Tuvalet Eğitimi İki yas tuvalet egitimi

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
Çok basit kısaca özetleyeyim.
Bezini çıkartıyosun
Rahat giyip çıkaracağı külot ve bez giydiriyosun.
Ardından kendi haline birakiyosun ve tuvaletin varmı diye sormuyosun.
Ilk gün genelde hep altına yapiyolar bnmkiler öyleydi.
Her altına yapıp üstünü değiştireceğin zaman anlatiyosun bak yavrum senin tuvaletin(lazimlik) burda, tuvaletin gelince gelip buraya oturup yapabilirsin böylece hem rahatsız olmazsın hemde kıyafetlerin ve evimiz kirlenmez vs.hep böyle anlatiyosunuz. Her seferinde lazimliga yapması gerektiğini belirtiyosunuz.
2. Günü birazını lazimliga birazını altina yapmışlardı bnmkiler. Ve her lazimliga yaptiginda aferin deyip alkisliyosunuz ve yaptığı tuvaletini bay bay yaparak evine yani klozete gonderiyosunuz
3.gün iki kızımda tamamen altına yapmayi bırakmıştı. Ve birkaç gün sonra gece bezlemeyi de bıraktım. Hâlâ arada altina kacirma olabiliyo üşütünce yada ne biliyim meyveyi ve sıvı seyleri biraz abartinca olabiliyo çokta abartmamak lazim bunlar normal. Bu konuda çok anlayışlı olmak gerekiyo çocuğun psikolojisi açısından. Şuan büyük kizim 4 ufağı 2 yaşında.

Mevlam kolaylık ihsan etsin inşllah
 
2 yaşındaki bir çocuğun totosunu silemiyor olması kesinlikle eğitimin bir parçası olamaz. Ancak ileriki zamanlarda devamı niteliği taşıyabilir. Benim fikrim tabi ki
 
Evet bu konuda katiliyorum bende israrci olma taraftari degilim ama bazi seylerde bi yerden baslayinca oluyor. Cocugun motor becerilerinin gelisimi tabiki beklenmeli ama herseyide kendisi yapsin diye beklemek degil tabiki onu demek istemistim.
Ben bu konuda garanticiyim, kendi isteğim için çocuğu yapamayacağı ya da başarısızlık hissi oluşturacak bir düzene sokma karşıtıyım.
Zaten zor çocuklarım var, önce bu becerileri kazandırıp en son aşama bezi atma olmalı diye düşünüyorum.
Hem takibimizdeki doktor hem de gelişim uzmanının desteklediği şekilde ilerliyorum.
Ha bırakan 18 aylık bırakır mı, elbet bırakır.
Ama benim sürekli olarak komut şeklinde elini yıka, tuvaletini söyle vs dediğim bir süreçte, çocuğuma bireysellik kazandırabileceğimi düşünmüyorum.
Sadece bez bırakmış olur o kadar.

Ha mesela hiçbir şekilde öğretmenleri, doktoru ya da pedagogu da alıştırma kilodu yani kilot bezi önermiyor.
Bez bir kere çıkar ve gece dahil takılmaz, geri döndürmek ya da çocuğu gece bezlemek ikilime düşürür onu diyorlar.
Bu sebeple kuru bez peşindeyim, çıkardığım gün sadece boxer tipi çamaşır giyecek.
 
2 yaşındaki bir çocuğun totosunu silemiyor olması kesinlikle eğitimin bir parçası olamaz. Ancak ileriki zamanlarda devamı niteliği taşıyabilir. Benim fikrim tabi ki
İşte dediğim bu zaten, bunu yapamıyor olması sadece bez bırakmaktır, tuvalet eğitimi değil diyorum.
Tabi her anne istediğini düşünebilir, tek tip bir olgu değil çocuk yetiştirmek.
Ben beceri olmadan çocuğa yüklenen şeyi sadece olumsuz olduğunu düşünüyorum, kişisel ve takibinde olduğum uzmanların görüşüyle.
Mesela yemekte de blw yaptım, aman kendi yiyemez, döker demedim.
Yiyebildiğini yedi, becerisini kendi geliştiri, kafama tabak da attı ama kaşık çatal becerileri gelişene kadar ben zorlamadım, kendi başardı, kendi öğrendi.
Demek istediğim sadece bu, her çocuk gibi her anne de farklı.
Elbet hepsi bezi bırakacak erken ya da geç, doğru olan sağlıklı ve hasarsız bir dönemle ona bu süreci aktarabilmek o kadar.
 
