• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İmdat diye bağırasım var!! Annem ve çeyiz merakı

Merhaba hanımlar,

Yaz sonu nikahım vardı evlenecektim lakin virüs sebebiyle süresiz erteledim şuanda. Ama annem aylar yıllar öncesinden başladı hazırlıklara tabii...:mad::mad:

Annem bizim memleketin çeyizci başısı gibi bir şeydir. Kendi çeyizi kamyonlar dolusuymuş hala konuşulur. 200 m2 evimiz tıklım tıklımdır onun yüzünden. Daha açmadığı yemek takımları var inanamazsınız. Bunca zamanda milletin evine çeyiz görmeye gidip gidip eksikleri eleştirdiği için benim yapmam dediğim her adet ona baaaaak senin kızın da yapmıyor olarak geri dönüyor. :rolleyes::rolleyes:

Ben doktora yapıyorum şuanda aynı zamanda araştırma görevlisiyim. Hem çalışıyorum hem okuyorum diyelim yani. Eve gelince işim bitmiş olmuyor, geceyarılarına kadar ders çalışmak zorunda kalıyorum ama annem bunu anlamıyor. Evimi envai çeşit dantel, çul çaput ile doldurmakla meşgul.

Az önce aradım saten yorgan kaplamış bana onu anlatıyor. Tam 5 adet yorgan. Zibilyon tane battaniye. Masa örtüleri, yatak örtüleri, beyaz işler... Yani say say bitmez anlatamam size...

Yaşadığım şehirde de ev kiraları çok pahalı. Büyük ev tutup çok kira vereceğimize paramızı biriktirip 1-2 sene sonra ev almaya girişmek istiyoruz hazır ikimizin de işi gücü varken. Ama annem büyük büyük eşyalar, salon takımları, yok vitrini bilmemnesi her şeyi alınsın isteyip baskı yapıyor. Kaldı ki 200 m2 evim olsa yine sığmaz bu paçavralar neyse.

Bir de bu kadar eşyanın işi var, biz çalışıyoruz ne kadsr pratik o kadar iyi bizim için. Ama annem anlamıyor. Ben tek evladıyım, yıllardır bu çeyiz işleriyle yaşadı diyebilirim. Sürekli kavga gürültü ağlayıp duruyor. Sinirlerim bozuldu. Dün gece aradı konuştuk. Anne, benim eşya hevesim yok diyorum. E niye evleniyorsun o zaman diyor🙄🙄🙄 Anne, eşya için mi evleniyorum dedim. E ne için koca için mi dedi 🙄 Nutkum tutuldu ne cevap vereyim ki bu kadar saçma bir lafa

Sanırım bunun bir çözümü yok. Böyle gelmiş böyle gider. Çok daraldım dertleşmek istedim. Dün gece uyuyamadım vallahi. En son nişan alışverişi yaptırmadım diye böyle kıyametleri kopardı. Yine de yaptırmadım, gidip kendim aldım istediklerini millete gösterecekmiş diye 🙄🙄

Ha bu arada kv ise tam benim kafadan. Çünkü o da çalışan kadın, anlıyor beni. Pratik olsun kızım, zorlama kendini diyor. Nasıl istersen öyle olsun diyor. Hiç karışmaz. Nişanlım da karışmıyor bir şeye o da ne istersen öyle yapalım diyor. Ama niye hayat bize eziyet olsun ki niye eşyanın kölesi olalımmm niyeeeee
Ayni benim annem başlarda ses çıkarmadım evim hep tıkış tikisti
Şimdi daha büyük eve geçtim 200 m2 ama herşeyi veriyorum geri anneme kayinvalideme evimde misafir için 6 yorgan 20 tane yastık 7 tane battaniye 2 tane zorla verilen yer yatağı çıldırıyordum kullanmadığım halde evimde yer kaplıyor yani evde kisin battaniye bile kalın geliyor bazen kullanılmıyor şimdi hepsini bana geldiklerinde arabalarınin arkasına koyup koyup gönderiyorum azaldı da rahatladım
Daha el işlemelerine giremedim virüs gecsin onuda gonderecgim kendileri kullansın
Ay bide bi sandigim var hiç tarzım olmayan annemin dünya para verip aldığı el oymasi hiç bi odama uymayan onuda yolladimmi tamamdir
Bence ne derse desin anneniz konuşun yoksa sizde benim gibi taksit taksit göndermekle uğraşırsınız

