İzlanda’da dine hakaret yasal

ama kırıldım ben :cool:
:KK53:
yani bu konular neden bu kadar hassas, insanlar neden bu kadar fevri tepki veriyor ben pek anlamıyorum. inanma hakkı kadar inanmama hakkı olduğunun ve bu hakka da saygı duyulması gerektiğini insanlar anlamıyor, problem de ordan çıkıyor.

Oruç zamaninda yemek yemek bile saygisizlik olarak algilaniyor, yani birak alenen "allah diye birsey yok" demenin. Kim bilir izlandada toplum daha farkli, harbiden hosgörülü, sakalara gelip, herseyi hakaret olarak algilamayan bir toplum olabilir. Böyle bir yasanin Türkiyede olmasi mümkün degil. Yani polik sistem buna uygun olup, yasa gerçeklese bile, toplum asla kabul etmez bunu.

Bu arada ne kadar çabuk kirilmisin, bak bu köseye kolay adapte olmusun ama :KK70:

Oruç zamaninda yemek yemek bile saygisizlik olarak algilaniyor, yani birak alenen "allah diye birsey yok" demenin. Kim bilir izlandada toplum daha farkli, harbiden hosgörülü, sakalara gelip, herseyi hakaret olarak algilamayan bir toplum olabilir. Böyle bir yasanin Türkiyede olmasi mümkün degil. Yani polik sistem buna uygun olup, yasa gerçeklese bile, toplum asla kabul etmez bunu.

Bu arada ne kadar çabuk kirilmisin, bak bu köseye kolay adapte olmusun ama :KK70:

Geçen gün marketten bira alırken sözlü taczr uğradım ne diyosun sen :)

yani bence de toplumun uyum sağlaması en azından bu yüzyılda pek mümkün değil. yasal olarak kişinin din ve vicdan hürriyeti de sorgulanamaz ama gayet sorgulanıyor hatta yargılanıyor da bizim toplumda.
üstelik bu normal de görülüyor.
yani ben ramazanda ortalık yerde su içeni dövmüşler desem çoğu kişi evet kötü ama oruç tutanlara da saygı duymak yazar muhtemelen.
bence bizim toplum saygının çoğunluğa duyulan bir şey olduğu kanaatinde :KK53:
üfff acayip çabuk adapte olurum :KK19:

yani bence de toplumun uyum sağlaması en azından bu yüzyılda pek mümkün değil. yasal olarak kişinin din ve vicdan hürriyeti de sorgulanamaz ama gayet sorgulanıyor hatta yargılanıyor da bizim toplumda.
üstelik bu normal de görülüyor.
yani ben ramazanda ortalık yerde su içeni dövmüşler desem çoğu kişi evet kötü ama oruç tutanlara da saygı duymak yazar muhtemelen.
bence bizim toplum saygının çoğunluğa duyulan bir şey olduğu kanaatinde :KK53:
üfff acayip çabuk adapte olurum :KK19:

Evet, bunu bu sitede gördüm, yorum aynen söyle oluyor:

Hakaret-hakaret-sadece benim dediklerim dogru blah blah blah... ve cümlenin sonunda, ama tabi senin görüsüne/dinsizligine saygi duyuyorum

Harbiden saygi duymanin kelime anlami üzerine bile tartisilir bu toplumda, yani birak hakareti..

Daha demin markete gitmistim ve istemeyerek iki kadinin konusmasina kulak misafiri olmustum, ve kadinin biri kizirak "onlar oruç bile tutmuyor biliyormusun?!!" diyordu. Ve ben güya avrupanin göbeginde yasayan biriyim, çagdaslik bla blah blah... Artik bilemiyorum, böyle yasa acep sadece Türklere mi olmuyor?

Evet, bunu bu sitede gördüm, yorum aynen söyle oluyor:

Hakaret-hakaret-sadece benim dediklerim dogru blah blah blah... ve cümlenin sonunda, ama tabi senin görüsüne/dinsizligine saygi duyuyorum

Harbiden saygi duymanin kelime anlami üzerine bile tartisilir bu toplumda, yani birak hakareti..

