• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

HPV Hakkında Herşey

sweetcherypie

çokbilmiş
Kayıtlı Üye
Katılım
12 Mayıs 2012
Mesajlar
219
Emoji Skoru
0
Puanlar
26
Yer
Ankara
arkadaşlar nedir bu genital siğil hpv? bende de çıktı eyvah tüh vahvah diyorsanız herşeyi araştırdım. google sholar sağolsun okudum makaleleri ve burada tek başlıkta topluyorum herkese geçmiş ola inşalla
 
Kondilom nedir, Kondilom lar cinsel yolla bulaşan ve human papilloma - HPV adı verilen bir virüsün neden olduğu hastalıklardır.

HPV denen bu virüs canlı dokuda yaşar.

HP ve kondilom Eşyalarla, kullanılan malzemelerle veya tuvalet malzemeleriyle bulaşması neredeyse imkansızdır.
Doğal ortamda hpv virüsü yaşayamaz ancak canlı doku varsa yaşamını bir canlı dokudan diğerine geçerek sürdürebilir.

HPV ve siğiller cinsel temas hemen hemen tek bulaşma ve yayılma yoludur.

hpv hakkında
HPV Papovaviridae alilesinden, bulunma sıralarına göre numaralandırılmış 120’den fazla tip

En az 13 HPV tipi kanser sebebi ve nedeni.

HPV virüsü 50-55 nm boyutunda bir virüstür

HPV yapısı dairesel çift DNA zinciri içerir ve zarfsız bir virus

HPV Virüsü Nedir ;HPV Virüsü ,Human Papilloma Virüsü ; HPV virüsü , ağız ve alt genital bölgeyi kaplayan deride siğil, kanser öncülü lezyonlar ve bazı kanserlere yol açan, küçük DNA grubuna ait bir virüstür. HPV Virüsünün Bugün için 200’den fazla tip tanımlanmıştır. Bunların her biri kendi aralarında hafif genetik yapı farklılığı taşır. HPV virüsü genetik yapı farkı, sebep olacağı lezyonun yerini ve şeklini belirler.
HPV Virüsü sadece alt genital bölgede enfeksiyona sebep olan 40 tip bulunur ve bunlara genital siğil veya kondilom (kondiloma aküminata) adı verilir.
HPV Tanı; HPV ev genital siğiller yani kondilom lezyyonları direkt olarak fiziksel muayene ile fikir edinilebilmektedir.
HPV Asit Testi yapılabilinir. Genellikle asetik asit solüsyonu eşliğinde kolkoskopi yapılarak gözükmesi zor olan lezyonlar incelene bilir. Ayrıca, hastalarda düzenli olarak, Pap smear testi uygulanarak kansere sebep olabilecek rahim ağzı değişimleri saptanır. Fakat bu yaklaşımlar uzun zaman almakta olup, pratik değildirler.
HPV enfeksiyonu geleneksel in vitro hücre kültürlerinde maalesef çoğaltılamaz.
HPV ye karşı elde edilmiş monoklonal antikorların yardımıyla antijenlerin tespit edildiği serolojik testler ise akut veya geçirilmiş enfeksiyonun ayrımını da teknik olarak yapamamaktadır.
Moleküler yöntemler ile günümüzde tüm bu problemlerin önüne geçilmektedir.HPV DNA testleri enfeksiyon un saptanmasın da en hızlı metot olup, HPV varlığı ve HPV tipi, HPV çeşidi, HPV türü hakkında en güvenilir bilginin elde edilmesini sağlar ve hastalığın tedavi ve izlenme sürecini en iyi şekilde destekler
HPV Bulaşma Yolları; HPV enfeksiyonları nın %90 ı cinsel yol ile bulaşmaktadır.
Genital bölgede HPV virüsün kuluçka süresi değişken olup, yaklaşık 3 aylık bir süreç almasına rağmen kişilerin bağışıklıok yani immun yapısaına bağlı olarak daha uzun bir süreye uzayabilir veya belirti göstermeyebilmekte dir.
HPV Enfeksiyon; HPV pozitif anneden çocuğa vajinadan normal doğumda geçebilmektedir.
Genital siğil hastalığı ayrıca, enfekte ürogenital salgılar ile seksüel olmayan temas yani enfekte havlu gibi bulaşmaktadır.
Kondiloma akuminata: Kabarık ve karnabahar şeklindeki siğillere kondiloma akuminata denir. “Karnabahar” siğillerinin nedeni çoğunlukla düşük riskli HPV 6 veya 11’dir. Kondiloma akuminata vulvanın ve penisin HPV lezyonlarının en sık rastlananıdır, %65’ini kapsar. Ayrıca vajina, rahim ağzı ve anüste de rastlanır. Rahim ağzı lezyonlarının sadece %3’ü bu tiptendir.
Kondiloma planum: Yassı olan siğillere yassı siğil veya kondiloma planum (flat kondilom) denir. Bunlar bazen çıplak gözle zor görülebilir ve sadece kolposkopi ile saptanabilir. Yassı dış siğillerin çoğu HPV 16 veya başka yüksek riskli tipe bağlıdır. Biyopsi yapıldığında bazı patologlar bunları VIN (vulvar intraepiteliyal neoplazi-dış genitalyanın kanser öncesi lezyonu) olarak değerlendirir. Fakat bunlar gerçek prekanseröz (kanser öncesi) lezyon gibi değil de, genital siğil gibi tedavi edilmeli.
Yüksek grade intraepiteliyal neoplazi: prekanseröz HPV lezyonları vulvada, vajinada, rahim ağzında, perianal ve anal kanal bölgesinde ve peniste görülebilir. Bunların çoğu yassıdır. Kalın keratin katmanlarına bağlı bembeyaz, artmış damarlanma ve kanlanmaya bağlı kırmızı veya artmış pigmentasyona (renk değişikliği) bağlı olarak kahverenginden koyu griye kadar farklı şekiller alabilir.
Kanser: HPV rahim ağzı kanserlerinin hemen hepsinden sorumludur, ayrıca vajina kanserlerinin %80’i, penis kanserlerinin %50’si ve anüs kanserlerinin %90’ı HPV’ye bağlıdır. Bu bölgelerin tümünde kanser kendini nodül (kabarık şişkin bir lezyon), erozyon veya ülser, kalınlaşma gibi gösterebilir. ancak rahim ağzı kanserinin görülme sıklığını arttırıyor bu virüs. illa kanser yapar diye bir şart yok yani.



