• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ikizlerim 2 yasinda ama konusmuyor. 😔

Televizyon çocukların dil gelişimine katkıda bulunmuyormuş, tam aksine konuşma geriliğine sebep oluyormuş. En az 2 yaşına kadar televizyondan uzak tutmak lazım çocukları. Siz de biliyorsunuzdur aslında.

Bizim de çevremizde kimse yok, çekirdek aileyiz koca şehirde. O yüzden oyun grupları bulmuştum büyük kızım için. 1-2 yaş arası oyun gruplarında takıldık, 2 yaşında kreşe başladı. Her çocuğun gelişimi farklıdır elbette, kıyaslamak çok doğru olmaz. Lakin kızımın konuşması oldukça ileriden gidiyordu, kreşe de buna güvenip başlatmıştık zaten. Olan biten, hissettiği her şeyi anlatıyordu. Nasıl bu kıvama geldi kısmına gelirsek; bence en büyük pay kitapların, bol bol kitap okuyorduk. Bayılıyordu kitaplara, hala bayılır. Sadece okumuyorduk, hikayeden bağımsız sayfalardaki resimleri konuşuyorduk, ben ona sorular soruyordum, komiklik olsun diye zor kelimeleri tekrar ettirmeye çalışıyordum.

Kitaplar dışında, pencereden dışarı bakarken bile hikayeler uydururdum, kuşlar, ağaçlar, insanlar hakkında bir şeyler anlatırdım. Çok fazla şarkı, ninni söylerdim ona. O da eşlik etmeye başladı zamanla bana. İşin özü bol bol konuşurdum kendisiyle. Hiç de öyle bebek ağzıyla agucuk bugucuk attalı mamalı konuşmadık. Şuan 3,5 yaşında. Yetişkin gibi konuşuyor. Çizgi film izlemeye 2 yaşından sonra başladı ama hala günde en fazla 1,5 saat onu da 2 parça halinde izleyebiliyor. Tablet, telefon eline almadı daha.

Bence yapabileceğiniz şeyleri zaten yapmaya başlamışsınız; pedagog, kreş... Buna ek olarak akşamları alın ikizleri yanınıza, bir kitap seçsinler. Belki de yapıyorsunuzdur bilmiyorum. Kitap saati yapın her akşam. Okuyun, sonra kitabın üstünde sözcük ya da uydurmasyon başka oyunlar oynayın.
Çok güzel kitap okumanız. Benim de 14 aylık kızım. Ona kitap okumak istiyorum ama ağlıyor dinlemek istemiyor. Ya da başka şeylerle ilgileniyor başka odaya geçiyor. Asla kitap okutmuyor bana elimden alıp kendi bakıyor. Neden böyle oluyor sizce ne yapabilirim

Bu kısmı hiç duymamıştım.
Oğlum 7,5 aylıkken baba demişti ama diğer kelimeleri ne zamandı net hatırlamıyorum bile :)
Tek tük başlamıştı ama cümle kurana kadar 2.5 olmuştu.
Tarama ne zaman yapılacak?
Denver gelısım testı yaptırdım ama zeka ıle alakalı oldugunu dusunmuyorum bununda , cok ısrarcılardı ondan yaptırdım. Orada onde cıktı. 6 yasındayken wisc 4 testi yapılacak. Abısına wisc r ve Asis yapıldı. Belkı kucugunun zamanına kadar baska gelısen testler olabılır . Buyuk oglumunda tamamen cumle kurması ıfade etmesı 2 yasından sonra 2.5 yasına yakın olmustu hıc oyle patır patır konusmuyordu. Buyugu ılk Arda demıstı, Kucugu Ege dedı.
Umarım hersey normal cıkar dıye umut edıyorum. Kucugu konusamadıgı ıcın cok agresıf buyugunu unutmusum

