İŞ HAYATINDA NASIL 'BİLGİN' GÖZÜKÜLÜR?

Laktozsuz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
30 Mayıs 2018
207
265
29
Merhabalar
Bugün karşılaştığım bir durum canımı epey sıktı paylaşıp fikir almak istedim
İş hayatında gerek tecrübem, gerek pratikliğim hep olmuştur
Fakat dışardan bakıldığında bu bilgilere sahip bir insan olarak gözükmüyorum ne yazık ki
Ergenlikten bu yana, farkettiğim andan bugüne hep özgüvensizlikle, insanlara hayır diyememe durumuyla savaştım.
Şuanlık bu problemlerim çözüldü çok şükür.

Fakat bugün işe henüz yeni başlayan birinin, kötü bir niyet barındırmadığını düşündüğüm bir konuşma sırasında bana 'hızlısın ve işinde gayet iyisin, fakat bunu bakışlarında taşımıyorsun. Mesela ilk geldiğim gün seni sektörde yenisin gibisinden düşünmüştüm, ama seninle çalıştıkça böyle olmadığını gördüm. bunu yeni tanıştığın insanlara da hissettirmelisin, senin iyiliğin için söylüyorum, lafını dinletemezsin bir yerde.' dedi

Gerçekten haklı geldi
Uzun zamandır benimde cevabını bulamadığım sorular vardı kafamda
-Mesela, iş arkadaşlarım ben onlara sürekli hanım, bey diye hitap etmeme rağmen, benimle aynı mesleği yapan insanlara dahi, ... hanım diye hitap ederken bana sürekli Meriline diyerek isminle hitap etmeleri hoşuma gitmiyordu veya işe öncelik konusunda benim işlerim genel olarak geriye atılır vs..
Bugünde böyle bir konuşma geçince kafamda ki sorular cevaplandı sanki.

Ben genel olarak iyi niyetli davranmaya çalışırım insanlara.
İş hayatında çevremden de gördüğüm, birine söylemeye çekindikleri şeyi bana söylerler. Örnek vermek gerekirse;
çaycının ordan her geçe merilinee diye arkamdan bağırarak elime bişey tutuşturur 'verir misin' diye (elime yapışmaz tabii ki veririm ama o kadar insan birlikte geçiyoruz yemeğe falan giderken, insan neden her defasında ben diye düşünüyor)
Mesela benim bi işimi yanlış yaptı biri, bakıyorum eğer çokta farketmeyecekse o insanı da zora sokmamak için neyse bu böyle olsun deyip kabulleniyorum.
fakat bu ... hanım diye hitap edilen kişilerin kimseye minneti olmuyo. acaba ben burda mı yanlış yapyorum

böyle mi olmak gerekiyor illa iş hayatında
bu insanların lafları nasıl dinleniyor?
İş hayatında lafı geçilir insan nasıl oluyor?
bugün yeni gelen arkadaşın bahsettiği o 'bilgili bakış' olayı nedir?

öyle biri olmak için bakışımdan tutun, sergilediğim tutuma kadar örneklendirmelerinize, tavsiyelerinize ihtiyacım var. gerekirse kafamı vura vura, kendimi zorlaya zorlaya yapacağım. çünkü artık değersiz hissetmeye başladım kendimi. :KK61:
Şimdiden çook teşekkür edeeriimmm:KK36:

Bunun iyi niyetle, hanımla beyle alakası yok. Özgüven eksikliğiniz var bence. Siz kendinize güvenmiyorsunuz, dik bir duruş sergilemiyorsunuz, bu yüzden insanlar da size güvenmiyor. Pek saygı duymuyor da olabilirler.
Laf dinletmek de biraz buna bağlı bence. Kendiniz iddialı değilsiniz, işinizi yaptıramıyorsuz, bazı şeylere eyvallah çekiyorsunuz. Ama herkes çekmiyor demek ki. Kimisi de işi düzgün, hatasız yapılsın diye yaptırımcıdır.

Yaptıklarınızda hiç yanlış bir şey göremedim, olması gereken bunlar zaten. Sanırım samimiyet kaynaklı bey/hanım muhabbeti yapmıyorlar size ya da yaşınızdan dolayı. Şahsen her gün çalıştığım kişiler de benim için ya abi/abladır ya da ismiyle hitap ederim.

Tecrübeden kaynaklı bir bilginlik durumu zamanla oluyor ama siz çok mu çekingensiniz? Konuşmaktan yanlış cümle kurmaktan falan korkar mısınız?