 
HPV Enfeksiyonu, HPV Ne Yapar;
Sessiz HPV enfeksiyonu: HPV bulaşmış kişilerin çoğunda saptanabilir siğil veya diğer HPV ile ilişkili hastalıklar olmayabilir; bu olgular ancak histolojik olarak saptanabilenlerdir .Bu kişilerde olası HPV sayısı enfekte hücre başına çok düşüktür .Bu yüzden sessiz HPV enfeksiyonu çıplak göz muayenesi, sitoloji ve hatta HPV testi ile saptanamayabilir ve sessiz HPV’li kişiler bulaştırıcı değildir. Ancak virüs sessiz durumdan, siğil ve rahim ağzında hücresel değişiklikler gibi açık HPV hastalığına geçiş gösterebildiğinden, kişinin süresiz olarak hastalığı bulaştırmayacağı garanti edilemez. Prezervatif kullanımı HPV bulaşmasını azaltabilir, ama özellikle prezervatifin kaplamadığı bölgelerde de virüs bulunup bulaşabilir, ayrıca prezervatif takılmadan önce, cinsel birleşme olmadan yapılan fiziksel temas da bulaşmaya sebep olabilir.

Subklinik HPV enfeksiyonu: Bu terim alt genital bölgenin çıplak gözle ayırt edilemeyen hücre değişiklikleri için kullanılır. En sık subklinik değişiklik rahim ağzının intraepiteliyal neoplazisidir ,rahim ağzının prekanseröz değişikliği, displazi, CIN 1, 2, 3. Bu, cilde sirke ,asetik asit, uygulaması sonrasında mikroskop altında gözlenen, beyaza dönüşen bölgedir -asetobeyaz bölge. Subklinik HPV alt genital bölgenin herhangi bir bölgesinde bulunabilir, ancak asetobeyaz bulgu çok nonspesifiktir ve birçok zaman, rahim ağzı da dahil HPV’ye bağlı olmayabilir. Bu nedenle biyopsi ile teşhis kanıtlanana kadar, klinisyenler subklinik HPV tanımını kullanmada temkinli olmalılar.

