- 30 Ekim 2013
- 20.229
- 56.873
- 798
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
aynen katiliyorum. Ben feministim ve sadece esimin soyadini kullandim. Cevremdekiler cok sasirdi ve bir de feninist olacaksin sana hic yakistiramadim dediler. Halbuki ikisini birden almak iki kat erkek egemenligini pesinde suruklemek bana gore. Babamin soyisimini ben secmedim ki. En azindan kocami ben sectim o yuzden ikisini birden pesimde surukleyecegime kendi sectigim erkeginkini tercih ettim. Ha eger sansim olsa ben aile ismi olusturmaktan yanayim, iskandinav ulkelerinde bu hak var. Esim ve ben iki ailenin de soyismini almadan kendi ailemiz icin yeni bir aile soyismi edinelim isterdim oralardaki gibi.Akademisyenseniz mantıklı olabilir. Ama genel olarak bana saçma geliyor.
Özgürlükçu bir yanı yok bu eylemin. Feminist bir yanı da yok.
Biri baba biri koca olan iki erkeğin, kadına soyadı vermesini ve erkek egemenligini percinleme durumunu gösteriyor sadece.
Eşiniz nasıl karşıladı bende kullanmak istiyorum ama ismin uzayacak diye karar veremiyorumBen iki soyadi kullanıyorum. Babamın soyadi da gayet uzun ona ragmen birakmadim. Burada da bu konu hakkinda konu acmistim zamaninda :) uzun olması disinda bir sorun teskil etmiyor.
Bende sanki soyadım değişince babama ihanet etmişim gibi hissediyorumilk evlendiğim zamanlarda unutup eski soyadımı yazdığım zamanlar oldu ama sonra alışıyorsun ve sanki o hep senin soyadınmış gibi geliyor.
Bende kararsız kaldım kullanıp kullanmamaktaBen iki soyadınıda kullanıyorum hatta evlenmeden eşimle konuşup benim için çok önemli olduğunu anlatmiştım oda sağolsun bana saygı gösterdi.Hem evlilik cüzdanımda hemde kimligimde iki soy isim yazıyor.Hicbir zorluğunu görmedim hatta kolaylıkları oluyor bazı işlemlerde.
Bende kararsız kaldım kullanıp kullanmamaktaBen iki soyadınıda kullanıyorum hatta evlenmeden eşimle konuşup benim için çok önemli olduğunu anlatmiştım oda sağolsun bana saygı gösterdi.Hem evlilik cüzdanımda hemde kimligimde iki soy isim yazıyor.Hicbir zorluğunu görmedim hatta kolaylıkları oluyor bazı işlemlerde.
Bende işte babadan yadigar gördüğüm için değiştirmeye kıyamıyorumBen iki sayısız kullanıyorum bırakamam baba yadigarı... kardeşim evlendi ertesi gün değiştirdi hala ara ara soyleniyorum![]()
Çok mantıklı ve yaklaşımlarınızı da çok beğendimaynen katiliyorum. Ben feministim ve sadece esimin soyadini kullandim. Cevremdekiler cok sasirdi ve bir de feninist olacaksin sana hic yakistiramadim dediler. Halbuki ikisini birden almak iki kat erkek egemenligini pesinde suruklemek bana gore. Babamin soyisimini ben secmedim ki. En azindan kocami ben sectim o yuzden ikisini birden pesimde surukleyecegime kendi sectigim erkeginkini tercih ettim. Ha eger sansim olsa ben aile ismi olusturmaktan yanayim, iskandinav ulkelerinde bu hak var. Esim ve ben iki ailenin de soyismini almadan kendi ailemiz icin yeni bir aile soyismi edinelim isterdim oralardaki gibi.
Aynı kararsızlığı bende yaşıyorum ve tek seçim hakkım varNişanlıyım ve kararsızım bu konuda.
Babamın ve nişanlımın soyadı birbirine çok uyumsuz hoş durmuyor ve çok uzun oluyor. Birde henüz kariyerime tam başlamamışken yani iş hayatımda isim edinmemişken soyadı değiştirmek sorun olmayacak diye düşünüyorum. Bu yüzden sadece nişanlımınkini kullanabilirim.
Öte yandan şimdiki soyadımı seviyorum. Çok hoş duruyor bence ve bırakmak istemiyorum.
Bende bırakamıyorum ama sorun şu ki benim iki adım varİki soyadım var. Üstelik ikisi birlikte çok komik oluyor. Ona rağmen kullanıyorum ve pisman olmadım.
Çünkü hala adımı ve kendi soyadını kullanabiliyorum ufak tefek yerde ikisi de kimlikte olduğundan sorun olmuyor.
Bana bu evlenince kadını erkeğin ailesine yamamaları hiç romantik gelmediğinden kendi soyadımi bırakmadım bırakmam da.
