• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İlkokul 2’ye Arapça

devlet okulunda okuyup da ingilizcesi mükemmel olanlar % kaç sizce? Türkiye ticaretinin tamamında yabancı dillerin kullanım oranı nedir?
geri kalmışlığımız ingilizce den dolayı mı?

o yüzden % 50 diye iyimser bir tahmin yaptım.

Azıcık kafası çalışan, aklı bir karış havada olmayan her çocuk bizim zamanımızda devlet okullarında yeterince ingilizce öğrenebiliyordu. O zamanlar anadolu liselerinin içi boşaltılmamıştı. Ben haftada 30 saat ingilizce eğitimi aldım mesela devlet okulunda. Tabi ki yetmedi ama ben işin peşini bırakmadım. İngilizce romanlar okudum zamanla seviyeyi arttırarak. Filmleri alt yazısız izlemeye çalıştım. O zamanlar şimdiki gibi inkanlar yoktu. Her akşam bbc haber bültenini izlerdim. Kabloluda sadece o vardı ingilizce yayın yapan. Öyle oturup okula gideyim öğretmen öğretsin ben yatayım demedim. Evet şimdi okullarda eğitim çok daha kötü ama imkan daha çok.

Dış ticaretin tamamında ingilizce kullanılıyor şu an. İşten çıkmadan önce lojistikçiydim, sektöre hakimim.
Geri kalmışlığımızın bir sebebi ingilizcedeki yetersizliğimiz evet ama ingilizcedeki yetersizliğimizin tek sebebi geri kalmışlığımız.

Munecim son paragrafta yanlışın var...arapça harekesizdir ama kuranı okumak için fazlasıyla yeterlidir...şöyle ki arapçaya önce hareke ile başlanır zaten..Kuran da harekeli olduğu için rahat okunur...tam anlatamadıysam eğer şöyle bir örnek vereyim:
bir doktora pansuman yapmasını istemek gibi birşey olur....arapça bilen insana o kadar kolay gelir yani Kuran okumak...sen lehçe derken tecvidi kasdettin herhalde...hani makamla okunur ya...ama o arapça ile ilgili değil...bağımsız bir konu...
Bilgim yetersiz olabilir, doğrudur dediğiniz ama şunu da kabul etmek lazım, Kuran okumak başka, okuduğunu anlamak başkadır, benim arkadaşım sular seller gibi okuyor Kuran'ı ama anlamıyor.
Oysa anlamak gerekiyor, hakim olabilmek için anlamak şart.

ben abd ırak, suriye vb yerleri işgal ediyor diye mesela ingilizceden soğumadım, zaten sevmiyordum. ya da Batılılar Hz İsa yı, Hz musa yı seviyor diye onlara inat ben bu peygamberleri reddetmiyorum. yada onlar o dine tabi diye ben -gerçek- iseviliğe ya da museviliğe düşman değilim.
bu savunma çok saçma ve sığ geliyor bana.
Ya hu sen sogumadin diye baskalari sogumayacak mi? Ne sacmasi ne sigi? Her seyi kendi bakis acisinizdan gormeyin artik. Sirf bu yuzden baska dusuncelere tahammul bile edemiyorsunuz.
Bu kkda bile var tanidigim sirf bu zorla yaptirmalari yuzunden soğudum vazgectim diyen. Hala daha yok mu diyorsun. Insan hayret ediyor sizin düşüncelerinize.

Arapçayı çok çok iyi öğrenseniz de bi Elmalılı Hamdi Yazır kadar meal edeceksiniz. Hatta onun kadar bile edemeyeceksiniz, Sure aynı, ayet aynı, bi bakalım arada başka bişey kaynamıştır, derin manalar vardır görmemişlerdir diyorsan Ömer Çelakıl'a takıl.

Yani miss gibi mealli Kuran-ı Kerim var, mini cep boyu var, çantana at aç aç oku, mis gibi. Arapça öğrenmekle daha iyi müslüman olunsaydı tüm araplar cennetlikti.
elmalılı hamdi yazır gibi tefsir yazmayacağım diye neden öğrenmekten kaçalım ki? öğrenmek iyidir.
arapların mükemmel arapça bildiği anladığı konusunda yanılıyorsunuz. türkçe anadilimiz ama yazma ve anlama konusunda aynı mıyız sence?

