Ingiltere mutfağı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.024
602.886
43
iNGİLTERE MUTFAĞI VE KÜLTÜRÜ



Şehrin en iyi restoranlarında masa bulmak, bazen haftalarca sıra beklemek gerekiyor. Ancak: yinede, şehirde yemek yiyebileceğiniz birçok yer var. Afrika’dan Vietnam’a kadar, dünyanın her yerinden yiyecek servisi yapılıyor.

Domuz eti: her yerde bulunur ve hazır yiyeceklerin içinde, diğer etlerle birlikte karışık olarak da bulunabilir. Bu nedenle, hazır yiyecekleri yemeden önce, içindekiler yazısını okumanızda yarar var.
Geleneksel İngiliz yemekleri: özde, fırınlanmış etler, patates ve haşlanmış sebzeden oluşmaktadır. Pazar günleri, İngilizler, geleneksel olarak bunları yerler. Yani: et ya da tavukla birlikte, fırında pişirilmiş ya da haşlanmış patates ve genellikle içinde havucunda bulunduğu haşlanmış sebzelerle birlikte servis yapılır. Tatlı olarak ise: Yorkshire pudingi sunulur. Bu bir tatlı değildir, yemeğin bir parçasıdır ve genellikle, et suyunda servis edilir.
İngilizlere özgü, bir diğer geleneksel tat ise: balık ve patates kızartmasıdır. Genellikle, restoranların menülerinde bulunur ve çoğunlukla “Fish and Chips” dükkanlarından, paketlenerek alınması yaygındır. Bu yemek: morina ya da mezgit balığın, özel unlu bir sosa batırılıp, derin yağda kızartılması ile yapılır. Bu yemeğe; geleneksel olarak, patates kızartması ve bezelye eşlik eder. Bu dükkanlarda: burger, kebap ve çin yemekleri de bulmak mümkün.
Pub ve restoran menülerinin diğer geleneksel lezzetleri ise: börek çeşitleridir. İki ana börek çeşidi vardır. Bir çeşidi: ya etli ya da etsiz yapılır. En çok sevilenin içinde: et, patates, peynir ve soğan bulunur. Meşhur Cornish böreğinin, yarım ay şeklinde, özel bir şekli vardır. İçinde ise: domuz ve çeşitli sebzeler konularak servis yapılır. Börekler, genellikle ya yalnız başına ya da patates ve sebzeyle beraber, ana yemek olarak yenir. İkinci çeşidinde ise, hamur ya da yufka yoktur ve örnek olarak: Shepherds (çoban) böreği ya da balık böreğini saymak mümkün. Bu yemeğin içinde: eğer, Shepherds böreği ise, kıyma, diğerinde balık bulunur ve her iki çeşidin üstünde ise, patates püresi var.
Dünya başkentlerinden biri olarak sayılan şehir, bu özelliği nedeniyle, birçok ulustan insanı barındırıyor. Yani: bu şehirde, İngiliz yemeği beklerseniz, yanılırsınız. Bu şehirde: uluslar arası mutfaklar, her köşe başında karşınıza çıkabilecektir. Çin, İtalyan, Amerikan, Meksika mutfaklarından, Hint, Kore ve Japon mutfaklarına kadar, geniş bir yelpaze, damak tadınıza göre sizin tercihinize kalıyor.
İlla ki, Türk lokantası diyenler için, birkaç öneri: Great Titcfield St. Üzerindeki: Efes, Greet Portland St.üzerindeki Efes2 ve Covent Garden üzerindeki: Sarastro ve Stepherd Market üzerindeki: Sofra.



YEMEK SAATLERİ:
Kahvaltı, genellikle: 08.00-10.30 arasında, öğle yemeği: saat: 14.30’a kadar servis ediliyor. Öğleden sonra çayı: saat: 15.00-17.00 arasında içilir. Akşam yemeği ise: saat: 19.00’dan sonra 23.00’e kadar sürüyor. Şehirde oturan yerli halk, akşam yemeğini, saat: 20.00’ye kadar alıyor.
Her şeye rağmen, Soho ve Covent Gardon’da, 24 saat hizmet veren yerler bulunmaktadır.
KAHVALTI:
İngiliz kahvaltısı: koca bir tabakta: yumurta, domuz eti, sosis, domates, fasulye, tost ve bazen de mantar. Bu kahvaltı türü, bazen ağır kaçabiliyor. Hatta, geleneksel işletmelerin kahvaltı menüsünde: füme ringabalığı ve lapa da bulunabilir. Bunu: oteller ve kafelerde, gün boyu bulmanız mümkün. Bunun dışında: sosis ve domuz pastırması yeniliyor.


