• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Isteme/soz/nisan orf adetlerden hic bir sey anlamiyorum!

Turkiyeliyikk

Caykolik
Kayıtlı Üye
3 Haziran 2011
1.812
5
108
Diğer
Merhaba KK'nin citir hatunlari,
Tecrubeli kardeslerimden, ablalarimdan yardim istiyorum.
Allah izin verirse, agustosta isteme/soz/nisan dusunuyoruz.
Hersey o kadar karma karisikki, isin icinden cikamaz olduk.

Durum su:

1. Ben yurtdisinda yasiyorum, erkek arkadasimda Istanbulda.
Istemeyi benim memleketimde yapmayi dusunduk, annem mutlu olur boyle diye.
Istemede kim gelir? Yuzuk takilirmi? Takilsa, alyans mi tek tas mi takilir? Yoksa saat falan mi alinir?

2.
Bir kac gun sonrasinda, Istanbul'a gidip orda nisan yapmayi dusunuyoruz.
Bizim ailede en fazla 15 kisi var, erkek arkadasimin tarafida masallah 100 kisiyi geciyor.
Orada akrabagim yok, ev tutmayi planliyoruz.
Erkek arkadasim esnaf oldugu icin lokal bulmak kolay olacaktir: Bir kac susleme, yiyecek/icecek, muzik, fotografci/kuafor tanidik - Tamamdir sanirim.

Nisan bohcasi falan istemiyoruz, hem bir seyden anlamiyoruz hemde gereksiz masraf.
Bildigim kadariyla nisandada yuzuk takiliyor ama bir kac gun oncesindede yuzuk takilmis olacak zaten(!)
Illa suslu puslu abiye gerekli mi? Taki falan lazimmi?

Kusura bakmayin kizlar, cok karisik yazdim.
Simdiden tesekkurler. :16:

valla canım buyuk nişan mı istiyorsun yanı salonda yoksa ev nişanı mı ıstıyorsun once ona karar vermelısın.istemede sadece çiçek çıkolata yaptırıyor damat,anne baba ve ısterlerse bır buyuk gelıyor o gece sadece ısteme tanısma oluyor.daha sonra da sözde yada nişanda akrabalar çağrılıyor, alyansları daha onceden alırsınız damadınkını kız gelınınkını erkek alıyor,benım bıldıgım tektaşta takılıyor.bırde arzu edılırse kıza söz bilezıgı ve damada da saat:)

Birşey anlamana gerek yok
Onlar zaten bilirler, hatta senin ailende bilir
Ben bildiğimi sanırdım, başıma gelince eksik bildiğim çok şey olduğunu fark ettim
Ama dediğim gibi aileler tamamlıyor zaten

Onlar size seni istemeye gelecek, çiçek çikolatasıyla
Sizde ikramlık birşeyler dışında, o güne özel türk kahvesi ikram edeceksiniz isteme faslında
Sizinkiler de nasipse olur, hayırlısı artık diyecekler
Sonracıma ne zaman kararlaştırırsanız o zaman gelecekler, (sen ona o sana yüzük alacaksınız ) yüzükler takılacak

Nişan da isteğe bağlı birşey
İster söz nişan bir arada çıkarırsınız
İster ayrıca istediğiniz tarzda da bi nişan yaparsınız
( Saat vs. sormuşsun nişan da veya düğünde olabilir, söz için erken.. )
Bohça için de çok bişey bilmeye gerek yok, gidiyosun bu tarz şeyler satan yerler sana seçenekler gösteriyo bu mu bu mu diyo sen seçiyosun onlar bohça haline getiriyo zaten :3:

Sonra da kına & düğün , oldu da bitti maşallah :123:

Durum su:

Istemede kim gelir? Yuzuk takilirmi? Takilsa, alyans mi tek tas mi takilir? Yoksa saat falan mi alinir?

