Ikizlerim 2 yasinda ama konusmuyor. 😔

3 cocuk cok zor ama tvyi kapatin. oyunlar uydurun 7 aylik kizinizi da katin oyunlara kitap ojuyun bol bol. cocuk sarkilari acin beraber dans edin.

Doktor doktor bana 18 aylikken tek kelime yeter demisti sanirim 2 yasinda da 2-3 kelime yeterlidir birde her cocuk bir degil gec konusmasi illa bir sorun oldugu anlamina gelmiyor eskiden butun cocuklarin dili erkenmi cozuluyordu sanki simdi cok fazla bilgi kirliligi var 1 yasindaki cocuk icin bile oyle beklenti icine giriyorlarki artik takinti olmus

Can havliyle yazdiniz ama bebekler durmuyor muhtemelen cevap veremediginize göre.
Adlarını söyleyince dönüp bakıyorlar mı? İletişim kurarken göz teması var mı? Şunu getir deyince getiriyorlar mi? Cevaplar evetse sorun yok. Hayırsa bir pedagoga gösterin.

kizim hepsini biliyor uzuvlarını ama soylemek yok. Bizde hep kucuklukten beri yetiskinle konusur gibi konuştuk. Nerde hata yaptik bilmiyorum goturcem doktora

kizim hepsini biliyor uzuvlarını ama soylemek yok. Bizde hep kucuklukten beri yetiskinle konusur gibi konuştuk. Nerde hata yaptik bilmiyorum goturcem doktora
Kızınız büyük deil ki kızımda ocakta 2 yaşına bastı şimdi 2 buçuk. Daha 1 2 aydır konuşmaya başladı. Onlarda sorun yok yani bazıları erken konuşur bazıları geç. Her çocuk farklıdır. Korkmayın bikaç aya oda öğrenir

İnşallah. Var olan kelimelerini kullanmiyor o yuzden uzuluyorum. 1 yasinda anne diyordu, dede, hadi, gel,gitti,bitti,baba sonradan evet, aç demeye basladi. Ama şuan sadece aç,evet,gitti diyor. Aksam deden gelicek dedik zil calinca dede aç dedi sanki bilerek konusmuyo. Cani isteyince anne baba diyor. Ama surekli degil 2 3 gunde bir mesela

İnşallah. Var olan kelimelerini kullanmiyor o yuzden uzuluyorum. 1 yasinda anne diyordu, dede, hadi, gel,gitti,bitti,baba sonradan evet, aç demeye basladi. Ama şuan sadece aç,evet,gitti diyor. Aksam deden gelicek dedik zil calinca dede aç dedi sanki bilerek konusmuyo. Cani isteyince anne baba diyor. Ama surekli degil 2 3 gunde bir mesela

Çocuğun cümle kurmasının zeka kartıyla ilgisi yok.
Oğlum 7,5 aylikken baba demeye başladı ama "anne su" demesi 26 ayını buldu.
Öncesinde hep tek ve net olmayan kelimelerle idare etti.
Gerek ben, gerek kv her istediği şeyi ismiyle ve rengiyle verdik. Zaten algısı açıksa direk öğretmeye bile gerek yok o dinleyip kaydediyor. 18 aylık renkleri öğrendi. Ki onları da tek kelime olduğu için kendince söylüyordu :)

Ben daha çok algısına, sorduğum şeyi doğru gösteriyor mu diye dikkat ettim. Zeka kartları bu anlamda faydalı aslında dil çözen bir şey değil.

Birincisi ikizler daha geç konuşur çünkü onlar kendi aralarında anlaştıkları için başkalarına daha az ihtiyaç duyarlar. İkincisi çocuklarınızın dil gelişimini önemsiyorsanız tv izletmek yerine onlarla siz konusun çünkü tv tek yönlü iletişim olanağı sağlar. Yine de içinizde bir şüphe varsa en yakın zamanda bir uzmanla görüşün.

