Ikinci cocuk luks mu?

Ben çok çocuktan yanayım. Sadece eşim çalışıyor, üç evladım var. Maddi olarak zorlasa da çok memnunum. İyi ki doğurmuşum.
Biz de kalabalık ailelerde büyüdük, bağlarımız zayıf ama olsun. Belki çocuklarım çok iyi anlaşan insanlar olurlar ve birbirlerine hep destek çıkarlar.
Evet maddiyat önemli ama bu kadar değil. Bugün 10 bin tl kazanan insan seneye o 10 bini bulamaz hale gelebilir.
Bugün 3-4 bin kazanan insan yarın daha çok kazanabilir.

Yani şöyle düşünün her evlat aynı olacak diye bir kaide yok..Örnek veriyorum Mevlana ilk oğlundan çok memnunken küçük oğlundan çok çekmiş ikisinin de anlaşabileceğini bu devirde düşünmek bile zorlaşıyor artık..
Tek başına da idame ettirir kendini..
Bana göre de lüks 2.çocuk..Önce onun ihtiyaçları..

Ikinci cocuk istememin altinda erken olecegim korkusu yatiyor. Annemi erken kaybettik bir kiz kardesimvar son bi kac aydir birbirimizi yesek de iyi bir iliskimiz var cocugumu desteksiz birakmak istemiyorum tek kaygim bu. Ama oyle zor geliyor ki tekrar basa sarmak parasizlik bunlari aklimdan uzaklastirmanin yollarini bulmaliyim aslinda
Aklına gelen başına gelir. O yüzden kötü düşünme. Ama eninde somunda anne baba hayattan gidince geride kalanların gerçekten tutunacak bir dala ihtiyacı oluyor. Annem babam vefat etti, arayıp derdimi anlatabileceğim ablam olduğuna şükrediyorum. Evliyim ama kardeslik çok başka.

Maddiyata gelirsek ; Biz de sadece eşim çalışıyor. Ev kredisi ödüyoruz. Iki kızım var. Bir çocuğa ne masraf yapılır çok merak ediyorum. Ikinci çocuk birincinin imkanını nasıl kısıtlıyor onu da anlamıyorum. Biz şimdiye kadar böyle bir durumla hiç karşılaşmadık. Demek biz de bir sıkıntı var. Belki de daha küçükler ondandır.

Bakma kısmına gelirsek gerçekten tek başına iki çocuk, ev, iş, temizlik falan çok zor oluyor. Büyük kızım 5 yaşında ve kendi kendine yetebilmesine rağmen yine de yetişemiyorum. Oyun oynamak istiyor ama yorgun olduğum için oynayamıyorum. Bu durum çok üzüyor beni mesela.

Tek tesellim hep böyle kalmayacaklar Allah'ın izniyle büyüyecekler tıpkı bizim gibi. Hatırlayıp gülüp geçeceğiz. ❤❤❤

Merhaba arkadaslar yeni uye oldum ama yillardir takipteyim. 35 yasindayim bir kizimvar 2.5 yasinda tup bebek yontemiyle hamile kaldim.pcos hastasiyim. Ondan once bir kurumda calisiyordum ancak cikartildim dava falan actim kazandim. Yani 3senedir calismiyorum. Annem vefat ettigi ve kayinvalidemle hic anlasamadigimiz ustune onun diger toruna baktigindan cocuguma kendim baktim artik yavastan kres aramaya basladim cunku ciddi giderlerimiz var ev kira hayatimizi cok kisitladik hicbisey yapamaz olduk falan. Bebegimi buyuturken inanilmaz zorluklar yasadim manevi olarak yiprandim esimle aramiz sik sik bozuldu kavga gurultu bakinca duzeldi ama sacimda tek bir tane bile siyah sac kalmadi (abartmiyorum) hayata gec kalmislik hissi bi yandan parasizlik ve gelecek kaygisi bir yandan. Bir is gorusmesine gittim ama pek tatmin etmedi cunku cocugumu krese verip baslamak istiyorum ona duzen kurmaya calsiiyorum dolayisyla pek begenmiyorsam cikarim diyemiyorum dogru karar vermem gerek. Tum bunlara ilaveten yatirimlik bir ev almistik sehir disinda bitti sayilir ve eylul ekim gibi kiraya verebiliriz bu durumda bizi kendi kiramiz acisindan biraz rahatlatir ve esimin bekledigi bi miktar zam var toplamda hersey planlandgi gibi giderse 2000 lira kardayiz yani. Cok buyuk para degil ama rahatlatir. Tum cocuk buyuturken ki yasadigim zorluklara inat cocugumu bazen kardessiz buyutmesem mi diyorum. Evet cok zorlandim falan ama bencil miyim acaba tek cocukla kalmakla?zaten soyle bir sorunumuz var ki cocugum paylasmayi bilmiyor istemiyor sevmiyor bu ileriki surecte sorun halini alir mi?ben ikinci cocugu dogursam_ki tup bebek yaptigim icin olur mu olmaz mi bilmiyorum bile_tekrar is hayatina donmek cok zor birkac aylik surecte bile gerek yasim dolayisiyla gerek ara vermem dolayisyla cvim pek ragbet gormedi:)siz benim yerimde olsaniz ne dusunurdinuz
Benimde cocgm 3 yasinda sayilir ve buyuturken es destegi alamadigim icin bidaha cpcuk istemiyorum .tabi suan cok taze zorluklari yasadgmz gunler belki.unutunca ben de isterm blmiyorum esim istiyo tabi onun yernde bende olsam isterdim...