Daha demin markete gitmistim ve istemeyerek iki kadinin konusmasina kulak misafiri olmustum, ve kadinin biri kizirak "onlar oruç bile tutmuyor biliyormusun?!!" diyordu. Ve ben güya avrupanin göbeginde yasayan biriyim, çagdaslik bla blah blah... Artik bilemiyorum, böyle yasa acep sadece Türklere mi olmuyor?
ben kadın olduğum için Ramazan'da bana satış yapmayan esnaf biliyorum, adamın günahını almayayım belki de başım açık olduğu içindir, o kısmından emin değilim tam.
işin kötü tarafı o adam bana böyle davranırken ben onun kızının türbanıyla okumasına hep destek verdim ama böyle zamanlarda hep acaba yanlış mı yaptım diye düşünüyorum.
çünkü mesela beni başım açık olduğu için üniversiteye almasalar bu kafadaki adam buna destek verecek.
birilerinin inanmaması bile onlar için hakaret.
bir ateistin var olması bile hakaret mesela.
hep klasik bir laf vardır ya bu ülkenin %99'u müslüman diye, benim din haneme İslam yazılırken bana inanıp inanmadığım bana sorulmadı, kimseye sorulmadı.

ben kadın olduğum için Ramazan'da bana satış yapmayan esnaf biliyorum, adamın günahını almayayım belki de başım açık olduğu içindir, o kısmından emin değilim tam.
işin kötü tarafı o adam bana böyle davranırken ben onun kızının türbanıyla okumasına hep destek verdim ama böyle zamanlarda hep acaba yanlış mı yaptım diye düşünüyorum.
çünkü mesela beni başım açık olduğu için üniversiteye almasalar bu kafadaki adam buna destek verecek.
birilerinin inanmaması bile onlar için hakaret.
bir ateistin var olması bile hakaret mesela.
hep klasik bir laf vardır ya bu ülkenin %99'u müslüman diye, benim din haneme İslam yazılırken bana inanıp inanmadığım bana sorulmadı, kimseye sorulmadı.

Ah marilyncigim, bende ayni dertten muzdaripim. Hep hosgörülü olmaya çalisiyorum, tüm din ve irklara fakat bazen bir yerlerde tikanmaya basliyor. Bu sitede bile Sivas olaylar ile alay edildi. Yok efendim provake edildi, yoksa o " allahim bu senin atesin, yansinlar" diyen adamlar çok cici insanlar.. Hep Aziz Nesin'in suçu denildi. Yani adam kendi ölümüne sebeb mis... :KK14:

Kimse alinmasin ama dindarlarin çogu baska dinlere, irklara, dinsizlere hosgörülü degiller. Hepsi demiyorum, çogu diyorum. Bunu alenen söylemezler, lafta "saygi duyarlar" fakat o gerçek saygi asla yoktur. Bu sitede belli oldugu gibi, ben insanin oruç tutma özgürlügünü savunurken, o ayni kisi benim oruç zamaninda yemek yeme özgürlügümü savunmuyor iste.

Ah marilyncigim, bende ayni dertten muzdaripim. Hep hosgörülü olmaya çalisiyorum, tüm din ve irklara fakat bazen bir yerlerde tikanmaya basliyor. Bu sitede bile Sivas olaylar ile alay edildi. Yok efendim provake edildi, yoksa o " allahim bu senin atesin, yansinlar" diyen adamlar çok cici insanlar.. Hep Aziz Nesin'in suçu denildi. Yani adam kendi ölümüne sebeb mis... :KK14:

Kimse alinmasin ama dindarlarin çogu baska dinlere, irklara, dinsizlere hosgörülü degiller. Hepsi demiyorum, çogu diyorum. Bunu alenen söylemezler, lafta "saygi duyarlar" fakat o gerçek saygi asla yoktur. Bu sitede belli oldugu gibi, ben insanin oruç tutma özgürlügünü savunurken, o ayni kisi benim oruç zamaninda yemek yeme özgürlügümü savunmuyor iste.
işte böyle de garip bu işler.
yani zaten bir dine inanmanın temelinde diğerlerini inkar etmek yatıyor, buraya kadar mesele zaten yok. ama sadece kendi "çoğunlukta" olduğu için dalga geçme, eziyet etme, hor görme, hatta öldürme hakkını kendisinde görebiliyor kimi kısım insan.
sonra biri kalkıp gözünün üstünde kaşın var dese "ama saygı"
e sen duymuyorsun ki.
işte daha bugün okuduk alenen dalga geçildi, biz de kibledik geçtik ama 3 gün önce "benim dinime saygı duy" naraları atıldı.
e sen bir "insana" saygı duymuyorsun, sonra da karşındakinden belki de varlığına inanmadığı bir dine saygı bekliyorsun.
olmuyor.
empati yoksunluğundan muzdarip bu topraklar.
hadi inançsızları geçtim.
Aleviler için neler duyduk bu topraklarda ben İzmir'de doğdum büyüdüm, ortaokulda benim sınıf arkadaşımı ağlatmışlardı "siz mumsöndü oynuyor musunuz?" diye.
ben tabi hayatımda duymamışım mumsöndü falan. anneme anlattım anne bu ne demek diye, annem ertesi gün okulda ortalığı ayağa kaldırdı.
o zaman öğrendim bunun nasıl bir iftira olduğunu.
düşün Aleviler, Sünnilerle aynı dine mensup sadece farklı bir mezhebe inanıyorlar diye böyle hakaretler ediyorlar, o yüzden inançsızlara küfrettiklerinde falan çok şaşırmıyorum, arada bir şaşırıyorum ama :KK53:
dip not: iş bu yazı bütün sünnileri kapsamamaktadır, isteyen kendisini istisna görmekte serbesttir.

