Isyerinde iki arkadaş arasinda kalmak

En buyuk kk

Guru
Kayıtlı Üye
18 Mart 2013
3.851
12.407
363
Merhaba sevgili kk kadınları.

Sorun sayılmasa da doğru şeyi yapıp yapmadığımdan emin olamadım.

İsyerinde 2 tane arkadaşım var ikisi de kadın ve aralarında ast üst ilişkisi var. Ben 33 yasindayim bir arkadaşım benimle aynı seviyede daha kıdemli ve 32 yaşında. Yıllar öncesinden tanıdığım ve çok sevdiğim biri ve bana çok iyiliği dokundu. Diğer arkadaşım 25 26 yaşlarında daha az kıdemli ve bu arkadaşımın asistanı gibi bir konumda. Onunla 1 bucuk senedir tanışıyoruz ve çok seviyorum çok tatlı biri. Hepimiz bu şehirde is için bulundugumuzdan ve cok sosyal çevremiz olmadığından bu ikincisi ile de cok vakit geçirdim sanki kardeşim gibi hissettim destek olmaya çalıştım özellikle isyerinde.

Görece büyük olana Ayşe küçük olana Fatma diyelim. Ben bu ikisinden ayrı bir departmandayim.

Son zamanlarda Fatma ile ne zaman konuşsam mutsuz, ağlıyor, yılgın, sebebi de is yükü. Çok fazla seyahat ettikleri bir birimleri var. Hepimizin is yükü yoğun şu aralar eleman eksikligimiz var. Ayse bence tatlı bir kadın ama bazı konularda biraz sert, yine de iletişime çok açık biridir. Biraz dobradir yani iletişim tarzıni yadirgayanlar olur ama yani kaba veya zorba asla değildir akıllı biridir. Başlarda Fatma sürekli beni Ayşe ile kıyaslıyor ve "keşke benim müdürüm sen olsan, senin departmanina geçsem sen asla bunu Ayşe gibi soylemezdin senin birimindekiler ne şanslı" gibi şeyler söylüyor ve Ayşe'nin kendisine olan davranışlarından şikayet ediyordu. Ben bundan çok rahatsız oluyordum çünkü bana sanki arkadasimin arkasından konusuyormusum gibi geliyordu, sürekli Ayşe ile doğrudan iletişime geçmesi gerektiğini, oturup is yükünü açık açık konuşması gerektiğini, duygusal olmaması gerektiğini, bunların iletisimle halledilecegini filan söylüyordum. Şu son bir iki ayda Fatma'nin psikolojisi çok bozuldu, sürekli mutsuz ve ağlıyor. Ayşenin kendisine mobbing yaptığını düşünüyor ve beni de açık açık demese de "isyerinde arkadaşımı savunmak adına mobbinge sessiz kalmakla" suçluyor yani hissediyorum. Isyerimizde mobbingi şikayet mekanizmaları var bir kere düşündüğünü söyledi ama bana bundan bahsetmemesini rica ettim çünkü boyle bir şey öğrensem Ayseye söylememek beni cidden çok rahatsız eder ama söylemek de olmaz. Mobbing yapıyor dediği şeyler başkasının arkasından konuşmak, sinirli cevaplar vermek ve aşırı iş yüklemek. Ayse bir kere konuyu açtı onda da sanki bir şeyden haberim yokmuş gibi Ayşe ile konuştum dedim ki acaba Fatmaya çok mu yüklendiniz bence oturup bir konuşun. Ayşe de Fatmaya görev tanımı dışında bir is vermediğini ve herkesin aynı yoğunlukta çalıştığını söylüyor (kendisi de çok çalışan biri).

En sonunda Fatma'ya dedim ki "canım hakli olduğun konular elbette vardır ben belki objektif olamıyor olabilirim arkadaşım olduğu için bence konusun veya psikolog ile konuş veya 3. Tarafsız bir gözle konuş ben sana mobbing yapıyor veya yapmıyor diyemem benim görmediğim şeyler olabilir ama iletişime açık müdürlerin var bence git konuş belki onların da farklı bir bakış açısı vardır önerileri vardır". Ama konuşamam rahat hissedemem diyor. Ben Ayşe ile dışarı çıkınca alınıyor üzülüyor. Oysaki ben neden mesafe koyayım yani. Ben biraz uzaklaştım fatmadan çünkü gerçekten duygusal olarak bazen yoruluyorum ama kendisini de çok seviyorum. Ne yapsam ne konuşsam sanki diğer arkadaşıma ayıp etmişim gibi gelecek. Açıkçası ikisinin arasındaki durumun benimle ilgisi nedir neden illa fikir beyan etmem gerekiyor bunu da anlamadım ama sanki ikisiyle de zaman geçirince taraf tutmam lazımmış gibi bir duruma sokuluyorum anlamadığım bir şekilde. Siz olsanız nasıl bir yol izlerdiniz?

