İçkide kapsamlı yasaklar

Bi kaç sene önce islamiyet belgeseli izlemiştim. nat geo nun yaptığı ve dikkatimi Mısır'lı bir bayanla yapılan röportaj çekti.
Bayan şu an avrupada yaşıyor lakin anlattığı şeyleri resmen ülkemize benzettim. Dediği şeyler şunlardı: Mısır da insanlar özgürdü kimse kimseye karışmazdı herkesin giyimi yaşam tarzı kendineydi ama ne zaman rejim değişti o zaman yasaklar gelmeye başladı. bunlar birden olmadı yavaş yavaş oldu sanki hiç sorun yokmuş gibi devam etti herşey sonra geçmişe dönüp bir baktım ki sokağa peçesiz çıkamaz olmuşum...
Acı ama gerçek bu bayanın anlattığı şeylerin bi çok örneğini ülkemde de yaşamaya başlamak çok acı... yıllar sonra bende geçmişi düşünüp böyle söylemek istemiyorum !

Böyle olur zaten... Yavaş yavaş çoğu şey normalize edilerek... Çoğunluk "aman canım ne güzel işte ne var bunda?" diyerek...

Tane tane anlatıyorum: Hiç inandırıcı değilsiniz!

Sanki ortalık alkolikten geçilmiyormuş gibi…
Sanki memleket alkolizm bataklığı içinde debeleniyormuş gibi…
Sanki analar, babalar, bacılar “kurtar bizi devlet baba” diye feryat figan ediyorlarmış gibi…
Sanki bağımlılık merkezleri alkolizm bataklığına düşmüş on binlerce alkolikle dolup taşıyormuş gibi…
Üç gün içinde, jet hızıyla, doğru dürüst tartışmadan ve tartıştırmadan şak diye geçirdiniz ya o yasayı…
İşte bu yüzden hiç inandırıcı değilsiniz.
Hiç inandırıcı değilsiniz.
Daha geçen gün Sağlık Bakanı’nız açıkladı.
Dedi ki:
“Dünyada kişi başı alkol tüketimi 15 litreyi bulan ülkeler var. Türkiye’de ise kişi başı alkol tüketimi sadece 1.5 litre”.
Yani yakın bir tehlike yok.
Ne yakını yahu!
Uzak bir tehlike bile yok.
Diyorsunuz ki:
“Biz çocuklarımızın gece gündüz kafası kıyak dolaşmasını istemiyoruz”.
18 yaşından küçüklere içki satışı zaten yasak.
Eğer gerçekten “gece gündüz kafası kıyak çocuklar” istemiyor olsaydınız, mevcut yasağı doğru dürüst uygular, denetimleri sıklaştırır, bu yönde bir mücadele verirdiniz.
Ama siz bu alanda hiçbir adım atmadınız.
Avrupa’dan, İskandinav ülkelerinden, Amerika’dan örnekler veriyorsunuz.
Ama örnek verdiğiniz ülkelerdeki alkol tüketim oranlarından, o ülkelerde alkol reklamlarının kökten yasaklanmadığından ve bazı ülkelerde uyuşturucunun bile serbest olduğundan hiç söz etmiyorsunuz.
Tıpkı örnek verdiğiniz ülkelerdeki yaşam kalitesinden, özgürlüklerden, biber gazı kullanım oranlarından, gösteri hakkına duyulan saygıdan, ifade özgürlüğünün sınırsızlığından, yaşam hakkına gösterilen titizlikten, demokrasinin tek adam idaresi olarak algılanıp algılanmadığından söz etmediğiniz gibi…
Batı’nın sadece yasaklarını alıyorsunuz…
O yasaklar da sadece işinize gelen yasaklar…
Hiç inandırıcı değilsiniz…
Bir zamanlar size koskocaman bir önyargıyla yaklaşırlardı.
Namaz kıldığınız için size “gerici” derlerdi.
İnancınız olduğu için sizin “geri kafalı” olduğunuzu düşünürlerdi.
Zerre kadar empati göstermezlerdi size…
Şimdi aynı önyargıyı ve empati yoksunluğunu siz başkalarına karşı sergiliyorsunuz.
En küçük bir ayrıma gitme gereği bile duymadan “alkol” kullanan herkesin “alkolik” olduğu önyargısına sahipsiniz.
“Alkolizm” ile “alkol kullanmak” arasındaki mahiyet farkının farkında değilsiniz.
Size göre içkiye bulaşan herkes kafası kıyak alkolikten başka bir şey değil.
Önyargılısınız.
Empati yoksunusunuz.
İşte bu yüzden inandırıcı değilsiniz.
İktidara gelmeden önce de diyordunuz ki:
“Kimse bizim hayatımıza karışamaz… İstediğim gibi giyinir, istediğim gibi yer, istediğim gibi inanır, istediğim gibi yaşarım”.
İktidara geldikten sonra ise şöyle dediniz:
“Kimsenin hayat tarzına karışmayız”.
İktidarınızın sekizinci yılında ise şöyle dediniz:
“Ne kadar viski, bira varsa tüketiyorsun. Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorsun. Bir şey dedik mi?”
En sonunda geldiğiniz yer ortada…
İzah edemediğiniz yığınla konu var:
Mesela gece 22.00 ile sabah 06.00 arasında içki satışı neden yasak, izah edemiyorsunuz.
Mesela sabah 06.00 ile gece 22.00 arasında içki satışı neden serbest, izah edemiyorsunuz.
Mesela Tekel bayilerinin zuladan içki satışını nasıl engelleyeceğinizi izah edemiyorsunuz.
Mesela içkinin geceleri karaborsaya düşüşünü nasıl engelleyeceğinizi izah edemiyorsunuz.
Mesela yasaklamanın çözüm olup olmadığını izah edemiyorsunuz.

