredit.jpg

Image captionTipik İngiliz kahvaltısı o kadar sağlıklı değil
Britanya'daki Obezite Gözlemevi, kahvaltının daha sağlıklı bir yaşam için "iyi" olduğunu söylemekle birlikte "Kiloyla kahvaltı arasında bir sebep sonuç ilişkisi mi var yoksa kahvaltı sadece diğer sağlıklı yaşam unsurlarının bir işareti mi, bunu net bir şekilde söyleyebilmek mümkün değil" sonucuna varıyor.

Kahvaltı yargılanıyor
İnsanların yeme alışkanlıklarını fiilen değiştiren bazı klinik deneyler yapıldı fakat bunlar deneklerin kilosunu hiç bir şekilde değiştirmedi.

Bunlardan en kapsamlısının sonuçları American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlandı.

Alabama Üniversitesi'nde yapılan 4 ay süreli deneye katılan 300 aşırı kilolu ya da obez insanın bir kısmına kahvaltılı bir kısmına kahvaltısız bir diyet veriliyor.

Deneyi yürüten ekibin başındaki Profesör David Allison, "Kilo kaybı konusunda kahvaltı edenlerle etmeyenler arasında hiç bir fark olmadı. Kilo ve kahvaltı ilişkisinin en azından yetişkinler açısından bir efsane olduğu fikrine daha yatkın olduğumuzu söyleyebilirim" diyor.

Profesör Allison, kahvaltıyı bırakan insanların çoğunun bunu muhtemelen kilo kaygısıyla yaptıklarını söylüyor.

150407112016_cereales_624x351_thinkstock.jpg
Image copyrightThinkstock
Image captionUzmanlar kahvaltı için lifli yiyecekleri tercih etmek gerektiğini söylüyor
Tabi kahvaltı etmezken etmeye başlayanlar, diğer öğünlerden eksiltmezlerse kilo alma riskiyle karşı karşıya da gelebiliyorlar.

Profesör Allison, "Kahvaltı etme tavsiyesi kilo kaybetmek isteyenler açısından bu noktada yerinde bir tavsiye değil" diyor.

Kahvaltının dayanılmaz cazibesi
Doktor Alison Tedstone ise kahvaltı savunucularından.

Tezini, kahvaltı etmeyenlerin genellikle daha şişman olduklarına dair araştırmalara işaret ederek savunuyor.

Bu ikisi arasında sebep sonuç ilişkisi olmayabileceği yönündeki yorumları ise "Kahvaltı konusundaki kanıtlar yeterli değil" diyerek kabul ediyor.

Fakat, Doktor Tedstone'un kahvaltıyı savunmak için başka sebepleri de var.

"Kahvaltı sağlıklı yenmesi ve kontrol edilmesi en kolay öğün" diyor. Kahvaltı etmemenin daha sonra çok acıkıp abur cubur yeme ya da vücuda yararlı gıdaları alamama risklerini artırdığına işaret ediyor.

Sağlıklı kahvaltı tarifi
"Mükemmel kahvaltı diye bir şey yok" diyen Doktor Tedstone, burada anahtar kelimenin lifli gıdalara odaklanmak olduğunu söylüyor.

"Bir bütün olarak baktığımızda diyetimizde yeterince lif yok. O yüzden kahvaltı lifli şeyler yemek için bir fırsat" diyor.

Yulaf ezmesi, müsli, meyveler, tam tahıl ekmek hep lif oranı yüksek yiyecekler.

Fakat bazı müsli benzeri gıdalara fazlasıyla şeker ve tuz katılabiliyor. Uzmanlar etiketlere dikkat etmek gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Beyne gıda
Kahvaltıyı savunanları bir başka iddiası kahvaltı eden çocukların okulda daha başarılı olduğunu gösteren araştırmalar.

150512180315_sp_aluna_prova_624x351_pa_nocredit.jpg
Image copyrightPA
Image captionKahvaltı eden öğrencilerin okulda daha başarılı olması da başka faktörlere bağlı olabilir
Galler'deki Cardiff Üniversitesi'nde geçen yıl yapılan bir araştırma da bu verileri destekledi.

Fakat bu çalışmalarda da kahvaltı ile kilo arasındaki bağa ilişkin uyarılar yapılıyor.

Bristol Üniversitesi'nden Profesör David Rogers, "Çocuğun kahvaltı etmemesinin gerisinde fakir bir evden gelişi olabilir. Belki aile çocuğa kahvaltı veremiyor. Ve çocuğun okuldaki başarısızlığının gerisinde yoksulluğin getirdiği diğer koşullar yatıyor olabilir" diyor.

Doğrusu ne?
Bir çok uzmanın üzerinde birleştiği makul noktalar var.

"Kahvaltı ediyorsanız, en sağlıklı bir şekilde kahvaltı etmeye gayret etmelisiniz. Kahvaltı etmiyorsanız, ille de kahvaltı etmeniz gerekmez, ama etmeyi bir düşünün."