Bende size benzer durumdayim. Bir kizim var yalniz olsunn istemiyorum. Hayatta bir kardesi olsun istiyorum. Ayni korkulari yasiyorum. Esimle aramiz dahada jozulacak cocuk denen sey kesinlikle eslerle sorunlari arttiriyor. Anneniz hayatta olmamasi destek olamayacak olmasi kotu olmus. Ben 60 yasinda emekli olacagim . Esimde oyle. O yaslara kadar nasil calisiriz. Daha simdiden 100 isgorusmesine gittim. Sadecs biri olumluydu. Bu durumda 2. Cocuk cok gozumu korkutuyor. Maddi durumum iyi olsa veya memurnolsam hic dusunmem 2yide yaparim 3 ude yaparim. Ben istemezmiyim kalabalik olsunlar

Ben bir çocuğa elinden gelen imkanı vermenin birazda mal mülk bırakmanın kardeşden daha makbule geçeceğini düşünüyorum.
Bunu ilik ya da kök hücre naklinden dolayı ikinci çocuğu dünyaya getiren anne babaya ve hayatı kurtulan abla ya da abiye sormak lazım mal mülk mü kardeş mi diye. Allah basa vermesin ama böyle bir durumda ilk bakılan kişi her zaman kardeş olur. Anne babanin ki uymaz cogu zaman. Çünkü anne babanla sadece bir tane ortağın olur, ana baba bir kardeşle iki tane ortağın olur. ( kromozomları kast ediyorum).
Mala mulke kardes degisilmez.

Maddiyat en büyük sorun zaten. Bir insanın maddi durumu iyiyse yapılabilir ama sıkıntı içindeyse zorlanıyorsanız neden daha zorlaştırıyorsunuz derim. Benimde tek çocuğum var bir dönem bizde çok kararsız kaldık ama konuyu geçici olarak kapattık. Elimizdeki imkanı tek çocuk için kullanmaya karar verdik

Ben çok çocuktan yanayım. Sadece eşim çalışıyor, üç evladım var. Maddi olarak zorlasa da çok memnunum. İyi ki doğurmuşum.
Biz de kalabalık ailelerde büyüdük, bağlarımız zayıf ama olsun. Belki çocuklarım çok iyi anlaşan insanlar olurlar ve birbirlerine hep destek çıkarlar.
Evet maddiyat önemli ama bu kadar değil. Bugün 10 bin tl kazanan insan seneye o 10 bini bulamaz hale gelebilir.
Bugün 3-4 bin kazanan insan yarın daha çok kazanabilir.

Ayni zamanda bir paket mama 150 tl, seneye 200 tl olabilir. Geçenlerde yine gaza zam geldi.

Maddiyat hele bu dönem çok önemli. Ekonomi berbat. Iş sektörü zaten kadinlari pek desteklemiyor, konu sahibi şimdi girdi girdi, sonrasi çok zor olur.

Sorun lüks şeyler almak değil artik. Bez, mama, sebze meyve. Et'i konuşmuyorum bile. Bunlari tel maaş ile almak çok zor oldu artik.