Merhabalar bnm 2 yaşını doldurmus ikiz oğullarım var . Biri hiç konuşmuyor, diğeri ise baba mama gibi kelimeler söylüyor ama baba yi babasına demiyor.bizi tanıyorlar tabik ama , i mesela mamayi biliyor yemege mama mama diye agliyor . babsini duyunca kosarak gidiyorlr gidince agliyorlar yabancıyı biliyorlar tabiki. Hiç konuşmayan oglum çok sinirli davranıyor bazen , kendini sıkıyor istediği olamayınca yere atıyor çok ağlıyor. Konuşmadığı icin agresif olduğunu düşünüyorum ama bilmiyorum ne yapacağım. Yurtdışında oturuyoruz ve burda kalabalık değil iz arkadaş çevrem de yok sadece evde babasıyla yada benimle ler. Sikildiklari icin ve dil gelisimi diye dusunup tv de cizgifilm cok actim bide 7 aylıktan bi kizim var ve çok yaramaz malesef sürekli ağlıyor. Çocuklar ağladığında kziim kulaklari ni kapatiyorlar. Hepsiyle ilgilenmeye caliisyirum aynı derecede. Amabikizlerle daha fazla tabiki onların arkadaş çevresi olsun diye ve pedagog yardımı almak icin kreşe yazdırdık . Artık ne yapacağımı bilmiyorum pskolojim iyice bozuldu sanırm sürekli neden konuşamıyorlar diye düşünüp internette araştırınca bi kaç hastalık çıkıyor. Size sorum; çocukları böyle olan var mı? Ve tavsiyeleriniz neler?
Tv ve internetten uzak tutmanız gerekiyor konuşmasını geriletir tv çizgi film gibi şeyler. Ve sürekli çocuklarınızla konuşmaya çalışın. Yani gündelik olaylar olsa bile çocuğunuza anlatın. Sürekli iletişim halinde olun. Yinede tabiki doktora mutlaka görünün. Ama bazı çocuklar geç konuşabiliyor. Hemen telaşlanmayın.

Çok güzel kitap okumanız. Benim de 14 aylık kızım. Ona kitap okumak istiyorum ama ağlıyor dinlemek istemiyor. Ya da başka şeylerle ilgileniyor başka odaya geçiyor. Asla kitap okutmuyor bana elimden alıp kendi bakıyor. Neden böyle oluyor sizce ne yapabilirim
Elinizden alıp kendisinin bakması güzel bir şey aslında. Merakını gidermesi gerekiyor. Kalın karton sayfalı kitaplar var, onlardan edinin, bırakın bol bol karıştırsın, siz de resimlerini anlatırsınız. Pearson yayınlarının kitaplarını çok severdi kızım, onları tavsiye ederim.

Zekada onemsenen sey cocugun cumle kurmasından zıyade ılk kelımelerını kac aylıkken yaptıgı sanırım . Buyuk oglum zeka testıne gırdı 2 kere , kucugude 6 aylıkken konusmustu ılk defa onunda ılerıde taramaya gırmesı gerekıyormus. Ama ılerı mı gerı mı bunlar belırlenmıyormus tek basına
6 aylıkken ne demiştiki. Benim kızım 7 aylıkken anne dedi. Bize hiçbir doktor demedi taramaya girsin diye. Biz de demedik ama

6 aylıkken ne demiştiki. Benim kızım 7 aylıkken anne dedi. Bize hiçbir doktor demedi taramaya girsin diye. Biz de demedik ama
Yok sadece kelımeye baglı olmadı abısının yapılan zeka testınde ustun zekalı oldugu cıktı ortaya, daha sonra bır teste daha gırdı orada da parlak zekalı cıktı yanı iq yasıtlarından yukarıda. Bunlarda ozel gereksınımlere ıhtıyac duyan cocuklar oluyor, yanı sıkılıyorlar, cok fazla aktıvıte ısteyen bıreyler. Bu ıkıncı testte kucuk bebegıde sordular kucugu 6 aylıkken Ege demeye basladı , abısının adı. Abısıde 6 aylıkken Arda demıstı , oda yegenımın adı.
Abıden oturu genetık gecısten oturu ıstıyorlar bunu bızden. Erken yuruduler bırde. Ama ben anne olarak hıc anlayamadım acıkcası

Çocuklara da oluyor valla onlarda mecburen hakettigi kadar ilgi göremiyor . Anne kendini de parcalasa hepsi birlikte iken hakkettikleri kadar ilgilenemeyecek. Simdiden zaten 7ayligi dışlamis gibi. Kadına oluyorsa korunsaydi. Sanki hicbir sey yapmadan birden karninda canlandilar.
Valla hepsı kucuk, napsın kadın.

