- 20 Mayıs 2009
- 23.910
- 63.650
- 598
devlet okulunda okuyup da ingilizcesi mükemmel olanlar % kaç sizce? Türkiye ticaretinin tamamında yabancı dillerin kullanım oranı nedir?
geri kalmışlığımız ingilizce den dolayı mı?
o yüzden % 50 diye iyimser bir tahmin yaptım.
Azıcık kafası çalışan, aklı bir karış havada olmayan her çocuk bizim zamanımızda devlet okullarında yeterince ingilizce öğrenebiliyordu. O zamanlar anadolu liselerinin içi boşaltılmamıştı. Ben haftada 30 saat ingilizce eğitimi aldım mesela devlet okulunda. Tabi ki yetmedi ama ben işin peşini bırakmadım. İngilizce romanlar okudum zamanla seviyeyi arttırarak. Filmleri alt yazısız izlemeye çalıştım. O zamanlar şimdiki gibi inkanlar yoktu. Her akşam bbc haber bültenini izlerdim. Kabloluda sadece o vardı ingilizce yayın yapan. Öyle oturup okula gideyim öğretmen öğretsin ben yatayım demedim. Evet şimdi okullarda eğitim çok daha kötü ama imkan daha çok.
Dış ticaretin tamamında ingilizce kullanılıyor şu an. İşten çıkmadan önce lojistikçiydim, sektöre hakimim.
Geri kalmışlığımızın bir sebebi ingilizcedeki yetersizliğimiz evet ama ingilizcedeki yetersizliğimizin tek sebebi geri kalmışlığımız.