Ayni benim annem başlarda ses çıkarmadım evim hep tıkış tikisti
Şimdi daha büyük eve geçtim 200 m2 ama herşeyi veriyorum geri anneme kayinvalideme evimde misafir için 6 yorgan 20 tane yastık 7 tane battaniye 2 tane zorla verilen yer yatağı çıldırıyordum kullanmadığım halde evimde yer kaplıyor yani evde kisin battaniye bile kalın geliyor bazen kullanılmıyor şimdi hepsini bana geldiklerinde arabalarınin arkasına koyup koyup gönderiyorum azaldı da rahatladım
Daha el işlemelerine giremedim virüs gecsin onuda gonderecgim kendileri kullansın
Ay bide bi sandigim var hiç tarzım olmayan annemin dünya para verip aldığı el oymasi hiç bi odama uymayan onuda yolladimmi tamamdir
Bence ne derse desin anneniz konuşun yoksa sizde benim gibi taksit taksit göndermekle uğraşırsınız
Allahımmm evet o sandık ah o sandık. Eşşşek ölüsü gibi. Oymalı bilmemneli. Çeyiz günü üzerine yorganları dizip yüklük yaparlar adet imiş. Bir de çocuk oturur üstüne damattan para koparmaya. Çeyizin çıkmasına izin vermez bilmemne.... Bir deprem olsa eşyalar ile birlikte oracıkta mahsur kalırız. Hepsi üstümüze düşer vallahi. Bizim evde gardrop üstleri bile yatak yorgan doludur.

Ben doğduğumdan beri alıyor. Aldı bitti. Babam ev çökecek al şunları artık diyor o derece....
Eş tarafım tam tersi bizim ailenin. Annesinin evi gayet düzenli pratiktir. Çalışan bir kadın zaten. Yani onlar da garipsiyor ama benim hatrım için he deyip geçiyorlar. En son nikah tarihi kesmeye geldiklerinde annem bizim adetlerimiz ağırdır deyip sıraladı insanlara. Ailesi de kızımız ne isterse öncelikle onu yaparız dedi. Nişanlım da sesini çıkarmıyor annemle de iyidir arası ama bir yere kadar. O da çok daralır tıkış tıkış evden

ay ne yapin ne edin annenizin gonlunu alin ama bir sekilde vazgecirin.
annenizi hayir islerine de yonlendirebilirsiniz,
gerci su an olmuyordur muhtemelen de kermes falan tarzi etkinliklere katilirsa elindekilerden vazgecmek konusunda biraz daha az ketum olacaktir.

ay ne yapin ne edin annenizin gonlunu alin ama bir sekilde vazgecirin.
annenizi hayir islerine de yonlendirebilirsiniz,
gerci su an olmuyordur muhtemelen de kermes falan tarzi etkinliklere katilirsa elindekilerden vazgecmek konusunda biraz daha az ketum olacaktir.
Annem hayır için 5 kuruş vermez. Yani çok zor verir, zaten benim ihtiyacım var çocuk evlendiriyorum falan der🤣🤣🤣 ama böyle beyaz işlere falan da saçar yani... Çok şahsına münhasır bilemiyorum. Ben okurken de çocuk okutuyoruz diye diye babamın kurban kesmesine falan kızardı. Halbuki ben kendim okudum. Anlayamazsınız. Ben de daha anlayamadım☹️

Allahımmm evet o sandık ah o sandık. Eşşşek ölüsü gibi. Oymalı bilmemneli. Çeyiz günü üzerine yorganları dizip yüklük yaparlar adet imiş. Bir de çocuk oturur üstüne damattan para koparmaya. Çeyizin çıkmasına izin vermez bilmemne.... Bir deprem olsa eşyalar ile birlikte oracıkta mahsur kalırız. Hepsi üstümüze düşer vallahi. Bizim evde gardrop üstleri bile yatak yorgan doludur.
Hepsi basa bela bi kere bile yorgan kullanılmamıştır evimde yazık kullanmadığımız gereksizlerle dolu ev şuan ki aklım olsa hayatta eve almazdım
O zaman benim bu eşyalara ihtiyacım olduğuna nasıl inandirmissa kabul etmişim 6 senelik evliyim hiç birini kullanmadım üstelik tayinci insaniz extra yük bize

