israfı önlemek.....

Slm bandende size ekmeklerinizi değerlendireceğiniz bir tarif, bayat ekmekelri küçük küçük ufalıyoruz tencereye tercihe bağlı hafifi olsun derseniz zeytin yağ veya tereyağ koyuyoruz 2 yumurta kırıp içerisine ufaladığımız ekmekleri katıyoruz 3-4 dakka kısık eteşte karıştırıyoruz harika bir kahvaltılık oluyor benim çocuklar bayılarak yerler bunu akşamdan ufalarsanız ekmekleri sabaha kolaya çıkıyor

güzel bir bilgi teşekkürler,a.s.
deneyeceğim.
bende bayat ekmekleri kibrit kutusu büyüklüğünde parçalara bölüp,yumurtaya bulayıp(tuz,karabiber,pulbiber de ilave ediyorum.)içine .yağda kızartıyorum.
kahvaltılar için süper oluyor.eşim ve oğlum bayılıyor.hem de ekmekler israf olmuyor.:lepi:
 
sevgili irna paylaşım için teşekkürler.
herkesin okuması ve uygulamsı dileğiyle...
emeğine sağlık..
 
Hepsini baştan sona okudum çok sağol çok faydalı bir topic olmuş gerçekten...

Yazılanların çoğunu uyguluyorum ben ama ne fayda:bbo: özellikle suya çok kıymet veriyorum su çok kıymetli.

Birşeyde ben ekliyim belki biliniyordur ama

Tuvalet sifonlarınız basınca dökenlerdense 1.5 litrelik pet şişesini doldurup sifonun içine koyarsanız bir yılda oldukça su tasarrufu etmiş olucaksınızyerimseniben (ben 1 yıldır uyguluyorum bunu)

bunu ben de anlamadım :sinifsinif:
 
bunu ben de anlamadım :sinifsinif:

Klozetiniz eski tipse, sifon haznesi duvara gömülü değilse yapabilirsiniz bunu. Kapağını açın, dolu şişeyi içine koyun, kapatın. Bitti.

Atıyorum haznenin kapasitesi 10 litre olsun. Siz iki tane birer litrelik şişe koyduğunuzda hazneye 8 litre su dolduktan sonra dolum duracaktır, iki litrelik yeri şişeler kapladığı için. Böylece her seferinde daha az su dolacak, sifonu çekince daha az su akacaktır.

Bunu ben de kullanıyordum. Sifon süper bir şey de, o kadar su akmasına da gerek yok. Faturadan geçtim, suya yazık.
 
Çok güzel, inanılmaz faydalı bilgiler, konuyu açan arkadaşıma çook teşekkürler. a.s.

Gerçi burası yeri değil ama bence bu da israfı önlemek anlamında gerekli. ben yemeklerin kalan sularını, ekmekleri çok az da olsa bir saklama kabına koyup dolapta biriktiriyorum ve elle tutulur miktara gelince dışardaki minik dostlarımıza veriyorum. o bulamaç gibi şeyleri öyle afiyetle yiyorlar ki :))) lavaboya döküleceğine birikip (ki inanın sabah öğle akşam koysanız baya oluyo ) dışardaki miniklerin karnını doyuruyor...
 
ısraftan nefret ederim ama ne yalan söyleyeyim,zaman zaman istemesek de israf yapıyoruz......
 
kızlar herkese merhabalar

bayat ekmekler le ilgili bir sürü tarif varr bence ekmekler çöpe hiç atılmamalı en basitinden khvltıya yumurtalı ekmek,doğrayıp üsütüne soğan yağda kavrulup üsütüne su koy,tuz kaynat doğranan ekmeklere dök, kurutup köfterin içine gaaleta unuhn yerıne kullanılabilinio ve tatlısına kadr bir sürü tarif var.
 