Ya eve yaparsa demişsiniz cok tatlısınız :)))
Halıları kaldırın varsa, lazımlığı kolay ulaşabileceği bir yere koyun. 26 aylık cok ideal bir yaş. Çamaşır dışında hiç bez bağlamayın, bu şekilde üç günde halletmiştik. Gündüz tuvaleti öğrenince gece de kendiliğinden o refleks geliyor.
 
Bebekler aslında kendilerini kirletmeme içgüdüsü ile doğuyor. O yüzden özellikle 3 aylık dönemde bezlerini acınca cislerini yapmaları bundan kaynaklı. Ama biz yetişkinler illa beze yaptırıyoruz sonra da ee hadi artık tuvalete yap diyoruz.
Oğlum 17 aylık 13 ay civarı tuvalet İLETİŞİMİne basladim. Kakayi kesinlikle haber veriyor.Cisleri de haber vermeye başladı. Sizin ay itibariyle iletişim geçmiş. BOTE (Baskıcı olmayan tuvalet eğitimi,) uygulamaniz lazım. Facebook'ta tuvalet iletişimi diye bir grup var. Bence yararlanın. Hatta kitabı da var. İnsan aydınlanma yaşıyor. Çok şey yazabilirim ama konuyu saptırmayayim. Ben birazda küçük bebeği olanlarin ilgisini çeker belki diye yazdım.
Bezsiz vakit geçirip, sinyalleri takip edin.bir de uykudan uyanınca, banyodan önce/sonra, yemek sonrası gibi evrensel saatlerde tuvalete tutun
 
Tayt gibi vücuduna yapışan bir kıyafet, içine de alıştırma külodu giydirirsen hem ıslaklığı hisseder hem de biraz kaçak olsa da yere akmaz bacaklarında onun rahatsız ediciliğini hisseder.
 
Neden ısrar?
Hazır olduğuna nasıl kanaat getirdiniz ki?
Çocuğunuz altını kendi çıkarma giyme, poposunu silme, tuvaletini tutma, gece hiç çiş yapmama becerileri kazandı mı?
Israr konusunda katılıyorum ama tuvalet iletişimini araştırırsanız aslinda daha doğar doğmaz kendilerini kirletmeme içgüdüleri var. Bunu beze yap diye diye biz koreltiyoruz. Özellikle yeni nesil bezler ıslaklık hissi vermediği için tuvalet eğitimi dediğimiz şey gittikçe uzuyor yaş olarak. Anneanneler falan eskiden bir yaşında ogrenirdi bebekler der. Ki bu doğru aslında. Sadece bebegi gözlemlemek, sinyakkeyi anlamak gerek. Ben yaz başında halıları kaldırdim. fırsat buldukça bezsiz bıraktım oğlumu. Yere cis,kaka yaptığında tuvalete tuttum. Cisler kaklar tuvalete, çisimi tuvalete yapıyorum gibi sarkilar söyleyerek. Bir gün çi çi demeye başladı. Tuvalete tuttum kaka yaptı
O günden sonra kakayi hiç beze yapmadı. Ama iletişim de amaç çocuğun ihtiyacini gidermek, aciktiginda nasıl yiyecek sunuyorsak, tuvaleti geldiğinde de ihtiyacini gidermek. Şu an 17 aylık bu arada.
 
Doktorumuzun dediği tuvalet için çocuktan sinyal beklenmeli, bu sinyal kaka değil çişte gelmeli. En önemli sinyal sabah kuru kalkması. Erken başlamak çocuk için iyi değil.
Bence biraz daha beklemelisiniz
 
Benim cocuk 3 yaşini bitirecek ama hala ogretemedim, isyanlardayim
Bezi 3 saat icinde dolup taşiyor, pantolona bile gecse umurunda degil.
Ne yapsam da olmuyor (((((
 
oğlanlar biraz geç öğreniyor. benim oğlum 3 yaşında anca öğrenmiştik. 3.5 yaşında tamamiyle bıraktık bezi. Bir de konuşabiliyor mu. yani kendini ifade etmesi lazım.
 