Fatma kendi hakkini savunmuyor , siz mi savunacakmissiniz.

Ayrica Fatma ona soylediklerinizi soyle yansitabilir : Konu sahibi git müdürlere sikayet et dedi.

Kacari yok eninde sonunda birisi ile araniz bozulacak gibi duruyor. Ayrica isyerinden birisi asla kardes gibi Sevilmez kendinize gelin

Fatma kendi hakkini savunmuyor , siz mi savunacakmissiniz.

Ayrica Fatma ona soylediklerinizi soyle yansitabilir : Konu sahibi git müdürlere sikayet et dedi.

Kacari yok eninde sonunda birisi ile araniz bozulacak gibi duruyor. Ayrica isyerinden birisi asla kardes gibi Sevilmez kendinize gelin

Müdürlere söyle dediğim Aysenin kendisi ve Aysenin müdürü. Aysenin müdürü ile konuşmasını Ayşe de ister (hatta bu söylediğim konuşmada Fatma ile ben değil müdürüm konuşsun ben çok sinirleniyorum artık dedi). Ayşe ile Aysenin müdürü aynı dusunuyor ve çok iyi anlaşıyor yani kendi birimi içinde halletmesini önerdim. 3. Göz dediğim ise kurumun psikologu. Yani Ayseyi şikayet etmesini önermedim asla öyle bisey önermem çünkü ben gerçekten şikayet edilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum ama hani bir şey de demiyorum yani. Yargı belirtmedigim için kızıyor gibi anlıyorum sanki. Dediklerinizde haklısınız. Aram bozulursa cidden çok üzülürüm çünkü bana ne ki. Ama işte bu beni kötü arkadaş yapıyor da olabilir bilmiyorum.

Müdürlere söyle dediğim Aysenin kendisi ve Aysenin müdürü. Aysenin müdürü ile konuşmasını Ayşe de ister (hatta bu söylediğim konuşmada Fatma ile ben değil müdürüm konuşsun ben çok sinirleniyorum artık dedi). Ayşe ile Aysenin müdürü aynı dusunuyor ve çok iyi anlaşıyor yani kendi birimi içinde halletmesini önerdim. 3. Göz dediğim ise kurumun psikologu. Yani Ayseyi şikayet etmesini önermedim asla öyle bisey önermem çünkü ben gerçekten şikayet edilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum ama hani bir şey de demiyorum yani. Yargı belirtmedigim için kızıyor gibi anlıyorum sanki. Dediklerinizde haklısınız. Aram bozulursa cidden çok üzülürüm çünkü bana ne ki. Ama işte bu beni kötü arkadaş yapıyor da olabilir bilmiyorum.

Zaten Ayseyi Cok daha eskiden taniyormussunuz ve Fatma kendi sorununu kendi cozmeli. Siz onun velisi degilsiniz sonucta

Fatma dediğiniz gibi, görece küçük. Bence kendisini sıyırabilmek için daha yumuşak yüzlü bir yönetici istiyor, yani sizi.
Ayşe hep aynıydı sonuçta değişmedi.
Kendi iclerinde cozmeliler ve Fatmayı yanınızda bir daha bu konuyu açmaması konusunda sert bir şekilde uyarın

Bilemiyorum Fatma bence kendi hakkını savunmalı haklıysa şayet. Buna uygun bir iş ortamınız var anladiğım kadarıyla,şayet eminse gidip Ayşe'nin üstüyle bile konuşabilir durumdayken yanına yancı araması saçma. Şahit olmadığınız bir şeyin tarafı olamazsınız yani dimi?
Siz tarafsızsınız,ikisiyle de görüşebilirsiniz,kimsenin buna alınmasına gerek yok.
Yerinizde olsam Fatma'ya bu konulara müdahil olmak istemediğimi,sorununu ilgili/yetkili kişilerle konuşup çözmeye yönelmesinin faydalı olacağını söyler,konuyu da açtırmazdım bir daha.

Bence Fatma ile arkadaş olmamanız gerekiyor. Hatta en başında olmamalıydınız yani. Mesafe koyun.