evim 6.katta.yandaki apartmanın çatısına artan ne varsa evde oraya atıyorum,martılar,kargalar,güvercinler bayram ediyor.
içim öyla rahat ediyor ki:KK70:
 
zeytinyağlı taze fasulye yaptığım zaman, eğer kalıyorsa atmıyorum. yağını süzüp küçük küçük kıyıp kavuruyorum. üzerine sarımsaklı yogurt yapıyorum.. harika oluyor. ben genelde kalan yemekleri atmam mutlaka birşeyler yaparım onlarla..
ekmek içinde bayat ekmeği fırında pizza gibi üstüne malzemelerle pişiriyorum... gayet güzel oluyor..
 
güzel bir konu akıl akıldan üstün demişler, paylaşımların daha çok olması dileğiyle...

ilk mesajı hızlı bir şekilde okumaya çalıştım, bana uygun gelmeyen madde, ufak çamaşırların elde yıkanmasıydı. çamaşır ve bulaşık yarım makine olarak da çalıştırılabiliyorsa özellikle, elde yıkamadan kat kat hesaplıya geliyor. hem su hem elektrik açısından.

ayrıca sifona pet şişeyi biz de denedik ancak birkaç sefer sonra sifonun iç takımı bozuldu, oradan masraf çıktı, o zamandan beri 2 kademeli sifon iç takımı taktırdık, ihtiyaca göre az veya çok su kullanıyoruz. bir kere biraz fazla para verdik ama senelerdir kullanıyoruz, çok iyi oldu.
 
paylaşım çok güzel.
en çok dikkat ettiğim husustur!
yazılanların çoğunu uyguluyorum.

yalnız ; bazı buzdolapları oda sıcaklığı gibi bir ısıda çalışır. nofrost modeller mesela.
buzdolabı normal kısmı -2 / +4 olması sağlık açısından uygundur.
mikrodalga fırın kullanmamayı daha uygun buluyorum.

elektrikli cihazları fişten çekmek çok fayda sağlıyor.
sebzelerin sonyıkama sularını biriktirip, daha sonra vc/ banyo temizliğinde kullanıyorum.
yemekleri, yemek yeme zamanına yakın pişirmek ve tekrar ısıtma yapmamak gerekir.
ekmek fazla alınmışsa derin dondurucuya atarım. daha sonra ısıtılarak yenebilir.
yazın yediğimiz meyvelerin çekirdeğini ayırır, mümkünse kurutur, bahçelere, boş arazılere varsa boş toprak kısımlarına atıveririm. bu şekilde karpuz bile aldım.

ayva yapraklarıyla çay yaparım.

bu konu hakkında akıl yürütmeyi, düşünmeyi çok seviyorum.
 
Forum için çok değerli bilgiler. Bu deneyim ve tecrübeleri bu forum ortamında bulmak çok güzel. Buraya yazılan her şey için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Allah razı olsun hepinizden. Sağolun.
 
Arkadaşlar ben yapmıyorum ama babaannemden bahsedeyim size. Oda çamaşır makinesinden cikant suları biriktirir tuvalette kullanır. Sifon kullanmaz hiç. Misafir gelince misafir kullanır sadece
 
Bu konu çok faydalı keşke herkes uygulasa. çamaşır makinemden çıkan suyu kullanamam çünkü makinem mutfakta.
Bulunduğum her ortamda buna dikkat ederim ve etrafımdakileri uyarırım. Özelilkle çamaşır suyu kullanmamakta. Çamaşır suyu balıkların ölümüne Bitkilerin yetişmesine engel oluyor. Ben temizliğimi cif cam sil ve bulaşık sabunuyla yaparım. Duş sırasında sıcak su gelene kadar suyu biriktirir onunla evi silerim. abdest alırken suyu gene biriktirir tuvaleti yıkarım.
Tv izlenmiyorsa fişten çıkartılır. telefon şarjı dolunca şarj prizde unutulmaz. Gereksiz ışık söndürülür bizim evde. Tv izlerken ışık açık olmaz. evimdeki tüm elektrik aletlerim ztn tasarruflu ampullerim bile. ampullerim ztn her odada bir tane var. mutfakta teksem led açarım.
 
Bulaşıkların atıklarını temizlerken en önemli konulardan biri bu bir kaba su koyup orda temizleyip makineye yerleştirebiliriz. Her tabak için musluğa gerek yok.
 
X