İngilizce ve gramer ....topiğimiz hayırlı olsun :)

[TABLE="class: cms_table"]
[TR]
[TD="align: left"]
(+) AFFIRMATIVE (OLUMLU)
[/TD]
(-) NEGATIVE (OLUMSUZ)
[/TD]
(?) QUESTION (SORU)
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: left"]I play (Oynarım)[/TD]
[TD="align: left"]I don’t play (Oynamam)[/TD]
[TD="align: left"]Do I play? (Oynar mıyım?)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: left"]You play (Oynarsın)[/TD]
[TD="align: left"]You don’t play (Oynamazsın)[/TD]
[TD="align: left"]Do you play? (Oynar mısın?)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: left"]He plays (O -erkek- oynar)[/TD]
[TD="align: left"]He doesn’t play (Oynamaz)[/TD]
[TD="align: left"]Does he play? (Oynar mı?)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: left"]She plays (O -kadın- oynar)[/TD]
[TD="align: left"]She doesn’t play (Oynamaz)[/TD]
[TD="align: left"]Does she play? (Oynar mı?)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: left"]It is plays (O -cansız, hayvan- oynar)[/TD]
[TD="align: left"]It doesn’t play (Oynamaz)[/TD]
[TD="align: left"]Does it play? (Oynar mı?)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: left"]We play (Oynarız)[/TD]
[TD="align: left"]We don’t play (Oynamayız)[/TD]
[TD="align: left"]Do we play? (Oynar mıyız?)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: left"]They play (Oynarlar)[/TD]
[TD="align: left"] They don’t play (Oynamazlar)[/TD]
[TD="align: left"]Do they play? (Oynarlar mı?)[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

YAPI
► Geniş zamanın olumlu şekli özneden sonra fiilin mastar hali getirilerek yapılır.

- I work in a school. (Ben bir okulda çalışırım.)
- You live in New York. (Sen New York’ta yaşarsın.)
Ancak üçüncü tekil şahıslarda (he,she,it) olumlu cümlelerde fiilin sonuna "s" takısı gelir.
- She works in a bank. (O bir bankada çalışır.)
- He lives in Paris. (O Paris’te yaşar.)
Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. “Bizim arkadaşımız Londra’da yaşar." cümlesini kurmak istersek;
Our friend lives in London. (Bizim arkadaşımız Londra’da yaşar.)

dememiz gerekir. Buradaki “bizim” çoğul gibi algılanarak fiilin sonuna -s getirilmezse yanlış olur. Çünkü, asıl kelime, yani işi yapan özne, “biz” değil, “bizim arkadaşımız”dır. Yani tek bir kişidir.

DİKKAT: Olumsuz ve soru cümlelerinde does veya doesn’t kullanıldığı için fiilin sonuna "s" takısı gelmez.

► Geniş zamanın soru şekli, öznenin 3. tekil şahıs veya diğerleri olması durumuna bağlı olarak, cümlenin başına do veya does getirilerek yapılır. Yani olumlu cümleyi aynen alıp, başına do veya does getirdiğimizde cümle soru olur.
- I go to school. (Ben okula giderim.) - olumlu cümle
- Do I go to school? (Ben okula gider miyim?) -soru cümlesi
- You go to school. (Sen okula gidersin.) - olumlu cümle
- Do you go to school? (Sen okula gider misin?) - soru cümlesi
Tekil şahıslarda cümlenin başına “do” yerine “does” getirilir ve olumlu cümlede fiilin sonuna getirilen -s takısı kaldırılır.
- He goes to school. (O, okula gider.) - olumlu cümle
- Does he go to school? (O, okula gider mi?) - soru cümlesi
- He writes an e-mail. (O e-mail yazar.) - olumlu cümle
- Does he write an email? (O, e-mail yazar mı?) - soru cümlesi
► Geniş zamanın olumsuz şekli yine öznenin 3. tekil şahıs veya diğerleri olmasına bağlı olarak özneden "don’t" veya "doesn’t" getirilerek yapılır. 3. tekil şahıslarda "doesn"t" getirildiğinde fiilin sonundaki -s takısı yine kalkar.
- I like ice-cream. (Dondurma severim.) - olumlu cümle
- I don’t like ice-cream. (Dondurma sevmem.) - olumsuz cümle
- She plays tennis. (O tennis oynar.) - olumlu cümle
- She doesn’t play tennis. (O tenis oynamaz.) - olumsuz cümle
-S TAKISI İÇİN HATIRLATICI SENARYO
Geniş zamanda üçüncü tekil şahıslarda fiilin sonuna -s takısı eklenmesi, soru ve olumsuz cümlelerde ise fiilin sonundaki -s takısının kaldırılması genelde zor öğrenilen bir konudur. Akılda tutmak ve unutmamak için şöyle bir senaryo düşünülebilir.
Simple Present Tense yapısını büyük bir şirket olarak düşünün. does ve doesn’t yardımcı fiillerini şirketin patronları olarak, -s takısını da bu şirketin sekreteri olduğunu hayal edin. Şirkette herşey olumluyken, yani cümle olumlu olduğunda bütün işlere sekreter (-s) bakar. Fakat herhangi bir olumsuz durum veya sorunolduğunda patronlar (does, doesn’t) gelir ve doğal olarak sekreter (-s) aradan çekilir.

