Kadınlar Kulübü'nü temiz Türkçe Kampanyasına davet ediyorum

Canlarım ıstanbul Türkçesi, arkadaşların dediği gibi Türk Dil Kurumu'nun kılavuz ve sözlüklerinde belirttiği imla ve telaffuz kurallarıdır.
Bu, hiçbir şekilde yerel şiveleri yok saymaz veya eleştirmez. Aksine şiveler dilleri zenginleştirir.
Ama yazım kuralları bambaşkadır ve örgün eğitimde öğretilen şekilde kullanılmak zorundadır.

Elbette bu bir empoze örneğidir, milliyetçi ideolojinin ürünüdür ama olması da gerekir bir yandan. ıdeolojiyle ne alakası var diyeceksiniz, ama var. Şiveleri yok saymadan, bir genel geçer dil kurallar bütünü kurmak adına, ulusal ideolojinin en önemli aygıtıdır dil.

Katılan veya katılmayan olabilir ama gerçektir bu. Bir anlamda da gereklidir.
En azından yazımda...

Umarım iyi ifade edebilmişimdir =)
Sevgiler!

arkadaşlar, benimde bir sıkıntım var. hamile yerine 'hamiş' , koca yerine 'kociş' yazmıyolarmı çıldırıyorum. okurken düzelterek okuma ihtiyacı hissediyorum. diğer türlü sanki okuduğumu anlayamıyorum. belki amaçları sevimlileştirmektir ama benim ciddi anlamda sinirlerim bozuluyo. umarım benim gibi düşünen başka insanlar da vardır.

Merhabalar
Daha önce bir internet sitesinde uzun süre Moderatörlük yaptım. Hangi site olduğunu ve oradaki nikimi tanıyanlar çıkar diye belirtmek istemiyorum. Sitede Türkçe karakterlerin kullanımı , örneğin ş yerine $ yazılmaması, düzgün bir Türkçe ile imla kurallarına uygun yazım gibi kurallar vardı. Fakat kullanıcıların kurallardan çok memnun olduğunu söyleyemeyeğim. Özellikle yurtdışından yazan kişiler büyük sorun oluyordu. Ama şahsım adına ben de kampanyanızı destekliyorum. Gerek iş hayatında gerek özel yazışmalarda "yapabilirmisin" "bende gelmek istiyorum" "bilipte yapmamak ayıptır" gibi cümleleri gördükçe üzülüyorum. Koskocaman müdür seviyesine gelmiş insanlar, elemanlarında yabancı dil bilgisi isterken kendileri daha Türkçe'yi bilmiyorlar.

çok güzel bir düşünce
bende sonuna kadar destekliyorum ve kendimle çelişmemek için şu açıklamayı da unutmadan ekleyeyim
temiz türkçe kavramı bizim geyik topiklerinde pek de geçerliliği olan bir kullanım türü değil
espiri amaçlı ve geyikte olmamız nedeniyle
napıyon ula yav mannak gibi hafifçe eğilip bükülmüş kelimeleri kullanıyorum ve kullanıyoruz :kedi::kedi:
ama geyik haricinde yazdığım hiç bir yorumumda bu kelimeleri kullanmam kullanılmasına da karşıyım yasakkelime
bu yüzden geyik topiklerindeki yorumlarımızda türkçeyi eğip bükmemiz
temiz türkçe kullanımını göz ardı ettiğimiz yada bu kampanyayı kaale almamamızdan değil tamamen alışkanlıklarımızdan kaynaklanan bir durumdur yerimseniben

Temiz Türkçe kampanyasına katılanların çoğunun kullanıcı adının ingilizce olması da biraz çelişkili bir durum.Bence kullanıcı adları da değiştirilmeli çünkü temiz Türkçe'den kasıt sadece kelime hataları olmamalı madem başka dili ya da şiveyi site de istemiyoruz o zaman ingilizce de olmamalı.
Sevgiler...

Ben yazacaktım gerek kalmamış...
Bir de İngilizce mi Türkçe mi belli olmayan kullanıcı isimleri var...
Örnek vermek isterdim ama tartışma çıkarmak istemem...turkbayragiturkbayragiturkbayragi

Merhaba,
Kullanıcı isimlerinde şöyle bir sıkıntı var öncelikle onu dile getireyim. Eski sisteme göre ÜĞıŞÇÖ ve üğışçö gibi karakterleri kullanabiliyorduk fakat bir çok uygulamada bu karakterlerin desteklenmemesi sonucu kullanıcılarımızın sorun yaşadığını görüp çok uzun süredir kullanıcı isimlerinden bu karakterleri yasakladık. Sadece eski üyelerde bu harfler kaldı.

Bir diğer konu da aktif olarak 120.000 üyenin olduğu bir platformda takdir edersiniz ki kullanıcı adı seçimi ciddi sıkıntı yaratmaktadır(hem Türkçe karakterlerin kullanılamaması, hem de 120.000 alınmış isim). Bu açıdan kullanılan kullanıcı isimlerinde yabancı kelimeleri yadırgamamak gerekir.

Umarım izah edebilmişimdir...

