infertiliteyi yeneceğiz inşallahhh haydi kızlar buyrun topiğimeee

ALLAHÜMME SALLİ ALA SEYİDİNA MUHAMMEDİN VE ALA ALİHİ VE SAHBİHİ ECMAİN.
LA İLAHE İLLA ENTE SÜBHANEKE İNNİ KÜNTÜ MİNEZZALİMİN.

EY ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM
EY KAİNATIN BİR TEK YARATICISI OLAN YÜCE RABBİM
EY YARADILMIŞLARIN BİR TEK YARADANI
EY KİMSESİZLERİN KİMSESİZLERİN KİMSESİ
EY BÜTÜN GÜZEL İSİMLERİ KENDİNDE BULUNAN ŞANI YÜCE ALLAHIM
SONSUZ ŞÜKÜR VE SONSUZ HAMD SANADIR.
RABBİM HERTÜRLÜ SIKINTI VE MUSİBETTEN SANA SIĞINRIZ
SEN HERŞEYİ HAKKIYLA BİLEN VE DUYANSIN
SANA AÇILAN ELLERİMİZİ KAPINDAN BOŞ ÇEVİRME RABBİM
HZ.MUHAMMED MUSTAFA (s.a.v)YÜZÜ SUYU HÜRMETİNE VE SİLSİLEYİ ALİYYENİN YÜZÜ SUYU HÜRMETİNE BU MÜBAREK İNSANLARI ARAYA VESİLE KILARAK SADECE SENDEN DİLİYOR VE SADECE SENDEN İSTİYORUZ RABBİM.SEN HERŞEYE KADİR OLAN SIN.ALLAHIM BÜTÜN EVLAT HASRETİ ÇEKEN
DOSTLARA VE BANA YARDIM EYLE.OL EMRİNİ BİZLERE DE SUN RABBİM
SENDEN BAŞKA GİDECEK YERİMİZ SENDEN BAŞKA SIĞINACAK KİMSEMİZ YOKTUR RABBİM
SENDEN GELDİK DÖNÜŞÜMÜZDE SANADIR YA RABBİ
BİZİM DUALRIMIZI KATTINDA EKSİKSİZ VE NOKSANSIZ BİR ŞEKİLDE KABUL BUYUR YA RABBİ.
ALLAH HEPİMİZİN YAR VE YARDIMCISI OLSUN
DUALARINIZI BEKLİYORUM DOSTLAR NEOLUR BANADA DUA EDİN
 




İnfertilite (Kısırlık)

Bir yıl boyunca çocuk yapmak için uğraşan çiftin bu konuda başarıya ulaşamamasıdır. Erkek ya da Kadın İnfertilitesi farketmez sonuçta çiftler çocuk sahibi olamaz. İnfertilite çiftlerin 1/3 ü Kadın kaynaklı İnfertilite , 1/3 ü Erkek kaynaklı İnfertilite ,1/3ü de ikisinin de normal olduğu Açıklanamayan İnfertiliteye sahiptirler.

Kadın infertilitesinin nedenini teşhis etmek zor olabilir. Fakat çeşitli tedavi alternatifleri mevcuttur. Tedavi genelde altta yatan sorunun çözümüne yöneliktir. Çoğu zaman da tedaviye gerek kalmadan kadın hamile kalır.

Kısırlığın ana belirtisi uğraşıldığı halde çiftin hamile kalamamasıdır. Kadın infertilitesinde Adet Döngüsü çok uzun sürede (35 günden uzun) olabilir, çok kısa sürede (21 günden kısa) olabilir, düzensiz olabilir veya hiç olmaz. Bütün bu adet döngüsü problemleri bir yumurtlama sorunu olduğuna işarettir.

Eğer yaşınız 34 ve 34 'den küçük ise İnfertilite sorununuzdan dolayı bize; ancak 1 yıl boyunca uğraşıp gebe kalamazsanız başvurmalısınız. Daha önce sabırsızlanıp başvurmayın çünkü muhtemelen bu 1 yıllık sürede gebe kalacaksınız.

35- 40 yaşları arasındaysanız. 6 ay sonunda hala gebe kalınmadıysa çok vakit kaybetmeden bize başvurmalısınız.