Herkesin beklentisi farklıdır. Sizin durumunuzda olsam yapmazdım. Biraz kendinizi düşünün. Bizim toplumda hep bit çocuk baskısı vardır. İkinci yap kardeşi olsun. Ya sen gerçekten istiyormuşum. Sırf kardeşi olsun diye bebek yapılmaz. Her birini ayrı bir birey olarak değerlendirin. Oyuncak yapmıyorsunuz sonuçta. Her ikisine aynı masrafları yapacaksın.hayat zor bu zamanda

Para kazanilir derim ama.. esinle olan huzursuzluk duzeldi desende duzelmiyor bence.. ve evet belki bur gun en azindan tup bebek denemedigin icin pisman olman olasi.. sonucta belli bir zamanimiz var bizim.. parasizda olmuyor ama.. cok arada derede bir konu

biraz zaman verin kendinize. tup bebeksiz olmuyor mu. tup bebek maddi olarak da yıpratır. biraz çalışın. hem dogum izninde de geliriniz olmus olur. dogum izninden sonra ciktiginizda issizlik maasiniz olur falan.

zor mu zor. her donem daha zor. yas aldikca da zor geliyor insana. kafa goturmuyor. benimkiler kavga etseler de birbirlerini de cok seviyor. o hallerini görünce pisman olmuyorsun.
gerci zaman da kotu. bazen onlarin basina bisi gelme ihtimali yada gelecekte insanlarin onlari üzme ihtimali bile beni şimdiden uzuyor. evlat guzel sey ama zarar görmesinler istiyorsunuz. o zaman iste insan cocuk yapmayi da genel olarak sorguluyor .
zor bir karar ama yalnizca sizin verebileceginiz bir karar. ic sesinizi dinleyin.
deneyimler fikirler vs hicbir sey boyle kararlarda yeterli degil. bana mesela hemen cocuk yapilir mi diyen arkadasim evlenir evlenmez cocuk yapmisti. veya sevdigim alanda universite okumak istedigimi soyledigim baska bir arkadasim zamanimi cocuklara harcamam konusunda beni tesvik etmisti ama sonra o 2. universiteye basladi falan filan ornek cok yani.

herkesin standartları da ayni degil. 5 yil disarda yemek yemesem gene neden disarda yemek yiyemiyorum demem. yol param olsun gezmeye, evden ekmek arasi gotursem de olur. ama baska biri icin sosyal hayatin kisitlanmasi cok buyuk bir mesele olabilir. kimi icin cocuga maddi yatirim birakmak onemlidir. kimisi icin baska. kimi cocuk icin hakikaten tek cocuk olmak iyidir kimisi icin kardes.

ben mesela ilk düşünmeden 2. cocuga hamile kaldim. cok stiyordum. o hamilelik tamamina ermedi. sonra hic istemedim. hatta tek cocuk fikrinde cok gidip geldim. ama oglumu cok iyi taniyorum. etrafinda yada kuzeninin vs kardesini gördükçe kendini yalniz hissedecekti. onun disinda genel anlamda da hayatta tek olamayacak tiplerden. arkadas falan bir yere kadar. ayrica herkes sansli olmuyor arkadas konusunda. ben sirf oglum icin yaptim. benim acimdan bana zor geldi iki cocuk. ama oglum acisindan iyi ki olmus diyorum. oglum gercekten paylasmayi ogrendi. ben maddi acidan bir kac planlama yapmıştım ama hamilelik haberini ogrenmemle atamamim olmasi bile ayni gun oldu. bazen hakikaten cocuk kismetiyle geliyor. ama tam tersi de olabilirdi sizin icin de olabilir. evliligi de cok sarsıyor. iste ancak sizin kendinizin verebilecegi bir karar .

Şu zamanda tek çocuk bile lüks bana göre.
Nedir bu illa kardesi olsun düşüncesi anlamiyorum.Hiç bilmediği bir şeyin eksikliğini çekmez çocuk.Maddi manevi tüm imkanlarinizi tek çocuğunuz için kullanin derim.

komşumun ortaokula giden oglu benim hamile oldugumu duyunca Ahmet (oglumun adi diyelim ) in bile kardesimi olacak diye uzulmus baya.
eksikligini hissediyorlar cunku arkadaslarinda akrabalarindaa kardes nedir goruyorlar. bazi cocuklar bunun eksikligini hissediyor.