Son düzenleme:
En basit şekliyle;

Simple Present Tense (Geniş Zaman)

Genelde yaptığımız işleri anlatırken bu zamanı kullanırız.

Örneğin: I play guitar.

He drinks a lot of coffee.

Bu zamanda yardımcı fiilimiz do ve does'dır. Yardımcı fiil, olumsuz cümlelerde ve soru cümlelerinde kullanılır.

Dikkat edilmesi gereken şey şu;

I, we, you, they için ''do'' yardımcı fiili kullanılırken,

he, she, it için ''does'' yardımcı fiili kullanılır.

Ayrıca, öznesi he, she, it olan olumlu cümlelerde fiil, durumuna göre -s, -es, -ies takılarını alır.

Olumsuz cümlelerde ve soru cümlelerinde, fiil artık -s takısı almaz.

He drinks a lot of coffee.

He doesn't drink a lot of coffee.

Does he drink a lot of coffee?

kızlarrrr ben de 100 aldım :d kendım yaptım tesekkurler yararlı olmuş saol ebusssh

Serdam, düzenli katılabilecek misin konuya? Ona göre sana bilgi vereceğim.

kızlarrrr ben de 100 aldım :d kendım yaptım tesekkurler yararlı olmuş saol ebusssh

uzun uzun alıntılar yapmasanız olmaz mı? konunun en başını da alıntı yapmışsınız
neden yaptınız? alıntı yapılacak bir konu değil bu.

Son düzenleme:
Artık yeni konu işlemeyeceğiz.

Konuyla ilgili alıntı yapmayın ve bir şey sormayın lütfen.

Son düzenleme:

bence basarabılırsın ben bır haftadr bu topıgı farkettıkten sonra bastan sona calıstım hatrladım unuttuklarımı suan bu sayfadayım madem bossun gun ıcınde bende bosum burdan yazarsan topıktekı arkadaslar da bende beraber bıseyler ogrenıp konusup bıraz daha bılgılerımıze bılgı eklerız ıstersen ... sevgıler ayrıca topıgı kuran sör ve jade ye de sonsuz tesekkurler ... daha muhabbet edemesek de ıyıkı tandıım sızı

surrender cım bana da lınk atabılrı msısın rıca etsem ?

Canım, önce ''Katılabilir miyim?'' diye bir sorsaydın, değil mi?

kusura bakma canım ama ben samımı bır hevesle katılmak ıstedıgımı soyledım ızın almam gerektgını dusunmedım faydalanmamamız ıcın yaptıgınız bısey olsaydı katılım ızınlı derdınız dıye dusunuyorum. ordakı tabıkı ogretmen olma cabası degıl tabıkı topıc sahıbı sızlersınız benımkı orda sadece sohbete gırıs seklı ıdı :S

neyse basa saralım topıgınızı cok begendım kızlar bende katılabılır mıyım ?

boyle bi sorusu olanlar icin genel cevapliyim.Bi sekilde gramer ogrenebiliyosaniz ya da biliyosaniz,bi yandan da kelime ogrenmek icin ozellikle dizi izleyin,filmlerin ses kaydi biraz daha degisiktir her zaman ne dedigi duyulup anlasilmaz.Turkce filmlerde de bu boyledir.Ozellikle Amerikan sitcomlari kendini sevdirir tavsiye ederim.Baslangic seviyesi icin incecik hikaye kitaplari olur,bi de cdlisi olursa telaffuz konusunda da hata yapmanizin onune gecer.Istanbulda Sahaflarda vardir boyle kitaplar.Ileri seviye icin ilginizi ceken romanlar guzel olur.
Konu sahibi arkadaslar gramer kisimlarini gercekten cok basarili buldum.Kelime kisimlarinda Turkce okunus yazilmasindan ben rahatsiz oldum,faydali bulanlar olabilir,tartismaya acik bi konuya da fazla girmek istemiyorum.Bi de cogul ornek verirken N**** (Siyahi) kelimesini kullanmissiniz,Turkce zenci demek belki cok tuhaf degil ama N**** (Siyahi)/N***** (Siyahi) bildigin kufurdur,gorunce irkildigim icin belirtmek istedim.
Cok faydali bi konu olmus,elinize saglik.Ihtiyac varsa elimden geldigince ben de yardimci olmak isterim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…