- Konu Sahibi KilicBaligi
-
Temiz Türkçe kampanyasına katılanların çoğunun kullanıcı adının ingilizce olması da biraz çelişkili bir durum.Bence kullanıcı adları da değiştirilmeli çünkü temiz Türkçe'den kasıt sadece kelime hataları olmamalı madem başka dili ya da şiveyi site de istemiyoruz o zaman ingilizce de olmamalı.
Sevgiler...
Merhaba,
Kullanıcı isimlerinde şöyle bir sıkıntı var öncelikle onu dile getireyim. Eski sisteme göre ÜĞİŞÇÖ ve üğışçö gibi karakterleri kullanabiliyorduk fakat bir çok uygulamada bu karakterlerin desteklenmemesi sonucu kullanıcılarımızın sorun yaşadığını görüp çok uzun süredir kullanıcı isimlerinden bu karakterleri yasakladık. Sadece eski üyelerde bu harfler kaldı.
Bir diğer konu da aktif olarak 120.000 üyenin olduğu bir platformda takdir edersiniz ki kullanıcı adı seçimi ciddi sıkıntı yaratmaktadır(hem Türkçe karakterlerin kullanılamaması, hem de 120.000 alınmış isim). Bu açıdan kullanılan kullanıcı isimlerinde yabancı kelimeleri yadırgamamak gerekir.
Umarım izah edebilmişimdir...
Merhaba,
Kullanıcı isimlerinde şöyle bir sıkıntı var öncelikle onu dile getireyim. Eski sisteme göre ÜĞİŞÇÖ ve üğışçö gibi karakterleri kullanabiliyorduk fakat bir çok uygulamada bu karakterlerin desteklenmemesi sonucu kullanıcılarımızın sorun yaşadığını görüp çok uzun süredir kullanıcı isimlerinden bu karakterleri yasakladık. Sadece eski üyelerde bu harfler kaldı.
Bir diğer konu da aktif olarak 120.000 üyenin olduğu bir platformda takdir edersiniz ki kullanıcı adı seçimi ciddi sıkıntı yaratmaktadır(hem Türkçe karakterlerin kullanılamaması, hem de 120.000 alınmış isim). Bu açıdan kullanılan kullanıcı isimlerinde yabancı kelimeleri yadırgamamak gerekir.
Umarım izah edebilmişimdir...
güzel türkcemizi dogru kullanalim buna katiliyorum
ama buna uymayanlari vatan hainligiyle suclamak cok sacma
mesela benim klavyemde yumusak g, noktasiz i, noktali c, noktali s yok
ne yapayim yani simdi ben vatan hainimi oluyorum
“Bir lisan daha öğrenmek” fikri şüphesiz meziyettir. Ancak ikinci bir lisan öğrenirken bilerek yapılan söylemlerle,yazımlarla k yerine q, v yerine w, şööle, bööle, yapcm, gusl yazmak Türkçe'yi yozlaştırmaktır, vatan hainliğidir. .
vatan hainliğinden kastettiğiniz nedir ?
bence yersiz ve talihsiz bir cumledir bu !
hepimiz türküz türkiye için canımızıda veririz !
evvela bunu bilmeniz anlatım hatasından uzak tutacaktır sizi diye dusunmekteyim ...
kimse kimseye bir harfi eksik yazdı diye yada o şekil konuştu diye bu şekil bir ithamda bulunamaz !
vatan hainliği nedir isterseniz bir araştırın sonra bu soyleminizi bir kere daha duşunun ...
kaş yapalım derken goz cıkrmaya da gerek yok ...
illaki bu bahsettiğiniz konularda hemfikiriz... ama sadece batılaştırmanın bir şekilde kulturumuzu bozarak batılaştırma adı altında başka şeylerin empoze edilmesi fikrinde hemfikiriz ...
vatan hainliği kavramında degil !
diger msjınızda belirtmişsiniz
bu ulkede bir çok lehçe kullanılır ama sonucta turkturler ve kullandıklarıda yoresel turk lehcesidir ...
sizin mantıgınızla bunlarında kabul gorulmemesi lazım sanırım ...