Ahmet Hakan

bende alkole karşıyım
bunu içenlerin sonu yaşlılığı ve görüntüsü korkunç oluyur

[h=1]AKP'nin Alkol Yasağına Mahkemeden Tokat Gibi Karar![/h]Isparta İdare Mahkemesi, açık alanlarda içki içilmesini yasaklayan Valilik genelgesi hakkında temel hak ve özgürlükler kısıtlandığı için yürütmenin durdurulması kararını verdi.
Isparta Valisi Memduh Oğuz imzasıyla 7 Mart’ta yayınlanan genelgeyle, il sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçların aydınlatılması amacıyla açık alanlarda alkol alınması yasaklandı. Genelgede, kamunun istifadesine açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, belediye sınırları içerisinde meskun mahallerde, karayollarında, umuma mahsus yerlerde veya umumun istifadesine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanlarda, gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane ile terk edilen ve kullanılmayan yapılar, inşaatlar, banka ATM’leri, köprü altları, mezarlıklar, gezinti yerleri gibi yerler ile park halinde olduğuna bakılmaksızın her türlü aracın içinde alkol içilmesinin yasaklandığı belirtildi.

Genelgeye iptal
Valilik genelgesinin ardından Isparta Barosu avukatlarından Mustafa Ecevit Eryılmaz, avukatı Mehmet Yalçın aracılığıyla 5 Nisan 2013’te Isparta İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı. Yapılan inceleme sonunda Valilik Genelgesi’nin iptalini öngörerek yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Temel haklara aykırı
Getirilen düzenlemenin, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına yönelik hükümler içerdiğine yer verilen kararda, yasağın telafisi güç zararlara sebep olabileceği belirtildi. Mahkeme, hukuka aykırılığı açık olan işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27’nci Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verildiğini açıkladı.

Ölçülülük ilkesine aykırı
Mahkeme kararında, uyuşmazlık konusu olayda, davalı idarenin açıkta alkol tüketilmesi sonucunda kamusal düzeni ve güvenliği, toplumun sükun ve huzurunu bozan durumların meydana geldiğinin tespit edilmesi halinde huzur ve güvenliğin sağlanması, suç işlemesinin önlenmesi, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla gerekli tedbirleri alma hususunda yetkili bulunduğu hatırlatıldı. Kararda, açıkta alkol tüketilmesinin, belirli bir yerde kamusal düzeni ve güvenliği bozan durumlara yol açtığına ilişkin tespitlere dayanmaksızın ve belirli bir yer ya da bölgeyle sınırlı kalmaksızın, tüm il sınırları içerisinde yasaklanmasının ölçülülük ilkesine aykırı olduğu sonucuna varıldığı kaydedildi.
vatan

içkinin yasak olmasını destekliyorum.. İyi ki yasakladılar.. şu taksimdeki eylemcilerin sadece park için bu kadar ortalığı karıştırdığına inanmıyorum. içki yasaklandı ya ! Tutuştular ..