Keske bu kadar az aralıklarla olmasaymıs tabı , olan kadına oluyor bın parca

Hemen hemen hiç bir çocuk öyle oturup dinlemez zaten. Önce eğlenceli olduğunu anlaması lazım. Dokun hisset kitaplar var kalın ciltli. Mesela doğan egmont yayınevinin bir kitabı var pencerelerini sürüp içindekş hayvanı buluyor. Kapaklaı kaldırıp yavruları buluyorlar. Bu tip eğlenceli kitaplarla başlamalı. İlgi alanına göre seçmek de önemli. Benimli taşıtlara meraklı mesela dokulu taşıtlar kitaplarına bayılıyor. Çıkartmalı kitapları da seviyordu. Böyle böyle sevdi sonra kısacık öykülere başladık. Faresu ve tavşacan nmesela kocaman çizimli az yazılı. Sonra çok sevmeye başladı şimdi uzun uzun kitapları dinliyor kendi alıp geliyor oku diye

Öncelikle mesaj yazan herkese teşekkürler ikizlerden sonra bir tane daha çocuk sahibi olmak biraz garip Tabii ki . İkizlerim tüp bebekti ve bir tane daha çocuk sahibi olmayı hiç düşünmedim Hamile olduğumu öğrendiğimde de aldırmaya hiç düşünmedim bu bana göre biraz nankörlük Herkesin kendi düşüncesi Tabii ki. Ikiz Amy burada doktora götürüyorum bir tanesi geç emeklemeye ve yürümeye başladı Ben zaten 1 yaşından beri yardım alıyorum fizyoterapi terapi ve pedagog yardımı pedagog tavsiye etti zaten Kreşi. Burası Türkiye gibi değil her şey çok yavaş ilerliyor doktora kafama göre gidemem bebek hemşiresinin yönlendirmesi gerekiyor 6 aydır da Hastaneden randevu bekliyorum çocuklarıma. Bu yüzden burada bir forum açıp araştırmak istedim Tabii ki sürekli dışarı çıkarıyorum oyun kartları aldım aktivite bir sürü oyuncak aldım ama onlardan da sıkılıyorlar oyun kartları pek sevmediler Bilmiyorum ne yapacağım Buradaki doktorlar televizyon isletmeyi tavsiye ediyorlar ve televizyonun hiçbir şekilde çocuklara kötü etki ettiğini düşünmüyorlar öğrenmeleri ve dil gelişimi için daha iyi olduğunu söylüyorlar ne yapacağımı şaşırdım artık bu arada bii ki ikizlerime daha çok ilgileneceğim onların daha çok İlgiye daha çok oyuna ihtiyacı var tabii ki İkizlerim ile ilgileneceğim derken de Kızımı da bırakmıyorum Tabii ki Neyse bakalım neler gösterecek zaman her şeyin hayırlısı artık

Çocuklara da oluyor valla onlarda mecburen hakettigi kadar ilgi göremiyor . Anne kendini de parcalasa hepsi birlikte iken hakkettikleri kadar ilgilenemeyecek. Simdiden zaten 7ayligi dışlamis gibi. Kadına oluyorsa korunsaydi. Sanki hicbir sey yapmadan birden karninda canlandilar.
Buraya forum açarken yardım ve fikir almak icin açtım . Sizin gibilerden eleştiri duyup iyice bunalima girmek icin değil . Bilip bilmeden konuşma istersen. Biraz insan olun lütfen olur mu

