Merhaba bilgisi olan yardımcı olabilir mi ? Biriyle musibet halindeydim. Canımı çok acıttı. Bende eşiyle ilgili bildiğim bir gerçeği onunla fake hesaptan paylaşmak istedim. Mesajlarım isteğe düştüğü için herkese açık paylaştım. Eşinin bir başkasından çocuğu olduğunu söyledim. Çocuğun ve babasının resmini paylaştım. Doğru olmadığını biliyorum. Beni şikayet edeceklermiş ve tazminat davası açacaklarmış. Tazminat davasını kazanabilirler mi ?
O kişinin eşinin başka bir kişiden çocuğu olduğunu söyleyerek yaptığınız paylaşımın yanlış olduğunun zaten farkındasınız, değil mi? Bu tür eylemler, hem hukuki hem de ahlaki açıdan kabul edilemez ve karşı tarafa ciddi zararlar verebilir.
Tazminat davasında, sizin yaptığınız eylemin mağdura ne kadar zarar verdiği belirlenir ve bu zararın tazmini için dava açılır. Mağdurun avukatı, sizin yaptığınız paylaşımın yanlış olduğunu ve müvekkilinin itibarına, namus ve şerefine, psikolojisine zarar verdiğini iddia edebilir. Davada kazanılacak tazminat miktarı, zararın boyutuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Bir babanın yaptığı davranışlardan/işlediği suçtan hiçbir zaman çocuk sorumlu değildir. Suç işleyen birey yasal olarak suçlu kabul edilir ve sorumluluğu bireyseldir. Sizin babası size bilmem ne etti diye reşit olmayan bir çocuğun fotoğrafını paylaşmanız, kişisel verilerini alenen ve izinsiz paylaşmanız ve yaymanız yasalarca suçtur. Babası ne suç işlerse işlesin(dolandırıcılık, tecavüz, adam öldürme, yaralama, bombalama, devlete hakaret, vs vs) bunlar sizin yaptığınız suçta tahrik indirimine girmez, haberiniz olsun. Suçu işleyip işleyip ama o da bana böyle böyle yapmıştı demek kadın cinayetlerindeki katillerin hep kullandığı bir yöntem. Böyle diyenlere yazıklar olsun ya!
Bizler kadın cinayetlerinde erkek kişilerinin "ama karım bana bebeğimizin başkasından olduğunu söyledi", "ama o bana küfür etti", "ama ilk o bana vurdu", "ama o beni aldattı, "ama o benden borç aldı, ödemedi, beni kullandı" vb nedenlerini tahrik indirimi olarak mahkemede kullanmalarına karşı çıkıyoruz, bunu yasalardan sildirmek, kaldırmak istiyoruz. Eğer siz kendinizi bu olayda haklı görüyorsanız, şunu düşünün, o kişi(erkek) sizin yaşamınızı elinizden alıp mahkemede de "ama o benim çocuğumun ve annesinin namusu ve şerefiyle oynadı, psikolojisiyle oynadı" diyerek tahrik indirimi alabilir. 3-5 yıl bile yatmaz. Alın buyurun, kısasa kısas! Bunu mu hak görüyorsunuz siz?
Siz, size yapılan şeyleri gerekçe olarak görüyorsunuz fakat erkek kişisi size karşı ne kadar alçakça, canice bir suç işlemiş olursa olsun, o kişinin ailesi yaptığınız şeyleri hak etmiyor. Hatta hiçbir ilişikleri yok. Bu arada, sosyal medyada davaya konu olan paylaşımların kaynağı, adresi, ismi, 7 şeceresi mahkemeye gönderiliyor ("Bulamazlar" diyen bazı komik yorumlar gördüm).
Umarım dava açılır, umarım sosyal medyada yayılır ve kamuya yansır, umarım Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı davaya müdahil olur, umarım emsal kararlar uygulanır, umarım ileride herkesin ders alacağı ve bu tür suçların önleneceği daha da bir emsal karar verilir hakkınızda.
Yine de bu süreçte ders alacağınıza, kendinizi eğiteceğinize ve insanlık ve vatan için faydalı bir insan haline geleceğinize inanmak istiyorum, ve kendinizi korumak ve zararın en aza indirilmesine yardımcı olmak için bir avukattan yardım almanız tavsiye ediyorum. Ayrıca, eğer hakkınızda dava açılmasa bile, benzer hataları yapmamak, suçları işlememek için gelecekte daha dikkatli olun.