• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kağıt israfını hep beraber önleyelim....

akşam haberlerde bir davanın savunma belgelerininin en azının 4.5 kğ gelen binlerce sayfadan oluştuğunu duydum kafamda hemen kaç ağaç gitmiştir diye hesapladım ve kahroldum ya

Akadaşlar,aslında yalnızca kağıt değil.Ülkemde sosyal sorumluluk ve dayanışma duygusunu geliştirmeye ihtiyacımız var.
Ormanlar yakılp yıkılıyor,o an için üzülüyoruz.
Doğa katlediliyor.Bergamalıların eylemlerine hangimiz duyarlıydık?
Eğer sorumluluk hissedebilseydik,tüm Türkiye arkalarında olurduk.
Kaz dağlarını bilirmisiniz bilmem ama görseydiniz o güzelliği içiniz parçalanır,altından nefret ederdiniz.
En azından ben böyle hissettim.
Bu daha ilki daha aklıma geldikçe yazacağım sosyal sorumsuzluk örneklerini.....
Ben de suçlu sayılırım yanlarında olmayıp uzaktan desteklediğim için...

Toplum olarak o kadar tepkisiz,vurdumduymaz bir haldeyiz ki.Adam sende diyip geçiyoruz ya da uzaktan ah vah diyoruz bitiyor.Somut hiçbir şey yok.Mail attığım yerlerden bile cevap gelmedi bana.Lafta duyarlıyız.Korkuyorum gelecek nesiller adına.

Akadaşlar,aslında yalnızca kağıt değil.Ülkemde sosyal sorumluluk ve dayanışma duygusunu geliştirmeye ihtiyacımız var.
Ormanlar yakılp yıkılıyor,o an için üzülüyoruz.
Doğa katlediliyor.Bergamalıların eylemlerine hangimiz duyarlıydık?
Eğer sorumluluk hissedebilseydik,tüm Türkiye arkalarında olurduk.
Kaz dağlarını bilirmisiniz bilmem ama görseydiniz o güzelliği içiniz parçalanır,altından nefret ederdiniz.
En azından ben böyle hissettim.
Bu daha ilki daha aklıma geldikçe yazacağım sosyal sorumsuzluk örneklerini.....
Ben de suçlu sayılırım yanlarında olmayıp uzaktan desteklediğim için...

biz milletçe nede böyleyiz
duyarsız ve bastırılmış:1shok:

ya arkadaşlar
bu kampanya bıraktığım gibi
duruyor nerdesiniz-tatlicadiarzu-

merhaba kızlar
ufak birşey eklemek istedim
çalışan ve sürekli kağıtla çalışan arkadaşlarımız için bir fikir olur en azından

İş maillerimizin altında genelde İsim soyad,tel,fax vb..detaylarımız oluyor

Bunun altına da, isterseniz şu küçük ibareyi ekleyebilirsiniz
8167cevrewx8.jpg

Çevre sorumluluğunuzu düşünerek lütfen gerekmedikçe çıktı almayınız.

Çok hoşuma gitti,ben yazışmalarımda artık kullanıyorum
sevgilera.s.

Arkadaşlar bu ara yoğun bir tempom var.Ama kendi adıma apartman girişine bir koli koyup, atık kağıtları burada toplamayı başardım(tüm apartmanın atık kağıtları bunlar).
Yakında Lokman Hekim sağlık vakfına ileteceğim.
En azından kendi çevremde başardım.Darısı tüm ülkemin başına!.........
Herkes önce kendi çevresinden mesul olmalı bence.Gerçekten zor değil....................

Çekül Vakfı: info@cekulvakfi.org.tr
7 Ağaç Kampanyası: 7agacprojesi@cekulvakfi.org.tr
Çevre Projeleri: gorkem.gul@cekulvakfi.org.tr
Kağıttan Ormanlar Projesi: cekul@cekulvakfi.org.tr

Her birimiz günlük yaşamımızda tükettiğimiz kağıt, kalem, mobilya, yakacak gibi çeşitli gereksinimlerimiz için yılda ortalama “7 Ağaç”ın kesilmesine neden oluyoruz. Bir başka deyişle, her yıl doğaya, “7 Ağaç” borçlanıyoruz.