40 yaş ve üzeriyseniz hiç denemeden çift olarak bize başvurup öncelikle tüm testlerinizi yaptırıp bir an önce bebek yapmak için destek ve yardımımızı almalısınız.


 
İnfertilite İçin Gerekli Testler

1)Kadına ; Ultrason eşliğinde yapılan Jinekolojik Muayene
2)Kadından Adetin 3.günü bir takım Hormon Testleri istenir.
3)Yine kadından Adetin 7 – 8 – 9. günlerinden birinde kısaca "HSG" denilen ve halk arasında Boyalı Rahim ve Kanal Filmi olarak bilinen, 4)Rahim'in şekil bozukluklarını ve Fallop Tüplerinin açık olup olmadığını gösteren bir film olan HİSTEROSALPİNGOGRAFİ istenir.
5)Erkekten 3 – 4 günlük cinsel perhiz sonrası SPERMOGRAM istenir.
6)Bazen Rahim içini görüntülemek gerekebilir ve HİSTEROSKOPİ yapılır.
7)Bazen Batın için görmek gerekebilir ve LAPAROSKOPİ yapılır.
Çok çok nadiren İnfertiliteye neden olan bir Genetik Sorunun varlığını araştırmak için Genetik Testler yapılır.
 
Vajinal Akıntılar

Bu başlık altında size hemen hemen her kadının rahatsızlık duyduğu, en gencinden en yaşlısına kadar tüm kadınların başının derdi olan bir konudan söz edeceğim. Bu o kadar yaygın bir sorundur ki bu sorun üzerine günlük ped, vaginal temizlik ürünleri gibi sektörler bile türemiştir. Şimdi size vajinal akıntı nedir? vajinal akıntı neden oluşur? vajinal akıntıdan nasıl kurtulabilirim? sorularının yanıtlarını açıklayacağım.

Vajinanın kendine ait salgı yapan mukozal bezleri yoktur. Vajinal akıntı; üreme kanallarından, rahim içi zarından, rahim ağzından, Bartholin ve Skene adı verilen cinsel birleşmede salgı başlatan bezlerden salgılanan sıvılardan ve terden, vajinada yerleşen mikroorganizmalar ve onların atıklarından oluşur. Kadının hormonal değişkenlik gösteren dönemlerinde bu fizyolojik akıntının biyokimyasal yapısı da farklılık gösterir.

Vajinal Akıntının en sık nedeni ENFEKSİYÖZ VAJİNİT'lerdir. Enfeksiyöz Vajinitlerinde en sık nedenleri sırasıyla Gardnerella Vaginalis, Candidalar, Tricomonas Vaginalis ve Gonokoklardır. Bunun dışında vajinada yabancı cisim, Viral Ajanlar ( Herpes Virus, HPV), Atrofik Vajinit ve diğer Paraziter nedenlerle aşırı miktarlarda vajinal akıntı meydana gelebilir. Klamidyalar ve Mikoplazmalar primer olarak rahim ağzını etkileyen mikroplar olsa da sekonder olarak vajinal akıntıya neden olabilirler.

Bunun yanı sıra yumurtlama, cinsel birleşme, servikal ektopi, anovulasyon, vajinal adenozis gibi durumlarda fizyolojik olarak vajinal akıntı meydana gelir. Fakat artmış vajinal akıntı durumlarında etkenler %33 oranında Gardnerella Vaginalis, %21oranında Candida Albicans, %10 oranında da Tricomonas Vaginalistir. Ayrıca Kronik Rahim Ağzı İltihaplarında vajinal akıntı meydana gelir.

Vajinal Akıntı şikayeti ile başvuran hastaya en doğru tedaviyi verebilmek için tanıyı doğru koymak ilk ve en önemli koşuldur.
 


Gebelik Öncesi Danışma


gebelik öncesi danışmaKadın Doğum Uzmanı Jinekolog Yelda DOĞAN günümüzde çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar, sağlıklı çocuk doğurmanın ilk şartının sağlıklı bir gebelik geçirmek olduğunu iyi biliyorlar. Bu sebeple bize başvuran hamilelik hazırlığındaki kadından mutlaka iyi bir

anamnez (tıbbi öykü ve tıbbi özgeçmiş) almak zorundayız. Günümüzde çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar, sağlıklı çocuk doğurmanın ilk şartının sağlıklı bir gebelik geçirmek olduğunu iyi biliyorlar. Bu sebeple bize başvuran hamilelik hazırlığındaki kadından mutlaka iyi bir anamnez (tıbbi ökü ve tıbbi özgeçmiş) almak zorundayız.

