• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

inatcı aileler inatcı doktorlar mucize bebekler 4

  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EU1

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #1
Duru bebek 4 düşüğün acısını unutturdu
Beril Akpınar 10 yıl boyunca art arda dört bebeğini daha karnındayken kaybetti. Kalp atışlarını duyduğu minik canların ölümüyle yıkıldı. Anne olma özlemi tüm güçlüklere göğüs germesini sağladı. Kanındaki pıhtılaşmaya karşı yapılan tedaviyle Duru bebeğe kavuştu

Beril ve Hüseyin Akpınar çifti, 10 yıl önce bebek sahibi olmaya karar verdiklerinde ne kadar acılı ve zorlu bir yola çıktıklarını bilmiyorlardı. Beril Akpınar hamile kalmasına rağmen ilk üç ay içinde bebeklerini kaybediyordu. İkisi normal, ikisi aşılama sonucu dört hamileliği ne yazık ki bebeklerin ölümüyle sonlandı.

Bir türlü neden bulunamıyordu. Beril Hanım bilgili ve araştırmacı bir kadın. Eşi Hüseyin Bey ile birlikte gitmediği doktor, merkez kalmadı, araştırdı, araştırdı. Sonunda Yeditepe Üniversitesi’nde Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu’nun kapısını çaldı.

HER KAYIPTA BİR PARÇAM KOPTU

“Muayenesinden içeriye girdiğimde oldukça yorgun ve umutsuzdum” diye başladı sözlerine Beril Hanım ve şöyle devam etti: “Ne kadar erken olsa da onların kalp atışlarını duydum, vücudumu nasıl etkilediklerini hissettim. Her kayıpta yüreğimden de bir parçanın koptuğunu hissettim. Sanki son duraktaymışım gibi gelmişti Cem Bey’le görüşmeye giderken ciddi derecede umutsuzdum. İçeriye girdim, oturdum, konuşmaya başladık. Cem Bey, “Olmaz, şansınızı zorlamayın” gibi şeyler söylese hemen evime dönebilirdim. Sanki gücümün sınırlarını zorlamış zorlamış ve tüketmiştim. Ama Cem Bey ile konuşmamız hiç de beklediğimiz gibi geçmedi. Doktorum olumlu yaklaşımıyla, ‘halledilmeyecek bir şey yok’ tavrı beni çok etkiledi. Muayenehaneden çıktığımızda, eşim de ben de emindik, bir çocuğumuz olacaktı.”

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu Beril Hanım’ın öyküsünü incelediğinde yeni testlere ihtiyaç duyduklarını söyledi. Yapılan genetik araştırmada Beril Hanım’ın kanındaki pıhtılaşma sebebiyle bebeklerini kaybettiği belirlendi.

Prof. Dr. Fıçıcıoğlu tedavi sürecini şöyle anlattı:

“Tekrarlayan başarısızlıklarda yaptığımız özel testler var. Beril Hanım’ın kanında pıhtılaşma tespit ettik. Hemen tüp bebek tedavisine başladık. Transfer döneminde kanını sulandırıcı ve bebeğin gelişimi sağlayan ilaç ve iğneleri Beril Hanım kullandı. Hamileliği sürecinde de kayıpları olduğu için bu ilaçları kullanmaya devam etti. O kritik haftaları geçinceye kadar hastada büyük bir gerginlik oluyordu. Zaten her muayeneye belli bir gerginlikle geliyorlardı.”

İKİ GÜNDE BİR MUAYENE

Beril Hanım’ı çok sıkı takip ettiklerini belirten Prof. Dr. Fıçıcıoğlu, “Bazen iki günde bir baktığımız oldu. Şans faktörü çok önemli. Ancak bu şansa ve şanssızlığa etki eden parametreleri çok iyi belirlemeniz lazım. Klinik, laboratuvar aşamaları çok önemli ama mesele sadece hamile kalınması değil. Sağlıklı bir bebeğin de doğabilmesi gerekiyor. Bunun için Beril Hanım ve eşiyle bir bütün olduğumuzu hiç unutmadık” diye konuştu.




--------------------------------------------------------------------------------



Kayıpların artmasını beklemeyin

Hamileliklerde tekrarlayan kayıplar özellikle anne adayları için büyük yıkım. Aslında hekim açısından da oldukça zor ve stresli bir süreç. Bu yüzden Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu uyarıyor: Tedavisi basit bir sorun da olabilir, ayrıntılı araştırmalar yapılmalı.

Bir kadın için içindeki canlının yok oluşunu izlemek kolay değil. Doktorlar ilk düşüğün ‘normal’ gözüyle baksa da her kayıp, yürekten de bir parça alıp götürüyor. Dr. Fıçıcıoğlu, iki kayıbın ardından mutlaka genetik test yapılması gerektiğini belirterek, “Araştırmalarımız sonucunda hastaların çoğunun sorunları belirlenebiliyor. Kanda pıhtılaşma gibi normal yapılan testlerde çıkmayan problemler de ayrıntılı araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılabiliyor” dedi.

Tekrarlayan düşükler hastaları nasıl etkiliyor?


Özellikle anne adayları ve ardından baba adayları büyük bir travma yaşıyor. Bazen hamile kalma mücadelesi vermek, hamile kalıp kaybetmekten daha rahat karşılanabiliyor. Stres vücut fonksiyonlarını da bozabiliyor ve normal yoldan hamile kalıp tekrarlayan düşük yaşayan hastalar bir süre sonra, gebe kalamama problemiyle karşımıza gelebiliyor.

REİKİ ÇOK FAYDALI

Süreci aşmak için ne öneriyorsunuz?


