İngilizce öğretmeniyim, fakat şu an mevcut sistemi doğru bulmuyorum. Bizde şu an sadece grammar üzerine kurulu bir eğitim sistemi var, konuşma yok.
Mesela kişi kuralları biliyor, neyin nerede olması gerektiğini biliyor ama karşısında birisi konuştuğu zaman cevap veremiyor.
Grammar sınavlar ve eğitim için gereklidir bana göre, ama aktif olarak konuşmak için çok yüklenmenin lüzumu yok.
Şu an ilkokul itibariyle ingilizce dersi var, fakat ingilizce konuşabilen yok. Bana göre bunun sebebi bu, doğru bulmayan olabilir bu benim görüşüm.
Yurtdışında uzun süre bulundum, yani gerekli alt yapım vardı. Ve orda dil okullarında gördüm ki grammar değil speaking yani konuşma ağırlıklı, karşılıklı gruplar ya da çift kişi şeklinde. Ki bence aktif ingilizce konuşabilmek için gerekli olan tam olarak bu.
Kurs imkanım yok demişsin, kurslar konuşmak için çok çok faydalı değil malesef. Dil okulları daha iyidir, kurum adı veriliyor mu bilemiyorum ama american culture, british culture gibi yerler.
Yurtdışına gidebiliyorum demişsin, bu en iyi seçenek. Ordaki dil okullarının 3 aylık 6 aylık gibi opsiyonları var, bunları değerlendirmek bence en mükemmeli olur çünkü yabancı hocalar ile direk ingilizce konuşarak çok daha aktif konuşabiliyorsun.
Evde yapabiliceğin faydalı şeyler ise, türkçe altyazılı yabancı dizi film izlemek olabilir, hem duyarak hemde altta yazan türkçesi ile eşleştirerek hafızada daha kolay yer edinir.
Mesela küçük günlük ingilizce kitapları var, konuşma ağırlıklı diyalog içeren. Bunlardan edinebilirsin. Eğer ezber yapacaksan bunu yazarak yapmanı öneririm, ben her zaman en kolay yazarak ezberlerim, belki senin içinde böyle olabilir gerekirse 5 kez yaz aynısını aklına kazınsın.
Kendini biraz gelişmiş hissettikten sonra ingilizce kitap okumakta mantıklı olabilir, böyle küçük hikayelerden başlayarak tabi.
Şimdilik bunlar geldi benim aklıma.