Anne adayının sahip olduğu ve geçirdiği hastalıklar bizim için önemlidir. Örneğin ; Diabet, Epilepsi, Hipertansiyon, Astım, Tiroid Hastalıkları, Böbrek Hastalıkları, Kalp Hastalıkları, Kan Hastalıkları, Anemiler (Demir Eksikliği Anemisi, Talasemiler, Orak Hücre Anemileri gibi...).....gibi.

Yine ; Akraba evlilikleri, Ailesel Hastalıklar, Baba adayının taşıdığı hastalıklar, Genetik Hastalıklar sorgulanmalıdır. Tüm bunlar sorgulandıktan sonra ayrıntılı bir Jinekolojik Muayene ve Tranvajinal Ultrasonografik Muayene ile Anne adayı değerlendirilir. Yapılan bu muayene sırasında mutlaka SMEAR TESTİ yapılmalıdır.

Anne ve Baba adaylarının Kan Gruplarının belirlenmesi aslında çok basit ama bir o kadar da ÖNEMLİ bir ayrıntıdır. Anne adayımız Gebelik öncesi yapılan belli başlı bazı kan ve idrar tahlillerini yaptırmalı (Örn;Hemogram, TİT, TORCH Paneli, TSH, AKŞ.....), Gebelik Öncesi Dahili, Sistemik veya Enfeksiyöz bir hastalığı varsa tedavi edilmeli ve Gebeliğe başlamak için tüm Tıbbi engelleri ortadan kaldırmalıdır.

Tüm planlanmış ve istenen gebeliklerin en az üç ay öncesinde Folik Asit 400 mcg/gün alınmalı, eğer gebelik öncesi kilo fazlalığımız mevcutsa diyet ve spor programı uygulanarak normal standartlarda bir vücut ağırlığı ile gebeliğe başlanmalıdır.

Gebe kalmak isteyen Anne adayının yaşı da tıbbi öyküde önemli bir yer tutar. Günümüzde gebeliklerin %10-%15 ini 35 yaş ve üzeri grupta yer alan kadınlar oluşturur. İleri yaş grubunda bulunan bu kadınların Gebelik Öncesi Danışmanlık hizmetine daha fazla gereksinim duyduğu tespit edilmiştir. Çünkü bunlar ya gebeliklerini ertelemişler ve şimdi iyi bir sonuç elde etmek istemektedirler ya da daha önceden infertilite tedavisi görmüşlerdir. Geçmişte 35 yaş üzerindeki gebelere '' yaşlı gebe'' denilse de günümüzde bu terim ortadan kaldırılmıştır. Fakat artan yaşla birlikte bazı gebelik problemlerinin ortaya çıkışı da artar. 35 yaş üzeri kadınlarda gebelikle ve doğumla ilgili riskler çalışmalarda yüksek olarak belirlenmiş olsa da normal ağırlıklı, tıbbi sorunları olmayan, fiziksel olarak uygun kadınlar için riskler son derece azdır. Yani sağlıklı beslenen, spor yapan, sağlıklı yaşayan kadınlar bu ileri yaş risklerini ortadan kaldırmış olurlar.

Baktığım hasta populasyonu arasında çok sık rastlamasam da Alkol, Marihuana, Kokain, Amfetamin ve Eroin gibi madde bağımlılıkları olup olmadığı mutlaka her kadında sorgulanmalıdır. Bu maddeler kullanıldığı sürece kesinlikle gebe kalınmamalı, gebelik isteniyorsa en az altı ay önce anne madde bağımlılığı tedavisini bitirmiş olmalı, bir daha geri dönmemecesine madde bağımlılığıyla ilişkisini kesmiş olmalıdır.

