Doğuma Hazırlık İsim Konusunda Kararsız Kaldık

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....

KolikAnne

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Ekim 2010
2.527
44
Merhabalar. Bizim bebeğimiz daha çok küçük. 14 haftalık. Doktorumuz %80 kız olduğunu söyledi, hamileliğimin başından beri duyan herkes kızım olacağını söylüyor. Nasip tabi, hayırlısı Allah'tan... Biz eğer kızımız olursa inşallah Bade ismini düşünüyoruz. Çok seviyoruz bu ismi. Fakat anlamı konusunda şüphelerimiz var. Sözlüklerden bulduklarım şu şekilde;

bade Far. b¥de
a. (ba:de) esk. Şarap, içki: “Fincanı taştan oyarlar / İçine bade koyarlar” -Halk türküsü.

Güncel Türkçe Sözlük
--------------------------------------------------------------------------------

bade
Başka, gayri: Bundan bade yapılacak iş yok

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
--------------------------------------------------------------------------------
bade
< Far. bâde: bade; içki; aşıkların rüyada içtikleri aşk şerbeti

bade
Başka, gayri

bade
İksir, aşk şarabı // bade içmek: aşka müptela olmak

bade
Halk öykülerinde Hızır'ın, kahramanlara ve kimi saz ozanlarına düşte sunduğu içki. bk. badeli âşık.

BSTS / Yazın Terimleri Sözlüğü 1974
Bade Köken: Far.
Söyleyiş: (ba:de) Cinsiyet: Kız
Şarap, içki.

Kişi Adları Sözlüğü

Bir de şunu buldum;

Şarap anlamına gelen Bâde özellikle tasavvuf edebiyatında "Aşk" manasında kullanılır.

Bade olgusu, tasavvuf edebiyatındaki öneminin yanı sıra geleneksel Türk Halk Şiiri içinde de farklı bir öneme sahiptir. Halk şiiri şairleri olan aşıkların geleneklerine göre bir aşığın mahlas alabilmesinin yollarından biri de mahlasını rüyasında bade içerken almasıdır. Halk şairi, rüyasında bade içtikten sonra gerçek anlamıyla "aşık" olur. Bunun Türk geleneklerinde önemli bir yeri olan rüya motifiyle derinden bir bağlantısı vardır kuşkusuz. Rüyada içilecek olan bade, şerbet, su gibi içilecek bir mai olabileceği gibi elme, nar, ekmek, üzüm gibi herhangi bir yiyecek de olabilir.

Aşık edebiyatında bade içme rüya motifi bir gelenek icabıdır. İnanışa göre aşık olmak için ya usta yanında yetişmek ya da mutlaka "pir" elinden bade içmek gerekir.

Biz Bade'nin Aşk anlamına geldiğini duymuştuk ve o yüzden çok sevmiştik. Sizce diğer anlamları yüzünden kızımıza Bade ismini vermek sakıncalı mıdır? :44:

Arkadaşım, ben bir hocadan bu ismi koymanın çok büyük günah olduğunu duymuştum.

Arkadaşım, ben bir hocadan bu ismi koymanın çok büyük günah olduğunu duymuştum.

Şimdi Sorularla İslamiyet'e sordum. Oradan bir cevap bekliyorum. Tasavvuf Edebiyatına göre çok güzel bir anlamı var aslında. Tasavvuf büyükleri rüyalarında bu içki(!)yi içip Allah'a ulaşıyorlarmış. Yani bu içki, aslında üzümden, elmadan yapılma bir tür şerbetmiş. Allah'a duyulan Aşk da demek aynı zamanda. Çok güzel anlamları var. Neden Farsça'da şarap demek ve de bu anlamı yüzünden bu ismi koymak sakıncalı bilmiyorum. :KK43: Araştırmaya devam edeceğiz artık... Hayırlısı Allah'tan. Bebeğimize Rabbimizin hoşnut olmayacağı bir ismi koymaktan Rabbimize sığınırım....

Canım ne diyeyim, inşallah senin dediğin gibi olur ve koyarsın. Ama dediğim gibi ben olsaydım koymazdım. Rabbim sağlıkla kucağına almanı nasip etsin.

Yade yi de düşünebilirsin cnm.

Yade : Hatıra demek hem anlam olarakta gayet güzel.

Hande nasıl anlamı:Gülmek gülenç kızında bol bol guler yuzlu olur benım gıbı :KK8::KK8:

Son düzenleme:
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Bade ismini araştırmaya devam ediyorum. Eğer içimize sinmezse elbette başka bir isim bulacağız. Ama benim yeni bulduğum bir kaynakta da şöyle geçiyor;

Bade halkbiliminde rakı, şarap gibi alkollü içki anlamına gelmez. Şerbet, su gibi içilecek bir mai olduğu gibi elma, nar, ekmek, üzüm gibi herhangi bir yiyecek de olur. Hatta ele verilen bir saz da bade olmaktadır. Bade içme görülen rüya sonucu manevi bir değişmeye uğramadır.

Bakalım, araştırmaya devam edeceğiz. Bade hakkında fikri olan varsa alabilirim...

Yeni bir şey daha buldum;

Tasavvuf ehli bâdeyi, Allah&#8217;a ulaşmak için ruha gerekli olan coşkunluk, kendini
unutma, kendinden geçme hâllerini verecek bir araç olarak görmüşlerdir (Köleoğlu 2001; 10).

Son düzenleme:
konu açılalı epey zaman olmuş ama merak ettim kızınıza bade ismini verdiniz mi?benimde nasipse kızım olacak ve bade ismini düşünüyoruz.bizde sizin gibi anlamından dolayı kaararsızım.umarım görüp cevap yaazarsınız.

konu açılalı epey zaman olmuş ama merak ettim kızınıza bade ismini verdiniz mi?benimde nasipse kızım olacak ve bade ismini düşünüyoruz.bizde sizin gibi anlamından dolayı kaararsızım.umarım görüp cevap yaazarsınız.

lale koymuş snaırım

bencede bade çok güzel bir isim kulağa çok hoş geliyor ama işte şu anlamı yüzünden kafam çok karışık.

X