Çok çocuklu olarak konuya ben de yorum yapmak istedim.3 tane yaşları yakın oğlum var(kabaca 5.5, 3.5 yaş ve henüz 1 yaşında bile olmayan) Allah nasip ederse şimdi değil fakat ileride belki bir tane daha olabilir bilmiyorum.eğer sizin konumunuzda olsaydım çocuk istiyorsam da biraz ileri bir tarihe bırakırdim. Çocuğun sadece yeme-icme, kıyafet masrafı yok. Bunlar bir şekilde aşılır. Fakat şu zamanda eğitim, güvenlik vs her şeyden önemli. İyi bir bakıcı-kres, iyi eğitim veren kurumlar ,dil- spor eğitimi vs bunların hepsi masraf demek..O yüzden bence şartların olgunlasmasini beklemelisiniz. Çocuğunuzun 5 yaşında da, 7 yaşında da kardeşi olabilir. illa peş peşe olmaları gerekmiyor.Ayrıca sadece kardeşi olsun diye çocuk da yapılmaz hani. Yani ilk sebep bu olamaz.

Bence şu durumda ikinci bir çocuk çocuğunuza haksızlık olur. Kardeş çok güzel bir duygu ama daha kaliteli bir eğitim görmek ve rahat bir hayat sürmek daha gerekli bence bir çocuk için.

Valla duruma bağlı. Hani genel olarak lüks mü hayır. Ama durumum yok, sıkışık haldeyim, geçimim zor, hayat şartları zor vs evet lüks

Merhaba arkadaslar yeni uye oldum ama yillardir takipteyim. 35 yasindayim bir kizimvar 2.5 yasinda tup bebek yontemiyle hamile kaldim.pcos hastasiyim. Ondan once bir kurumda calisiyordum ancak cikartildim dava falan actim kazandim. Yani 3senedir calismiyorum. Annem vefat ettigi ve kayinvalidemle hic anlasamadigimiz ustune onun diger toruna baktigindan cocuguma kendim baktim artik yavastan kres aramaya basladim cunku ciddi giderlerimiz var ev kira hayatimizi cok kisitladik hicbisey yapamaz olduk falan. Bebegimi buyuturken inanilmaz zorluklar yasadim manevi olarak yiprandim esimle aramiz sik sik bozuldu kavga gurultu bakinca duzeldi ama sacimda tek bir tane bile siyah sac kalmadi (abartmiyorum) hayata gec kalmislik hissi bi yandan parasizlik ve gelecek kaygisi bir yandan. Bir is gorusmesine gittim ama pek tatmin etmedi cunku cocugumu krese verip baslamak istiyorum ona duzen kurmaya calsiiyorum dolayisyla pek begenmiyorsam cikarim diyemiyorum dogru karar vermem gerek. Tum bunlara ilaveten yatirimlik bir ev almistik sehir disinda bitti sayilir ve eylul ekim gibi kiraya verebiliriz bu durumda bizi kendi kiramiz acisindan biraz rahatlatir ve esimin bekledigi bi miktar zam var toplamda hersey planlandgi gibi giderse 2000 lira kardayiz yani. Cok buyuk para degil ama rahatlatir. Tum cocuk buyuturken ki yasadigim zorluklara inat cocugumu bazen kardessiz buyutmesem mi diyorum. Evet cok zorlandim falan ama bencil miyim acaba tek cocukla kalmakla?zaten soyle bir sorunumuz var ki cocugum paylasmayi bilmiyor istemiyor sevmiyor bu ileriki surecte sorun halini alir mi?ben ikinci cocugu dogursam_ki tup bebek yaptigim icin olur mu olmaz mi bilmiyorum bile_tekrar is hayatina donmek cok zor birkac aylik surecte bile gerek yasim dolayisiyla gerek ara vermem dolayisyla cvim pek ragbet gormedi:)siz benim yerimde olsaniz ne dusunurdinuz
Ben de tüp bebekle çok uzun uğraşlar sonucu hamile kalabildim. 2.çocuk için o yüzden akışına bırakmayı düşünüyorum. Doğum yaptıktan sonra korunmayacağım olursa olur olmazsa nasip diyeceğim. 6.defa tüp bebek denemeye maddi manevi gücüm yetmez artık. Allah bu evladıma uzun sağlıklı ömür versin derim. Sizinde ikinci çocuk hevesiniz varsa bi zaman sonra korunmayı bırakıp akışına bırakabilirsiniz.

Eğer içinizde bir çocuk isteği varsa yapın derim.. içinizde kalmasından iyidir çocuğunuzun kardeşi olması size yeni bi mutluluk neden olmasın? Eğer olabilecekse? Sonra o da biraz büyüyünce çalışmaya başlarsınız

Back
X