Klinik HPV: Siğiller ve dış genital bölgenin prekanseröz değişiklikleri - vulvanın, perianal bölgenin ve penisin intraepiteliyal neoplazisi ve rahim ağzı ve diğer alt genital traktüs kanserleri genellikle çıplak gözle görülebilir.
 
Cerrahi olarak siğilleri eksizyon: anestezi gerektirir ve ağrılıdır, çok büyük siğillerde yapılır, % 19-42 oranında nüks görülür.
Koterizasyon elektrik akımı ile siğil yakma: Başarı oranı yüksektir lokal veya genal anestazi gerketirebilir % 10-15 oranında nüks görülür.
Kriyoterapi , dondurma siğil tedavisi: Nitrojen veya azot ile siğiller dondurulur. Genelde anestezi gerektirmez , ciltte lekeler kalabilir, başarı oranı kısmen düşüktür. % 20-35 oranında nüks görülür
LEEP cihazı ile yakma: Koterizasyon yakmaya benzer, iyileşme daha hızlıdır, başarı oranı yüksektir, lokal veya genel anestezi gerekir, % 7-10 oranında nüks görülür.
Lazer siğil tedavisi: Yaygın siğillerde etkili olması, gebelerde uygulanabilmesi ve nüks oranının düşük olması avantajdır, pahalı lısmen bir, % 5-10 oranında nüks görülür.
İnterferon Tedavisi : Diğer yöntemler ile tedvainin başarılı olmadığı durumlarda son seçenek olarak kullanılır, dezavantajı tedavinin 2-3 ay sürmesi, pahalı olması ve uygulamanın huzursuzluk vermesidir, % 20 oranında nüks görülür.
 
Kanser yapan hpv türleri nelerdir.

Düşük onkojenik riskli grupHPV:Tip 6,11,42,43,44

Orta onkojenik riskli grupHPV:Tip33,35,51,52

Yüksek onkojenik riskli grup HPV: Tip16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66

Servikal kanserlerin, rahim ağzı kanserinin %54’ünden Tip16 HPV, %15’inden ise Tip 18 HPV sorumludur.
 
HPV şu an bilinen ve sınıflanan 120'den fazla alt tipi ve türü vardır.
Genital siğil türleri tipleri çeşitleri bir kısmı sadece üreme sisteminde enfeksiyona neden olurlar ve bunlara cinsel genital HPV adı verilir. En sık HPV tip 6 ve HPV tip 11 genital siğillere neden olmaktadır.
Fakat HPV tip 16,18, 31,45 ide içeren türler seviks rahim ağzında hücresel değişikliklere yol açmaktadır.
Serviks - Rahim ağzı kanseri tanısı konmuş kadınların % 98 sinde HPV saptanmakta dır.
Kadın kanserleri içinde önsıralarda yer alan rahim ağzı kanserinin en önemli, hatta belki de tek nedeni HPV virüs enfeksiyonudur.
HPV virüsü ve meydana getirdiği genital siğiller , kondilomlar tespit edildiğinde mutlaka tedavi edilmeli ve hastalar doğru bir şekilde yakından takip edilip smear testi ve gerektiğinde kolposkopik incelemeleri ve gerekirse kolposkopik biopsi yapılmalıdır. HPV virüsünun bir sonucu olan genital siğil varlığında bu virüsün bulaştırıcılığı çok fazladır.
PV Virüs ciltteki çatlaklardan vücuda girer ve orada gelişmeye başlar. Genelde vücut bağışıklı sistemi sayesinde virüsle mücadele eder ve %90 oranında HPV virüsü yok eder. %10 luk kısımda ise virüs uzun zaman uykuda kalabilir. Vücut direncinin kırıldığı ağır gripler, kanser hastalığı, kemoterapi uygulamaları, ağır alerjiler, derin tramvalar vs bağışıklık sisteminin düştüğü dönemlerde siğil görülme durumu fazladır.



