Malzeme fiyatlarından haberim olmadan nasıl işi düşünebilirim? Eşimin oyun prkı ve anaokulu kreş malzemeleri üzerine iş yeri var yani temin edeceğimiz malzemeler piyasada ki fiyata göre çok daha uyguna gelecek. Ayrıca yoga odası için 20.000 tl gerekmiyor açık yeşik alanda yapılan doğayla iç içe yapılan yogadan bahsediyorum işi büyütüp büyük yoga salonlarından bahsetmiyorum. Yoga odası için o kadar detaylı düşünecek olursam direk stüdyo açardım.
Hanımefendi siz sadece malzeme diyorsunuz.
Ben size bir yapıyı bu şekilde bir konsepte döndürmek için gerekli ‘malzeme’ yani tadilat meselesinden bahsediyorum.
Açık alan yoga mesela mevsimlikti, kışın ona uygun bir oda yapmak zorundasınız devamlılık için.
Dolayısıyla yine dediğim malzemeden bir zemin döşemek de zorundasınız.
Ha yapmazsınız olur elbet ama fazla hayali konuşuyorsunuz, ben size gerçekleri hatırlattım.
Aslında olayın özü şu, verdiğiniz hizmete ne paha biçiyor iseniz onu da aynı kalitede vermek durumundasınız.
Kısaca bir sürü sermaye koyup, en az 3 çalışanı sgk lı çalıştırıp, kirayı ödeyip bu dekoru yapıp hizmet verdiğiniz yerde kazanca geçmek için misal saatliği 200tl bandında tutmalısınız ki çark dönebilsin, zarara girmeyin.
Bir çalışan şuan 6000 tl civarında idi son zamlardan sonra değilmiş olabilir.
Her türlü 18 bin tl çalışan masrafınız, artı kira su elektrik, malzeme vs derken aylık gideriniz minimum 35 40 bin tl olacak.
Aylık 50 bin ciro yapabilecek bir yere açabilecek misiniz, bunu kaldırmak için müşteriniz bir çocuğun saç traşına 70 80 tl göz kırmadan verebilecek, 25 liraya kahvesini yudumlayabilecek mi?
Asıl mesele o dur, önce hedef kitle, konum olarak uygun mu, alandaki ihtiyaç, gelirini yönelttiği alan ve size ayırabileceği bütçe.