Bence hakaret edilmesi doğru değil ama hakaretin nerede başladığı tam kestirilemiyor işte konu din olunca. Dine hakaret etti diye bir kişinin öldürülmesi insanlık dışı tabii onu hiç tartışmaya gerek yok.
işte esas mesele bu. dine inanmamak bir hakaret mi mesela? bir ateist kalkıp Allah yok dediğinde bunu hakaret olarak mı sayacağız? yoksa ifade özgürlüğü mü?Bence hakaret edilmesi doğru değil ama hakaretin nerede başladığı tam kestirilemiyor işte konu din olunca. Dine hakaret etti diye bir kişinin öldürülmesi insanlık dışı tabii onu hiç tartışmaya gerek yok.
Mesela Türkiye'de Allah yok demek hakaret.Bu cümleyi nasıl hakaret olarak algılıyorlar bilmiyorum ya da hakaretin anlamını biliyorlar mı onu da bilmiyorum.
işte esas mesele bu. dine inanmamak bir hakaret mi mesela? bir ateist kalkıp Allah yok dediğinde bunu hakaret olarak mı sayacağız? yoksa ifade özgürlüğü mü?
aynı zamanda İncil tahrif edilmiştir diyen bir müslüman Hristiyanlığa hakaret etmiş oluyor mu?
insanların kutsal saydığı ritüellere saygı göstermek zorundayız bence de ama bunu sadece inançsızlar değil, inançlılar da yapmalı.
örneğin Pagan toplumlar Putperest diyerek aşağılanmamalı ama aynı zamanda İslam Peygamberinin uygunsuz karikatürleri çizilmemeli.
birbirimize saygı duymak bu kadar zor olmasa gerek.
işte uzlaşılamayan nokta şu: bir Müslüman n tane dine inanmıyorsa bir ateistte n+1 dine inanmıyor, hepsi bu. bir dine inanmamak hakaret değil ama biz bu meselelerin çok uzağındayız bana kalırsa.Bunu daha önce de konuşmuştuk burada, ateist birine göre Allah yok din de yalan, peygamberlik falan da yalan. Ama bunu dile getirince "Sen Peygamber Efendimiz'e yalancı mı diyorsun saygısız!!" muamelesi görüyor. Yani her ateist çok saygılı ve düzgün bir üsluba sahip değil elbette ama ne kadar düzgün ifade ederse etsin bir yerde saygısızlık ediyormuş muamelesi görüyor illa ki.
öyle birşeymi varvalla izlanda'da yakın tarihe kadar Türk öldürmek de yasaldı.
vardı ya :) yakın zamanda kalktı, tam bilmiyorum ama 5-10 sene civarı galiba.öyle birşeymi var
vayy. bak bunu bilmiyordum. bizde yani,git kaçır insanları. ne kötü şeyler olmuş tarihte. hoş değilvardı ya :) yakın zamanda kalktı, tam bilmiyorum ama 5-10 sene civarı galiba.
bizim Osmanlı korsanları kuzeye doğru giderken giderken bakmışlar İzlanda kadınlar falan sarışın, erkekler uzun boylu güçlü kuvvetli.
kadınları almışlar köle pazarında cariye diye satmışlar, erkeklerden genç olanları köle pazarında satmışlar, işlerine yaramayacak olanı öldürmüşler.
İzlanda da bakmış olacak gibi değil, Türk görürseniz öldürün demiş. bunu duyan Türkler başka kuzey Avrupa ülkesi aramışlar, İzlanda da bakmış öldürecek Türk yok memlekette yasaya da gerek yok demiş, kaldırmış yasayı
eh yani. gerçi İzlandalılar da neye kızıyor onu tam anlamadım, bizim atalar tamam kötü şeyler etmiş de onların ataları da biliyoruz yani, İngiltere de az çekmedi onların atalardan İngilizler Viking öldürmek suç değildir diye kanun çıkarmış mıvayy. bak bunu bilmiyordum. bizde yani,git kaçır insanları. ne kötü şeyler olmuş tarihte. hoş değil
işte esas mesele bu. dine inanmamak bir hakaret mi mesela? bir ateist kalkıp Allah yok dediğinde bunu hakaret olarak mı sayacağız? yoksa ifade özgürlüğü mü?
aynı zamanda İncil tahrif edilmiştir diyen bir müslüman Hristiyanlığa hakaret etmiş oluyor mu?
insanların kutsal saydığı ritüellere saygı göstermek zorundayız bence de ama bunu sadece inançsızlar değil, inançlılar da yapmalı.
örneğin Pagan toplumlar Putperest diyerek aşağılanmamalı ama aynı zamanda İslam Peygamberinin uygunsuz karikatürleri çizilmemeli.
birbirimize saygı duymak bu kadar zor olmasa gerek.
eh yani. gerçi İzlandalılar da neye kızıyor onu tam anlamadım, bizim atalar tamam kötü şeyler etmiş de onların ataları da biliyoruz yani, İngiltere de az çekmedi onların atalardan İngilizler Viking öldürmek suç değildir diye kanun çıkarmış mı
ene ben Britanya turu yapcaktım vaz mı caysam acepİrlanda'da da türk kellesi götürene dükkan veriyolarmış. Adı turk's head olan bir sütü pub varmış
ama kırıldım benDaha yeni kk'de bu köseyi kesf etmisin gibi konusuyorsun
Burdaki topiklerde bile konu din olunca hemen polemik oluyor, hemen saygisiz damgasi yeniliyor, ve konu kaptiliyor. Hatta dini konular konusulamiyor, ban nedeni burda, yani o raddeye gelindi.
Bende artik nerede saygi basliyor, özgür ifade bitiyor bilmiyorum bazen. Yani bu yasayi hem destekliyorum, hem desteklemiyorum. Herkeste keske biraz hosgörü, hatta espiri anlayisi olsa. Insanlar çok çabuk kiriliyor, herseyi hakaret algiliyorlar.