İş hayatında samimi olunan junior senior'un ayağını kaydırır genelde. Hep b.ka sarar o ilişki türü.

Forumda daha önceki bu tarz konular da sizin miydi, yönetici olmakla ama duygusal davranmakla ilgili olan?

Daha önceki konunuzda yönetici olduğunuz halde alt kademedeki insanlarla mesafenizi koruyamadığınızı bundan rahatsızlık duyduğunuzu anlatmıştınız. Bence Ayşe doğrusunu yapıyor Fatma tecrübesiz alıngan sizi de gördüğü için istiyor ki kendi yöneticisi de sizin gibi davransın ama olması gereken Ayşe’nin yaptığı. Bence Fatma’yla aranıza mesafe koyun

Bence Fatma ile arkadaş olmamanız gerekiyor. Hatta en başında olmamalıydınız yani. Mesafe koyun.

İş hayatında samimi olunan junior senior'un ayağını kaydırır genelde. Hep b.ka sarar o ilişki türü.

Forumda daha önceki bu tarz konular da sizin miydi, yönetici olmakla ama duygusal davranmakla ilgili olan?

Evet aynen benim o kişi 🤦‍♀️ yani baştan bir samimiyet kurdum bir de biz ayse Fatma ben ve diğer insanlar da çok takılıyorduk onların arasi çok daha iyiyken. Ayşe biraz abla modunda yaklaşan biri canım vs diye hitap eder tarzı böyle olan biri, Fatma şehre ilk geldiğinde ona bir sürü konuda yardımcı oldu ama tarzı daha abla gibi veya anaç. Ben yaşımdan çok daha genç davranan biriyim (fiziksel olarak genç durmasam da ses tonum, tarzım tavırlarım ve cocuksu bir kadın olmam yüzünden herkes daha genç tahmin ediyor) ve kendimden küçüklerle de iyi arkadaş oluyorum. Buraya gelince kafamin uyustugu insanlarla şartlar gereği hemen arkadaş oldum. Bu cok yanlış olabilir aslında dediğiniz gibi çünkü denge kuramıyorum sinir cizemiyorum belli ki. Ayağımı kaydirmaya çalışmaz bence öyle biri değil zaten ayağımın kaldırılması konusunda hiç endişeli değilim oyle bir şey olmaz gibi geliyor bir de hırslı olduğumu düşünmüyorum hemen yükselmek gibi bi hedefim de yok işi yap geç havasındayım. Benden gençler beni geçebilir umrumda olmaz.

Daha önceki konunuzda yönetici olduğunuz halde alt kademedeki insanlarla mesafenizi koruyamadığınızı bundan rahatsızlık duyduğunuzu anlatmıştınız. Bence Ayşe doğrusunu yapıyor Fatma tecrübesiz alıngan sizi de gördüğü için istiyor ki kendi yöneticisi de sizin gibi davransın ama olması gereken Ayşe’nin yaptığı. Bence Fatma’yla aranıza mesafe koyun

Bence de. Fatmaya hak vermiyorum ve çok rahatsız oluyorum gerçekten sanki o konuşmalarla beni çok tuhaf bir konuma düşürüyor beni arkadaşımla rekabet havasına sokuyor gibi geliyor. Bazen ne cevap vereceğimi bilemiyorum tavsiye versem ve bu tavsiyeyi verirken öküz olmamak adına biraz anlayış ve empati ifade etsem (hm anladım böyle hissetmeni evet o konuda haklı olabilirsin ama Ayseye söyle de o zaman konuş) sanki arkadaşımın arkasından asistanina destek olup "ben daha iyi yöneticiyim" havalarında dolduruyormusum gibi hissediyorum oysaki cidden bu konuda hiçbir isteğim yok. Hak vermediğim zamanlarda da suçlu hissettiriyor konusacak kimsem yok çok kötüyüm diyor ister istemez kendimi teselli modunda buluyorum. En son "bu konuları konuşmayalim" dedim biraz azaldı ama ister istemez açıyor o yüzden uzaklaştım biraz trip atıyor napacagimi şaşırdım.

Fatmayla muhatap olma , samimiyeti azalt kuzum belli ki orada çalışma kapasitesine sahip değil, isyerinde nasıl davranması gerektiğini de bilmiyor , sonuçta ucu sana dokunur

Bilemiyorum Fatma bence kendi hakkını savunmalı haklıysa şayet. Buna uygun bir iş ortamınız var anladiğım kadarıyla,şayet eminse gidip Ayşe'nin üstüyle bile konuşabilir durumdayken yanına yancı araması saçma. Şahit olmadığınız bir şeyin tarafı olamazsınız yani dimi?
Siz tarafsızsınız,ikisiyle de görüşebilirsiniz,kimsenin buna alınmasına gerek yok.
Yerinizde olsam Fatma'ya bu konulara müdahil olmak istemediğimi,sorununu ilgili/yetkili kişilerle konuşup çözmeye yönelmesinin faydalı olacağını söyler,konuyu da açtırmazdım bir daha.