Elinizden alıp kendisinin bakması güzel bir şey aslında. Merakını gidermesi gerekiyor. Kalın karton sayfalı kitaplar var, onlardan edinin, bırakın bol bol karıştırsın, siz de resimlerini anlatırsınız. Pearson yayınlarının kitaplarını çok severdi kızım, onları tavsiye ederim.
Bez kitabımız var ama yaşına uygun resimli kalın kitap da edineyim. Yaşından büyük resimli masal kitapları okuyorum ona ama dinlemek istemiyor. Çok meraklı evet herşeyi kendi yapacak. 1 yasından beri dışarda elini bile tutturmak istemiyor kendi gezecekmiş:dondurma:

Buraya forum açarken yardım ve fikir almak icin açtım . Sizin gibilerden eleştiri duyup iyice bunalima girmek icin değil . Bilip bilmeden konuşma istersen. Biraz insan olun lütfen olur mu
Ben insanım zaten, buraya konu açınca elestiri de alırsın destekte, o zaman belirtseydin eleştiri istemiyorum diye yine yazılırdı o ayrı. Neyi bilip bilmeyecegim ortada 3 cocuk var korunulmamis belli. Asıl siz insan olun çok sinir oldum 7 aylık bebeklede ilgileniyorum ama İkizlerle daha çok lafiniza. O bebeğin gormesi gereken ilgiyi ondan alıp üstüne birde 2 ye bolmussunuz. İkizlerin durumu da apayri zaten ikisi insana yeterken bir 3. Bebek var ortada. Akılsız başın caresini ayaklar ceker derler siz bana cemkiriyorsunuz.
Kötü bir seyde yazmadim yani yorumda bu ne celal
A doğru doğru soyleyeni dokuz köyden kovarlar.
Naparsan yap umrum değil lakin arada 6 aylik yada daha az fark var diye kizinla daha az ilgilenemezsin. Umarım sadece yinede yetisemedigin için böyle olsun kız olduğu için değil

Bana neden cemkiriyorsun durup dururken onu da anlamadım.
Kendine olan kızgınlığını benden cikaramazsin

Ben insanım zaten, buraya konu açınca elestiri de alırsın destekte, o zaman belirtseydin eleştiri istemiyorum diye yine yazılırdı o ayrı. Neyi bilip bilmeyecegim ortada 3 cocuk var korunulmamis belli. Asıl siz insan olun çok sinir oldum 7 aylık bebeklede ilgileniyorum ama İkizlerle daha çok lafiniza. O bebeğin gormesi gereken ilgiyi ondan alıp üstüne birde 2 ye bolmussunuz. İkizlerin durumu da apayri zaten ikisi insana yeterken bir 3. Bebek var ortada. Akılsız başın caresini ayaklar ceker derler siz bana cemkiriyorsunuz.
Naparsan yap umrum değil lakin arada 6 aylik yada daha az fark var diye kizinla daha az ilgilenemezsin. Umarım sadece yinede yetisemedigin için böyle olsun kız olduğu için değil

Öncelikle o ağzını hemen topla Sen bana çemkir iyor Diyemezsin burada insan olmayan da sensin Bekara karı boşamak kolaymış diye bir laf var Sana soracak değilim kaç tane çocuğum olup olmadığını Senin gibi cahil de değilim kızım kız çocuğu diye ayırdım mı düşündüğün için diyorum haddini bil buraya yorum yapmak zorunda da değilsin böyle bir durum yoksa git başka forumlara bak kendine göre olanlara

Kimse kimsenin çocuğunu daha çok düşünemez koruyamaz.
Ne kadar ayıp bir şey bu yaptığınız. Kadın dil gelişimi için öneri istemiş size korunması gibi özeli hakkında soru sormamış. Bu konuda yorum yazamazsınız. Biraz hadsizlik oluyor insanların yatak odasına karışmanız.