2.
Bizim ailede en fazla 15 kisi var, erkek arkadasimin tarafida masallah 100 kisiyi geciyor.
Erkek arkadasim esnaf oldugu icin lokal bulmak kolay olacaktir: Bir kac susleme, yiyecek/icecek, muzik, fotografci/kuafor tanidik - Tamamdir sanirim.

Nisan bohcasi falan istemiyoruz, hem bir seyden anlamiyoruz hemde gereksiz masraf.
Bildigim kadariyla nisandada yuzuk takiliyor ama bir kac gun oncesindede yuzuk takilmis olacak zaten(!)

vlla canım kişiden kişiye ve maddi duruma değişir bu . istemede normal dizlerine gelen bi elbise giymiştim ben... çiçek çkiolata ve nişanlım sevdiğim için ufak bi ayıcık alıp gelmişlerdi. annesi babası abisi yengesi amcası amcasının hanımı ve bi büytükleri gelmişti. bizdede yine amcalarım ve dayımlar vardı. yani 15 20 kişiydik:) önce çay börek kuru pasta felan ikram ettik . sonra ortalılığı topladık derken isteme faslını geçildi. isteme konusu açılınca hemen ben mutfğa geçip kahveleri yaptım yengemle birlikte. ve nişanlımınkini ayrı tepsiye koydum içine tuz atarak :))) sonra verdik gitti hayırlısı diiince hemen salona gelip nişanlımla el öptük tek tek peşinden ben mutfağa gittim gtrdikleri çikolaralrı ikram ettim:) ve peşinden hemen kahveleri gtrdim kuzenimde suları getirdi peşimden :) vee sonrada nişan konusuldu ne takalım ne edelim kimin durumu ne diye... ve 1 hafta sonra nişanımız oldu. ben nişanımı ufak yaptım yani 200 kişilik felandı ufak biyer tuttuk uzun düz bi abiye giydim abartmadım :) saçlarımda maşalı yaptım... oynadık ettik. sonra alyans ve tektasım takıldı kurdale kesildi :) derkeeeen şimdi düğün hazırlıklarındayız:) nişanda biz takısız yaptık bu arada sadece 2 bilezik bi küpe ve yüüzkler takldı erkek tarafından okadaar:) bohça konusna girmeyim zaten istemiomusun:)

oncelıkle hayırlı olsun canım..
bızım soz evde oldu klasık ısteme merasım kahveler cıkolatalar vs. :)
evde oldugu ıcın saten dizlerde bır elbıse gıymıstım bordoydu rengi nişanlımda bordo kravat taktı uyumlu olduk yanı saçlarımda maşalıydı
senın sozun ozel bır gun sende boyle bısı yaptırabılırsın...
nısan salondaydı ... dugun gıbı oldu nısan bohça falan hazırlandı tabı (gercı bız dugunde yapacagız bohçayı)
sozde bız tektasla nısan yuzuklerımızı bır taktık
nısanda da ayrıca alyans almadık
ama ıstersen
sozde tektaş taktır nısandada alyans takarsınız...
herseyı bırak guzel gecsın o yeter
mutluluklar :123:

bu işlerin çok da bir kalıbı kuralı olmaz ki herkesin şartları farklı
genelde artık isteme + söz aynı gün oluyor ve söz yüzüğü takılıyor
ilerleryen bir zamanda da nişan oluyor kimisi aynı söz yüzüğünü tekrar takıyor kimisi bunun yanında tektaş alıyor
kimisi daha sevgiliyken tektaş almış oluyor bi daha neden alınsın deniyor duruma göre minik veya hatta büyük set takan oluyor
hatta aileler farklı farklı yerlerdeyse isteme söz nişan bir arada yapılıyor, ama dediğim gibi herkes kendisi karar verir yani, böyle yapan da var mesafelere ragmen ayrı ayrı yapan da...
ama anladıgım nokta su, ailen nerede? annemin memleketinde yapılmasını istedik diyorsun ya... yani şimdi annen memleketteyse zaten normal olan bu kızın ailesinin evine gidilir kız istenir söz ve nişan da genelde orda yapılıyor
duruma ve kişi sayısına göre yer de tutan olur ama aile arası denirse evde yapılır, ama önemli nokta, nişanı kız tarafı yapıyor bu yüzden genel olarak kız evine yakın çevrede oluyor

aileleriniz bilmiyor mu aileler görüşüp kararlaştırır genelde bu gibi şeyleri, kafanıza takmayın :52:
şimdiden hayırlı ugurlu olsun

