İngilizce Öğrenirken Türkçe Düşünmek!
turkcedusunmek" How do you get to the course from your course? " Hoca ne demek istedi acaba? How, nasıl demek. course, kurs demek... bla bla... Hemen hemen her cümlede Türkçe düşünüyorum.
Yukarıda gördüğünüz gibi bir soruyu parçalayarak düşünmeye çalışıyorum ve bu işlem en az 30 saniyemi alıyor.
Cevap verirken de cabası. Türkçe düşünüp, kalıp hazırlıyorum; bu da en az 30 saniye sürüyor.
Daha yeni başladığım için normal ama, kendi akıcılığımı bozuyor; sıkılıyorum bir süre sonra.
Her ne kadar kendimi "... Hayırrrr... Türkçe düşünme!" şeklinde tatmin etmeye çalışsam da yine de kurtulamadım. Sanırım bol bol İngilizce şeyler dinlemeliyim.
Birkaç yabancı şarkıcıların müziklerini bir yandan dinledim; bir yandan da sözlerini takip etmeye çalıştım ama, onlar da çok hızlı konuşuyor.
Bu soruna çözüm olabilecek bir çalışma, Ses kaydı, cd set olabilir. Ya da bunların dışında bir öneri.
Yoksa kekeme bir şarkıcı mı dinlemeli?
Öncelikle şunu söylemeliyim, "Türkçe düşünmek", bizim için, gerçekten en önemli eksikliklerimizden birisi.. Bunu da başarmamızın bazı yolları var tabi ki.. Benim hemen şu an aklıma gelenleri söyleyeyim; kelime hazinemizi iyi bir şekilde sağlamlaştırmamız gerek, bunu yaparken de elbette kitap okuyacağız bol bol.. Eğer anlaşılmayan cümleler veya kelimeler varsa öncelikle cümlenin anlamından çıkarmaya çalışmak gerekir; en son çare sözlük tabi ki.. Kelime seviyemizi biraz yükseltince uygun dinleme parçalarıyla biraz daha pratik yapabiliriz.. Altyazılı filmler de izleyebiliriz ama yazıları okumamaya çalışarak.. Cd veya ses kaydı için de sitemizin listening bölümünü kullanabilirsiniz.. Online olarak günlük dinleme parçalarını buradan dinleyebilirsiniz...
Birkaç tane kitap alarak başlamakta hiçte fena fikir sayılmaz. Kalan zamanlarda da listening bölümüne bakılabilir.
Yalnız kalın kalın romanlarla da başlamamalı okumaya. Sonra elinizden sözlüğü bırakamazsınız. Beginner seviyesinden başlayarak yavaş yavaş chapterinizi yükseltmek en iyi yol. Sonra da kalın romanlara geçersiniz . Bir de ünlü gazetelerin veya dergilerin önemli başlıklarını ve köşe yazılarını okumak da oldukça faydalı olacaktır.
Ama en önemli tavsiye; bir işe başlamadan önce kafanızda ne varsa boşaltın. “İyi bir başlangıç yapın. Türk gibi başlayın, Fransız gibi devam ettirin, İngiliz gibi bitirin.” ELT
http://www.yolyordam.com/ing/index.php gramer oyunlarında güzel şeyler var