Bizim hastalarımızda en sık karşılaştığımız bağımlılık Sigara Bağımlılığı ki ; biz hastalarımıza gebe olmadan önce sigarayı bırakmalarını telkin ediyor, ancak gebe olduğunu öğrenir öğrenmez KESİN YASAK koyuyoruz. Çünkü bir insan kendine bilerek ve isteyerek zarar verebilir ama başka birine ki bu karnındaki savunmasız bir bebeği ise zarar verme hakkına sahip değildir.

Gebe adayının yaşadığı ortamın sağlık koşulları da önemlidir. Örneğin ; Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan Hemşireler potansiyel olarak Sitomegalovirus ve Respiratuar Sinsitial Virus'a, bakımevi personelleri de Parvovirus ve Rubella'ya maruz kalırlar. Radyoloji bölümünde çalışan personeller kronik radyasyona maruz kalırlar. Endüstri işçileri Ağır metallere, organik çözücülere, kırsal kesimde yaşayanlar tarım ilaçlarına, kontamine kuyu sularına maruz kalabilirler. Gebe kalmayı planlayan kişi bu maddelerden bir şekilde uzaklaşmayı başarmalıdır.

Yine Epilepsi, Tiroid hastalıkları, Hipertansiyon gibi önceden Kronik Hastalıkları olan adaylar takip eden ilgili branş hekimlerine gitmeli, kullandıkları ilaçları Gebelikte de rahatlıkla kullanıp bebeğe zarar zarar vermeyecek ilaçlarla değiştirtmelidir.

Bütün bunlara ek olarak anne adayının psikolojik yapısı sağlıklı ve anne olmaya tam olarak hazırlanmış olmalı, evliliğinde huzuru ve düzeni tam olarak sağlanmış olmalıdır. Çünkü yeni bir bireyi her yönden sağlıklı bir ortamda yaşatmak tüm anne ve babaların birincil sorumluluğudur.


 
İnfertilite Nedenleri

Çiftlerin bebek sahibi olmaları için bir çok koşulun yerine gelmiş olması gereklidir.


Hamile kalabilmek için düzenli olarak yumurtlamanız gereklidir.
Eşinizin spermlerinin yumurtanızı dölleyebilecek durumda olması gereklidir.
Eşiniz ile düzenli ilişkiye girmelisiniz.
Normal bir Rahim ve açık kanallara sahip olmalısınız.

Karmaşık olan insan üreme sürecinde Gebelik oluşabilmesi için her parça yerine doğru şekilde ve doğru zamanda oturmalıdır. Bu süreç şu şekilde gerçekleşir.

Yumurtalıklardan biri, bir yumurta yumurtlar
Yumurta Fallop Tüplerinin biri tarafından yakalanır.
Spermler rahim içinden döllenmiş yumurtayı Fallop Tüpünde dölleyebilmek için, yumurtaya doğru yüzer.
Döllenmiş yumurta Fallop tüpünden Rahme doğru gönderilir.
Döllenmiş yumurta Rahmin içine yerleşir.

Kadın üreme sisteminin bir veya daha fazla problemi infertiliteye sebep olabilir.

1-Yumurtlama bozuklukları: Tüm infertil çiftlerin % 25 ini oluşturur. Yumurtlama sorunu Hipotalamus, hipofiz veya yumurtalığın kendisinden kaynaklanabilir.

a-)Polikistik Over Sendromu ( PCOS ): Kadın infertilitesinin en sık nedeni olan PCOS ; bir dizi yumurtlama sorunları, hormonal bozukluk ile karakterli hipotalamus - hipofiz - yumurtalık ekseninde oluşmuş bir problemdir. İnsülin direncinin de eşlik ettiği obezite, aknelenme, kıllanma, saç dökülmesi, adet düzensizlikleri ve infertilite ile karakterli bir sendromdur.

b-)Hipotalamik Disfonksiyon: Her ay yumurtlamayı hipofizden salgılanan iki ayrı hormon sağlatır. Bunlardan biri FSH ( Folikül Stimülan Hormon ), biri de LH ( Lüteinizan Hormon )dır. Aşırı duygusal veya fiziksel stres, çok yüksek veya çok düşük vücut ağırlığı, yakın zamanda aşırı kilo alımı veya aşırı kilo kaybı bu hormonların belirli bir düzende işleyişini bozabilir. Adet ya çok uzun zamanda gelir ya da hiç olmaz.