 
Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünü; erkek de kadına bulaştırabilir, kadın da erkeğe... Sadece erkeklerden kadına bulaşır- dersek, bu aile facialarına yol açar! hiç cinsel ilişkiye girmemiş kişilere de bu hastalık bulaşabilir. Pennsylvania'da hiç cinsel ilişkide bulunmamış 680 üniversite öğrencisinde yapılan bir araştırmada; öğrencilerin yüzde 26'sında HPV virüsü gözlenmiştir. Bazen tuvaletlerden de HPV kapabilirsiniz. HPV virüsü olan bir kişi tuvalete oturduktan sonra siz de eğer oturursanız hastalık size de bulaşabilir. Havuz kenarlarında oturmuş HPV'li bir kişiden de size hastalık bulaşabilir. Ortak kullanılan havlularda, çamaşırlarda yeterince ve uygun koşullarda temizlik sağlanmamışsa, hastalık kolayca size de bulaşabilir. ama bu çok çok düşük bir ihtimaldir. hpvli kişinin oturmasının hemen ardından oturmanız falan gerekir. çünkü bu virüs dış ortamda dayanıklı olmayan eşya vs ortamlarda tutunamayan bir virüstür.
 
HPV Virüsü Yapısı
HPV, Papovavirüs ailesinden olan HPV, 72 kapsomerli, 45-50 nm boyutlarında, ikosahedral simetri gösteren zarfsız bir virüstür. 6.500-8.000 baz çiftinden oluşan çift sarmal sirküler DNA içeren bir genom taşımaktadır .E grubu ve L grubu olmak üzere 8 açık okuma çerçevesi (open reading frame) içermektedir. E grubu (E1, E2, E4, E5, E6, E7) erken dönem, L grubu (L1 ve L2) ise geç (late) dönem fonksiyonlarını yansıtmaktadır .Kanser gelişim sürecinde viral DNA konak hücre DNA'sına entegre olmaktadır.
HPV virüsü Protein Fonksiyonları
Protein Fonksiyon
L1 Major kapsid proteini
L2 DNA’ya bağlanır
E6 p53 inhibisyonu
E7 Rb inaktivasyonu
LCR HPV gen regülasyonu özetle bu virüsün dnası bizim vücut hücremizin dnasına entegre oluyor. bu sebeple de immün sistemimiz bu virüsü tespit edip öldüremiyor ancak baskılayıp siğil oluşturmasına engel olabiliyor.
 
HPV Enfeksiyonu, HPV Ne Yapar;Sessiz HPV enfeksiyonu: HPV bulaşmış kişilerin çoğunda saptanabilir siğil veya diğer HPV ile ilişkili hastalıklar olmayabilir; bu olgular ancak histolojik olarak saptanabilenlerdir .Bu kişilerde olası HPV sayısı enfekte hücre başına çok düşüktür .Bu yüzden sessiz HPV enfeksiyonu çıplak göz muayenesi, sitoloji ve hatta HPV testi ile saptanamayabilir ve sessiz HPV’li kişiler bulaştırıcı değildir. Ancak virüs sessiz durumdan, siğil ve rahim ağzında hücresel değişiklikler gibi açık HPV hastalığına geçiş gösterebildiğinden, kişinin süresiz olarak hastalığı bulaştırmayacağı garanti edilemez. Prezervatif kullanımı HPV bulaşmasını azaltabilir, ama özellikle prezervatifin kaplamadığı bölgelerde de virüs bulunup bulaşabilir, ayrıca prezervatif takılmadan önce, cinsel birleşme olmadan yapılan fiziksel temas da bulaşmaya sebep olabilir. örneğin:sürtünme,oral sex vb.
Subklinik HPV enfeksiyonu: Bu terim alt genital bölgenin çıplak gözle ayırt edilemeyen hücre değişiklikleri için kullanılır. En sık subklinik değişiklik rahim ağzının intraepiteliyal neoplazisidir ,rahim ağzının prekanseröz değişikliği, displazi, CIN 1, 2, 3. Bu, cilde sirke ,asetik asit, uygulaması sonrasında mikroskop altında gözlenen, beyaza dönüşen bölgedir -asetobeyaz bölge. Subklinik HPV alt genital bölgenin herhangi bir bölgesinde bulunabilir, ancak asetobeyaz bulgu çok nonspesifiktir ve birçok zaman, rahim ağzı da dahil HPV’ye bağlı olmayabilir. Bu nedenle biyopsi ile teşhis kanıtlanana kadar, klinisyenler subklinik HPV tanımını kullanmada temkinli olmalılar.