Hepsi basa bela bi kere bile yorgan kullanılmamıştır evimde yazık kullanmadığımız gereksizlerle dolu ev şuan ki aklım olsa hayatta eve almazdım
O zaman benim bu eşyalara ihtiyacım olduğuna nasıl inandirmissa kabul etmişim 6 senelik evliyim hiç birini kullanmadım üstelik tayinci insaniz extra yük bize
Aynennn. Şuan iki ayrı işle uğraşıyorum biri olursa temelli yurtdışına taşınacağız. Diğeri olursa 5-6 seneliğine. Aslına bakarsanız eşya almak bile gereksiz. Nasılsa kiracıyım dönünce ev alıp, eşya almak daha mantıklı. Şimdi mobilyalarım yıpranacak depoda falan.

benim annem de aynı kafa yapısında, oymalı sandıklar konsollar yorganlar ve envai zırvalık. birkaç ay önce evlendim çeyizlerimi de almadım kendi zevkime göre pratik az eşyayla döşedim evimi. ama binbir kıyamet kavga :D hakkımı helal etmiyorum bile dedi artık.. simdi de boşanıyorum diyo ki iyi ki götürmemişsin çeyizlerini..:/
ilahi kadın birkaç ayda yuva kurdum ve yuva yıktım mevzu hala eşya:)
sabır dilerim..

Hiç bişey olmaz. Onun amacı millete göstermek, sonrasında kullanılıp kullanılmaması önemli değil.
Çok yüksek oranda haklısınız. Lakin annem evliliğimin ilk senesi sülaleyi toplayıp toplayıp getirir evimi görsünler diye. Eminim her hafta bilmemkim teyzenler çaya gelmek istiyorrr ay çok ayıp sen bi börek yap ben bir kek karıştırıp gelirim deyip kapımda bitmeye çalışacak.farklı şehirde yaşamama rağmen.

benim annem de aynı kafa yapısında, oymalı sandıklar konsollar yorganlar ve envai zırvalık. birkaç ay önce evlendim çeyizlerimi de almadım kendi zevkime göre pratik az eşyayla döşedim evimi. ama binbir kıyamet kavga :KK70: hakkımı helal etmiyorum bile dedi artık.. simdi de boşanıyorum diyo ki iyi ki götürmemişsin çeyizlerini..:/
ilahi kadın birkaç ayda yuva kurdum ve yuva yıktım mevzu hala eşya:)
sabır dilerim..
Hakkınızda hayırlısı olsun. Benimki olsa kızım dul kaldı millet ne der, dövmüyorsa sövmüyorsa otur dizini kırıp, ahh biz demiştik yanlış seçim yaptın kendi kafana göre falan derdii. Siz yine şanslısınız. Ha bu arada benimki bana ünivsersite sınavında derece yaptım diye hakkını helal etmiyordu yani yine etmez heralde🤣

İlk olarak bunu düşündüm. Çünkü benim eşyam ile 5 kişi evlenir vallahi. Yazık günah ne paralar döktü o beyaz işlere. Neyse sorun şu ki düzenli olarak gelir kontrol eder yerlerinde duruyorlar mı diye🤣 kıyametleri koparır vallahi. Bir de danteller falan el emeği. O kadar örmüş etmiş ne bileyim nasıl verilir. Bende de dursa vakumlu poşetlerde koltuk ve baza altında heba olacakk ama

Benim kayınvalidem böyleydi. Battaniyeler, fazla fazla yün yorganlar falan derken doldurdu evimi. Üstelik annem de onun yüzünden bir kaç parça fazla verdi, sen de şunları yap demişti anneme. İlk sene koltukların, bazanın altı o kadar doluydu ki es kaza bazayı açıp bir şey alırsam onu bir daha asla yerleştiremiyordum yerine. Baktım olacak gibi değil ne var ne yoksa fazlalık hepsini topladım arabaya götürdüm verdim kendisine. Benim evimde yer yok, kullanmıyorum ben bunları al sende kalsın dedim. Annemin verdiklerini de ona geri götürdüm. Kayınvalidem başta büyük bir eve geçersem geri alacağımı düşünüyordu verdiklerimi ama şu an gerçekleri kavramış durumda 😂
hatta geçen eşimin bebeklik battaniyesini çıkarmış, bana söyledi ama hani battaniyeyi çıkardım, gelince al doğduktan sonra kullanırsın gibisine söyledi. Ben de eğer küçük hatıra olarak saklamalık bişeyse alırım, yok kocaman yer kaplayacak bir şeyse beni tanıyosun asla sokmam evime dedim yok yok ben öylesine söyledim götür diye demedim dedi 😂

