• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kadermi ? Tercih m i ?

YAMAN

* ben bir anneyim *
Kayıtlı Üye
26 Mart 2009
5.168
11
158
38
KIZLAR YA BEN KADER - TERCİH AYRIMINI YAPAMIYORUM BAZEN :uhm:
YANİ BAŞIMIZA BİŞEY GELMESİ KADERDEN Mİ YOKSA TERCİHLERİMİZDEN Mİ CADIARZU
ÖRNEĞİN EVLENDİK MUTSUZUZ BOŞANIYORUZ
YADA BİRDEN KAPKAÇÇI SALDIRDI
NEBİLİYİM OTOBÜSÜ KAÇIRDIK DİYELİM
YADA OKUYAMADIK
YADA İŞSİZİZ
BAZEN ANLIYORUM DİYORUM Kİ BU DUR ŞU DUR alkisalkisalkis
:uhm: BAZENDE KAFAM KARIŞIYOO YA :uhm:

kaderimizi yaşarız...geç kaldığımız otobüsü kaçırmamız bile kaderdir ...kaçan otobüsle ile ilgili doğacak sonuçlar hep kaderdir....

bu konu daha önce açılmış ve yönetim tarafından kapatılmıştı...bu yüzden derine dalmadan sadece bu kadar diyeceğim.

Son düzenleme:
Bir gün TV de bir söz duymuştum..çok hoşuma gitmişti..
ıNSANIN KADERıNı KıŞıLıĞı BELıRLER diye
Düşündükçe ne kadar doğru olduğunu anladım gerçekten..a.s.

hera ya katiliyorum.tercihlerimizle kaderimizi belirliyoruz.
söyle canim: iki irade var, biri büyük irade, biri kücük. büyük iradenin sahibi Allah. o senin icin hayirli olanlari yani nerde dogcan, annen baban vs... bunlari belirliyor. sonra sen akil balig olunca kücük iradeyle yani kendi tercihlerini belirliyosun. hangi okula gitceksin, kiminle arkadas olcan, ne giycen ne yiycen...

zaman zaman da sabir imtihani yapiliyor, tevekkül ediyormusun inancin sarsiliyormu gibi seylerle. bunlarda senin ugrasip herseyi hazirladigin ve sonucunu bekledigin yüzde yüz olucak dedigin olmamasi veya baska seylerin basina gelmesi gibi... bunlarda imtihanin oluyor.

söyle okumustum: bir trenin icindesin. tren hayat treni. makinist nerde duracagini, kimlerin ne zaman o treni binecegini belirliyor. sen vakti gelince biniyorsun gidiyorsun. ama istikamet belli. sonu ahiret. o trende yaptiklarinla ödüllendiriliyorsun. iste bu kadar.

hekimoglu ismail'in kadere iman kitabini okumustum, cep kitabi minik boy. 90 sayfa. ve herseyi en basite indirgeyerek yazmis, anlasilir dille. tavsiye ederim, kafamda soru kalmamisti onu okuyunca.

TeŞekkÜr ederım yorumlarınız ıÇın
dıyorum ya bazen kafama oturuyo ama bazende aklım allak bullak oluyo ya

kader belirlendiği için biz onları yaşamıyoruz,
bizim tercih ettiklerimiz kaderimizi belirliyor.

kendi kaderimizi/tercihlerimizi yaşıyoruz.

bu soru çok zor bir soru ve tek bir yanıtı yok ...düşünmekle içinden çıkılmaz...

ama benim fikrim en azından şu an yaşadığım hayattan yola çıkarak ;

kaderimizi tercihlerimiz etkiliyor ama köklü değişikliklere neden olamıyoruz...
en azından kaderimiz neyse ona doğru yol alırken yaşadıklarımız bizim tercihlerimizle gerçekleşiyor...

bizim elimizde olmayan şeyler var ; kaza geçirmek gibi... bu bizim tercih ettiğimiz birşey değildir ama belki o anda orda bulunmak bizim tercihimizdir...

bazen hayatta kötü tercihler de yaparız ama bu bizim sonda varacağımız şeyi değiştirmeyecektir ; tercihlerimiz gideceğimize yere giderken yön değiştirmemize ve daha sonra başka bir tercihle tekrar o yola sapmamıza yol açıyor diye düşünüyorum ben ...

ama önemli olan bu yolda giderken en doğru tercihleri yaparak en pürüzsüz yollardan gitmek en güzeli sanırım ... ben böyle düşünüyorum :sm_confused:

Zorunluluk ve dayatmışlık halleri altında yaşanmak zorunda kalınan durumlar hariç, kendi kararlarını alabilen insanlar için tercihlerimizin kaderimize yön verdiği kanaatindeyim.

