moni,
erkeklerin oturuş şekli konusunda haklısınız, bende pek kullanmıyorum toplu taşıma araçlarını ama kullandığım zamanlarda özellikle İstanbul'da yaşadığım dönem yolcuların sıkış tepiş yolculuklarına çok kereler şahit oldum.
Söylediğiniz diğer şeyler araç yetersizliğinden kaynaklanıyor, yoğun olan hatlara 5 dakika da bir sefer düzenleseler ve daha fazla araç koysalar bu sorun ortadan kalkar, ki yoğunluk özellikle işe gidiş ve dönüş saatlerinde yaşanıyor, insanların bir çoğu işe özel arabayla gitme şansına sahip değil, mecbur toplu taşıma aracı kullanıyorlar, yoğunluğu ve yoğunluk saatini ben hesap etmeyeceğim, bizi yönetenler hesap edip hizmet vermeli, otobüslerin çoğu 20 dakika da 1 kalkar, iş saatlerinde ve haftasonları 20 dakikada durakta kuyruk oluyor, kadın-erkek konusuna geri dönersek hep erkekler olarak ele alıyoruz durumu ama mesela yanınıza oturan kadında sizi rahatsız edebiliyor, çanta, o bu şu ne varsa yığıyor sizin üstünüze doğru, birde kendini yerleştirirken cam kenarındaysanız ne ala en azından cama doğru yapışıyorsunuz ama koridor tarafındaysanız her an yere kapaklanacak hale geliyorsunuz.
Konu erkek kadın değil aslında, konu görgü kuralları, herkes yanındakini rahatsız etmeden yolculuk yapsa ve bol bol seferler olsa şipşak çözülür herşey.
Hem çok tehlikeli haddinden fazla yolcu taşımak, kapasitesinin çok üstünde yolcu alan otobüs Allah korusun devrilse ki virajları rallici gibi dönüp seferi 5 dakika önce tamamlamaya çalışanlar oluyor, faciayı düşünebiliyor musunuz ?
Mesela İstanbul'da bundan bir 5 yıl kadar önce bu zihniyetle bir gezi teknesi tur için çok fazla yolcu aldı ve battı, kaç kişi öldü o kazada, sebebi aşırı yolcu alımıydı, tekne taşıyamamış ve batmıştı.
Sakın yanlış anlamayın, size hitaben yazıyorum ama birşeyleri diretmek için falan değil asla, fikir alışverişi yapıyoruz ve bundan son derece mutluyum.