Artık Türk alfabesine geçmemiz sizde nasıl bir travma yapmışsa...
arapçanın seçmeli olması siz de daha büyük travma sebebi. lüzumsuz vesvese ve korkulara kapılıyorsunuz bir anda :)

Ya hu sen sogumadin diye baskalari sogumayacak mi? Ne sacmasi ne sigi? Her seyi kendi bakis acisinizdan gormeyin artik. Sirf bu yuzden baska dusuncelere tahammul bile edemiyorsunuz.
Bu kkda bile var tanidigim sirf bu zorla yaptirmalari yuzunden soğudum vazgectim diyen. Hala daha yok mu diyorsun. Insan hayret ediyor sizin düşüncelerinize.
o soğuyanlar kimse söyle ben de onları daha tanımadan soğudum.
a çok basitmiş ya. bilmeden etmeden bile soğuyabiliyor insan. gerçeğini merak edip araştırmak falan da gereksiz.
soğudum gitti.

Bir ara haberlerde izlemiştim. arapça bilenler çok iyi para kazanacak falan filan diye... Bu eski kaynaklar için...

Bilgim yetersiz olabilir, doğrudur dediğiniz ama şunu da kabul etmek lazım, Kuran okumak başka, okuduğunu anlamak başkadır, benim arkadaşım sular seller gibi okuyor Kuran'ı ama anlamıyor.
Estağfirullah...
İşte bende bunu anlatmaya çalışıyorum.Kuran "arapça" indirildi...
Elinde türkçe yazılmış bir kitaptan ne anlıyorsan,arapça bildiğinde de o :)

Valla onu her türlü inanç sisteminden çocukların okutulacağı okullara 'din'i de sebep göstererek zorunlu Arapça koyanlara söyle. Din'e onlar bağlamış. Haberde yazıyor.
burası da farklı değil.
bir dil bir insandan, ingilizce mecburi ama dayatma değil, arapça seçmeli ama dayatma gibi saçma kıyasa girişilip ay araplar mı ıyy a geçiyoruz.
ne kadar da anlayışlı, fikri açık insanlarız.

Azıcık kafası çalışan, aklı bir karış havada olmayan her çocuk bizim zamanımızda devlet okullarında yeterince ingilizce öğrenebiliyordu. O zamanlar anadolu liselerinin içi boşaltılmamıştı. Ben haftada 30 saat ingilizce eğitimi aldım mesela devlet okulunda. Tabi ki yetmedi ama ben işin peşini bırakmadım. İngilizce romanlar okudum zamanla seviyeyi arttırarak. Filmleri alt yazısız izlemeye çalıştım. O zamanlar şimdiki gibi inkanlar yoktu. Her akşam bbc haber bültenini izlerdim. Kabloluda sadece o vardı ingilizce yayın yapan. Öyle oturup okula gideyim öğretmen öğretsin ben yatayım demedim. Evet şimdi okullarda eğitim çok daha kötü ama imkan daha çok.

Dış ticaretin tamamında ingilizce kullanılıyor şu an. İşten çıkmadan önce lojistikçiydim, sektöre hakimim.
Geri kalmışlığımızın bir sebebi ingilizcedeki yetersizliğimiz evet ama ingilizcedeki yetersizliğimizin tek sebebi geri kalmışlığımız.

Biraz gayretle çaba göstererek oluyor bunlar,okuldaki ingilizce eğitimi zaten yetersiz.
Benim kızda ilkokul 5.sınıftaydı,birde meraklı spacegirls grubunun şarkılarını türkçeye çeviriyordu mesela.
Böyle böyle yaparak ilerletti ingilizcesini..
Okul hayatıda 6,5 sene ingilizce okudu,şimdi mükafatını alıyor..

konunun başından itibaren okudunuz mu?
seçmeli arapça deyince gelen yorumların geneli, araplar, yobazlık, geri kalmışlık vb yanlış algılar üzerine.
başta tepkiler hepsi seçmeli olsun, her dil öğretilsin, bir dil bir insandan, konu yetersizliğimize, anlayışsızlığımıza ve kıyasa geldi. ben en başından beri kıyaslamadım. konu oraya kaydı.
ben her ikisi de seçmeli olsun dedim ve diğer dillerle ilgili örnekler verdim. fakat ısrarla konu dine ve faşizme dayanıyor. sonra da bu duruma geldi.
arapça bilmek imanın şartı değil ancak dinin sahibi emirlerini -toplum arap olsa da- arapça indirdiğine göre Arapça öğrenmenin gereklilik olduğuna inanıyorum. Kuran tek başına Türkçe okunabilir ama doğru anlaşılması için yan ilimler de gerekir tefsir, hadis, siyer, arapça gibi.
yooo konuyu en başından itibaren takip ediyorum. işte her ikisi de seçmeli olamamalı. İngilizce zorunlu olmalı. çünkü Arapça sadece müslümanlar arasında geçerli bir dilken, onda da her Müslüman Arapça bilmez. İngilizce global bir dildir.
İnandığınız dini okuyup anlamak istemenize bir lafım yok, elbette bence öğrenilme imkanı verilmeli.