Merhaba benim oğlum da 17,5 aylık. Daha önce benim başka bi konumda konuşmuştuk galiba pdr uzmanıydınız yanılmıyorsam yine rahatsız ediyorum :) bizimki de 1 ay sonra sünnet olacak sünnet sonrası 1 ay da iyileşme travmayi atlatma süresi vs derken 20 aydan itibaren tuvalet konusunda bişeyler yapmak istiyorum tuvalet iletişimi mi olur yoksa tuvalet eğitimini mi denesem nasıl ilerlesem bilmiyorum. 2 yıllık ücretsiz izin içerisindeyken sünnet bakımını da tuvalet eğitimini de kendim halletmek istediğimden bakıcıdan tuvalet eğitimi alması pek doğru olmayacağından ötürü bu acelem :)

Öğlen uykusunda falan çoğunlukla bezi kuru uyanıyor bazı sabahlar da az çiş oluyor belki kuru uyuyup uyaninca yapıyor da olabilir net gözlemlemedim henüz. Onun dışında kakasi geldiği zaman biliyor suratindan anlıyorum zaten kendi de söylüyor çömeliyor kaka diyerek. Pipi bölgesini tanıyor bi kere banyo yapacağı zaman çıplakken çisini yaptı gördü pipi çiş dedi ama henüz bezine çiş yaparken söylemiyor zaten 2 ay var önümde başlamak için. Bizim tuvalete ne için gittigimizi biliyor çişş diyor arkamızdan bu söylediklerim 3 4 aydır olan şeyler sanırım tuvalet iletişimimiz var diye düşünüyorum yavaş yavaş anlatmıştım ona birkaç ay öncesinden beri. Çoğu şeyin bilincinde yani. Siz ne düşünüyorsunuz 2 ay sonra nasıl ilerleyelim sizce? Bide şubatta 21 ay gibi memeyi bıraktırmayı düşünüyorum ise başlarken zorlanmasın çok üzülmesin diye başlamadan çok önce alışsın diye. Çok mu yüklenme olacak çocuğa sizin fikriniz nedir pdr uzmanı olarak görüşünüzü önemsiyorum :)
 
Çişini bilmedigi için, birden çıkartsam eve yapar büyük ihtimalle. nasıl başlayacağımı bilmiyorum
tuvalet egitimi cocugun bezi varken olmaz. halilari kaldirmakla baslayabilirsin ise:) cunku ogrenene kadar surekli cis yapacak heryere. islanacak, ustu basi, o zaman fark edecek onu uzerine yapmamasi gerektigini...

hangi sehirdesiniz bilmiyorum ama istanbuldaysaniz bu sezonda baslamanizi onermem. tuvalet egitimi icin en uygun zaman yaz aylaridir. hem cok fazla camasir yikayacaksiniz ev sileceksiniz, hemen kurur, hem cocuk usutup hasta olmaz. daha ince kiayfetler giydirdigimiz icin soymak uzerini dehistirmek daha kolay olur.
 
benim kizim 54 aylik hala bezi dolu uyaniyor.
oyuna dalinca altina kaciriyor. hala baslamamam lazimdi bu mantiga gore.
ben de sizin gibi dusunup 39 aya kadar erteledim ama baktim duzelecegi yok egittim. egitmesem hala isaretleri bekliyor olacaktim muhtemelen :)
 
Bezi dolu uyanıyor demişsiniz, verdiniz mi eğitim vermediniz mi anlamadım.
54 ay 4 buçuk yaş, tabi özel durumlar olmamak koşuluyla bezi çoktan bırakmış olması gerekliydi zaten.
 
Bezi dolu uyanıyor demişsiniz, verdiniz mi eğitim vermediniz mi anlamadım.
54 ay 4 buçuk yaş, tabi özel durumlar olmamak koşuluyla bezi çoktan bırakmış olması gerekliydi zaten.
geceleri takiyoruz cunku siril siril hala.
ozel bi durumu yok. doktor bazi cocuklar gece islanmasi yasayabilir normal dedi. oglum 2 yasindan beri gece yapmadi mesela
 
geceleri takiyoruz cunku siril siril hala.
ozel bi durumu yok. doktor bazi cocuklar gece islanmasi yasayabilir normal dedi. oglum 2 yasindan beri gece yapmadi mesela
Anladım, taktığınız için yapıyor olabilir mi? Birkaç gün sabredip deneseniz yine?
Gündüz bunu kazandıysa gece de biraz sabırla aşabilir diye düşünüyorum.
Sizde tersi olmuş, kızlar erken oğlanlar geç bırakır derler genelde:)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…