Bu bilinçle yola çıkan Vakfımız, 1993 yılından beri yürütmekte olduğu, Türkiye’nin en geniş sivil katılımlı ağaçlandırma girişimlerinden biri olan “7 Ağaç Ormanları” projesini başlattı.

Çevre ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle başlatılan projenin ana hedefleri; ülkemizin orman varlığını arttırmak, yeni kent ormanları yaratmak, toprağı ve su havzalarını korumak, her bireyin, her yıl tükettiği kadar ağacı doğaya geri vermesini sağlamaktır.

Projeye, her kesimden birey, kolayca destek verebiliyor. Katılımcılarımız, kendi adlarına ya da sevdiklerine, doğum günü, yılbaşı, anneler günü, yıldönümü gibi özel nedenlerle "7 Ağaç" armağan edebiliyor, korular oluşturabiliyorlar.

Gönüllülerimizin katkılarıyla, Çevre ve Orman Bakanlığı gözetiminde dikilen yaklaşık 3 milyon fidan, bugün, Antalya, Bilecik, Bursa, Harran, İstanbul, Marmaris ve Sivas’taki “7 Ağaç Ormanları”nda, büyümeye devam ediyor. Fidanların bakımı Bakanlığın ilgili birimlerince gerçekleştiriliyor.

Her yıl Kasım ve Mart aylarında düzenlenen fidan “dikim şenlikleri”nde, doğa severler elbirliğiyle yeni ormanlar oluşturuyor. Ayrıca gelenekselleşen “7 Ağaç 7 Yaşında” etkinlikleri kapsamında da, yedi yaşına basan fidanların gelişimleri izlenerek, katılımcılar bilgilendiriliyor.

Mutlu Günleriniz İçin ÇEKÜL den Doğa Dostu Armağan Alternatifleri
TÜKETİM ALIŞKANLIKLARIMIZI DOĞADAN YANA DEĞİŞTİRELİM, NİKAH ŞEKERİ YERİNE DÜNYAMIZA DA BİR ARMAĞAN VERELİM!

Nikâh şekeri yerine mutlu gününüz anısına “7 Ağaç Ormanları” nda bir koru oluşturabilirsiniz. Mutluluğunuzu paylaştıkları için dostlarınıza teşekkür ederken, dağıtacağınız kartlarla nikah şekeri yerine fidanlar diktiğinizi de duyurabilirsiniz. Bizden fidan sayısı kadar alacağınız kartların sayısını arttırabilir, adedi 0.50 YTL bağış bedeli karşılığında alabilirsiniz. Bu seçenek size hem çok özel ve kendinize özgü hem bütçenize uygun seçimler üretebilme olanağı vermektedir.

Örnek: 200 kişilik nikah şekeri için

70 fidanlık koru (300.00 YTL) için 70 adet duyuru kartı tarafımızdan verileceğinden 130 adet rulo karta ücret ödenecektir
130 x 0.50 = 65.00 YTL kart bedeli
Toplam: 365.00 YTL.

nikah_01.jpg

nikah_02.jpg

7 Ağaç bedeli 30YTL.’ dir. Bir koru en az 70 fidandan oluşur.

Davetiye olarak kullanabileceğiniz kartımızı; zarfı ile birlikte bizden temin edebilirsiniz. Kart üzerine sizin belirleyeceğiniz davet metni basılacaktır. Ayrıca davetiyenizde, çiçek göndermek yerine, sizin için doğaya “7 Ağaç” armağan etmelerini de isteyebilirsiniz.

nikah_04.jpg
nikah_03.jpg

Zarfı ile beraber kart bedeli: 1.00YTL.dir.