Ben aklıma geleni genel hatlarıyla yazdım
Ayrıca sormak istediğin birşey varsa sorabilirsin
Komple sorduğun için detaya inememiş olabilirim pek..

Durum su:

2.

bence bu işlerde bir şey yok.üzerinizdeki sersemliği atın yeter.bir şeylerden anlamayan hiç bir talebi olmayan kız imajı vermeyin.ne istediğini bilen kolay lokma olayan bir kız gibi durun.

insanlar ilk gunden ezmeye başlıyor çünkü

Coookk tesekkur ediyorum kizlar, yavas yavas kafamda canlanmaya basladi, Allah razi olsun :16:

Cemreeylul,
Ailemle yurtdisindayiz zaten. Memlekette sadece isteme fasli icin gidecez, en fazla 3 gun kalip sonrasindada Istanbul'a gitmeyi planliyoruz.
Ailelerimiz biliyor bilmesinede, nisan yapacagimizi bilmiyorlar henuz :)
Yakinda soylemeyi dusunuyoruz.
Annemde pek anlamaz su orf adetlerden, o yuzden onceden arastirip anneme tez sekli sunacam, soyle boyle yapalimmi diye :27:

Coookk tesekkur ediyorum kizlar, yavas yavas kafamda canlanmaya basladi, Allah razi olsun :16:

Cemreeylul,
Ailemle yurtdisindayiz zaten. Memlekette sadece isteme fasli icin gidecez, en fazla 3 gun kalip sonrasindada Istanbul'a gitmeyi planliyoruz.
Ailelerimiz biliyor bilmesinede, nisan yapacagimizi bilmiyorlar henuz :)
Yakinda soylemeyi dusunuyoruz.
Annemde pek anlamaz su orf adetlerden, o yuzden onceden arastirip anneme tez sekli sunacam, soyle boyle yapalimmi diye :27:

anladım. tatillerde türkiyeye gelince nereye gidiyorsunuz? istanbul mu ankara mı mersin mi mesela? bence mantıklı olan istemenin orda yapılması. aile büyükleri falan varsa orda, onlara da saygı anlamında, yoksa çok da önemi yok ama :52:

bence bu işlerde bir şey yok.üzerinizdeki sersemliği atın yeter.bir şeylerden anlamayan hiç bir talebi olmayan kız imajı vermeyin.ne istediğini bilen kolay lokma olayan bir kız gibi durun.

insanlar ilk gunden ezmeye başlıyor çünkü

Wuuu bu biraz sert oldu :)
Uzerimde sersemlilik yok, sadece etrafimda soz, nisan, dugun su bu ilgilenmedim hic bir zaman. En son ne zaman bir dugun torenine gittigimi soylersem gulersiniz, o derece anlamiyorum bu islerden.
Az cok bildigim seyler var oda KK sayesinde.

Ayrica, herseyi ben ve erkek arkadasim yapicaz Allah izin verirse, kimseden maddi yardim almadan.
Simdi ondan bir ton sey istersem ne olur? Mesela, lokal yerine dugun salonu istesem, ne olur? Yine ikimiz odemis olucaz, nisan icin gerek var mi? Bence yok.
Bu benim sahsi fikrim.