Bazı uzmanlar insanların kahvaltılı ve kahvaltısız bir günde yeme davranışlarını gözlemleyerek kendileri için en iyisini seçmelerinin iyi olacağını savunuyor.
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/01/160104_kahvalti

Benim kahvaltım Havuçlu kek ve çikolatalı sütten oluşuyor. Paketli ürün insanlarıyız malesef.

Geçen hafta rahatsızlandığımdan beri evde olduğum günler zorla kahvaltı yaptırma programına maruz kaldım. Benim için kabus demek bu mide alışmamış peynir zeytin türevi yiyeceklere :KK48:

ayy annem çocukken tv deki kahvaltı çok önemli söylemleriyle bizi asla kahvaltısız yollamazdı, bir haşlanmış yumurtamızda olmazsa olmazlardandı:KK53::KK53:
gerçi aynı algı bende de var bende çocuğumu kahvaltısız yollamıyorum ama doğruluğundan emin değilim
kendimse son yıllarda bayağı aksatıyorum, daha önce ben de sıkı sıkıya bağlıydım bu rutine...

15 yıldır falan kahvaltı yapmıyorum.
Hiç zayıflama anlamında faydasını görmedim.

kahvaltı hayatı zorlaştırıyor bence ya, hep bu 6 öğünü uyduranların başının altından çıkma bu da:KK53::KK53:

Kahvaltı nasıl önemsiz olur ya? Bir kere metabolizma için bile çok önemli. Ben kahvaltı yapmadığımda akşama kadar dayanırım ama kahvaltı yaptıysam dayanamam. Veya akşam acıkmadan hafif bir yemek yedim diyelim, yemeğe kadar acıkmamışken o hafif yemekten bir saat sonra acıkabiliyorum.
Ayrıca sabah yenilen yumurtanın zayıflamak için her türlü faydası var. Kahvaltı yapıp zayıflayamayan insanlar ancak, bir şey faydalı diye yenilmesi önerildiğinde o şeyden çok fazla tüketen yurdum insanı kafasındakilerdir. Evet kahvaltı yapın ama kızarmış beyaz ekmeğe tereyağ bal sürüp, üstüne patates kızartması yeyip, yumurtaya bana bana yarım ekmek bir ekmek tüketmeyin. Kahvaltı var kahvaltı var.

Kendimi bildim bileli günün erken saatlerinde herhangi bir şey yemek benim için işkence olmuştur. Yani anlayacağınız kahvaltı alışkanlığım yok. Yapacaksam da 12-1 arası yaparım kahvaltı. Kilo problemim olmadı şimdiye kadar. Hatta hayatımın uzunca bir dönemini kilo almaya çalışarak geçirdim. Kilo almayı başardığım dönem de sabah kalkar kalkmaz bol yağlı tost yiyip kola içtiğim zamanlardı. Yani kahvaltı kilo aldırır. Bence tabi, kaynak sormayın.

Son düzenleme:
Kahvaltı yapmıyorum.Yapsam da hiçbir şey yemiyorum,kuru ekmek yiyip kalkarım.
Nedense kahvaltıya bir türlü ısınamıyorum öğün olarak.Sabahları biraz meyve yemek bence yeterli.

Kahvaltı etmezsem kimse yanıma yaklaşmasın, tam bir sinir küpü oluyorum, öğle yemeği hatta akşam yemeği yemesem olur ama kahvaltı etmeden duramam.

Kahvaltı etmezsem olmaz diyorum ama öyle tıka basa yediğimden değil, 1 dilim ekmekle neyi ne kadar yersem.
Kilonun kahvaltı etmek veya etmemekle ilgisi olduğunu düşünmüyorum, iddia ediyorum kilo metabolizmayla ve kesinlikle genetik yatkınlıkla da ilgisi var.

Metabolizmanız yavaşsa ve aileden kiloya yatkın gen almışsanız istediğiniz kadar diyet yapın, aç gezin, en fazla 5-10 kg verirsiniz, diyeti bozduğunuz an verdiğinizden fazlasını alırsınız.

kahvaltıdan nefret edıyorum hayatımda yedıgım siyah zeytın sayısı 20 yı gecmez heleki beyaz peynırın kokusuna bile tahammulum yok gayette zayıfım:P

Soyle birsey duydum...
uyandigimizda ilk 5 veya 10 dakka icinde yemek yersek kilo olarak donuyor....

Kendimi bildim bileli günün erken saatlerinde herhangi bir şey yemek benim için işkence olmuştur. Yani anlayacağınız kahvaltı alışkanlığım yok. Yapacaksam da 12-1 arası yaparım kahvaltı. Kilo problemim olmadı şimdiye kadar. Hatta hayatımın uzunca bir dönemini kilo almaya çalışarak geçirdim. Kilo almayı başardığım dönem de sabah kalkar kalkmaz bol yağlı tost yiyip kola içtiğim zamanlardı. Yani kahvaltı kilo aldırır. Bence tabi, kaynak sormayın.

