İçilebilir 10 su markası açıklandı

İçilebilir 10 su markası açıklandı
Ambalajlı Su Raporu’na göre 167 su markası, standartlardan bir veya birkaçına uygun değil.

ÇOĞUNUN SİTESİ YOK

İnternet taraması yaptığımızda, firmaların önemli bir bölümünün kurumsal sitesinin olmadığını gördük. Sitesi olanların çoğu ise analiz verilerini sitelerinde paylaşmıyordu diyen Özer, firmalardan ruhsata haiz son analiz verilerini paylaşmasını istediklerini, ancak birçoğunun verilerini paylaşmayı reddettiğini açıkladı.

107 DEĞİL 167 FİRMA

Gıda Hareketi’nden yapılan açıklamaya göre ; sonucu açıklanan firma sayısı 107 değil, 169. Dernek ayrıca listede olmayan su firmalarının örnek vermeyi kabul etmediğini açıkladı.

İŞTE SU FİRMALARI VE ALDIKLARI PUANLAR



12630887_1006229342777953_911036664_o.jpg






12637305_1006229332777954_1924828992_o.jpg




İçilebilir Suyun Özellikleri Nelerdir? İçme Suyu Nasıl Olmalıdır?

İçme ve kullanma suyunun kalitesindeki bozulmalar çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir. Bu yüzden içme suyunun belirli özelliklere sahip olması gerekiyor; bunları kısaca şöyle özetleyebiliriz:

•Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir.

•Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.

•Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır.

•Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.

•Ne aşındırıcı olmalı, ne de taş yapmalıdır.

•Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir.

•Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır. Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir; arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, cıva gibi. Bunun yanında baryum, nitrat, florür, radyoaktif maddeler, amonyum, klorür gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir. Bazı kimyasalların varlığı aynı zamanda, suya kirli suların karıştığının göstergesidir.

•Sular kullanma maksatlarına uygun olmalıdır.
İçme suyunda bulunabilecek muhtemel tehlikeleri gidermek ve istanbullulara sağlıklı, içilebilir su sağlamak için iSKi Laboratuvarlarında; arıtma tesisi çıkış suyu ve bu suyun şebeke yoluyla musluklarımıza ulaşıncaya kadar geçirdiği her aşama sürekli kontrol edilmektedir.

İçme suyu, onlarca parametrenin test edilmesi ve test sonuçlarının içme ve/veya kullanıma uygun olmasına göre şehir şebekesine verilmektedir.

İçilebilir suyun özelliklerini üç grup altında toplamak mümkündür:

1.Fiziksel özellikler: Renk, koku, sıcaklık vb.

2.Kimyasal özellikler: Sertlik derecesi, organik ve inorganik içerikler, pH ve zehirli bileşikler vb.

3.Biyolojik özellikler: Bakteriler, virüsler, parazitler vb.

Bazı sular, yüksek düzeylerde bulunması halinde sağlık için tehlikeli olabilecek pek çok kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kirleticiler içerebilmektedir. Kurşun, arsenik, benzen gibi maddeler kimyasal kirleticilerdendir. Mikrobiyolojik kirlenmeyi ise bakteriler, virüsler ve parazitler oluşturmaktadır. Cam kırıkları, metal ve kağıt parçaları, toz, toprak gibi katı atıklar fiziksel kirlenmeyi oluştururlar. Gündelik hayatta kullandığımız aerosoller*, yapay tatlandırıcılar, kozmetik ürünleri, her türlü boya, böcek ilaçları, ilaçlar, plastikler gibi maddeler tatlısu kaynaklarımıza karışarak sağlığımızı tehlikeye sokan sayısız insan yapımı kimyasallardan sadece bir kaçıdır.

Pek çok bulaşıcı hastalık, kirli su vasıtasıyla insanlara geçebilmektedir. Fakat suyun önemi ve sebep olabildiği hastalıklar ancak son 150 yılda algılanmaya başlanmıştır. Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) gelişen ülkelerdeki hastalıkların % 80’inin su ile ilişkili olduğunu tahmin etmektedir. Günümüzde geri kalmış ülkelerde bebek ölümlerinin önemli bir nedeni bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarıdır. Bu yüzden su hijyeni, halk sağlığı açısından çok büyük önem arz etmektedir. İçme suyu kaynaklarının hastalık yapıcı mikroorganizmalarla kirlenmesi halk sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Kolera mikrobu, Hepatit A virüsü ve mikroskobik parazitlerden tifo, dizanteri mikrobu gibi bakterilerin yanı sıra, çeşitli virüsler ve parazitler su kaynaklanna bulaşabilir ve pek çok salgın hastalığa neden olabilirler.