Son düzenleme:
Ben aklıma geldikçe yazarım arada
Giyim kısmını sormuşsun
İsteme de normal bi elbise giy, söz de biraz daha şık ve sade bi elbise tercih edebilirsin, nişan elbisen de yaptığın yere göre değişir..
Elbisenle aynı ya da benzer tonlarda kravat takabilir damat

Hanım ol az süzül :21::1:
Ama sakın ne kendin farklı davran ne onlardan gelinsin diye ayrıcalaık bekle
Yeni tanıdığın herkese nasılsan onlara da öyle ol, ne çok vıcık vıcık ne de çok soğuk
Nasıl başlarsan öyle gider bu işler
Çok beklenti oluşturma, çok beklentiye girme
Hoş geldiniz, nasılsınız de, kuğu gibi süzülerekten ikramlarını dağıt mutfağa kaç :21::17::27:

anladım. tatillerde türkiyeye gelince nereye gidiyorsunuz? istanbul mu ankara mı mersin mi mesela? bence mantıklı olan istemenin orda yapılması. aile büyükleri falan varsa orda, onlara da saygı anlamında, yoksa çok da önemi yok ama :52:

2 yil oncesinde annemin tarafiyla iliskiyi kestik.
Baba tarafindan bahsetmiyim bile.
Yani bir ailem var birde annemin iki kuzeni ve onlarin ailesi.
2 yildir gitmedik Turkiye'ye, ben Istanbul'a gidip geldim erkek arkadasimi gormeye o kadar.
Anliyacagin durum karisik bayagi :)

Ben aklıma geldikçe yazarım arada
Giyim kısmını sormuşsun
İsteme de normal bi elbise giy, söz de biraz daha şık ve sade bi elbise tercih edebilirsin, nişan elbisen de yaptığın yere göre değişir..
Elbisenle aynı ya da benzer tonlarda kravat takabilir damat

Hanım ol az süzül :21::1:
Ama sakın ne kendin farklı davran ne onlardan gelinsin diye ayrıcalaık bekle
Yeni tanıdığın herkese nasılsan onlara da öyle ol, ne çok vıcık vıcık ne de çok soğuk
Nasıl başlarsan öyle gider bu işler
Çok beklenti oluşturma, çok beklentiye girme
Hoş geldiniz, nasılsınız de, kuğu gibi süzülerekten ikramlarını dağıt mutfağa kaç :21::17::27:

:1: :1: :1:
Supersin!
Heyecandan kahveleri ustelerine dokerim ya, yada tuzlu kahveyi yanlis kisiyede verebilirim :27:
Bir an once yaz gelsede bitse bu makaleler :37:

:1: :1: :1:
Supersin!
Heyecandan kahveleri ustelerine dokerim ya, yada tuzlu kahveyi yanlis kisiyede verebilirim :27:
Bir an once yaz gelsede bitse bu makaleler :37:

Bende bu tarz şeylerde çok utanırım , hep mutfağa kaçtım da ordan aklıma geldi :1:
Ben tuzlu kahve yapmadım :16: o yüzden takip etmeme de gerek kalmadı :1:
Bi de adet bilmiyroum diyordun tuzlu kahveyi bile biliyomuşsun, daha ne olsun :27:

Tatlı telaşlar bunlar, gelir geçer, güzel anılar olarak hatırlarsınız yuvanızda inşallah :16:

Bende bu tarz şeylerde çok utanırım , hep mutfağa kaçtım da ordan aklıma geldi :1:
Ben tuzlu kahve yapmadım :16: o yüzden takip etmeme de gerek kalmadı :1:
Bi de adet bilmiyroum diyordun tuzlu kahveyi bile biliyomuşsun, daha ne olsun :27:

Tatlı telaşlar bunlar, gelir geçer, güzel anılar olarak hatırlarsınız yuvanızda inşallah :16:

Deli seyleri bilirim, psikopatligi severimde :23: :1:
Aminnnn cok tesekkur ederim, cumlemizin insallah :16:

Back