1 oğlum var, 10 yaşında. çok istiyor o da kardeşi olmasını. tüp bebek tedavisi görmem gerekiyor benim de. başarısız denemelerim oldu ama yine de devam edeceğim. çünkü oğlumla geçirdiğim şu 10 senede, o da ben de çok eksikliğini hissettik.
oğlumun küçükken ağladığı da olurdu, arkadaşları hep kardeşleriyle grup oluyor, ben dışlanıyorum diye. ki kuzenleriyle çok yakın büyüdü ama yine de hiçkimse bir kardeş etmiyor. kimsenin sevgisi de kardeşinki gibi olmuyor. onun yerine başkalarını kardeş yerine koyup fazla değer veriyor, sonra da üzülüyor. sonuçta herkes kendi ailesine dönüyor çünkü.
ileride birbirlerini yiyorlar kısmına katılmıyorum. birbirine çok destek de oluyorlar. o biraz ailenin yetiştirmesiyle alakalı. eğer ailede sevgiyi görüyorlarsa, öyle devam ediyor. tabi ki yetişkin olunca 7-24 beraber olmuyoruz ama bir telefonda konuşabilmek bile çok şey ifade ediyor.
maddiyat da 1 le iki arasında devasa fark etmez. biraz daha yorar en fazla.
ben oğluma tedavisiz hamile kaldım, ama o küçükken maddi sıkıntımız olduğu için, eşimin ısrarına rağmen 2. yi istemedim. durumları düzeltelim dedim. şu anda düzelttik çok şükür ama şimdi de çocuk olmuyor. maddiyat biraz dişini sıkınca, çalışınca yerine geliyor ama bir çocuk yerine gelmiyor. o zaman arası yakın iki çocuğum olsaydı, şimdi ikisi beraber büyümüş, biz de toparlamış olurduk.
şu anda artık düzenim oturduğu için tekrar uykusuz geceler, evde kalmak gözümde büyüyor ama o zaman zaten düzenimiz böyle olduğu için biraz daha iş olurdu en fazla. oğlum da yaşadığı yalnızlığı hiç görmemiş olurdu.
3. çocuk için aynı şeyi söylemem ama 2. çocuk bence bir aile ortamının oluşması için önemli.
şu anda küçük olduğu için çok belli olmuyor çocuğun ama okula başlayıp 7 yaşını geçince artık anne baba yetmiyor çocuğa, kendi dengi bir arkadaş, yoldaş istiyor. o da en güzel kardeşle oluyor tabi ki.
eğer boşanma ya da eşe güvensizlik gibi bir durum söz konusu değilse, maddiyat sebepli 2. çocuğu erteleme bence. ben yaptım, pişmanım. dövünmüyorum tabi ki. enerjimi oğluma verip onu güzel bir şekilde büyütmeye çalışıyorum. ama geçen 10 yıl içinde gördüm ki, 2. çocuk anneye maddi, manevi yük değil, destek. ben tavsiye ederim, kendi tecrübeme dayanarak, samimiyetle söylüyorum.