Çeşitli nedenlerden dolayı bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişilerin, içme sularındaki kirleticiler konusunda daha duyarlı olmaları gerekiyor. Örneğin, bir mikroskobik parazit olan Cryptosporidium, enfekte olmuş hayvan ve insanların bağırsaklarında yaşar. Özellikle, göl ve akarsu gibi yüzey sularında bulunan bu parazit, sağlıklı yetişkinlerde de hastalığa yol açabilmektedir. Ancak bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde çok daha ciddi hastalıklara, hatta ölümlere neden olabilmektedir.

Küçük çocuklar yüksek düzeylerde nitrat ve kurşun gibi bazı kirleticilere karşı çok hassastırlar. İçme suyundaki kurşun, bebek ve çocuklarda, fiziksel ve zihinsel gelişme bozukluklarına; yetişkinlerde ise kan basıncının artışına neden olabilmektedir. Uzun yıllar kurşun miktarı fazla su içen yetişkinlerde böbrek sorunları ve yüksek tansiyon gelişebilmekte, içme suyundaki yüksek miktarda nitrat da ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.

Hayatın kaynağı olan su ne yazık ki, su kaynaklarının kirletilmesi ve arıtılmadan kullanılması yüzünden halk sağlığını tehdit edebiliyor. Yaşam için gerekli olan su, temiz ve sağlıklı olduğu durumda yararlı olabilir. Sudan kaynaklanan hastalıkların kontrol aıtında tutulması, kaynaktan başlayarak musluklarımıza ulaşıncaya kadar pek çok aşamada gerekli tedbirlerin alınması ile mümkün olabilir.

kaynak: http://biliyomuydun.com/icilebilir-markasi-aciklandi/
Vayy bee heryerde ictigimiz erikli suyuna baksen meger zehir iciyormusuz
 
Köy suları bazıları kokulu ve kireçli olabilir bunlar katiyen içilmez çay'ıd lezzetsiz oluyor
 
Bizde sırma içiyoruz.arasıra bakkaldan buzdağı alıyoruz.hiçde begenmediğim buzdağı birinci sırada hayretler içindeyim.
 
erikli, damla, damak, nestle, kızılay, sırma bu büyük firmalar nasıl olabiliyorda niğdenin, sakaryanın suyundan 2500puan geride olabiliyor anlamış değilim.
 
Bu gidişle içtiğimiz suyu kendimiz analiz yaptıracağız çünkü memlekette rüşvetle yönetildiğinden güvenilir bilgi yok
 
Buzdağı gibi çeşme suyu niteliğinde ve içerken hiç zevk almadığım bu marka nasıl birinci sırada çıkmış anlamadım yinede almam asla içtiğimde midem bulanıyor. Sultan ve sude su bal gibi
 
Taşkesti cam damacana alıyorum memnunum ama 70. sırada..ph ölçerimiz var ordan baktı eşim süperdi.
Başka ne su içsek midemiz yanıyor.
Bu listeden bir şey anlamadım :)
 
biz zaten musluktan içiyozda ben markaları hiç duymadım görmedim

ki gıda için teşhir edilincede o markalarıda genelde tanımıyorum

o değilde bunlar bu izni bu ruhsatı neden bu kadar kolay alıyolar neye göre veriliyor böyle saçmalık olmaz -iyi yani teşhir edilene kadar içen içiyo hastalık varsa yakalanan yakalınıyor zaten
 
Ayyu en cok ictigimiz su markalari yani marketlerde satilan sular resmen yerlerde..Saka,ozkaynak,hamidiye,assu bunlara rastkiyor hep.Hos hayatka erikliyi goremedim gozumden kacti sanirim..Ama erikli pahali bir su markasi olmasina ragmen listenin basinda gorememek uzdu.Tamamen hayal kirikligi.En iyisi aritma su..
 
Evde ki su bitmek üzere yarın Buzdağını arayıp bizim civara dağıtım yapıyorlar mı öğrenip ona geçicem . İkinci alternatif Abant .

Dilerim su markaları bir şekilde bu topikten haberdar olup , müşteri hassasiyetini , kaybını görürlerde daha dikkat ederler .
 
Abant suya geçtik biz. Buzdağı bizim bölgede olmadığı için.
 
Kaliteden olmedigini bile bile Erikli aliyoruz.. uc gunde bir on kusur tl bayiliyoruz ve durum bu.. merak ediyorum yaptirimlari ne olacak? Ne yapilacak yani bu firmalara saglik bakanligi tarafindan?
 
X