5 yıldır özel sektördeydim kamu sektörüne geçtim ve dedim ki yumuşak yüzlü olmayacağım.. abi abla değil hanım bey diyeceğim ki öyle de oldu ..

hanım bey diye hitap ediyorum onlar da bana öyle hitap ediyorlar.. ama ismimle hitap etseler uyarırım mesela düzgün bir dille ..

veya herkesle çay kahve muhabbeti yapmıyorum..

özel hayatımı açmıyorum , birisi üstüme iş yıkmaya kalkarsa anında müdahale ediyorum..

çaycı eger çayımı unutmuşsa eksik getirmişse anında müdahele edip güzellikle hatırlatıyorum.. neyse bu seferlikte böyle olsun demiyorum.

çaycı arkadaş elime birşey verse şunun masasına koyar mısın dese.. sizin koymanız daha uygun olur der geçerim.. ilkin bozulur ama sonra bir daha diyemez..

herkesin beni eleştirmesine müsade edemem mesela, bu konu hakkında konuşmaktan hoşlanmıyorum der kapatırım.. ama o kişi dostumsa tabiki dinlerim ve kendimi düzeltirim.

umarım işinize yarar..

boş zamanlarımda bireysel takılırım mesela.. dedikodu ortamlarından veya kendini bilmezlerden uzak duruyorum.

özel hayatınızda da böyle mi? yani arkadaşlar arasında da mı hani "aman meriline kırılmaz, meriline yapar" denilen kişisiniz? ben bunun karakterle ilgili olduğunu düşünüyorum, yumuşak yüzlüsünüz o yüzden insanlar böyle.
yok aslında pek öyle değilim yakınlarıma karşı. hatta yakın arkadaşlarıma çemkirik denilecek boyuttayım:ıslık:
iş hayatında,yeni tanıştığım insanlara böyleyim genel olarak, içime kapanıyorum git gide

Bunun iyi niyetle, hanımla beyle alakası yok. Özgüven eksikliğiniz var bence. Siz kendinize güvenmiyorsunuz, dik bir duruş sergilemiyorsunuz, bu yüzden insanlar da size güvenmiyor. Pek saygı duymuyor da olabilirler.
Laf dinletmek de biraz buna bağlı bence. Kendiniz iddialı değilsiniz, işinizi yaptıramıyorsuz, bazı şeylere eyvallah çekiyorsunuz. Ama herkes çekmiyor demek ki. Kimisi de işi düzgün, hatasız yapılsın diye yaptırımcıdır.
aslında özgüveni yendiğimi düşünüyorum fakat haklı olabilirsiniz. tavsiye edeceğiniz bir şey var mı peki

Hanim beye ben pek takilmam acikcasi.

Ama illegal veya uygunsuz hic bir sey yapmam, izin de vermem, buna aman bu seferlik boyle olsun denilen ufak hatalar da dahil.

Bazi yasadiklariniz da sanki karsi tarafin yuzsuzlugu gibi geldi bana, sunu birakir misin olayi gibi, insan surekli istemekten cekinir yani degil mi.

Bence cok da kasmadan cizginizi koruyun. Ama cok da kisiliginize ters bir seyi yapmaya zorlamayin kendinizi.

Yaptıklarınızda hiç yanlış bir şey göremedim, olması gereken bunlar zaten. Sanırım samimiyet kaynaklı bey/hanım muhabbeti yapmıyorlar size ya da yaşınızdan dolayı. Şahsen her gün çalıştığım kişiler de benim için ya abi/abladır ya da ismiyle hitap ederim.

Tecrübeden kaynaklı bir bilginlik durumu zamanla oluyor ama siz çok mu çekingensiniz? Konuşmaktan yanlış cümle kurmaktan falan korkar mısınız?
yok aslında yanlış yapmaktan, konuşmaktan falan korkmam
fakat iş hayatında ki, yani yakın olmadığım insanlardan çekiniyorum. konuşurken düşünerek konuşamadığım bile oluyor, bazen kızarıyorum falan:eek:

yok aslında yanlış yapmaktan, konuşmaktan falan korkmam
fakat iş hayatında ki, yani yakın olmadığım insanlardan çekiniyorum. konuşurken düşünerek konuşamadığım bile oluyor, bazen kızarıyorum falan:eek:

Ya bu karakter meselesi sanırım, iş dışında da yeni tanıştığınız insanlara karşı da böyle misiniz?

ama ismimle hitap etseler uyarırım mesela düzgün bir dille ..
mesela örneklendirir misiniz?