Hemen hemen hiç bir çocuk öyle oturup dinlemez zaten. Önce eğlenceli olduğunu anlaması lazım. Dokun hisset kitaplar var kalın ciltli. Mesela doğan egmont yayınevinin bir kitabı var pencerelerini sürüp içindekş hayvanı buluyor. Kapaklaı kaldırıp yavruları buluyorlar. Bu tip eğlenceli kitaplarla başlamalı. İlgi alanına göre seçmek de önemli. Benimli taşıtlara meraklı mesela dokulu taşıtlar kitaplarına bayılıyor. Çıkartmalı kitapları da seviyordu. Böyle böyle sevdi sonra kısacık öykülere başladık. Faresu ve tavşacan nmesela kocaman çizimli az yazılı. Sonra çok sevmeye başladı şimdi uzun uzun kitapları dinliyor kendi alıp geliyor oku diye
Tesekkürler. Kitapçılarda bulabilirmiyim bu tarz kitapları acaba

Öncelikle o ağzını hemen topla Sen bana çemkir iyor Diyemezsin burada insan olmayan da sensin Bekara karı boşamak kolaymış diye bir laf var Sana soracak değilim kaç tane çocuğum olup olmadığını Senin gibi cahil de değilim kızım kız çocuğu diye ayırdım mı düşündüğün için diyorum haddini bil buraya yorum yapmak zorunda da değilsin böyle bir durum yoksa git başka forumlara bak kendine göre olanlara
Aşırı terbiyesizsin ve seni desteklemeyen yorumlara gram tahammulun yok. Seninle ugrasmayacagim vaktimi harcadigima değmez. senin gibi biri için banda istemem.
Had canım :halay::halay::halay:seviye yerde malum:KK6::KK6:

Tesekkürler. Kitapçılarda bulabilirmiyim bu tarz kitapları acaba

Her kitapçıda olmayabiliyor.
Ben bazen internetten alıyorum. Basen kitapçıdan.
Bizim oğlan en çok dokun hisset ve doğan egmont un bahsettiğim hayvanlı kitabını sevmişti. Sonrasında minik kanat poli, dat dat, il bankası yayınlarının miyav kitabı var basınca miyavlayan o, iş bankası hareketli kitaplar serisini sevdi. Sonrasında Faresu ve tavşancan, Pearsonın tombik ayı ve küçük vakvak serisini sevmeye başladı, iyi geceler farecikler, bir fil basıl uyur, çorbamda zürafa var şu anki favoriler mesela.

Bez kitabımız var ama yaşına uygun resimli kalın kitap da edineyim. Yaşından büyük resimli masal kitapları okuyorum ona ama dinlemek istemiyor. Çok meraklı evet herşeyi kendi yapacak. 1 yasından beri dışarda elini bile tutturmak istemiyor kendi gezecekmiş:dondurma:
O dışarıda el tutmama huyu benim büyük kızda da var yürümeye başladığından beri. Daha küçükken zorlanıyorduk, millet çarpacak filan diye, bit kadar bir şeydi. =)) Neyse biraz büyüdü de kurtardık.
Çocuğunuz önce kitaba dokunmaya doysun, eminim o zaman sizin okumanıza da izin verecek.

Kimse kimsenin çocuğunu daha çok düşünemez koruyamaz.
Ne kadar ayıp bir şey bu yaptığınız. Kadın dil gelişimi için öneri istemiş size korunması gibi özeli hakkında soru sormamış. Bu konuda yorum yazamazsınız. Biraz hadsizlik oluyor insanların yatak odasına karışmanız.
Soran icin demiyorum şuan umrumda değil ama
Kusura bakmayın her anne baba anne baba olmuyor biliyorsunuz. Ayrıca bir konuda detay verilince o detaylarda önemli oluyor. Burda detayli bir şey anlatiyorsan yorum yapılabilir. Yorum istemiyorsa o konuyla ilgili belirtmese bilmezdim. Şimdi ben takıldım ordaki duruma diye bu kötü niyetli asla değil kızını düşündüğüm için böyle cirkin uslup mu lazım. Bazen disardaki insanlar görüyor bazi şeyleri ve soyleyince gerçekten neden böyle yaptım diyebiliyor insan ama buralarda pek yok anlaşılan. Üzüldüm.

Back