c-)Prematür Ovaryan Yetmezlik (Erken Yumurtalık Yetmezliği): Her hangi bir maliğn hastalık nedeniyle alınan kemoterapi, Genetik veya otoimmun mekanizmaların yumurtalık dokusuna saldırısı yumurtaların yumurtalıktan erkenden kaybına neden olur. 40 yaşından daha önce yumurtalıkta yumurta ve östrojen üretimi durur.

d-)Hiperprolaktinemi ( Aşırı salgılanan Süt Hormonu): Daha az sıklıkla görülen başka bir sorun da Hipofizden aşırı salgılanan Prolaktin Hormonun yumurtalıktan Östrojen salgılanmasını ve yumurta üretimini engellemesidir. Bu durumda da kısırlık problemiyle karşılaşıyoruz.

2- Tüplerle ilgili nedenler: Eğer tüplerde yani kanallarda bir tıkanıklık veya hasar varsa yumurta ile sperm buluşamaz. Dolayısıyla infertiliteye neden olur. Buna sebep olabilecek durumlar şunlardır ;

a-)Pelvik İnflamatuar Hastalık: Klamidya, Gonore veya diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile oluşan Rahim ve Fallop Tüplerinin iltihabına neden olan bir hastalıktır.

b-)Dış Gebelik: Fallop Tüplerine yerleşip yapısını bozabilir veya Dış Gebelik nedeniyle yapılan cerrahi girişim sonucu tüpler hasarlanabilir.

c-)Pelvik Tüberküloz: Yine bu hastalık özellikle Fallop Tüplerini hasarlayarak infertilite nedeni olur.

3-Endometriozis: Bu rahim zarının anormal olarak rahim içi yerine rahim dışı bölgelerde yerleşmesi ile karakterli hastalıkta ; Fallop Tüplerinin motilitesi bozulabilir. Oluşan yapışıklıklar sonucu Tüpler tıkanabilir. Rahim içindeki zarda enflamatuar yanıt arttığından implantasyon engellenebilir. Bu gibi nedenlerle İnfertiliteye neden olurlar.

4-Rahim ve Rahim Ağzına ait nedenler:

a-)İyi huylu Tümörler: Myomlar ve Polipler, Rahim, Rahim Ağzında yerleştikleri yere göre implantasyonu veya sperm geçişini engelleyerek infertiliteye neden olurlar.

b-)Endometriozis: Rahim içi zarına implantasyon sorunu vardır.

c-)Uterin Anomaliler: Doğuştan gelen ve infertiliteye neden olabilen Rahim'in şekil anomalileridir.

d-)Rahim Ağzı Tıkanıklıkları: Bu çeşitli tümöral durumlar, doğuştan gelebilen problemler gibi nedenlerle oluşabilir.

e-)Rahim Ağzı Salgısı Sorunları: Bazen salgının kıvamı, pH'ı, içinde Anti Sperm Antikorları bulundurması infertilite sorunlarına neden olabilir.

5- Açıklanamayan İnfertilite: Ne kadar aransa da Eşlerin her ikisinde de elle tutulur bir sorun yoktur. Belki ufak tefek birkaç sorun saptanabilir ama bunlar gerçekten infertilite nedeni değildir. Aslında sinir bozucu bir durumdur. Çiftin Hiçbir sorunu olmadığı halde gebe kalamaz. Zamanla düzelir Ya da Yardımla Üreme Tekniklerinden bazıları ile hamile kaldırılır.
 


İnfertilitede Risk Faktörleri

Yaş: Artan yaşla birlikte kadının yumurtlama kapasitesi azalır. İnfertilite tedavilerine verdiği cevap azalır.
Sigara: Gebe kalmayı bir çok faktörü bozarak zorlaştırır.
Obezite: Obeziteye yol açan hormonal bozukluklar ya da Obezitenin yol açtığı hormonal bozukluklar infertilite için risk faktörleridir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Öyküsü: Daha önce de açıkladığımız nedenlerden dolayı infertilite için risk oluştururlar.
Alkol: Ağır düzeyde alkol alımı yumurtalık fonksiyonlarını bozabilir.