Siz de annenizin kontrol edecek olmasına bakmayın. Kullanmayacağınız eşyayı ya ihtiyacı olana verin ya da annenizin evine geri götürün. Zaten bir süre sonra o kalabalıktan kendisi sıkılıp dağıtmaya vaşlar emin olun

Çok yüksek oranda haklısınız. Lakin annem evliliğimin ilk senesi sülaleyi toplayıp toplayıp getirir evimi görsünler diye. Eminim her hafta bilmemkim teyzenler çaya gelmek istiyorrr ay çok ayıp sen bi börek yap ben bir kek karıştırıp gelirim deyip kapımda bitmeye çalışacak.farklı şehirde yaşamama rağmen.

Hakkınızda hayırlısı olsun. Benimki olsa kızım dul kaldı millet ne der, dövmüyorsa sövmüyorsa otur dizini kırıp, ahh biz demiştik yanlış seçim yaptın kendi kafana göre falan derdii. Siz yine şanslısınız. Ha bu arada benimki bana ünivsersite sınavında derece yaptım diye hakkını helal etmiyordu yani yine etmez heralde🤣
eşya konusundan sonra o saydığınız seylerin hepsini bin beteriyle sıraladı zaten.. sevgili anneciğimin konuşmadığı tek konu benim hislerim cünkü:) ama yapacak bir şey yok, madem güçlü olcam, sizin de desteğiniz sizde kalsın dedim ben de..

Vitrin nedir ya.... hayatinda insanin hic isine yaramayan ve yaramayacak esya.
Yorganda kallanilmiyor benim kv de yaptirmis da yaptirmis birine vereyim diyorum ben sag iken vermezsin diyor :işsiz:
Hic kullanilmadi 6 yillik evlilik hayatim boyunca ve kullanilmayacakta..
Yazik yani o kadar suriyeli var ya da sobali evde yasayan vss.. ihtiyaci olan bi suru insan.. siz ses cikarmayin alin hepsini sonradan el altindan ihtiyaci olanlara verirsiniz annenizin haberi olmadan.

Benim kayınvalidem böyleydi. Battaniyeler, fazla fazla yün yorganlar falan derken doldurdu evimi. Üstelik annem de onun yüzünden bir kaç parça fazla verdi, sen de şunları yap demişti anneme. İlk sene koltukların, bazanın altı o kadar doluydu ki es kaza bazayı açıp bir şey alırsam onu bir daha asla yerleştiremiyordum yerine. Baktım olacak gibi değil ne var ne yoksa fazlalık hepsini topladım arabaya götürdüm verdim kendisine. Benim evimde yer yok, kullanmıyorum ben bunları al sende kalsın dedim. Annemin verdiklerini de ona geri götürdüm. Kayınvalidem başta büyük bir eve geçersem geri alacağımı düşünüyordu verdiklerimi ama şu an gerçekleri kavramış durumda 😂
hatta geçen eşimin bebeklik battaniyesini çıkarmış, bana söyledi ama hani battaniyeyi çıkardım, gelince al doğduktan sonra kullanırsın gibisine söyledi. Ben de eğer küçük hatıra olarak saklamalık bişeyse alırım, yok kocaman yer kaplayacak bir şeyse beni tanıyosun asla sokmam evime dedim yok yok ben öylesine söyledim götür diye demedim dedi 😂

Siz de annenizin kontrol edecek olmasına bakmayın. Kullanmayacağınız eşyayı ya ihtiyacı olana verin ya da annenizin evine geri götürün. Zaten bir süre sonra o kalabalıktan kendisi sıkılıp dağıtmaya vaşlar emin olun
Ay dağıtmıyor vallahi. Koronadan önce evine gittik. Nişanlıma babamın nişan bohçasından çıkardığı pijamayı verdi. 30 senelik hiç kullanılmamış. Dede pijaması.
Babam yeni sandı. Ya hala 30 sene önceki şeyleri alıyorsunuz diye kızdı. Annem de o senin sana hiç giydirmedim dedi 🤣🤣🤣🤣