O kadar haklısınız ki. En son böyle söyledim mesaj attım hatta bu konuda ben sizinle çalışmıyorum şahit olmuyorum bilemem ve tarafsız da değerlendiremem bana anlatma lütfen dedim ama yine de bazen ağlıyor çok kötüyüm diyor ben yine kendimi tavsiye verirken buluyorum...

Belki Fatma haklıdır, sinirini ondan çıkartıyordur ama siz de yetkili değilsiniz. Siz müdürlerin daha tecrübeli olduğunu, daha önce böyle bir şey yaşamadığınız için bir sorun var ise onlarla konuşması gerektiğini söyleyin.

Ağlıyorsa hep belki arkadaşınız da sandığınız kadar iyi bir yönetici değildir ama siz de hakem değilsiniz.

Bence de. Fatmaya hak vermiyorum ve çok rahatsız oluyorum gerçekten sanki o konuşmalarla beni çok tuhaf bir konuma düşürüyor beni arkadaşımla rekabet havasına sokuyor gibi geliyor. Bazen ne cevap vereceğimi bilemiyorum tavsiye versem ve bu tavsiyeyi verirken öküz olmamak adına biraz anlayış ve empati ifade etsem (hm anladım böyle hissetmeni evet o konuda haklı olabilirsin ama Ayseye söyle de o zaman konuş) sanki arkadaşımın arkasından asistanina destek olup "ben daha iyi yöneticiyim" havalarında dolduruyormusum gibi hissediyorum oysaki cidden bu konuda hiçbir isteğim yok. Hak vermediğim zamanlarda da suçlu hissettiriyor konusacak kimsem yok çok kötüyüm diyor ister istemez kendimi teselli modunda buluyorum. En son "bu konuları konuşmayalim" dedim biraz azaldı ama ister istemez açıyor o yüzden uzaklaştım biraz trip atıyor napacagimi şaşırdım.
Fatma Ayşe 'den yüz bulup at koşturamıyor kendi biriminde , seni yumuşak yüzlü görmüş ben bunu iyi yönetirim diye seni işliyor Ayşe'ye karşı. Ayşe ile bu fesat kadın için karşı karşıya gelme.

Fatmayla muhatap olma , samimiyeti azalt kuzum belli ki orada çalışma kapasitesine sahip değil, isyerinde nasıl davranması gerektiğini de bilmiyor , sonuçta ucu sana dokunur

Ya aslında aşırı akilli bi insan ve çok iyi işinde (kendi gözlemim ve Ayşenin söylediği). Ama is yukunden yakınma huyu var bu benim bu sektörde alışık olduğum bir şey değil tamam hepimiz yakiniriz kendi aramızda ama bunun için mudurlerimizi suçlamayız is varsa yapılacak yapmak lazım. Öğle yemeği yiyemedim bu benim hakkım diyor veya mesai saatleri dışında çalışmamam gerek diyor bence bu sektörde öyle bir hakkımız yok işin uzadıysa yemek kaçabilir o günkü is yetismezse akşam tamamamlanabilir ama yani bu benim görüşüm dile getirmek de istemiyorum yani çünkü evet kağıt üstünde bunlar haklarımız herkese empoze edemeyiz. Ben kendi ekibime akşam çalışın demiyorum çalışmazlarsa zorlamam veya is yükum fazla diyen olursa ok derim ama bunun sonucunda o işleri kendim yaptığım oldu geçmişte onların yerine ve benimki bence doğru olan değil ve kötü bi yoneticilik tarzı. Neyseki şu anki ekibimden hickimse bu zayifligimi suistimal etmiyor cok çalışkanlar. Ama Fatma benim su anki ekibime de en büyük kk sizin supervisoruniz olduğu için çok sanslisiniz keşke ben de sizin kadar rahat olsam filan diyormuş (ekibimdekiler de buna sinirlenmiş çünkü rahat değiller onlar da yogun). Bunu nereden çıkardı bilmiyorum mesela ben hiçbir zaman kendi ekibim hakkında rahatlar vs asla demedim.

Back