Yooo estagfurullah. O nasil soz...sadece şunu sormak istiyorum yani o boyaları birbirine mi karıştırıyorsunuz; hangilerinin ne oranda katılacağını mı belirliyorsunuz ya da beyazı alıp mavinin içine koyup rengini mi buluyorsunuz
tamam çok salakça sordum galiba
ben mühendis olmadığım için bunları yazamamıştım
hep merak ederdim yaş 35 halen merak ederim mühendisler ne iş yapar
mesela birilerine sormuştum işte üretimi planlar vs demişlerdi
bir tekstil mühendisine sordum işte biraz makina, biraz kimya mühendisi alanlarını bilir; mesela ben bizim fabrikaya İSO kurdum dedi ama yani "gün içinde ne yaparı" anlatmadı
ya da ne bileyim; kimya mühendisi boya fabrikasına ne iş yapar; hani vardiyalı falan demiş yukarıda bir arkadaş; komşumuz da var fabrikada kimya mühendisi gece vardiyasına falan gidiyor ama gece orada ne yapıyor; işçiler çalışıyor o da oturup bir sorun çıkarsa diye mi bekliyor
ne olur yanlış anlamayın sadece cahilliğimden soruyorum; kimsenin yaptığı işi küçümsemek vs haddim değil
Ben ne yaptığımı anlatayım. Ben sadece kendi dalımda çalışan büyük bir şirketteyim.
Kendi takımım adına
1. Önce beyin fırtınası yapıp nasıl elimizdeki işi kotaracağımızı konuşuruz. Bu aşamada çözüm istediğimiz verir mi vermez mi bunu konuşuruz.
2. Uygulanabilir mi , değil mi zaman/yer açısından nasıl olur hesaplarız.
3.Takım lideri görevleri dağıtır. Fikri uygularız.
4. İstediğimiz sonucu veriyorsa daha hızlı çalışması, daha az yer kaplaması için uğraşırız.
5. İstediğimiz sonucu alamadıysak neden çalışmadığını düşünürüz. Hatadan ders alıp belki başka bir bakış açısıyla yeni modele yöneliriz.
6. Model + uygulaması elimizdeyse ve yeni teknolojiyse bu konuyla ilgili makaleyi yayınlarız. Sonuçlarla neyi ne kadar başardığımızla övünürüz:))
Mühendislik buna deniyor. Bu işlemleri yaparken altta yatan bilime ihtiyaç var. Yeni model üretmek çok zor. Cidden yaratıcı ve açık görüşlü olmak gerekiyor.
Örnek vereyim Google arama sonuçlarını neye göre gösterir konusu. Mesela bu konunun arkasında Markov modelleri ve sıralama algoritmaları yatar. Bilimsel kısma karar verdikten sonra, bunca sayfayla nasıl baş edilir, sayfalar, siteler kelimelere göre nasıl indekslenir, veritabanında nasıl tutulur, bu kadar çok veri nasıl saklanır,işlenir , bu miktarda veriyi tutacak yapı nasıl olmalıdır buna karar verilir. Ondan sonra da her takım üyesi kendi işini yapar. Bir kısım veriyi tutacak depoyu tasarlar, diğeri veri akışını yönetir, diğeri bilimsel tarafı yapar. Bu insanların hepsinin adı bilgisayar mühendisi olsa da, eğitimleri taban eğitimden sonra çok çok farklıdır. Umarım örnek açıklayıcı olmuştur:))
teşekkür ettim
ama bir ufak soru daha
bunları masa başında mı deneyerek mi yapıyorsunuz ya da her birini farklı birisi takım çalışması olarak mı yapıyor
ben her işini kendi yapan; sekretere bile ihtiyacı olmayabilecek basit bir serbest meslek mensubuyum
miss yanlış anlamadıysam sen de bilgisayar mühendisisin sana bir kaç soru sorabilir miyim ??Damdan amma çok soru sordun
Bir önceki mesajım zaten uzundu parmağım acıdı yazmaktan :)))
Google örneğine dönelim. 2 takım olsun diyelim veri deposu yapan ve veri işleyen.
Tüm sisteme önce iyice karar veriliyor, veri deposunun neye benzemesi gerektiğinde 2 takım anlaşıyor, dökümantasyon yapılıyor. Yani 2 taraf da kimin ne alıp vereceğini iyice anlıyor, yapboza 2 parça üretmek gibi. Parçalar birleşmeden önce ayrı ayrı test ediliyor. Sonra bir arada birleşik testleri yapılıyor, uydular mı diye. Test yapan ayrı bir takım da olabiliyor, üreten takım da test yapabiliyor. Googlecı abiler bildiğim kadarıyla sürekli aynı ofiste masada oturuyorlar:))
Benim de sekreterim yok aynı koltukta popo büyütüyorum bütün gün :))
miss yanlış anlamadıysam sen de bilgisayar mühendisisin sana bir kaç soru sorabilir miyim ??
Butun muhendislikler uygun degildir!!!!
Ben kimya yuksek muhendisiyim. Laboratuarlarda cok calistim. Gebe kalinca dr calisamazsin bebek duser dedi. Işten mecbur ciktim. Bebegimde cidden yasamadi.
Ben kendi meslegimi tavsiye etmiyrm.
size mesaj attım cevaplamak isterseniz yazabilirsiniz teşekkürler =)Buyrun:))
Ben makine müh siyim istedigini oku..
Ilac, boya sektorlerinde calistim. Yani organik inorganik doye ayrilmiyr. Sektore bagli. Ya masa basi satin alma da, ya da satis pazarlama da calisacaksiniz. Ya da laboratuar. Baska secenek yok. Ya da en guzeli kpss den 90 alip atanacaksiniz.Siz ciddimisiniz ya bende kimya mühendisliği okuyorum son sınıfım ilk defa böyle bişey duyuyorum acaba organik alanında mı çalıştınız hani o daha tehlikeli ondan mı oyle oldu acabaAşırı moralim bozuldu şuan.
Affedersiniz konunun dışına çıkmış gibi olucam ama merak ettiğim birkaç şey var uçak mühendisliğiyle ilgili. İş bulma sıkıntısı var mı sizce, yükselebilmek için yurtdışına çıkma gibi bir zorunluluğu var mı?Uçak mühendisiyim. Sıkıntı yaşamıyorum.
Affedersiniz konunun dışına çıkmış gibi olucam ama merak ettiğim birkaç şey var uçak mühendisliğiyle ilgili. İş bulma sıkıntısı var mı sizce, yükselebilmek için yurtdışına çıkma gibi bir zorunluluğu var mı?