- 29 Şubat 2012
- 7.898
- 15.457
- 298
kizim hepsini biliyor uzuvlarını ama soylemek yok. Bizde hep kucuklukten beri yetiskinle konusur gibi konuştuk. Nerde hata yaptik bilmiyorum goturcem doktoraOnunla daha çok konuşmaya çalıştım. Karşımda Bi büyük varmış gibi düzgün Bi dille bişeyler anlattım. Bununda etkisi olmuştur ama kendisi daha ok çabaladı bişeyler öğrenmeye hevesliydi. Saç göz burun, renkler, sayılar bunları gösterip isimlerini söyledim o şimdi kardeşine öğretiyor bildiklerini
Kızınız büyük deil ki kızımda ocakta 2 yaşına bastı şimdi 2 buçuk. Daha 1 2 aydır konuşmaya başladı. Onlarda sorun yok yani bazıları erken konuşur bazıları geç. Her çocuk farklıdır. Korkmayın bikaç aya oda öğrenirkizim hepsini biliyor uzuvlarını ama soylemek yok. Bizde hep kucuklukten beri yetiskinle konusur gibi konuştuk. Nerde hata yaptik bilmiyorum goturcem doktora
İnşallah. Var olan kelimelerini kullanmiyor o yuzden uzuluyorum. 1 yasinda anne diyordu, dede, hadi, gel,gitti,bitti,baba sonradan evet, aç demeye basladi. Ama şuan sadece aç,evet,gitti diyor. Aksam deden gelicek dedik zil calinca dede aç dedi sanki bilerek konusmuyo. Cani isteyince anne baba diyor. Ama surekli degil 2 3 gunde bir meselaKızınız büyük deil ki kızımda ocakta 2 yaşına bastı şimdi 2 buçuk. Daha 1 2 aydır konuşmaya başladı. Onlarda sorun yok yani bazıları erken konuşur bazıları geç. Her çocuk farklıdır. Korkmayın bikaç aya oda öğrenir
İnşallah. Var olan kelimelerini kullanmiyor o yuzden uzuluyorum. 1 yasinda anne diyordu, dede, hadi, gel,gitti,bitti,baba sonradan evet, aç demeye basladi. Ama şuan sadece aç,evet,gitti diyor. Aksam deden gelicek dedik zil calinca dede aç dedi sanki bilerek konusmuyo. Cani isteyince anne baba diyor. Ama surekli degil 2 3 gunde bir meselaKızınız büyük deil ki kızımda ocakta 2 yaşına bastı şimdi 2 buçuk. Daha 1 2 aydır konuşmaya başladı. Onlarda sorun yok yani bazıları erken konuşur bazıları geç. Her çocuk farklıdır. Korkmayın bikaç aya oda öğrenir
Televizyon gelişimi daha da geriletir. Yani konuşmasını yavaşlatır aksine. Ekran görmesin.
Oğlum görece erken konuştu. Sebebini minicik bebekken her gece uyumadan önce üç dört hikaye okumama ve kelime kartı göstermeme bağlıyorum. Çok konuştum onunla
Siz de çok konuşun. Sürekli anlatım. Ve vol bol kitap okuyun.
Evet benimde öyleydi herşey biliyordu ama konumuyırdu. Elbet konuşur oda bigün fazla sıkma. Bi baktım benimki konuşmaya başlamış bile. Çocukların sağı solu belli olmuyorİnşallah. Var olan kelimelerini kullanmiyor o yuzden uzuluyorum. 1 yasinda anne diyordu, dede, hadi, gel,gitti,bitti,baba sonradan evet, aç demeye basladi. Ama şuan sadece aç,evet,gitti diyor. Aksam deden gelicek dedik zil calinca dede aç dedi sanki bilerek konusmuyo. Cani isteyince anne baba diyor. Ama surekli degil 2 3 gunde bir mesela
Çocuğun cümle kurmasının zeka kartıyla ilgisi yok.
Oğlum 7,5 aylikken baba demeye başladı ama "anne su" demesi 26 ayını buldu.
Öncesinde hep tek ve net olmayan kelimelerle idare etti.