Farklı şekilde etkilenen çiftlerin stresle baş etme yolları da farklı olabilir. Eşler arası iletişim zarar görebilir önce bebeğin olmaması ile ilgili konular sonra da diğer pek çok konu konuşulmaz paylaşılmaz olabilir. Ben anne ve baba adaylarına birbirleriyle yakınlaşmaları, vakit geçirmelerini tavsiye ediyorum. Reikinin de çok yararlı olduğunu gözlemliyorum. Ancak doktorun olumlu duyguları yansıtması çok önemli. Siz yol haritasını sunarken güvenli ve rahat bir şekilde aktarırsanız hasta da size pozitif yönde inanır.

Hasta size inanmazsa neler yaşanabilir?


Hasta doktoruna güvenmiyorsa, tedavinin başarısızlığa uğrama ihtimali yükseliyor. Ben böyle bir elektrik varsa o hastayı tedavi etmek istemem. Bu bir ekip çalışmasıdır. Bankodan hemşireye, hastabakıcıdan embriyoloğa kadar herkes bir bütün. En ufak bir güvensizlik yaşanıyorsa hasta bunu hemen hisseder. Güleryüz, güven çok önemli. Hekimlik sanatına baktığınızda bazı hastalarda daha negatif yaklaşımları görebilirsiniz. Ama bunu ortadan kaldırmak için hekim çaba harcamalıdır. Siz hastaya şevkle, pozitif düşünerek yaklaşmalısınız.

Baca gazları kısırlık yayıyor

KISIRLIĞIN son yıllarda gittikçe arttığına dikkat çeken Üreme Endokrinolojisi, İnfertilite ve Yardımla Üreme Teknikleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, “Genetik temellerin yanı sıra, sanayide baca gazlarında bulunan “dioksin” maddesi, kadınlarda kısırlığa neden olan “endometriyozis” hastalığının sıklığını arttırıyor” dedi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaralı, dioksin maddesinin Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın (IARC) kanser yapan maddeleri sıraladığı listesinde de “kesin kanserojen” maddeleri içeren 1. grubunda yer aldığını belitti. Bu durum özellikle büyük kentlerde yaşayan kadınların yaşadığı bu olumsuz durum erkeklerin sperm kalitesini de etkiliyor.

Kromozom yapısına mutlaka bakılmalı

Düşükler sonrası bir dizi araştırma ve test yapılması gerekiyor. İşte o testler...

1- Genetik tarama: Anne, baba ve 2. düşükte mümkünse ceninin kromozom yapısına bakılmalı.

2- Hormon araştırılması: TSH, polikistik over sendromu olan hastalarda insülin/glukoz oranı, yumurtlama sorununun araştırılması için adetin 20-24. günlerinde progesteron bakılabilir.

3- Anatomik nedenlerin araştırılması için rahim filmi, sonohisterografi veya histeroskopi gibi yöntemlere başvurulabilir.

4- Bağışıklık sistemine ait bozukluklar için antfosfolipid antikorlar ve lupus antikoagulana bakılmalıdır.

5- Mikrobiyolojik faktörler için rahim ağzından kültürler alınmalıdır.

6- Trombofilik faktörler: Trombofilik faktör V Leiden Mutasyonu, Faktör-II-protrombin mutasyonu, protein C ve S eksikliği, homosistein düzeyindeki artış kanda pıhtılaşma eğilimi ve düşüğe neden olur.

7- Over rezervi araştırılması için FSH, inhibin AMH gibi hormonlara bakılabilir veya ultrason ile yumurtalıklara bakılarak rezerv değerlendirilebilir.

8- Gerekirse hasta psikolojik bir değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.

Nedene göre tedavi uygulanıyor

Genetik nedenler: Tedavide en iyi yol preimplantasyon genetik tanıdır. Ancak hasta tüp bebek yöntemine başvurmak istemiyor ise gebelik sırasında amniosentez gibi tanısal yöntemlere başvurulmalıdır.

Kanda pıhtılaşma: Bebeğin gelişimi büyük oranda etkilenir. Genel yapılan testlerde ortaya çıkmaz. Çok özel araştırma gerekir. Anne adayına, kanı sulandırıcı bazı ilaç ve iğneler yapılmalı.

Rahimde problem: Rahimde septum görülürse histeroskopi ile kesilmelidir. Rahim ağzında yetmezlik varsa gebeliğin 14. haftasından sonra dikiş konulmalıdır.

Hormonal bozukluk: Hormonal bir bozukluk saptanması durumunda ona yönelik tedavi yapılmalıdır. Polikistik over sendromlu hastalarda ise radikal bir çözüm bulunmamaktadır. LH’nın GnRH analogları ile baskılanması sonucunda da düşük oranında önemli bir farklılık görülmemektedir.

YARIN:Dr. Murat Berksoy doğru beslenmeyle kısırlığı yenmenin inceliklerini anlatıyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #3
canım iykı varsın, sen olmasan kim bu kadar bilgilendirecek bizi.öğrendiğim çoğu şeyi senin yazılarından öğrendim
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #4
canım iykı varsın, sen olmasan kim bu kadar bilgilendirecek bizi.öğrendiğim çoğu şeyi senin yazılarından öğrendim

saol canım çok teşekkür ederim allah razı olsun bir kuş resmi olsaydı koyacaktım ama neyse şimdilik bununla Şeniz yetinmek zorundayız:hooray: :1closedeyes::1hug::1hug::1hug:
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #5
canım şekerliğim hiç boşa olurmu hergün yeni bişey öğreniyoruz sayende neler neler öğrendik ellerine sağlık bitanem ben hiç kaçırmadan okuyorum yazılarını ayrıca senide çoooookkkkk seviyorum kendine çok cici bak emi şekerim kocaman öpüyorum.
:emir_bebek:Dilerim Rabbim en kısa zamanda meleğini kucağına verir :emir_bebek:
 
Back
X