Şu yazdığından sonra daha da bana özel mesaj atma, seninle arkadaşlığımız, ruh ikizliğimiz burada bitmiştir. :63:
Ben de evlendiğimden beri kilo vermeye çalışan bir insanım (dım), verdim sonunda çok şükür. Ayrıca bol yağlı tost ve cola ikilisini ne zaman yersen yer kilo aldıracağı kesin :KK53:
Kaynak sormayın :D :D Kaynağımız Sephora'nın tecrübeleri. :KK19:
Bu arada diyet yapanlara küçük bir bilgi: Verdiniz emek emek o kiloları, tamam. Ama asıl mesele indiğiniz kilonun civarında (+1, +2 kilo olabilir) 1 sene kalmak. Benim 1 seneyi geçti. Ara ara 1-2 kilo alıyor gibi oluyorum sonra gidiyorlar geri. Klasik savunmam ödem o ödem :KK53:

Şu yazdığından sonra daha da bana özel mesaj atma, seninle arkadaşlığımız, ruh ikizliğimiz burada bitmiştir. :63:
Ben de evlendiğimden beri kilo vermeye çalışan bir insanım (dım), verdim sonunda çok şükür. Ayrıca bol yağlı tost ve cola ikilisini ne zaman yersen yer kilo aldıracağı kesin :KK53:
Kaynak sormayın :KK70: :KK70: Kaynağımız Sephora'nın tecrübeleri. :KK19:
Bu arada diyet yapanlara küçük bir bilgi: Verdiniz emek emek o kiloları, tamam. Ama asıl mesele indiğiniz kilonun civarında (+1, +2 kilo olabilir) 1 sene kalmak. Benim 1 seneyi geçti. Ara ara 1-2 kilo alıyor gibi oluyorum sonra gidiyorlar geri. Klasik savunmam ödem o ödem :KK53:
Sephoraa benim ruh ikizim:KK70::KK70:
Bende gelsin tereyağlar, gitsin patatesler laaappp laaappp yerim hayatım yemekle ve uyumakla geçti, uyku kilo yapar derler ama çok afedersin hiç verecek kadar kilom olmadı üstünüze afiyet :KK70:
Bir kere aşırı kiloluydum o da gebeliğimde, 42 kilodan 60 kiloya çıkmıştım, doğumdan 1 ay sonra yine 42 kiloydum, metabolizmamı seviyorum, bu bünye diyet nedir bilmedi:KK14:

Her şey gibi kahvaltının da sağlıklısı.

Eğer sağlıklı besleniyorsak elbette kahvaltı edilmeli.

Ama poğaçalar bilmem nelerle yapılan kahvaltı kahvaltı değildir.

Ben de kahvaltıyı es geçip bir elma, ara öğünde bir havuç gibi öğlene kadar geçiştiriyorum. Öğlen biraz yiyorum ama akşam son 1 aydır çorba+salata idare etmeye çalışıyorum. Yemekten 1 saat sonra yulaf ezmesi yiyorum.

Benim tiroit sorunumdan sonra beslenme uzmanı oldum sanki milletin başına.:KK70:

Her şey gibi kahvaltının da sağlıklısı.

Eğer sağlıklı besleniyorsak elbette kahvaltı edilmeli.

Ama poğaçalar bilmem nelerle yapılan kahvaltı kahvaltı değildir.

Ben de kahvaltıyı es geçip bir elma, ara öğünde bir havuç gibi öğlene kadar geçiştiriyorum. Öğlen biraz yiyorum ama akşam son 1 aydır çorba+salata idare etmeye çalışıyorum. Yemekten 1 saat sonra yulaf ezmesi yiyorum.

Benim tiroit sorunumdan sonra beslenme uzmanı oldum sanki milletin başına.:KK70:

ay ben kahvaltıda elma yesem, herhalde yarım saat sonra beni kendimi kolumu kemirirken bulurlar, öyle böyle acıktırmıyor elma:KK53::KK53: poğaça konusunda haklısın zaten onu da yesen yarım saat sonra açıklık krizi... Muzaffer kuşkan mı ne söylemişti, poğaçayı ancak savaş çıktıksa kıtlık varsa yerim diye...
en iyisi okkalı sade bir türk kahvesi

Kaynak sormayın :KK70: :KK70: Kaynağımız Sephora'nın tecrübeleri. :KK19:

Aman tamam be, yanlışlıkla bi mesaj daha atmışım bi daha atmam. Hem benim de şu an simitlerim var ama ben seviyorum onları.

Sephoraa benim ruh ikizim:KK70::KK70:
Bende gelsin tereyağlar, gitsin patatesler laaappp laaappp yerim hayatım yemekle ve uyumakla geçti, uyku kilo yapar derler ama çok afedersin hiç verecek kadar kilom olmadı üstünüze afiyet :KK70:
Bir kere aşırı kiloluydum o da gebeliğimde, 42 kilodan 60 kiloya çıkmıştım, doğumdan 1 ay sonra yine 42 kiloydum, metabolizmamı seviyorum, bu bünye diyet nedir bilmedi:KK14:

Mune seninle kesin ruh ikiziyiz ama beden ikizi değiliz. 42 kilo neyyy, bir lokmalık hatun... Benim normal kilom nerdeyse senin hamilelik kilon. Hamile kalırsam kutup ayısı kıvamına geleceğim. Hedefim top yutmuş safinaz gibi görünmek hamileyken :KK59:

Back