Benim oğlumda 21,5 aylık konuşmuyor sadece arada dede baba mama diyor bende üzülüyorum ama sabırla bekliyorum

Evet benimde öyleydi herşey biliyordu ama konumuyırdu. Elbet konuşur oda bigün fazla sıkma. Bi baktım benimki konuşmaya başlamış bile. Çocukların sağı solu belli olmuyor

Konuşma anlamında ben çok faydasını gördüm. Kendisi alıp gelirdi hayvanlar, taşıtlar, eşyayı gösterir anlatırdım. Bu kedi. Parkta görmüştük hani o sarıydı bak bu gri. Nasıl ses çıkarıyordu hatırlıyor musun? Gibi uzun uzun konuşurdum. Sıkılır başka kartı gösterirdi bu sefer onu anlatırdım. Hatta kelebek mesela bi ara çok gösterdi çünkü onda şarkı da söylerdim. Bak çiçekten çiçeğe konuylr diye. Hala kelebek görünce kafasını hemen sağa sola sallar
Olay aslında konuşmakta bunu anlatmak istedim. Elbette çocuğun algısı da önemli. Ama ilk iki yıl hazine değerinde çocuğun kapasitesini arttırmak da elimizde. Ekranla değil konışarak, okuyarak, oynayarak, resimleri göstererek ilerletiyoruz.

Sorun sadece konusmaysa Evet 4 yasina kadar normal. Alici dil, karsilikli iletisim, oyun oynayis tarzi, komutlari anlama uyma, ortak ilgi (gosterdiginiz yere bakmasi,size bisey gosterip sizinle beraber bakmasi vs) bunlar onemli.
Diger gelisim yonleri kaba motor ince motor problem cozme becerisi eslik ediyor mu?
Cocugunuzu gozlemleyin. Konusmaya degil gelisim alanlarinin ve sosyal iletisim alanlarinin tumune odaklanin. Yoksa gorumcemin oglu 5 yasinda konustu, ben 4 yasinda konusmusum super zekayim, erkekler gec konusur gibi yorumlarin size bir yarari olmaz.

Ben zeka kartının konuşmaya etkisi yok dedim, öğrenmeye görsel ve bilişsel hafızaya karşılaştırmaya yok demedim.
3 yaşına geldiği halde o eski kitaplarını açıp bakar ezbere bildiği halde. Konuştuğu için kendi tekrar ediyor tabi ben karışmıyorum artık :)

Mesela annemin komşusunun torunu var. Oğlumdan 2 ay küçük. Çocuğun hiç zeka kartı veya ekstra bir şey görmediğinden eminim ama oğlumdan çok daha önce konuştu. 2 yaşında baya akıcıydı..

Bir arkadaşımın kızı 18 aylık başladı, başka arkadaşımın kızı kelime bile konuşmazken direk 3 yaşında cümle kurdu..

Yani konuşmanın zekayla da ilgisi yok. Topluluk arasında erken konuşan kendini ifade eden çocuk dikkat çeker daha zeki sanılır ya, ben bunu artık bildiğim için kimin çocuğu olursa olsun hiç meydan vermiyorum kıyaslamaya..

Zekada onemsenen sey cocugun cumle kurmasından zıyade ılk kelımelerını kac aylıkken yaptıgı sanırım . Buyuk oglum zeka testıne gırdı 2 kere , kucugude 6 aylıkken konusmustu ılk defa onunda ılerıde taramaya gırmesı gerekıyormus. Ama ılerı mı gerı mı bunlar belırlenmıyormus tek basına

Bu arada bir kaç kişide erkekler geç konuşur yorumu gördüm. Ama bu doğru değil.

Erken konuşan erkek bebekler de var, geç konuşan kızlar bebekler de.. Gerçi neye göre geç tartışılır bu..

Bunun bilimsel dayanağı yok. Çevremde her şekil örnek de var..

Zeka kıyaslaması yapmadım ki zaten?
Konuşmasını hızlandırmak için ne yapacağını soran bir anneye kendi deneyemimi söyledim.
Konuşması için ekrana maruz kalmasın konuşsun dedim.
Tüm mesajlarıma bakarsanız hiç bir yerde kaç yaşında kaç kelime söylüyordu bilgisine rastlayamazsınız. Yada kaç aylık cümle kurma başladığını da yazmadım kıyaslanmasın diye hatta.
Sadece çocukların ilk yılları çok çok önemli. Ne kadar zor olsa da bu en kıymetli zamanlarını ekrandan uzak geçirmeleri gerekiyor.
Çevremde benim gördüğüm de bu yönde. Çevresinde ne kadar uyaran varsa, birebir ilgilenen varsa, ekrandan uzaksa gelişimi epey önde. Ekranla büyüyen çocukları ben çok rahat anlıyorum mesela gözlemleyerek.
Küçük çocukların ekrandan uzak kitaplara ve oyunlara yakın olmasını yazdım sadece

Bu kısmı hiç duymamıştım.
Oğlum 7,5 aylıkken baba demişti ama diğer kelimeleri ne zamandı net hatırlamıyorum bile :)
Tek tük başlamıştı ama cümle kurana kadar 2.5 olmuştu.
Tarama ne zaman yapılacak?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…