Ay okurken içim daraldı Allah sabır versin size. Benim annem de ben küçükken sürekli dantel örer seccade falan işlerdi bana ve ablama çeyiz diye. Ben hep ben çeyiz istemiyorum derdim annem (ve çevresindekiler) şimdi öyle dersin büyüyünce istersin falan derlerdi (hala sinir olurum bu lafa bi de sıkıldığını söyleyince sıkılanı kocaya verirler derlerdi özellikle bunu diyen bir komşusu vardı teyzemin hala nefret ederim kadından neyse). Üstünden 15-20 yıl geçti ben kararımın arkasındayım. Annem de şimdi bana hak vermeye başladı. Ben bazen tane tane anlatınca anlaşıyoruz anne diyorum senin de çeyizinden bir sürü eşya var kullanılmayan yazık günah heba oluyor emekler sandıkta çekyat altında ne diye yoruyorsanız kendinizi falan diye o zaman haklısın diyor. Ama sizin anneniz için ekstra önemli bir şey bu çeyiz anladığım kadarıyla. Ya baştan tavrınızı koyup her şey sizin istediğiniz gibi olacak ya da kırılmasın üzülmesin diye onun istediği gibi. Zor bir durum kolay gelsin.

e o zaman siz de evi gösterene kadar tutar sonra bağışlarsınız. Bunun için sinir bozmaya değmez valla.

Benim annem rahattır bu konularda, çeyizim bile yoktu evlenirken ama teyzem masa örtümün olmamasına çok takmıştı mesela. Gitti aldı dantelli boncuklu bişey, bir iki o geldiğinde serdim sonra verdim birine gitti.

Yazık, günah, israf gerçekten. Başka bir şey diyemiyorum.
Aynen öyle. Ne paralar harcadı. En son bir beyaz iş yaptırmıştı 5000 lira falan... Milet aç yani yazık. Benim eğitimime harcamadı, hayır işi yapmadı. Kendine harcasın ona da razıyım. Bu yaştan sonra gezsin, yesin, içsin yani. Bir şey istemiyorum.

Canım 16 yıllık evliyim, daha hiç açıp kullanmadığım bi sürü saten yorganlarım, süslü yastıklarım, yatak odası, salon takımlarım, danteller vs çeyizim var.. Ben de evlenmeden bunların fazlasının gereksiz olduğunu söylediğim halde annemi ancak bu kadar engelleyebildim..
Sonuç: 5 kere ev taşıdım ve bunlar hep bana eziyet olarak döndü..

Evlendiğimin 2. Haftası dantelli çarşafları kaldırıp laslikli streç çarşafa geçtim ve kurtuldum..
Mutfak eşyası, yemek takımlarının çoğunu kullanıyorum, sadece şu vitrin içine konulan ayaklı kadeh gibi süslü şeyleri kaldırdım..

Salon takımındaki vitrini de sonradan camlı yerlerini ahşapla kaplayıp çocuk odası dolabına dönüştürdüm, hem gereksizlerle doluydu, hem de salonum küçüktü. Sonradan büyük salonlu bi eve geçtim ve salon takımı alırken vitrinini almadım, konsol aldım sadece, gereksiz bi kalabalık olarak gördüğüm için..

Yani çeyiz olarak alınan bazı şeyler gerçekten gereksiz, anneni kırmadan bunların ileride sana eziyet olacağını anlat..

Mesela mutfak dolaplarının içine serilen beyaz boride çok emekli ve masraflı bi takımım vardı, ilk evlenince annemin ısrarıyla kullandım bi kaç yıl..o ne eziyetti öyle, tabak alırken kayar, durmadan simetrik olsun diye düzeltip dururdum.yemek yaparken sıçrar leke olur, çamaşır suyunda yatırıp yıkamaktan, ütüleyip yerine koyup, düzlemekten illallah gelmişti..:kızgın:bi kaç yıl sonra cinnet geçirip hepsini ait oldukları yere, çeyiz sandığına geri tıktım..

Şimdiki aklım olsa, annemi kırmadan daha ikna edici olurdum..şuan benim de bi kızım var ama ona ve kendime eziyet edip çeyiz dizmeye hiç niyetim yok... Hatta benim çeyiz kızıma da yeter de artar bile diye düşünüyorum..

Back