İşte duygularıma Tercüman oldunuz resmenYeni bir soyadıyla bana başka biri gibi geliyor, alışamıyorum, arkadaşlarım, kuzenlerim, 15 yıllık evli insaların bile hala eski soyadını kullanan biriyim ben, aslında isteğim babadan gelen soyadımla devam etmek isterdim ama ilerde çocuğumla farklı soyadım olmasın diye 2 li kullanıyorum, resmi evrak değilse 2. soyadını kullanmıyorum.
baba soyadını tek kullanmanın bir de şu dezavantajı var evli olduğunuzu ya da aile olduğunuzu ispatlamanız gereken durumlarda sorun çıkabilir bu nedenle 2 soyisim çok mantıklı. Ama iki isim ve 2 soyisim biraz çirkin duruyor, ama 2 ismim de olsa yine 2 soyisim kullanırdım sanırım.
3. bir durum da boşanma durumunda yaşanan soyisim krizleri, tam yeni soyadına alışıyosun , geri eski soyadına dönüyosun belki 2. kez evleniyosun hayatın boyunca birden çok kez soyadın değişiyor . Kötü bir durum.
Bu da çok doğru ve güzel bir bakış açısıEvli değilim, evlenmeyi de düşünmüyorum ama muhtemelen bekarlık soyadımla beraber eşiminkini de kullanırım zira kendi adım 5 harf, soyadım 5 harf yani zaten uzun falan değil, tek adım var. Eşim olacak kişinin soyadı da böyle 5-6 harfli olursa sorun olmaz. Tabi farklı bakış açıları var 2 erkeğin soyadını da peşinde sürüklemek falan gibi, eşinkini alıp bir erkeğin egemenliğinden çıkıp diğer erkeğin egemenliğine geçmiş olmak falan gibi ama yıl olmuş 2016 bence artık bu düşünceleri bırakalım hanımlar. Yani seve seve evlendiğiniz, karşılıklı fedakarlıklar falan yapıp yuva kurduğunuz adam için de "egemenliğine giriyorum" diye düşünüyorsanız işiniz daha zor. Şimdi medeni kanunda kadın isterse eşinin soyadını almaya da biliyor, geçen sene çıktı böyle birşey. Egemenlik diye düşünüyorsanız kendi bekarlık soyisminizi kullanabilirsiniz evlenince de. Değişmemiştir herhalde bu madde. Değiştiyse düzeltin beni ama... 2017'ye girmemize kaç ay kalmış, evli barklı, eşine aşık, işine gücüne de aşık, kimsenin egemenliğine girmemiş ama mutlu mesut yuvasında yaşayan bir sürü güçlü kadın var bu ülkede. Çok problemse eğer medeni kanundaki maddeye dayanarak evlenseniz bile bekarlık soyadınızı kullanacaksınız o zaman ya da mahkeme kararıyla soyadınızı değiştirip baba egemenliğinden de kurtulabilirsiniz, uğraşarak. Onun egemenliği bunun egemenliği diyorsunuz ama Türkiye'de kaç tane kadın evleneceği adama "ben soyadını almayacağım kendi bekarlık soyadımı kullanacağım" diyebiliyor, öyle bir gerçek de var. Adamlar problem yarattıklarında kaç taneniz resti çekip dediğini yaptırabiliyor? Yaptıranları değil yaptıramayanları konuşuyorum. O yüzden çok problem edilecek bir durum değil bu, bir tercih meselesi. İki ismi olan için iki soyad kullanmak zor olabilir işte bu yüzden özellikle kız çocuklarına 2 isim konulmasını doğru bulmuyorum, çocuk ileride iki soyadı da kullanmak isterse zorlanır.
Bir de iki erkek aynı şey değil biri baba biri eş. Eşi biz seçiyoruz babayı seçemiyoruz ancak ne olursa olsun baba da bizim dünyaya gelmemize katkı sağlamış bir insan. Farklı babadan olsaydınız birçok şeyiniz daha farklı olacaktı. Sadece bu açıdan bile düşünürseniz, babanızdan nefret dahi etseniz onun sizi dünyaya getiren insanlardan biri olduğu gerçeği var. Dünyaya gelmeseydiniz eşinizi de bulamayacaktınız, düz mantık.
Bende tek dorun çocuğumla soyadım farklı olacakİki soyismim var, iyi ki var. Üstelik destan gibi oluyor ama hiç rahatsız etmedi beni. Babamın soyadını bırakmayacağımı, onu ve varlığını hissetmek istediğimi söyledim eşime, anlayış gösterdi. Rahmetli babamdan yadigar bana, neden vazgeçecekmişim ki? Kim ne düşünürse düşünsün, isteyen kezban desin, isteyen avam desin. Onun soyadını taşıdığım sürece babamın ruhu hep yanımdaymış gibi hissediyorum. Ayrıca da biriyle evlenmeyi onun hanesine geçmek gibi görmüyorum. Çocuğumla farklı soyadı taşımak sıkıntı oluşturmasa eşimin soyadını almazdım bile. Bu da benim tercihim değil, kanunların dayatması
Ben 2 kullanıyorum valla alıştımBende işte babadan yadigar gördüğüm için değiştirmeye kıyamıyorum