Gel de anlat, tutturmuşlar bir arapça gidiyorlar.

İncil'de Hz İsa'nın aramice konuşmasından ötürü aramice inmiştir. Hz Musa ibranice konuştuğu içinse Tevrat İbranicedir.

Hz Adem ile Hz Havva ise çok farklı bir dilde konuşuyorlardı (net bilgi yok)

Yani arapçanın kutsallığı yok, Allah Hz Muhammed arapça konuştuğu için O'nun dilinde indirdi.

Allah farklı dillere de hakim, sanki tek arapça biliyor, tövbe yaaa.

Senin dilin türkçeyse de türkçe Kuran-ı Kerim okuyacak anlayacaksın.

Arapça Allah belanı versin yazsam, aaa bu kağıtta arapça yazıyor diyip alıp öpüp başına koyacak insanları gördükçe kahroluyorum.

yillardir ingilizce ogretiliyor da durum havaryu nevaryu dan ileri gidebiliyor mu sanki?
bu da ehlen ve sehlen de kalir artik :27:

elmalılı hamdi yazır gibi tefsir yazmayacağım diye neden öğrenmekten kaçalım ki? öğrenmek iyidir.
arapların mükemmel arapça bildiği anladığı konusunda yanılıyorsunuz. türkçe anadilimiz ama yazma ve anlama konusunda aynı mıyız sence?
Cumhurbaşkanı olamayız diye siyasette mi yapmayalım dimi? Laf :)

çevremde hiç denk gelmedim devlette okuyup da ingilizcesi iyi seviyede olan. demek istisnalar varmış. odtüde okuyan bir komşu oğlu vardı, ilk sene hazırlıkta ingilizce mecburiymiş sanırım, o baya uğraşmıştı öğrenmek için, ingilizce romanlar hikayeler filan okuyordu.
herkes çalışkan öğrenci değil işte sorun bu yüzden sistemde. siz istemişsiniz, azmetmişsiniz öğrenmişsiniz, ben istemedim ve öğrenmedim. hala istemiyorum, öğrenmeyeceğim de.
konu iyice dağıldı.
sonuç olarak her dil seçmeli olsun ve istediği dili öğrensin. batı çok güzel gelsene diyenler ingilizce seçsin, araplara hayranım dubaide işe gireceğim diyenler arapça seçsin.

o soğuyanlar kimse söyle ben de onları daha tanımadan soğudum.
a çok basitmiş ya. bilmeden etmeden bile soğuyabiliyor insan. gerçeğini merak edip araştırmak falan da gereksiz.
soğudum gitti.
Neden? Siz zaten basimizdakileri dinin temsilcileri olarak görmüyor musunuz? Ee müslüman olmak isteyen dogal olarak kimlere bakacak? Belki arastirmadan demek ki buymus zorlamaymis diyecek. Daha kabul etmeden vazgececek. Vallahi bizzat tanidiklarim var. Ve artik ne söylesem kabul etmiyorlar. O derece sogumuslar. Siz hala dayatmayi savunadurun. Ustelik dinde böyle bir sey yok iken.
Her insan sizin gibi düşünmez dar pencereden bakmayin artik.

tabi ki iç ticaret.
e iyi de iç ticaret gelir getiren bir şey değil ki, iç ticarete bakalım. İç ticaret ülke toplamında yaratılan gelirin a noktasından b noktasına gitmesiyken dış ticaret dünyada yaratılan gelirin A ülkesine gitmesi yerine sizin ülkenize gelmesidir.

önce okumak için arap harflerini öğrenmek lazım, ne güzel okulda seçmeli ders olmuş.
anlamak için de ilahiyat seçilir. oh mis.
ama konu dallandı budaklandı her zamanki gibi.

Back
X