- 24 Ekim 2017
- 846
- 1.289
canim buna bende katiliyorum ama arkadas bu arada o aise degil ayse demis asli bu dedim bende arap hayrani oldum .. Araplarin cogunu sevmem halbuki.. Ama asli aise dir bunu inkar etmeye gerek.yok . Evet isteyen ayse koyar isteyen aise .. Ama bu ayse gokten inmedi aiseden geldi . Saygilar .ben bebegimi uyutayim :)Türkçede Zeynep’tir, Ayşe’dir, Mehmet’tir bu isimler. Hem Aişe koyacağım hem de Türkçede özel isimler değişmez diye Türkçe açısından doğrusunu yapıyorum diyemezsiniz. Joseph Türkçede Yusuf’tur, Micheal Mikail, David Davut, Adam Adem, Gabriel Cebrail, Eva Havva; onlarca sayabiliriz böyle. Bu isimlerin kökeni zaten Türkçe değil, fakat Türkçede yerleşmiş halleri varken Aişe diye bir isim koyduğunuzda sırf bu kökeni Batı değil de Araplar ya da Farslar kullanıyor diye Türkçe açısından doğrusunu yapmış olmazsınız.
Aişe yazılsa bile dilimizin yapısına göre Ayşe denilecek zaten bunu biliyorumAtlamış gibi olmak istemem ama bir kelimenin aslının ne olduğu çok önemli değil. Çünkü halk arasında zamanla söylenişi kolay olana dönüşüyor. Aişe türk gırtlak yapısına uymuyor bu yüzden Ayşe deniyor. Ama bu sadece arapçadan farsçadan geçen kelimelerde değil ingilizce fransızca vs başka dillerden geçen kelimeler de gırtlak yapısına zamanla uydurulur.
Hatta bazı Türkçe kelimeler bile zamanla değişir. Kısacası doğrusu Ayşe’dir. Güzel de isimdir. Hayırlı geceler dilerim.
Arkadaşlar bu kadar uzayacağım bilsem yazmazdım isim aişe de olsa zaten Ayşe denilecek bu bilinen bişey uzatmanın anlamı yok :)canim buna bende katiliyorum ama arkadas bu arada o aise degil ayse demis asli bu dedim bende arap hayrani oldum .. Araplarin cogunu sevmem halbuki.. Ama asli aise dir bunu inkar etmeye gerek.yok . Evet isteyen ayse koyar isteyen aise .. Ama bu ayse gokten inmedi aiseden geldi . Saygilar .ben bebegimi uyutayim :)
Arkadasım ben güzel bi isim bulmak için açtım başlığı konu nerelere geldi yardımcı olsaydınız daha makbule geçerdiBerinda'ya katiliyorum.
Aise bu ismin Arapca hali,Ayse ise Turkcelesmis seklidir.
Siz Arapcadaki halini direkt koyucam kizima diyorsaniz size kalmis.
Saglikla dogsun bebeginiz
Amin inş Çok teşekkür ederimİnanın ben sadece hüma isminin yanına hangi isim şeklinde görünce, ya keşke ayşe hüma olsa dedim, içeriğe girince seçeneklerde de görünce çok sevindim bence kesinlikle ayşe hüma olmalı.Bu arada Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin hayırlı evlat olsun
Ben çok yakıştırıyorum, hem ikisi bir arada kullanılabilir.Bugün bi evin içinde Ayşe Hüma diye bi tekrarlayın bakın bakalım nasıl hissediyorsunuz buda önemli benceAmin inş Çok teşekkür ederimSanırım Ayşe olacak bu ismi yakıştıran çok
Ben Arapça okudum ve arapça da zamir aynı zamanda farsça olabilir tabiki.
Ayrıca demek istediğim bu fatih Sultan Mehmet in annesinin ismi olunca anlamı iyi mi oluyor şimdi o zaman şunu da anlatayım peygamber efendimizin anneannesinin adı Berre (Berra) imiş o zaman bu ismi Rahatlıkla koyabiliriz değil mi? Ama iş öyle değil. Peygamberimizin eşlerinden birinin de ismi Berre iken değiştirmiş. İnsanın taşıması için bu isim uygun değil demiş. Bnm anlatmak istediğim bu.
Bu ismi şu koymuş bu koymuş takılmayın lütfen. Bir anlamla yetinmeyiin
Yoksa burada koyulan ismi yargılamıyorum sadece bilgilendirmek istedim o kadar.
Yalnız o sizin dediğiniz isim bi ek aldığında yumuşama olmaz Bi şeyler biliyorsunuz da neyi bildiğinizi bilmiyorsunuz sallıyorsunuz. Mesela Zeynep ismi için, "Zeynep'e" dediğinizde o p, b olmaz . Zeyneb'e diye yazılmaz. Yine arapçadaki haliyle olmuyor yaniSüreksiz sert sessiz ( p, ç, t, k ) harflerle biten özel isimler, sesli harf veya sesli harf ile başlayan bir ek aldıklarında yumuşama kuralı uygulanmaz. Ancak, bu durumdaki isimler okunurken, söylenirken yumuşama kuralı uygulanır. Bak canim benimle iddalasman gercegi degistirmez. Sen araplarin kelimesini kullanip ta ne bu arapcilik dersen ne ladar sacma olur demi... Ayse yi turkler soyluyor asli catlasaniz da patlasanizda " aise" !senle tartismayacagim .. Ne bu arap dusmanligi ben iyi anliyoerm ama .. Hadi kardesim iyi geceler
cok merak ettim bu ismin nesi varmis?yaaa çok özür diliyorum ama bu isimleri nereden buluyorsunuz allah aşkına ,
anlamı güzel olabilir ama bu çocugun geleceğini düşünün ona göre davranın
neyse ben kaçtım
Çok haklısınızSultan eşi veya peygamber yakını diye isim koymak yine mantıklı da... sırf Demet Akalın kızına Hira ismini koydu diye kızına Hira ismini veren 1000lerce aile oldu Türkiye'de