ÖĞLE YEMEĞİ:
Bir pub tercih ettiyseniz: köylü usulü yemeği tercih edebilirsiniz. Bu yemek: ekmek, peynir (veya domuz budu veya sosis), salata ve turşudan oluşur. Ekmek, fırından yeni çıkmışsa ve peynir de Cheddar veya Stilton çiftliklerinin, kaliteli ürünlerindense, bu yemek çok lezzetli olacaktır. Ancak, ne yazık ki, çoğu pubda standart pek yüksek değildir.
Balık ve kızarmış patates satan yerlerde: morina, pisibalığı ve mezit gibi çeşitler, una bulanıp kızartılarak servis edilir.



ÖĞLEDEN SONRA ÇAYI:
Londra’yı ziyaret eden birçok kişi: özel bir fırsatta: Victoria tarzı, akşamüstü çayı içmek istemektedirler. Bu imkanı: The Ritz ve Claridge hotellerinde bulabilirsiniz. Fakat; fiyatları yüksek.
Büyük ve geleneksel bir otel, öğleden sonra çayı içmek için en iyi yerdir. Ama, biraz önce de söylediğim gibi fiyatlar uçuk. Çayın yanında, incecik dilimlenmiş sandviçler (yumurtalı, füme sombalıklı, salatalıklı veya domatesli), kuru pastalar veya keklerden oluşan leziz bir seçki servis edilir.
Sütlü çay sipariş ederseniz, kuru pastalarınız kremalı ve reçelli gelecektir. Çay seçenekleri, çok çeşitlidir. Dumanlı bir aromaya sahip Lapsang Souchong veya kokulu Earl Grey, Assam, Darjecling ve diğer çaylardan birini tercih edebilirsiniz.


AKŞAM YEMEĞİ:
Başlangıçlar: geleneksel iştah açıcı yiyecekler şunlardır: İskoç usulü füme sombalığı, Colchester istiridyeleri, tereyağda baharatlarla kızartılıp toprak kaplarda bekletilmiş karides, taşra usulü, tavuklu ya da domuz ciğerli pane.
Ana yemekler: İngilterenin klasik yemeği: fırında biftek, yanında da üzeri kabuk tutacak şekilde pişirilmiş Yorkshire pudding’tir.
Keskin bir nane sosuyla servis edilen, fırında kuzu budu ile elma soslu domuz eti de sevilen yemekler arasındadır. Fırında et yemekleri, çoğunlukla Pazar günleri geleneksel İngiliz restoranlarında, otellerde ve bazı publarda servis edilir. Bu tip yemekler, diğer zamanlarda, yemek için en iyi yer: Simpson’s-in-the-Strand’dır.


Tatlılar: Geleneksel İngiliz tatlıları, hafif olanlardan (kremayla karıştırılmış meyve püresi olan fruit fool veya sütlü ve şaraplı syllabud) ağır, koyu kıvamlı reçelle yapılan sarmaya veya pekmezli tatlıya kadar, değişiklilik gösterir. Süslenerek servis edilen meyveli tartlar ve hamurlu tatlılar, geleneksel favorilerdir. Beyaz şaraplı, meyveli pandispanyayı denemenizi tavsiye ederim.
Peynir: Zengin çeşitli İngiliz peynirlerini mutlaka tatmanızı öneririm. Mavi küflü Stilton, çedar, turuncu-kırmızı, keskin bir peynir olan doble Glouncester, yumuşak ve beyaz Galler peyniri Caerphilly. Peynir: genellikle, özel bir bisküvi ile (kraker) yenir.
Geleneksel içecek denildiğinde ise, herkesin aklına hemen çay gelir. Evet, İngilizler’in geleneksel içeceği: çay. Restoranlarda ve kafelerde, pek çok çeşit çay servisi yapılır. Çay, genellikle şekerli ve sütlü olarak içilir ve böyle içmeyi tercih etmediğiniz takdirde, servisi yapan garsona mutlaka söylemeniz gerekir. İkindi çayı, yani beş çayı, genellikle saat: 15.00 ile 18.00 arasında içilir. İkindi çayından sonra: som balıklı ve salatalıklı, ince sandviç ve daha sonra üzerine reçel ve krema sürülmüş, kurabiye yenir. Popüler içeceklerden bir diğeri de, kahvedir. Çeşitli tatlılarla birlikte, taze kahve içmeniz mümkün.
Alkollü içkiler ise: bar ya da pub’larda bulunur. Publar: İngilizlerin, sosyal yaşantılarının kalbi gibidir. Bütün ülkede, gelenekselden moderne, çeşitli stillerde birçok pub bulunur. Çoğunun yemek servisi de bulunur. Alkollü içeceklerin yanında, çay, kahve ve diğer içeceklerde servis edilir. Atmosfer genellikle, çok rahattır. Çoğu pub: değişik bira çeşitleri, şarap ve diğer alkollü içkileri sunarlar. Pubların açık olduğu saatler denetlenir ve genellikle öğle saatlerinde açılırlar ve gece 23.00’de kapanırlar. Hafta sonları, en yoğun oldukları zaman olduğu için, bu süre biraz daha uzar. Çoğu pubda, sigara içilmeyen bölüm bulunmaktadır. Biraz önce söylediğim gibi, Pub bölümleri, saat 23.00 de kapanıyor. Daha sonra ise, Underground kulüplerde eğlenceye devam etmek mümkün. Meydanlarda, sokak gösterileri de düzenleniyor.


