İngiltere'den veya Amerika'dan öğretmen getirilebileceğine ihtimal dahi vermiyorum. Yabancı öğretmen getirilecekse büyük ihtimalle fazla gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerden getirilir. Yeter ki ana dilleri gibi ingilizce konuşuyor olsunlar. Kolay mı İngiltere, Amerika gibi ülkelerden öğretmen getirtmek. Bu ülke daha 1500 liralık maaşı ödememek için binlerce ücretli öğretmen çalıştırıyor arkadaşlar. Yabancı öğretmeni buraya getirmek, ona istihdam sağlamak o kadar kolay bir iş değil. Bu konu da bir süre konuşulur sonra kapatılır.
o gelişmekte olan ülkelerden getirecekleri insanlar kadar iyi ingilizce konuşan ingilizce öğretmenlerimiz, ingiliz dili ve edebiyatı mezunu arkadaşlarımız var ayrıca açıköğretimden ingilizce öğretmenliği okuma hakkı verilmiş bunu başarmış ve gayet iyi öğretmenlik yapabilen arkadaşlarımız var. hadi öğretmenlik mezunlarını beğenmedin (ki bu insanlara da eğitimi senin kurumların veriyor) fen edebiyat mezunları sadece dil üzerine eğitim alıyor ver onlar yapsın (buna pek taraftar olduğumu söyleyemem tabi).
konuşulması bile öyle çirkin ki. bu ülkede yabancı uyruklu devlet memurlarının maaşı bile ülke vatandaşlarından fazla, getireceklerini kırmızı halıyla karşılar bunlar
tamam burda atanmayı bekleyen bir sürü öğretmenlik mezunu olabilir arkadaslar bu acı bir durum ama, onlar bizden daha mı iyi yapıcak tavrında bazıları. siz atıyorum ingilterede bi okulda bir ingilizin bir türk kadar türkçe öğretebileceğini düşünüyo musunuz ilgili bölümden mezun olduktan sonra? bence imkansız bişey. konuşur çok iyi gramer de bilir kelime de bilir ama bizimle yarışamaz. yabancı öğretmenle yapılan dersin metodu farklıdır o oturup gramer anlatmaz, bu türk öğretmenler gramer verip geçiyo demek de değil, yapmaları gereken bu oluyo çoğu zaman. ama yabancı öğretmen direk konuşarak konu üstünden onları anlatır. bugün şunu işliyoruz diye bi konu yoktur mesela gramer olarak, kendiliğinden gelişir. doğduğunuzda ananızdan babanızdan türkçeyi nasıl öğrendiyseniz onu da öyle öğrenirsiniz.
ama bu proje bana da hiç inandırıcı gelmiyo. ben türküm, ama ingiliz vatandaşı olduğum için (alakalı bölümden de mezun değilim hatta), yabancı öğretmen statüsünde öğretmenlik yapıyorum üniversitede. okutmanlarla aynı şeyi yapıyorum sayılır, ama sırf vatandaslık durumdan maaşlarımız arasında dağlar kadar fark var. hiçbir yabancı öğretmenin düşük bi maaşı kabul edip geleceğini sanmıyorum. o kadar cok yabancı öğretmen getirmek için gercekten inanılmaz bir bütçe lazım, bu da türkiye için pek kolay olmasa gerek.
Peki ben ingilizceye çok iyi hakim olmadıktan sonra, ingiliz çocuğuna türkçeyi nasıl öğreteceğim?
İngilizlere Türkçe öğretmek için İngilizceye hakim olmak gerekmez. Bir bebek nasıl doğduğunda hiçbir dil bilmeden etrafında konuşulan dili öğrenebiliyorsa, İngiliz öğrenciler de Türkçe dinleyerek bunu başarabilir. En iyi yabancı dil kurslarında bilmediğiniz dilin sizin dilinizi bilmeyen konuşmacısı derse girer ve direkt hedef dili konuşmaya başlar. Önce noluyo diye etrafınıza bakınırsınız bir de bakarsınız ki adınızı soruyor, herkes başta garip birkaç kelimenin ardına kendi adını ekliyor, sonra siz de my name is Ayşe, Je m'appelle Ahmet demeye başlarsınız, ardından iş yaşa, mesleğe, sosyal konuma döner. Bir de bakmışsınız hedef dili konuşmaya başlamışsınız
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?