Çekül Vakfı

Son düzenleme:

Bugüne kadar hiç ‘çöp ekonomisi' diye bir şey duydunuz mu?
Hiç sanmıyorum.

Çünkü çoğu kişi için çöp, kullanım dışı kalan evsel atıklarının kendilerinden uzaklaşması anlamına gelir. Toplumumuzda değil çöp ekonomisi, çöple ilgili olarak çevre temizliği bilinci de ne yazık ki istenen düzeyde değil.

Üzerinde hiç kafa yormadığımız çöp konusu aslında hem kişisel sağlığımız, hem çevre temizliği hem de ülke ekonomisi yönünden çok önemli.

Durduk yerde nereden çıktı bu çöp konusu diye sorarsanız, ÇEVTEM Bölge Müdürü Fazlı Coşkuner ve X .......... Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü ...... ile dün bu konuda uzun, uzun sohbet ettik.

ÇEVTEM, başta X...... olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 15 belediyenin temizlik işlerini yürüten bir firma. Araç ve personel donanımı, yeni uygulamaları ile de gerçekten işlerinin hakkını veriyorlar.

Örneğin .X.........'da 5 bin konuta ücretsiz çöp kovaları dağıtmışlar. Daha önce köşe başlarındaki çöp konteynerine kadar gitmeye üşenip de çöpü konteynerin çevresine atan mahallelilerin bu çöp kovaları sayesinde çevreyi daha temiz tuttukları görülmüş.

Her konut, kendilerine tahsis edilen çöp kovasını hem daha temiz kullanıyor hem de çöpleri dışarıya atmaktan vazgeçiyor.

Bu yıl 60 bin konuta dağıtılması hedefleniyor bu çöp kovalarından.

Hoşuma giden bir başka uygulamaları da Darıca'daki ilköğretim okullarında 2 yıldır sürdürdükleri kağıt toplama kampanyaları.

Okullardan toplanan kağıtlardan elde edilen gelirle tekrar o okullara çeşitli kırtasiye ve fotokopi kağıdı alıyorlar.

2007 yılında okullardan tam 38 ton kağıt toplayıp 11 Bin YTL civarında gelir elde etmişler ve bu parayla okullara malzeme sağlamışlar.

1 ton kağıt için 17 çam ağacı feda edildiğine göre, 38 ton kağıdın geri dönüşümü sağlandığında tam 650'ye yakın çam ağacı kurtulmuş oluyor.

Çöplerle ilgili üzerinde durulması gereken en önemli konu, çöplerin geri dönüşümünün sağlanmasıdır. Bu konuda gelişmiş ülkeler çeşitli tesisler kuruyor ancak ülkemiz bu konuda da çok geride.

Sadece X........'da günde 115 ton çöp toplanıyor ve bu çöplerin yüzde 30'unun geri dönüşümü sağlanabilir. Ama tesis olmadığı için paralarımız da çöpe gidiyor! Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu konuda öncü olmalı ve buna yönelik bir proje geliştirmelidir.

Çöplerle ilgili vatandaşlarımıza düşen görev ise çöpleri gelişigüzel bir şekilde atmamalı, temizlik görevlilerine yardımcı olarak belirtilen yerlere atmalıdır.

ÇEVTEM'in okullarda sürdürdüğü kağıt toplama kampanyası örneği, diğer belediyelerin de ödevi olmalıdır.

Çöp deyip geçmeyin, paramızı çöpe atacak kadar zengin bir ülke değiliz!

Bayanlar bu yazı benim yaşadığım yerde çıkan yerel bir gazeteden alınmıştır.Yani çok da duyarsız değilmişiz.Bu bakımdan ÇEVTEM'e teşekkür ediyorum ben kendi adıma.........