Bu arada: elbette şehirde publarda, bolca bira içildiğini söylememek olmaz. Ancak, başınıza garson geldiğinde “beer” diye seslendiğinizde, garson bunu yeterli bulmaz, “What kind of beer” karşılığını alacağınız kesin. Ancak: şehirdeki publarda, bira istediğinizde, karşınıza bir bira menüsü çıkabiliyor. Şöyleki, ben bunlardan, birkaç tanesi hakkında söz etmek istiyorum. Siyah Bira: kaynatılırken içine ayrıca kahve gibi kavrulmuş, siyah malt konularak elde edilen bir bira türüdür. Ale Birası: Orta alkollü, daha koyu renklidir. Arpa: yüksek sıcakta kavrulur ve mayalandırılır. Şerbetçioğlu daha geç eklenir. Belçika Biraları: Çimlenmiş buğday, yulaf ve kara buğdaydan yapılır. Çok ekşi, sert ve acımsı bir tadı vardır.


ALINTIDIR...
KAYNAK:gezi-yorum
 
özledimm. Londra, Brighton, Bournemouth saymakla bitmez. çok özledimmmm yemeklerini değil ama
 
İNGİLİZ KAHVALTI KEKİ



İçindekiler



  • 1/3 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2,5 tatlı kaşığı maya
  • 1 su bardağı süt
  • 3/4 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı un
  • Hazırlanışı
  • Ilık suyun içine şeker ve mayayı katıp karıştırın.
  • 10 dakika sonra köpüren mayayı un, süt ve tuz ile bir çırpma teli yardımıyla karıştırın.
  • Hamurun ağzını kapatıp 40 dakika mayalamaya bırakın.
  • Yapışmaz bir tavada birer kepçe birer kepçe pişirin.



Notlar


  • English Muffin olarak bilinen bu tarif mayalı olduğu için panceke göre çok daha yumuşak.
  • Tavanızı ilk sefer çok az sıvı yağ ile yağlayın.
  • Bu kahvaltı kekinin fırında pişirilen cinsi de mevcut.
ALINTIDIR..
KAYNAK:devletşah
 
PARKİN

Malzemeler



  • Un
  • Pudra şekeri
  • Yarım bardak süt
  • 1 fincan yulaf tanesi
  • Margarin
  • Zencefil
  • 1 fincan bal pekmez karışımı
Hazırlanışı


  1. Un, pudra şekeri ve zencefili karıştırın.
  2. Sütün içinede yulaf tanelerini 1 buçuk saat bekletin.
  3. Margarini eritip bal, pekmez, şeker karışımına ekleyin.
  4. Daha sonrabunları bir kaba dökerek 40 dakika boyunca pişirin.
Yemeğiniz hazır.Keyifle yiyebilirsiniz.
ALINTIDIR...
KAYNAK:mutfağı.net
 

İNGİLİZ BİSKÜVİSİ




Malzeme :

450 gr. un
150 gr. tereyağı
150 gr. un – şeker
100 gr. kuş üzümü
Bir paket vanilya
3 adet yumurta
Karbonat
Tuz


Yapılışı :