içkinin yasak olmasını destekliyorum.. İyi ki yasakladılar.. şu taksimdeki eylemcilerin sadece park için bu kadar ortalığı karıştırdığına inanmıyorum. içki yasaklandı ya ! Tutuştular ..
hea. bütün bunlar demek içki yasaklandı diye oldu.
öyledir öyledir

Su anki nesil icin bisi degismeye bilir ama bu uygulama gelecek nesil icin buyuk adim.. Etrafa bakinca sadece alkol yuzunden biten evlilikler, icip icip masum insana zarar veren suruculer...
Insallah hayirli olucak..

hea. bütün bunlar demek içki yasaklandı diye oldu.
öyledir öyledir

görünen köy kılavuz istemiyor. Bu park meselesinden çıktı, saptırdılar. Ve yazık günah değil mi yakıp yıkıyorlar. Esnafa zarar veriyorlar. Ayıp ya! Asıl terörist bunlar! yak, yık, kır, dök.. Yakışıyor mu Türk Milletine??

bu yasağa gönülden destekliyorum...

arkadaşım bir önceki mesajına yanıt istiyorum. soruyorum. bunu kasdettin çünkü.
alkol yasaklandı diye oldu bunlar dedin.
gerçekten sırf bunun için olduğuna inanıyor musun.
yani yazdığının arkasında olmalısın. değilmi. bu mesajına değil ,üsttekine cevap bekliyorum

Son düzenleme:

verdim ya cevabı Görünen köy kılavuz istemiyor diye! ağaç için bu kadar alevlenmezler! buna inanmıyorum açıkçası.. Başka sebepleri olduğunu düşünüyorum..

yooo.vermediniz.
ama ben verilmeyen cevaplarla aldım alacağım cevabı.
teşekkürler

Alkol = özgürlük demek değil ama alkol yasağı özgürlüğe müdahaledir,kısıtlamadır açıkça! İkisi çok başka lütfen karıştırmayalım.

peki başörtüsü yasağı kısıtlamak değil midir özgürlüğü ?

Okulda namazını kılanı engellemek kısıtlama değil midir ?

sigara yasaklandı o da özgürlük kısıtlaması o zaman sağlığa zararlı diye yasak... alkol de yasaklanmalı tv de dışarı da evinde içen içsin karışamayız elbette... ama ben o iğrenç kokunun yayıldığı ortamlarda bulunmak istemem... o haram içeceğin bulunduğu sofralara katlanmak istemem... çocuklarımın ekranlarda içkiyi geleneksel birşey miş! gibi gösterilmesinden dolayı doğal karşılanacak durumlardan biri halinde düşünmesini istemem... ben tanıdıklarımın alkol yüzünden yuvasının yıkılmasını,kaza da ölmesini ya da taciz-tecavüze uğramasını istemem...
Ben RABBİMİN HARAM kıldığı bir lanetin serbest bırakılmasına karşı saygı duyamam müslümana yakışan da budur... çağdaşlık kadeh içinde değildir!

yok onlar 2-3 ağaç için tutuştular.haa iyi ki de tutuştular iyi ki...

ha bu arada diğer msjında bu eylemi yapanlara terörist demişsin şimdi sen oradaki bütün insanlara bilip bilmeden bu yaftayı yapıştırarak;

1-kul hakkına girmiyor musun?

2- iftira atmış olmuyor musun?

lütfen sadece bunlara cevap verir misin?

ben hepsine terörist demedim o yakıp yıkanların teröristten farkı ne söyler misin? esnafa zarar veriyorlar çevreye zarar veriyorlar. yazık günah değil mi arkadaşım ? bana kul hakkı demişsin. iftira demişsin önce bunları bir düşün. sakin bi şekilde yürüyüşle eylem yapamıyorlar mı ? esnafın günahı ne?

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…