Açıkçası genel olarak herşeyi kadere bağlamak bana züğürt tesellisinden başka bir şey ifade etmiyor.

kaderimizde herşey yazılı

fakat bazen öyle tercihler yaparızki

iyiye giden bir kaderi

kötüye çevirebiliriz

sonuçta o yaşadığımızda kaderimizdir

Zorunluluk ve dayatmışlık halleri altında yaşanmak zorunda kalınan durumlar hariç, kendi kararlarını alabilen insanlar için tercihlerimizin kaderimize yön verdiği kanaatindeyim.

Açıkçası genel olarak herşeyi kadere bağlamak bana züğürt tesellisinden başka bir şey ifade etmiyor.

ama o züğürt tesellisi bazen insanı çöktüğü yerden kaldırmaya yetiyor...
yoksa neden ben neden ben sorularıyla bunların hiç bulunamayacak cevaplarıyla acı çekmekten yolumuza gidemeyiz...

valla ben kaderci miyim ; evet kaderciyim ve böyle davranmak hayatımı kolaylaştırıyor... yerimseniben

ama elbette kaderciyim derken ; kendimi kaderin ellerine de teslim etmiş değilim... kendi doğrularımla kaderimi en doğru şekilde yaşamaya çalışıyorum...

basımıza gelen herseyın olumlu veya olumsuz kaderımızle alakalı olduguna sonuna kadar ınanıyorum.. Rabbım akıl vermıs ıyıyle kotuyu ayırt edebılelım dıye.. karsımıza bınbır turlu sey cıkıyor ıyı vaya kotu bunu secmek de aslında bı kader... daha bedenlerımız olusmadan dunya kurulmadan cok once kaderlerımız belırlenmıs.. en guzel acıklama ıse Kur 'an-ı kerımde;

Hiç şüphesiz, Biz her şeyi kader ile yarattık. (Kamer Suresi,49)

Küçük büyük herşey satır satır (yazılı)dır. (Kamer Suresi, 53)

Sizi çamurdan yaratan, sonra bir ecel belirleyen O'dur. Adı konulmuş ecel, O'nun Katındadır. Sonra siz (yine) kuşkuya kapılıyorsunuz. (En'am Suresi, 2)

De ki: "Allah'ın bizim için yazdıkları dışında, bize kesinlikle hiç bir şey isabet etmez. O bizim mevlamızdır. Ve mü'minler yalnızca Allah'a tevekkül etmelidirler." (Tevbe Suresi, 51)

bunlar sadece bazıları.. canım o tarz dusunceler zaman zaman ınsanın ıcıne nefsıne gelıyor kı malaesef..nefıs aldatmacası seytan vesvesı ne dersen de... tum samımıyet ve ıctenlıgımle yazıyorum ınan oyle zamanlarda Rabbıme yonel kı o senı dogru yola ıletsın kalbıne huzur versın.. bununla ılgılı dıger ayetlerı de ıncelersen ne demek ıstedıgımı cok daha ıyı anlayacaksın.. sevgıler..

kavsaktasın önünde iki yol var...biri sağ biri sol..

bu yolun önümüze ckıcagı kadere baglı ..

ama hangı tarafı sececegımız sagı veya solu ,gidicegimiz yer bize baglı..

kendımce kısaca özetim bu.. :kedi:

hepinize teşekkür ederim kızlar
diyorumya anlıyorum kader kısmet tercih ayrımını ama bazen kafam almıyo yaşadığımız bazı sorunlardan
acba kadermi bu yoksa ... olmasaydı ondan mı diye takılmdan geçemiyorum
ne diyelim allah hepimizin kaderini güzel eylesin inşallah

Back