Cilt bakımı kadar yaşam tarzı ve beslenme de cilt güzelliği üzerinde büyük rol oynar. Bazı besinler cilde güzellik katarken bazı besin maddeleri ise cildin güzelliğini alır götürür. Buna çevrenin olumsuz etkileri de eklenince cilt sağlığı açısından can sıkıcı durumlar oluşabilir.
Bu sebeple güzel ve sağlıklı bir cilt için hem beslenmeye dikkat edilmesi hem de çevresel etkenlere karşı bir takım önlemler alınması gerekir.
Cilt sağlığının Olumsuz Etkenleri
Sigara; Sigaranın genel sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu gibi, cilt sağlığı üzerinde de bazı olumsuz etkileri vardır. Yapılan araştırmalara göre, sigara ciltteki oksijen miktarını %30 oranında azaltır. Bu da cildin erken yaşlanmasına, sarkmalara ve kırışıklık oluşmasına neden olur. Bu nedenle sigara içmemek ve içilen ortamdan uzak durmak gerekir.
Yağlar; Bilimsel araştırmalara göre vücut yaşlanmasının en büyük sebebi vücuttaki yağların oksidasyonudur. Bu nedenle cilt sağlığı için kötü yağlardan uzak durmak gerekir. Margarin, fıstık ezmesi, fast-food ürünler, mayonez, çörekler, çikolata, kırmızı et, patates cipsi bunlardan bazılarıdır. Beslenme programında cilt için faydalı yağlar yer almalıdır. Soya yağı, zeytinyağı, balık, fındık..vs.
Alkol; Alkol, vücuttan B vitaminini yok eder. Vücudu susuz bırakır. Oysa B vitamini saç sağlığı açısından çok önemlidir ve tırnakları da güçlendirmeye yarar. Bu nedenle alkolden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
Kafein; Kafein cildi susuz bırakan ve vücuttaki stres hormonlarını harekete geçiren bir maddedir. Erken yaşlanmaya sebep olur.
Şeker; Basit şekerler yüzde renk dengesizliği oluşmasına neden olur. Yüzdeki kızarıklıkların ve lekelerin sebebi budur. Vücudun ihtiyacı olan besin maddelerinin faydalarını yok eder. Kalsiyum ve mineraller şeker yüzünden yok olunca vücutta doku kaybı olur. Bunun sonucunda da sarkık ve gevşek bir cilt ortaya çıkar.
Güneş; Güneşteki UV ışınları cildin üst tabakasına etki eder, bu da ciltteki serbest radikallerden sorumlu C vitamininin eksilmesine sebep olur. Bunun sonucu olarak da, ciltte kırışıklıklar, sarkmalar, pürüzler, lekeler, kılcal damar hassaslaşması olur. Cildin dengesi bozulur.
Uyku Pozisyonu; Yüzükoyun yatmak cilt sağlığı açısından hoş olmayan sonuçlar doğurur. Cilt sarkar, kırışır ve torbalanmalar oluşur.