• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İzmir Kokoreci mi İstanbul Kokoreci mi?

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
İzmirliler ve İstanbullular arasında yıllardır tatlı bir kokoreç sürtüşmesi yaşanır. İzmirliler kokoreçlerini över, İstanbullular da ”Yeter artık bir şeyinizi de övmeyin..” şeklinde çıkışırlar. Peki ya gerçekten iki kokoreç arasındaki farklar neler?

9o6EBDWhWl7233zq-635966788098732929.jpg

iStock.com / Dilek Görgün
İnsanlara hangi ozellikleriyle ovundugu soruldugunda cesitli cevaplar verirler. der ki ben cok super futbol oynarim, ya da ben cok sevecen bir insanim, ne bileyim mit’de doktora yaptim der. bu bana soruldugunda ise ben kokorec eksperi olmakla ovunurum. kokorece uzaktan bakarak tadinin nasil oldugunu soyleyebilecek seviyeye ulasmis bir insanim. iste bu minval altinda derim ki izmir kokoreci ve istanbul kokoreci arasinda ciddi farklar vardir, ve kisinin damak tadina gore hangisinin daha guzel oldugu degisir.
Eğer gercekten kokorec seviyorsaniz, yani sen tabaga kokorec koy, yanina da ekmek ver, ben onu oyle, yaninda baska bir sey olmadan yiyebilirim diyecek durumdaysaniz izmir kokorecini istanbul kokorecinin onune konumlarsiniz. cunku izmir kokorecinde gercek kokorec tadini dibine kadar alirsiniz. kokorec kotuyse agziniza bok tadi gelir, tiksinirsiniz, ama kokorec iyiyse, misal kadir usta‘dan iyi yaptigi bir gunde (evet kadir usta’nin da kotu kokoreci olmustur) veya asim usta‘dan yeniyorsa iste o zaman kokorec seven insan icin en iyi kokorec odur. izmirde kokorec, kokorec yagina bandirilmis ekmek, kokorec, tuz ve baharattan ibarettir. domates biber koyan falan da var, ama onlar azinlikta.

QGHYCbCRaIXwH6sS-635966790816555047.jpg

iStock.com / gorkemdemir
Ancak, eger bir insan kokorecin kendi tadini cok sevmiyorsa, istanbul kokoreci daha iyidir. cunku cok ince dogranmis kokorec, domatesle ve bazen biberle birlestirilir, ustune koyulan baharattan sonra da kokorec tadini almazsiniz. hos bir tat verir insana, o kadar. yani, sadece istanbul kokoreci yiyerek kokorec eksperligine soyunan insan sadece izmir’de etli ekmek yiyip de “baba izmir’in etli ekmeginin en otesi yok” diyen insandan farkli degildir. git konya’ya, ondan sonra karar ver. cocukken “asla kokorec yemem” diyen ben istanbul’da o domatesli kokorec ile baslayip “ulan guzelmis bu” demistim, daha sonra izmir kokorecine gecis yapmistim. aradaki fark bir nevi oyle de anlatilabilir, ilk defa yiyecek insan, veya arada bir yiyen icin istanbul kokoreci idealdir cunku tiksinme ihtimali daha azdir, zaten kokorec tadi yok. ama ilerledikce, guzel kokorecin tadina deger verilmeye baslandikca, kokorec “arada bir acikirsam tadina bakarim” tarzi bir yiyecek olmaktan cikip da bir sure yenmediginde tadi aranan, veya aksam kafa guzelken ilk akla gelen yiyecek oldugunda, kokorecin kendi tadi bagimlilik yaptiginda iyi bir izmir kokoreccisi insan icin daha degerli, onun yaptigi kokorec daha lezzetli konuma gelir.
kokorec.jpg

Bilinmesi gereken onemli nokta ise, gazeteler tarafindan falan olusturulan “en iyi kokorecciler” tarzi listelere pek itibar edilmemesi gerektigidir. herkesin damak tadi farklidir, misal o listelerdeki kokoreccilerin cogundan yedim, cogu “iyi” seviyesini gecemiyor. ara sokaklarda, seyyar saticilarda oyle cevherler var ki, 10 basar listedekilere. ayrica genelde iyi kokorecler seyyar olanlardan cikar, dukkanda iyi kokorec yapabilen sayisi cok azdir.

Böyle “boktan” bir konu uzerine bu kadar ciddi yazdigim icin bir madalyayi da hakediyorum o ayri.

Kaynak: https://seyler.eksisozluk.com/yillardir-tartisilan-konu-izmir-kokoreci-mi-istanbul-kokoreci-mi

Back