bence bu ülkede agnostiklere deistlere ateistlere saygı duyulması imkansız, düşünce özgürlüğü yok bi kere ve herkes herkesin neye inandığıyla özel hayatıyla çok ilgileniyo, ben anlamıyorum doğrusu karşımdaki insan neye inanırsa inansın ya da inanmasın bana ne ki, niye merak edeyim eşeliğim
hakaret konusudan başlıkta verilen örnekler çok güzel bence, hakaret dediğin küfürdür, alaydır, ama bizde düşünce hatta var olmak bile bazen hakaret

Bu konuyu kapatmak durumundayım çünkü hepiniz biliyorsunuz "Din" konuşulamıyor.
Söz konusu inanç olunca insanlar ayrıştırılıyor, çok inananlar, az inananlar, hiç inanmayanlar...
Ve bazen hassasiyetler abartılma noktasına geliyor, bu her kesimde oluyor maalesef.

Saygı saygı diyoruz ama sizlerinde değindiğiniz gibi o saygıyı ne kadar gösteriyoruz, sadece dilimizle mi söylüyoruz yoksa kalpten mi söylüyoruz muamma.

Haberin içeriğinde bile hakaret etme serbestliği Charlie Hebdo dergisine saldırı sonrası ortaya çıkmış, dergiye yapılan saldırı doğru muydu? İnsanları katletmeleri doğru muydu?
Asla, bunu tasvip edemem, kimseninde tasvip etmemesi gerekir zira eğer konu Müslümanlıksa ayetler Açıktır, terk edin der, terk edin, öldürün demez.

Lakin yapılan bu katliamların müsebbibi Olanları bir kenara koyarsak benim gibi herkese Hoşgörü, hassasiyet ve saygıyla yaklaşan insanların hisleri düşünülerek hareket edilip herşeye rağmen insanlara sevgiyle yaklaşan Müslümanlar'da var denip herkesi aynı kefeye koyacak bu tip yasal düzenlemeler yapılmamalıydı.

Hadi orası İzlanda, insan kendi memleketinde bile ne bir kesim ne diğer kesim Tarafından hoşgörüyle karşılanmıyor.
Ya inancınızın önüne sözde takısı ekleniyor veya sende inanan değil misin aynısınız işte deniyor.

Diğer ülkelerde inançlara bakış açısını bilmiyorum, özgürlükler, saygı, hassasiyetler nerde başlayıp nerde bitiyor fikrim yok fakat bizim ülkemizin kat etmesi gereken çok yolu olduğunu biliyorum.
Insanlar rahatça ateistim deistim diyebilmeli, Müslümanlar'a da kötü gözle bakılmamalı.

Konuşulmalı diyorsunuz ama hiçbiriniz hangi inançtan hangi fikirden olursanız olun hiçbiriniz mevzu kendi hassas olduğunuz şeyler olunca hoşgörülü olamayabiliyorsunuz.
Ve bazen gerçekten herkes birbirine can acıtıcı sözleri özellikle söylüyor.

Evet yeri geldiğinde şakalaşabilmeliydikte ama şakayla gerçeği bile karıştırır hale geliyoruz söz konusu din olunca.

Kusura bakmayın kapatıyorum deyip bunca şey yazmamalıydım ama insanların karşılıklı kırılmasına üzülüyorum şahsen.
Ister istemez aynı sizler gibi kendimi ifade etmeye çabalayıp duruyorum bende.

X