Gerek ben, gerek kv her istediği şeyi ismiyle ve rengiyle verdik. Zaten algısı açıksa direk öğretmeye bile gerek yok o dinleyip kaydediyor. 18 aylık renkleri öğrendi. Ki onları da tek kelime olduğu için kendince söylüyordu :)
Ben daha çok algısına, sorduğum şeyi doğru gösteriyor mu diye dikkat ettim. Zeka kartları bu anlamda faydalı aslında dil çözen bir şey değil.
Konuşma anlamında ben çok faydasını gördüm. Kendisi alıp gelirdi hayvanlar, taşıtlar, eşyayı gösterir anlatırdım. Bu kedi. Parkta görmüştük hani o sarıydı bak bu gri. Nasıl ses çıkarıyordu hatırlıyor musun? Gibi uzun uzun konuşurdum. Sıkılır başka kartı gösterirdi bu sefer onu anlatırdım. Hatta kelebek mesela bi ara çok gösterdi çünkü onda şarkı da söylerdim. Bak çiçekten çiçeğe konuylr diye. Hala kelebek görünce kafasını hemen sağa sola sallar
Olay aslında konuşmakta bunu anlatmak istedim. Elbette çocuğun algısı da önemli. Ama ilk iki yıl hazine değerinde çocuğun kapasitesini arttırmak da elimizde. Ekranla değil konışarak, okuyarak, oynayarak, resimleri göstererek ilerletiyoruz.
Zekada onemsenen sey cocugun cumle kurmasından zıyade ılk kelımelerını kac aylıkken yaptıgı sanırım . Buyuk oglum zeka testıne gırdı 2 kere , kucugude 6 aylıkken konusmustu ılk defa onunda ılerıde taramaya gırmesı gerekıyormus. Ama ılerı mı gerı mı bunlar belırlenmıyormus tek basınaBen zeka kartının konuşmaya etkisi yok dedim, öğrenmeye görsel ve bilişsel hafızaya karşılaştırmaya yok demedim.
3 yaşına geldiği halde o eski kitaplarını açıp bakar ezbere bildiği halde. Konuştuğu için kendi tekrar ediyor tabi ben karışmıyorum artık :)
Mesela annemin komşusunun torunu var. Oğlumdan 2 ay küçük. Çocuğun hiç zeka kartı veya ekstra bir şey görmediğinden eminim ama oğlumdan çok daha önce konuştu. 2 yaşında baya akıcıydı..
Bir arkadaşımın kızı 18 aylık başladı, başka arkadaşımın kızı kelime bile konuşmazken direk 3 yaşında cümle kurdu..
Yani konuşmanın zekayla da ilgisi yok. Topluluk arasında erken konuşan kendini ifade eden çocuk dikkat çeker daha zeki sanılır ya, ben bunu artık bildiğim için kimin çocuğu olursa olsun hiç meydan vermiyorum kıyaslamaya..
Ben zeka kartının konuşmaya etkisi yok dedim, öğrenmeye görsel ve bilişsel hafızaya karşılaştırmaya yok demedim.
3 yaşına geldiği halde o eski kitaplarını açıp bakar ezbere bildiği halde. Konuştuğu için kendi tekrar ediyor tabi ben karışmıyorum artık :)
Mesela annemin komşusunun torunu var. Oğlumdan 2 ay küçük. Çocuğun hiç zeka kartı veya ekstra bir şey görmediğinden eminim ama oğlumdan çok daha önce konuştu. 2 yaşında baya akıcıydı..
Bir arkadaşımın kızı 18 aylık başladı, başka arkadaşımın kızı kelime bile konuşmazken direk 3 yaşında cümle kurdu..
Yani konuşmanın zekayla da ilgisi yok. Topluluk arasında erken konuşan kendini ifade eden çocuk dikkat çeker daha zeki sanılır ya, ben bunu artık bildiğim için kimin çocuğu olursa olsun hiç meydan vermiyorum kıyaslamaya..
Zekada onemsenen sey cocugun cumle kurmasından zıyade ılk kelımelerını kac aylıkken yaptıgı sanırım . Buyuk oglum zeka testıne gırdı 2 kere , kucugude 6 aylıkken konusmustu ılk defa onunda ılerıde taramaya gırmesı gerekıyormus. Ama ılerı mı gerı mı bunlar belırlenmıyormus tek basına
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?