Ünlülerin uyguladığı lahana ve elma diyetleri tartışıladursun, uzmanlar hurmanın zayıflamaya etkisini araştırıyor. İnsanın bir gün içinde ihtiyacı olan her şey hurmada mevcut.
Tüm vitaminler (A, B1, B2, B6, C, K, niasin, folik asit vitaminleri), birçok mineral (sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, kükürt, klor, demir, çinko, bakır, mangan, flor, iyot) ve anti-oksidanlar küçücük bir hurmanın içine yerleştirilmiş. Üstelik hurmanın içeriğinde yüzde 50 şeker, yüzde 30 yağ ve yüzde 20 protein bulunuyor. Buna mukabil içinde hiç kolesterol barındırmıyor. Yine içinde bulunan yüzde 40 oranındaki lif, kabızlığa engel olup bağırsakların hızlı çalışmasını ve kişinin kilo vermesini sağlıyor. Dolayısıyla hurma, artık diyet listelerine girmeye hazırlanıyor.
Bütün bunları bize çok yakın bir zamanda hurma üzerinde ciddî bir çalışmanın içine girecek olan Sema Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mesut Başak anlatıyor. 'Peygamber Efendimiz neden orucunu hurma ile açardı?' sorusundan yola çıkan Başak, hurmanın iştahı azalttığını ve tokluk hissi verdiğini, dolayısıyla insanların aç karnına tıka basa yemediğini gözlemlemiş. Peki hurma ile nasıl bir diyet programı hazırlamalı, günde kaç tane yemeli? Sadece hurma yiyerek ve su içerek zayıflanabilir mi, bunun yan etkileri oluşur mu? Hurma diyetini herkes uygulayabilir mi?
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Hurma diyetindeki asıl maksat, yemeklerden bir saat önce vücut ağırlığına göre (mesela 70 kilo olan bir kişi 3-4 adet) belirli miktarda hurma yemek. Bu hurma hem tok tuttuğu hem de iştahtan kestiği için zaten öğün porsiyonlarını ister istemez azaltıyorsunuz. Kilo aldıran asıl akşam yemekleri olduğu için, bu öğünü kaldırıp bunun yerine 6-7 hurma yiyebilirsiniz. Ya da hâlâ doymuyorsanız buna sadece belirli miktarlarda sebze ve meyve ekleyebilirsiniz. Kanser hastaları ve hamile bayanlar dışında bu diyeti, kalp, tansiyon, şeker ve obez hastaları dahil hemen herkes uygulayabilir. Başak'ın umreye giden bir hastası iki ay boyunca sadece hurma yiyip su içerek 8 kilo vermiş ve ne kan ne de şeker düzeylerinde herhangi bir değişiklik olmamış.
Hurma diyeti listesinde neler olmalı?
Sabah: Kahvaltıdan bir saat önce 3-4 adet hurma. Kahvaltıda mutlaka bir dilim ekmeğin yanında protein kaynaklarından biri olmalı. Mesela haftanın iki günü yumurta ve her gün istenilen miktarda peynir tüketilebilir. Meyve suyu, çay ve süt dönüşümlü olarak içilir. Burada önemli olan protein, yağ ve şekerin ölçülü bir şekilde tüketilmesi.
Öğle: Yemekten bir saat önce 3-4 adet hurma. Öğle yemeğini bir dilim ekmek, çorba, salata ve et (veya sebze) yemeği ile renklendirmek gerekir. Şayet tatlı çok seviliyorsa ikindi vaktinde az miktarda yemek gerekir.
Akşam: Yemekten bir saat önce 3-4 adet hurma. Meyve, sebze, yoğurt, cacık gibi hafif yemekler tercih edilerek karbonhidrat ve yağ oranı azaltılır.
Not: 45 kilodaki bir kişi yemeklerden önce 2 hurma yerken, 70 kilodaki bir insan 3-4 hurma tüketebilir.
alınıtıdr.
kızlar bunu tvde duydum.trt1de ismini hatırlıyamadığım bi dr anltıyordu.bunlara ilaveten söylediği hurmanın yemekten 1 saat önce yenilmesi gerkiyormuş.ben başlıyorum bakalım.sileride bilgilendireceğim.