 
Yumurtlama Bozuklukları: Sağlıklı bir şekilde yumurta gelişimi beyinden gelen uyarıların etkisi ile olmaktadır. Yumurtalığa giden sinyaller beyinde yer alan hipotalamus ve hipofiz denen özelleşmiş bölgelerden salgılanan hormonlarla sağlanmaktadır. GnRH (gonadotropin releasing hormon) hipotalamustan, FSH (follikül stimulan hormon) ve LH (lüteinizan hormon) hipofizden salgılanmaktadır. FSH ve LH yumurtalığı etkileyerek folliküller içerisinde yumurta gelişimini sağlamaktadır. Hipotalamus ve hipofizi etkileyen herhangi bir problem bu mekanizmanın aksamasına dolayısı ile yumurtlamada bozulmalara neden olacaktır. En sık nedenler kazalar sonucunda hipotalamus veya hipofizin etkilenmesi, izole olarak gonadotropinlerin ya da hipofizen salınan hormonların tamamının salgılanmasının azalması/durması, hipofizer tümörler, aşırı egzersiz ve anoreksia nervosadır.
 
Polikistik Over Sendromu: Aslında yumurtlama bozuklukları içerisinde değerlendirilmesi gereken ve yumurtlama düzensizliklerinin toplumda en sık izlenen formudur. Bir ucunda hafif adet düzensizlikleri ve polikistik ekojenitede (USG'de) yumurtalıkların olduğu, diğer ucunda ise adet görmeyen, ciddi şeker hastalığı bulguları gösteren, aşırı tüylenme nedeni ile adeta sakallı gibi gözüken kadınların olduğu bir semptomlar spektrumudur. Gerçekte bir kadında polikistik overden bahsedebilmek için şu üç bulgudan en az ikisinin olması gereklidir:
1. Yumurtlamanın nadiren ya da hiç olmaması (dolayısı ile nadiren ya da hiç adet olmama),
2. Hiperandrojenemi ve /veya hiperandrogenism (yüksek erkeklik hormonu düzeyleri nedeni ile tüylenmde artış, cildin yağlanması),
3. Ultrasonografide polikistik ekojenitede yumurtaların izlenmesi.
PCOS’da (Polikistik Over Sendromu) artmış androjen düzeyleri olgun bir yumurta gelişimini engeller; çoğu zaman büyümeye başlayan follikül belli bir düzeyden sonra küçülür ve olgunlaşamaz. Yumurtlama olmayınca progesteron salgılanamaz ve kadın vücudu sadece estrojenle karşı karşıya kalır. Progesteron estrojenin panzehiridir, biri olmadan diğeri doğal etkilerini gösteremez, zararlı etkiler ön plana çıkar.
 


bilgilendirme ;

Hamile kalma şansımızı nasıl artırabiliriz?
Eşinizin sigara tüketimini azaltması veya tamamen bırakması, C vitamini yönünden zengin gıdalar tüketmesi, bisiklete binmemesi, çok sıkı iç çamaşırı giymemesi ve çok sıcak banyo yapmaması önemli. Siz de ilişkiye girdikten sonra en az beş dakika pelvisiniz yukarıya eğimli olacak şekilde sırt üstü uzanın ve eşinizden size antidoksan deposu olan bir bardak çay getirmesini isteyin. Rahatlamak size iyi gelecektir.(alıntıdır)

 
*Rabbim hepimizin yardımcısı olsun ve hayırlı sağlıklı evlatlar nasip etsin inş..

*Tüm hamilelere hayırlı doğumlar,ve hamile kalmak isteyenlere de en kısa zamanda hayırlı evlatlar nasib etsin rabbim. Amin

*"O yaratandır ve yoktan var edendir."

*"Allah'ım, bana yüce katından temiz ve saygılı bir nesil ihsan eyle."

*Çoçugu olmayan kimse 707 kere "Ya Varis" okursa Allahin izniyle hayirli evlat sahibi olur.
 

aynen ben de kizimjn olmasjnk cook Istiyorum ve hep kiz isimlerine bakiyorum
 
'' kısmet etmiş ise mevla el getirir yel getirir sel getirir kısmet etmez ... ''

mevlana
 
Birini seviyorsanız, onu Allah’tan isteyin. Kalpler Allah’ın elindedir...
 
Allah’ın verdiğide, vermediğide imtihandır...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…