Un hamur tahtasına elenir. Ortası açılır. 150 gr. tere.yağı konarak iyice ezilir. Tuz, un . şeker ve karbonat ilâve edilir. İki yumurta kırılır. Krem hâline gelinceye kadar ka.rıştırılır. Etraftan un, üzümü alınarak hamur yapılır. 10 dakika dinlendirilir. Yarım santimetre kalınlığında açılarak 6 cm. çapında kalıplara kesilir. Hafifçe yağlanmış tepsile.re dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Orta hararetteki fırında 20 – 25 dakika müddetle pişirilir.
ALINTIDIR..
KAYNAK:yemek tarifleri
 
Sosis ve Patates Kızartması


Malzemeler
  • Sosis
  • Patates kızartması
  • Baked beans(kuru fasulye)

Hazırlanışı:
Fırını 180 dereceye ayalarla. Fırın ısındıktan sonra hazır donmuş patates kızartmalarını bir tepsinin içerisine yeteri kadar koy ardından tepsiyi fırına sür. Patates kızartmaları fırında pişmeye başladıktan 15dk kadar sonra sosisleri pişirmeye başla.
Bir tavaya çok az yag koy. Orta ateşte sosisleri pişir.Konserve kutudaki baked beans’i bir plastik kaba koy. Mikrodalga fırında 2dk kadar pişir.Patatesler piştikten sonra bir servis tabagına koy yanına pişen sosisleri ve en son olarakda baked beansi koy ve servis et.
ALINTIDIR...
KAYNAKapatya'nın mutfağı
 
İNGİLİZ USULÜ KAHVE

Malzemeleri
  • 1/2 fincan şekersiz pişmiş kahve
  • 1 dolu çay kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı vanilyalı dondurma
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 1/2 bardak soğuk süt
İngiliz Usulü Kahve Yapılışı Kahveyi şeker ve kakao ile karıştırın.
Buzdolabında soğumaya bırakın.
Vanilyalı dondurma ve sütü ilave edip bir bardakta kamış ile hemen servis yapın.

ALINTIDIR....
 
Son düzenleme:
Beef Wellington



Malzemeler

  • 1 adet bonfile
  • 2 yemek kaşığı beyaz şarap
  • tuz
  • 2 adet soğan
  • karabiber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 300 gram mantar
  • 4 yemek kaşığı maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket milfoy hamuru




Beef Wellington Yapılışı

Öncelikle bonfileyi şarap ve karabiberle ovun ve fırın tepsinize yerleştirin. 200 derece ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin. Soğutup, tepsideki suyun yağını süzdükten sonra sos yapmak üzere bir kenara ayırın. Yağı bir tavada kızdırdıktan sonra, içine soğanları atıp yumuşayıncaya kadar kavurun. Mantarları da ilave edin ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Altını kapatıp maydanoz, tuz ve biber ilave edip soğumaya bırakın.

Üzeri unlanmış tezgahın üstünde milfoy hamurunu, bonfileyi içerisine alacak büyüklükte açın. Bonfilenin üstüne gelecek kısma mantarları döşeyin. Bonfileyi yerleştirdikten sonra hamuru etin üstüne kapatın. Yumurta akıyla uçlarını ıslatarak hamuru iyice birbirine yapıştırın. Bonfileli hamuru yağlanmış bir tepsiye koyduktan sonra yumurta sarısı sürüp 220 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Isıyı 190 dereceye indirip bir 30 dakika daha pişirin. Eğer hamurun üstü çok kızarmışsa üstünü yağlı kağıt veya folyoyla örtebilirsiniz.

Fırından çıkarıp bir miktar beklettikten sonra dilimleyin ve ayırdığınız et suyunu biraz unla koyultup kaynattıktan sonra etin yanısıra servis yapın..
ALINTIDIR...
KAYNAK:dünya mutfakları

 
Son düzenleme:

bizim misler gibi bol tereyağlı, baharatlı yemeklerimiz varken tatsız tuzsuz yemekler pek dokundu mideme hele haşlanmış sebzeleri annemmm yoğurtsuz yenirmi o ölee. zaten bi çok şeyleri konserve onların yapmayı bilmiyorlarki..
zaten öyle anlatıldığı gibi değil bence bakmayın kültür dediklerine. sabahları 2 dilim ekmek, reçel yada corn flakes akşamlarıda 1 tabaktan ibaret yiyorlar. o tabaktada sosis, barbunya,patates gibi bişiler oluyor. biz alışmışız çorba,yemek,salata,tatlı,meyve ye. olmadı öleee sevemedim
 

domuzdan bu sosisçikler
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…