Bugüne kadar hiç ‘çöp ekonomisi' diye bir şey duydunuz mu?
Hiç sanmıyorum.
Çünkü çoğu kişi için çöp, kullanım dışı kalan evsel atıklarının kendilerinden uzaklaşması anlamına gelir. Toplumumuzda değil çöp ekonomisi, çöple ilgili olarak çevre temizliği bilinci de ne yazık ki istenen düzeyde değil.
Üzerinde hiç kafa yormadığımız çöp konusu aslında hem kişisel sağlığımız, hem çevre temizliği hem de ülke ekonomisi yönünden çok önemli.
Durduk yerde nereden çıktı bu çöp konusu diye sorarsanız, ÇEVTEM Bölge Müdürü Fazlı Coşkuner ve X .......... Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü ...... ile dün bu konuda uzun, uzun sohbet ettik.
ÇEVTEM, başta X...... olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 15 belediyenin temizlik işlerini yürüten bir firma. Araç ve personel donanımı, yeni uygulamaları ile de gerçekten işlerinin hakkını veriyorlar.
Örneğin .X.........'da 5 bin konuta ücretsiz çöp kovaları dağıtmışlar. Daha önce köşe başlarındaki çöp konteynerine kadar gitmeye üşenip de çöpü konteynerin çevresine atan mahallelilerin bu çöp kovaları sayesinde çevreyi daha temiz tuttukları görülmüş.
Her konut, kendilerine tahsis edilen çöp kovasını hem daha temiz kullanıyor hem de çöpleri dışarıya atmaktan vazgeçiyor.
Bu yıl 60 bin konuta dağıtılması hedefleniyor bu çöp kovalarından.
Hoşuma giden bir başka uygulamaları da Darıca'daki ilköğretim okullarında 2 yıldır sürdürdükleri kağıt toplama kampanyaları.
Okullardan toplanan kağıtlardan elde edilen gelirle tekrar o okullara çeşitli kırtasiye ve fotokopi kağıdı alıyorlar.
2007 yılında okullardan tam 38 ton kağıt toplayıp 11 Bin YTL civarında gelir elde etmişler ve bu parayla okullara malzeme sağlamışlar.
1 ton kağıt için 17 çam ağacı feda edildiğine göre, 38 ton kağıdın geri dönüşümü sağlandığında tam 650'ye yakın çam ağacı kurtulmuş oluyor.
Çöplerle ilgili üzerinde durulması gereken en önemli konu, çöplerin geri dönüşümünün sağlanmasıdır. Bu konuda gelişmiş ülkeler çeşitli tesisler kuruyor ancak ülkemiz bu konuda da çok geride.
Sadece X........'da günde 115 ton çöp toplanıyor ve bu çöplerin yüzde 30'unun geri dönüşümü sağlanabilir. Ama tesis olmadığı için paralarımız da çöpe gidiyor! Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu konuda öncü olmalı ve buna yönelik bir proje geliştirmelidir.
Çöplerle ilgili vatandaşlarımıza düşen görev ise çöpleri gelişigüzel bir şekilde atmamalı, temizlik görevlilerine yardımcı olarak belirtilen yerlere atmalıdır.
ÇEVTEM'in okullarda sürdürdüğü kağıt toplama kampanyası örneği, diğer belediyelerin de ödevi olmalıdır.
Çöp deyip geçmeyin, paramızı çöpe atacak kadar zengin bir ülke değiliz!
Bayanlar bu yazı benim yaşadığım yerde çıkan yerel bir gazeteden alınmıştır.Yani çok da duyarsız değilmişiz.Bu bakımdan ÇEVTEM'e teşekkür ediyorum ben kendi adıma.........