Şahsen dün Antalya'daki orman yangını duyunca içim sızladı. Üstelik sözleşmeleri bittiği için yangın söndürme ekipleri de yok. İşte ciğerlerimiz ormanlar konusunda bu kadar duyarsız bir ülkeyiz. Onlardan oluşan atık kağıtları mı düşünecekler? Açıkçası ben hiç bir şey beklemiyorum artık. Umutsuzum. Biz burda istediğimiz kadar çırpınalım. Açıkçası işyerimiz çok büyük bir devlet dairesi ve o kadar duyarsız, düzeltilemez insanlar var ki onlar olduğu müddetçe çırpınışlarımız boşuna.

Sözleşmenin bitmesi olayı çok acı bir durumdu.Ciğerlerimiz yanıyor kimse oralı olmuyor.Orman yangını çok basit bir olardır çünkü!!!!!!!!!!!!!

Kızlaar Lokman hekime yazdım gelip kağıt atıklarını alın diye,10 gün olmuştur sanırım.Ses soluk yok!............

biz sırf bu nedenle türk telekomun e-fatura sistemine geçtik. umarım daha çok insan bu konuda bilinçlenir ve artık en azından faturalar için kağıt basılmasını önlemiş oluruz. zaten sanırım artık herkese öyle olacak değil mi? o kadar büyük farklar çıkıyo ki ortaya inanamazsınız... kağıt israfını hep beraber önleyelim ki daha çok ağacımız kurtulsun a.s

teşekkürler türk telekom

Son düzenleme:

merhalar...
fidan dikmek çok güzel birsey evet ama tek o fidanı dikmekle iş bitmiyor ki , mesela bazı vakıf ve kuruluslar il dısına agac korulukları yapmak için fidan dıkıyorlar yaa pekı sonra onlar ne oluyor bakımsızlıktan kuruyup gidiyor.. yaa susuzluktan ya da yabani otlar birsekılde fidanın gelısmesını onluyor..
fidanı dikmekle iş bitmiyor insanlardan uzaklarda biryere o fidanı gomleklede iş bitmiyor ..
bu işi sırf yapmak için yapmak gereken diyenlere olsun yazım.. bir etegi teğelliyip giyersenız ne olur ?? giydimiz an sokulup gider değil mi,makına dıkısı yapmadan . umarım anlatabilmişimdir demek istedıklerımı.. _sevgiler_ a.s.

Abbacığım sana aktılmamak mümkün değil.Ama herkes kendine ddüşeni yapsın başkasından beklemesin.Ben bu konuyu açarken fazla umutlu değildim.Ama sağolsun arkadaşlar çok destek verdi.kendimce yapabildiğimi yaptım.Çevreme örnek olmak adına kendi aartmanımızdaki gazeteleri,süt paketlerini,yumurta kolilerini apartman girişine yerleştirdiğimiz bir kolide topladık.Belediyeye başvurduğumuz halde gelip almıyorlar.Bugün bizzat gideceğim.Apartman geri dönüşüm olileri yerleştirmelerini isteyeceğim.Bakalmı ne olacak.........

senin adına çok sevindim canımm.insallah busefer kabul ederler istedıgını.. burada eskısehırde böyle bi uygulamaya baslandı 1.5yıl oldu , haftanın belli bir gunu gelıyorlar toplayıp gidiyorlarkii kocaeli eskısehırden çokbuyuk ,oradada baslanır yakında ben oyle umut ediorum ;)
bende arada giriyorum kusura bakmayın , ama tam destek devam tabıkı..
ben yollarda goruyorum hep iller arası yolculuklarda o bakımdan yazmak istedım bir tabelada,
xxx korulugu dior ama agac agac namına bişy kalmamıs :(((
a.s. birgun bu zihniyetlerin hepsini değiştirecegiz ve biz avrupayı değil avrupa bizi ornek alacak :D

İki gün önce çevteme mail yolladım bu konuda,kimse ilgilenmiyor emin olun.
Apartman girişi dağ gibi yığıldı.Millet bana kızmaya başladı.Senin nene gerek kaağıt israfını önlemek diyecekler utanmasalar........Bakalım, sonucu ben de merak ediyorum..

Back