5 yıldır özel sektördeydim kamu sektörüne geçtim ve dedim ki yumuşak yüzlü olmayacağım.. abi abla değil hanım bey diyeceğim ki öyle de oldu ..

hanım bey diye hitap ediyorum onlar da bana öyle hitap ediyorlar.. ama ismimle hitap etseler uyarırım mesela düzgün bir dille ..

veya herkesle çay kahve muhabbeti yapmıyorum..

özel hayatımı açmıyorum , birisi üstüme iş yıkmaya kalkarsa anında müdahale ediyorum..

çaycı eger çayımı unutmuşsa eksik getirmişse anında müdahele edip güzellikle hatırlatıyorum.. neyse bu seferlikte böyle olsun demiyorum.

çaycı arkadaş elime birşey verse şunun masasına koyar mısın dese.. sizin koymanız daha uygun olur der geçerim.. ilkin bozulur ama sonra bir daha diyemez..

herkesin beni eleştirmesine müsade edemem mesela, bu konu hakkında konuşmaktan hoşlanmıyorum der kapatırım.. ama o kişi dostumsa tabiki dinlerim ve kendimi düzeltirim.

umarım işinize yarar..

boş zamanlarımda bireysel takılırım mesela.. dedikodu ortamlarından veya kendini bilmezlerden uzak duruyorum.

gecen gün toplantıdayız 5 kişiydik. herkese çay kurabiye gelirken bana getirmedi mesela ama o an ne diyeceğimi bilemediğimden, yada belki yanlış saymıştır bana birazdan getirir diye düşündüğümden bişey demedim o an. sonrasında da getirmedi
gerçi biraz patavatsız bir tip zaten kendisi
sizce ben o anda ne diyebilirdim?

Ya bu karakter meselesi sanırım, iş dışında da yeni tanıştığınız insanlara karşı da böyle misiniz?
bir düşündüm de yok aslında bu kadar değilim
ne oluyorsa iş hayatımda oluyor?
insanları işlerinde çok başarılı veya kendimden büyük görüyorum sanırım

Özgüvenli duruş karakterle alakalı malesef ki, bazı insanlar mesleğinde yeterli olmasa bile karşıya verdikleri güvenle çok bilgili izlenimi uyandırıyorlar. Bu değiştirilebilir bir şey değil bence sizin karakterinizle alakalı.
evet aynen dediğiniz gibi öyle çok var ki etrafımda bahsettiğiniz tiplerden
ee öyle insanları gördükçe de kendime yazık ediyorum diyorum :KK1:

Ben öğretmenim bizim okulda da diğer hocalar siz li biz li ve hocam derler ama bana ismimle hitap eder samimiyetten bizimki. Bir de personel dahi hiç bi hocayla oturup muhabbet etmez ama beni çok severler onları sevip saydığımdan ama sizin çaycı laubali geldi bana bizim çay veren kişi tam tersi bana ayrı bi özen gösterir.Bence hayır diyebilin, özgüvenli durun. İlk karşılaştığınız insanla hemen iletişim kuramıyorsanız ortak nokta bulun ben önce gözlemleyip bi yerden iletişimi yakalıyorum ordan devam ediyorum tavsiye ederim.

mesela örneklendirir misiniz?

gecen gün toplantıdayız 5 kişiydik. herkese çay kurabiye gelirken bana getirmedi mesela ama o an ne diyeceğimi bilemediğimden, yada belki yanlış saymıştır bana birazdan getirir diye düşündüğümden bişey demedim o an. sonrasında da getirmedi
gerçi biraz patavatsız bir tip zaten kendisi
sizce ben o anda ne diyebilirdim?

O çaycıya bi ayar lazım o zaman, hadi samimi görmüştür bi bırakır mısın demiştir falan diyecektim ama senin mevkinin pek farkında değil sanırım?

Asık suratlı ol ve devamlı meşgul görün
bu dediğinizi bir dönem yaptım fakat yine de aynı sonuçla karşılaştım ve mutlu olamadım. yapı olarak gülmeyi güldürmeyi seven bi insanım. diğer şekil iş hayatı katlanılabilir olmuyor benim için.
kendi kişiliğimden uzaklaşmadan yok mu bunun bi yolu:mad:

azıcık yakın ve güleryüzlü gördüklerinde hertürlü işe kullanırlar , şu dosyayı verir misin balböceği ''bak x yeri orda'', balböceği şunu yapsana ''ama ben şuan çok yoğunum görüyorsun '' , balböceği hızlı yapabilir misin ''bekle napayım hangisine yetişeyim'' cart curt azcık atarlı giderli yeri geldiğinde iyilik meleği ... gider mesela masalarına çikolata bırakırım , şimdi nerde durması gerektiiğini biliyorlar

X