şimdi yazarken unlu unsuz vs. kullanıma gelince ;
normal hayatta tabiki bu şekilde konusmuyoruz bunun boyle olması zaten imkansız ...
ama klavyeden kaynaklanan hızlı yazma ve yazarken cok harf kullanmama adına yapılan bir yazış tarzıdır ...
kimse benim turkcem budur demiyor zaten ...
bu şekil yazanlardan biri olarak ki bi çok kişide bu şekil yazıyor ....
ben cok abes gormuyorum ...
cunku bunu ne turkceyi bu sekil kabul ettiğimiz için nede normalde bu şekil konustugumuz nede turkceyi yozlaştırmak için yapmıyoruz ...
yani gayri ihtiyari bi yazım şeklidir ...
bunun cokta ustunde durulmaması lazım ...( benim klavyem cogu harfler basmıyor ! bu şekil yazdım diye vatan hainimi oldum sizce ? yani bir klavye kullanımı insanı vatan sever ve vatan haini olarak farklı gruplaramı ayırıyor ? )
bu kadar agır ithama girmemesi lazım ...
peki siz bu nickinizi almadan once turkceyi kullanmayı yozlaştırmamayı dusunmedinizmi ?
yani bir bucuk sene oncesinde bu nicki alırken vatan hainimiydiniz diye sorarlar insana ?
yapmayın lutfen kendinizle çelişirken birileri bir harf eksik yazıyor yada unlu unsuz harfler kullanmıyor diye
vatan hainliği ile etiketleyemezsiniz ...
bu bu kadar basit degil .....
turkbayragi turkbayragi turkbayragi
Temiz Türkçe kampanyasına katılanların çoğunun kullanıcı adının ingilizce olması da biraz çelişkili bir durum.Bence kullanıcı adları da değiştirilmeli çünkü temiz Türkçe'den kasıt sadece kelime hataları olmamalı madem başka dili ya da şiveyi site de istemiyoruz o zaman ingilizce de olmamalı.
Sevgiler...
Ben yazacaktım gerek kalmamış...
Bir de ıngilizce mi Türkçe mi belli olmayan kullanıcı isimleri var...
Örnek vermek isterdim ama tartışma çıkarmak istemem...turkbayragiturkbayragiturkbayragi
çok teşekkür ederim açıklamanız için...
bahsettiğiniz konuda haklısınız fakat benim dile getirmek istediğim harfler değil kullanıcı isimlerinin bazıları tamamen ingilizce örneğin;üye gül yerine rose diye kullanıyor kullanıcı adını(bu isimde eğer üye varsa ona hitaben yazmıyorum sadece örnek olarak o aklıma geldi).Amacım kimseyi yadırgamak ya da kimseyle tartışma içine girmek değil ama madem temiz Türkçe istiyoruz o zaman kullanıcılarımızın isimleride Türkçe olmalı.Bu konuda yönetimin yapabileceği bir şey olmadığının da farkındayım ama bizler bu site de dilin sadece Türkçe olmasını istiyorsak önce buna dikkat etmeliyiz
Benim bahsettiğim mesela kullanıcı adında ne türkçe ne ingilizce hiç birşeye benzemeyen şeyler yazılması.. mesela k harfi yerine q koyup ç harfi yerine ch koyup saçma kullanıcı adı üretenlere diyorum ben...
Bence sizlerin böyle kullanıcı isimlerini kabul etmemeniz lazım...
Ya Türkçe, ya İngilizce, ya da başka bir dilden bi isim bu diyebilirsiniz...:enbuyukkk:
İstanbul Türkçesi tartışmasını pek anlayamadım sanırım. Yanlış algıladıysam düzeltin lütfen.
İstanbul Türkçesi= yazım kılavuzlarında belirtilen Türkçe
olarak sonuca bağlanmış.
Evet bu şive konuşma dilinde esas alınmış, kabul görmüştür, tercih edilen şivedir.
Yazım dilinde geçerli olsaydı gelcem, bilcem, gitcem gibi yazmamız gerekirdi.
Oysa yazıda baz alınan Türk Dil Kurumu sözlüğüdür.
Biz de burada yazarak anlaştığımıza göre yazı dili tektir ve hiçbir yöresel şive esas alınmaz.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?