isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.767
28.138
798
49

"İntikam uykusuzluğu" veya literatürde bilinen adıyla "intikam amaçlı uyku ertelemesi" (revenge bedtime procrastination), bireylerin gün içinde kendilerine yeterince vakit ayıramamaları nedeniyle, yatma saatlerini bilinçli olarak geciktirerek bu eksikliği telafi etme çabasıdır. Bu davranış, genellikle televizyon izleme, sosyal medyada gezinme veya diğer eğlenceli aktivitelerle meşgul olma şeklinde ortaya çıkar.

Nedenleri:

Kontrol Eksikliği:
Yoğun iş temposu, kişisel sorumluluklar ve sosyal baskılar nedeniyle bireyler, gün içinde kendilerine vakit ayıramadıklarını hissederler. Bu durum, gece saatlerinde kendi isteklerine zaman ayırma arzusunu tetikler.

Zihinsel Rahatlama İhtiyacı: Gün boyu süren stres ve baskı, bireylerin zihinsel ve duygusal rahatlama arayışına girmesine neden olur. Gece saatleri, bu ihtiyaçları karşılamak için uygun bir zaman dilimi olarak görülür.

Sonuçları:

Uyku Kalitesinin Düşmesi:
Yeterli uyku alınamaması, bağışıklık sistemi, hafıza ve konsantrasyon üzerinde olumsuz etkilere yol açar.

Verimlilik Kaybı: Yetersiz uyku, ertesi gün performans düşüklüğüne ve iş veya eğitim hayatında verim kaybına neden olabilir.

Psikolojik Etkiler: Kronik uyku eksikliği, depresyon, anksiyete ve genel ruh hali bozukluklarını tetikleyebilir.

Çözüm Önerileri:

Bakış Açısını Değiştirmek:
Uyku saatini erteleme davranışını, kendine zaman ayırmak olarak görmek yerine, uyumanın aslında kendine yapılacak en büyük iyilik olduğunu kabul etmek önemlidir.

Gün İçinde Kendine Zaman Ayırmak: Yoğun programlara rağmen, gün içinde kısa molalar vererek kişisel aktivitelere zaman ayırmak, gece saatlerinde bu ihtiyacın azalmasına yardımcı olabilir.

Teknoloji Kullanımını Sınırlamak: Yatmadan önce ekran kullanımını azaltmak, uykuya dalmayı kolaylaştırır ve uyku kalitesini artırır.

Sonuç olarak, intikam uykusuzluğu, modern yaşamın getirdiği zorluklarla başa çıkma çabasının bir yansımasıdır. Bu davranış, kısa vadede kişisel zaman kazanma hissi verse de, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, bireylerin uyku düzenlerine dikkat etmeleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmeleri büyük önem taşımaktadır.

Özellikle küçük çocuk sahibi olan ebeveynlerde, gün içinde kendine zaman ayıramamanın bir sonucu olarak "intikam uykusuzluğu" ortaya çıkabiliyor. Gün boyu çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak, ev işleriyle ilgilenmek ve belki de iş hayatını yönetmek derken kişisel zaman neredeyse sıfıra iniyor.

Çocuk uyuduktan sonra ise sonunda "kendine ait" birkaç saat bulmak büyük bir rahatlama sağlıyor. Bu yüzden birçok anne-baba, dinlenmek yerine dizi izlemek, kitap okumak, sosyal medyada gezinmek gibi aktivitelerle geceyi uzatıyor. Ancak bu durum uzun vadede yorgunluk, stres ve uyku düzensizliklerine yol açabiliyor.

Bu süreci daha iyi yönetebilmek için:

Gün içinde kısa molalar yaratmaya çalışmak (örneğin, çocuğun bağımsız oynadığı anları değerlendirmek),

Uyku saatini bir ödül gibi görmek (yorgunluk biriktikçe verimlilik de düşüyor),

Küçük ama tatmin edici kişisel zamanlar planlamak (örneğin, çocuğun uyumasını beklemek yerine, onun uyku öncesi sessiz bir aktivite yapmasını sağlayarak kendinize de rahatlatıcı bir ortam yaratmak)
faydalı olabilir.

Yeni anne olanlar kesin benim de yaşadığım bu durumu yaşıyordur. Bu davranışın bir adı olduğunu bilmeden bu sorunu bende yaşıyorken bir gün sosyal medyada karşıma çıkınca 'aaa bu ben dedim ' Zira çocuktan sonra onun gece uykusuna yattığı saatten sonra ki süreçte hep ne yapsam ,onu mu yapsam?bunu mu yapsam?kitap mı okusam?film mi izlesem ?derken saatler epeyce geç oluyor ve sonra yeni gün bebeğimin tüm uykusunu almış enerjik naralarıyla başlıyor.
Benim gibi bu durumu yaşayanlara yol gösterebilir çözüm Önerileri düşüncesiyle açtım bu konuyu..

Bunu yıllardır ben de yaşıyorum. Hatta şimdi o sebeple ayaktayım.
Önce çocuklardan kaynaklı kendime vakit ayırma amaçlı gece oturmaya başladım. Son iki yıldır,birileri ile aynı evi paylaşınca gece telefon ile uğraşmaya başladım Kendim için bir şey yapma hissi... Şimdi alışkanlık oldu bırakamıyorum. Aslında uykusuz kalınca ertesi gün sorun yaşıyorum ama düzeltemiyorum. Demek bu psikolojik bir problemmiş

Bence bir çok kişi yaşıyor bu durumu. Ayrı yada aynı gerekçelerle. Aynen dediğin gibi şu an burda bu sebeple varız çoğumuz.
Hergün, Ege uyuyunca bende uyuyacağım kararı alsamda, o uyuduktan sonra hadi bi beş dakika bakayım neler olmuş derken hergün aynı şekilde bu saatlere sarkıyor işte. Valla sonrasında perişan oluyoruz.
Ben kreşe başlayınca düzelteceğimi umut ediyorum

İnşallah canım düzeltirsin
Ben de birgün düzeltirim umarım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…