çok teşekkür ederim açıklamanız için...
bahsettiğiniz konuda haklısınız fakat benim dile getirmek istediğim harfler değil kullanıcı isimlerinin bazıları tamamen ingilizce örneğin;üye gül yerine rose diye kullanıyor kullanıcı adını(bu isimde eğer üye varsa ona hitaben yazmıyorum sadece örnek olarak o aklıma geldi).Amacım kimseyi yadırgamak ya da kimseyle tartışma içine girmek değil ama madem temiz Türkçe istiyoruz o zaman kullanıcılarımızın isimleride Türkçe olmalı.Bu konuda yönetimin yapabileceği bir şey olmadığının da farkındayım ama bizler bu site de dilin sadece Türkçe olmasını istiyorsak önce buna dikkat etmeliyiz

Benim bahsettiğim mesela kullanıcı adında ne türkçe ne ingilizce hiç birşeye benzemeyen şeyler yazılması.. mesela k harfi yerine q koyup ç harfi yerine ch koyup saçma kullanıcı adı üretenlere diyorum ben...
Bence sizlerin böyle kullanıcı isimlerini kabul etmemeniz lazım...
Ya Türkçe, ya İngilizce, ya da başka bir dilden bi isim bu diyebilirsiniz...:enbuyukkk:

güzel türkcemizi dogru kullanalim buna katiliyorum
ama buna uymayanlari vatan hainligiyle suclamak cok sacma

mesela benim klavyemde yumusak g, noktasiz i, noktali c, noktali s yok
ne yapayim yani simdi ben vatan hainimi oluyorum

Vatan haini lafını kim kullandı görmedim...
Ama mesela seviyorum yerine sefiyom, güzel yerine güsel, gidiyorum yerine gidiyoğum gibi kullanımlar sence göze hoş geliyor mu...
Yada türk yerine türq, böcek yerine bocuq (kimse üzerine alınmasın bunlar sadece örnek...)
Bence yanlış olan bu kullanımlar...
Yoksa türkçe karakterlerin(şçöüi...) olmadığı yerde elbette bunların benzerlerini kullanacaksın...Ama yazıda benzerlerini...turkbayragi

Keşke her şey doğru yazılsa da tek sorun bunlar olsa.a.s

Kraliche canım, temiz Türkçe'den kastımızın ne olduğunu anladığından pek emin değilim, eğer anlamış olsaydın bu sorduğun soruların zaten cevaplarını almış olacaktın,mevzu şiveler, lehçeler değil bence bir kez daha okursan senin için daha aydınlatıcı olacaktır...Ve evet, bile bile sırf farklı amçalara hizmet etmek için Türkçe'yi kötü kullanan insanlar vatan hainidir, ayrıca bu yazı Türk Dil Krumu'nun 4 sene evvel başlattığı Temiz Türkçe kampanyasının tanıtım mailinin kısaltılmış versiyonudur, sanal ortamda arayıp eğer hala varsa orjinaline ulaşabilirsin...Sanıyorum Türk Dili Profesörü Yusuf Çotuksöken seninle aynı fikirde değil ki vatan haini cümlesini kullanmış...Ayrıca benim 2 sene evvel bu kullanıcı adını almış olmam ve kullanmakta sakınca görmemem hayatım boyunca bu durumu koruyacağım mansına gelmiyor, demek ki şu anda bu bilinci taşıyorum fakat o zaman taşımıyordum, darısı herkesin başına...

Bu konuyu diğer mesajlarda paylaşmıştık, keşke üşenmeyip okusaydınız :) Ayrıca daha evvelde belirttiğimiz gibi Şive'lere karşı değiliz halihazırda Laz şivesi ile konuşan bir insanın ıstanbul Türkçesi ile yazabilmesi pek mümkün görünen bir şey değil.Keşke herkes kendi şivesi ile yazsada şu w ve q lardan kurtulsak!!!

Ben yazacaktım gerek kalmamış...
Bir de ıngilizce mi Türkçe mi belli olmayan kullanıcı isimleri var...
Örnek vermek isterdim ama tartışma çıkarmak istemem...turkbayragiturkbayragiturkbayragi

:)

Gülin, eğer ilk mesajı okuyup direkt cevap yazmamış olsaydın kullanıcı adları ile alakalı konuyuda görecektin :)

Katılıyorum...

Doğru fakat, daha öncede belirttiğim gibi diyelim Malatya şivesi ile konuşan bir kişinin yazım konusunda Türk dil kurallarına mükemmel bir biçimde uyması pek mümkün değil zira biz İstanbullular bile yeri geliyor bu kadar dikkat edemiyoruz, bu yüzden noktalama işaretlerine uyulması ve Türk alfabesinde kullanılan harflerin basılması zaten yeterince iyi niyettir...

Hayır canım, sen ingilizce klavye kullanıyor ve mecburiyetten dolayı bu şekilde yazmak zorunda kalmış oluyorsun.Aksini düşünmen son derece luzumsuz kasttetiğimiz şeyin bu olmadığını bir çok arkadaşımız anlayamamış...

Bir eğitimci olarak "Türkçemizi doğru kullanalım" kampanyasını destekliyorum. Keşke bu sitede olduğu kadar gündelik yaşamımızda da doğru kelimeleri kullanabilsek.

kesinlikle katılıyorum.bu bir vatani görevdir bence.ülkeleri yok etmek önce dillerini yozlaştırmakla başlar.Türkçemize sahip çıkalım ve herkesi bu konuda daha duyarlı olmaya davet edelim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…