Klinik HPV: Siğiller ve dış genital bölgenin prekanseröz değişiklikleri - vulvanın, perianal bölgenin ve penisin intraepiteliyal neoplazisi ve rahim ağzı ve diğer alt genital traktüs kanserleri genellikle çıplak gözle görülebilir.





 
Genital bölgede kondilom (siğil) oluşumuna neden olan HPV, hücrelerin içine yerleşerek hücrenin genetik yapısını etkileyebilme özelliğine sahip bir virüstür. HPV'nin çok sayıda alt tipi vardır. Bu alt tiplerden bazıları hücrelere olan etkileriyle hücrelerin kendi kendine hızla ve kontrolsüzce çoğalabilen hücrelere dönüşmesine neden olmaktadır. Hücrelerin kontrolsüzce çoğalma özelliği kazanması ise hücrelerin bulunduğu dokuda kanser oluşumu riskini beraberinde getirmektedir. Rahim ağzı, vajina ve vulva kanserlerinin gelişiminde HPV'nin bu onkojen (kanser yapıcı) alt tiplerinin çok önemli bir rolü olduğu kanıtlanmış duurmdadır. Bu etkiler uzun vadeli etkilerdir ve ancak onkojen etkiye sahip HPV alt tipleri tarafından başlatılırlar.

Gebelik açısından HPV enfeksiyonunun önemi ise daha farklıdır:


Gebelik döneminden önce var olan ya da gebelikte yeni çıkan kondilom kitlelerinin aşırı büyümesi bazen doğum kanalının tıkanmasına neden olur ve vajinal yolla normal doğum imkansız hale gelir.
Diğer bir istenmeyen durum da bebeğin doğum eylemi esnasında doğum kanalından geçerken kanaldaki HPV'yi kapması sonucu meydana gelir. Virüsün bulaşması bebeğinin larinksinde (ses tellerinin bulunduğu organ) papillomlar (ufak kitleler) oluşmasına neden olabilir.


HPV tanısı nasıl tanı konur?​


Genital bölgedeki kitlelerin tipik görünümü tanı koymak için yeterlidir. Şüpheli durumlarda kitlelerden biopsi alınarak tanı koymak gerekebilir. Genital kondilomu olan kadınların komple bir jinekolojik muayeneden geçmeleri ve bazı HPV alttiplerinin onkojen (kanser yapıcı) özelliği nedeniyle papsmear (rahim ağzı kanser tarama testi) incelemesine tabi tutulmaları önemlidir. Şüpheli durumlarda ileri inceleme için kolposkopi (vulva, vajina ve rahim ağzının büyüteçle incelenmesi) ve gerekli durumlarda şüpheli bölgelerden biopsi alınması gerekebilir. Ayrıca günümüzde HPV'nin alt tiplerini belirlemek ve etkenin HPV'nin onkojen alt tipi olup olmadığını saptamak da mümkündür.


HPV nasıl tedavi edilir?​


HPV enfeksiyonunun tedavisinde temel prensip nüksleri en aza indirmek için kitlelerin mümkün olduğunca temizlenmesidir. Bu amaçla virüslere etkili ilaçlar kullanılarak lokal (bölgesel) tedavi ve büyük lezyonların koterizasyon yoluyla yakılması şeklinde tedavi uygulanır.
Gebelik döneminde lokal etkili kremler çok tercih edilmez ve yakma işlemi de çok gerekli durumlarda kullanılır.
Hatırda tutulması gereken nokta tedavinin yanlızca görünen lezyonları ortadan kaldırmakla sınırlı olduğudur. HPV enfeksiyonu kronik seyreder ve kitleler ortadan tümüyle kalksa da hücrelerin içinde gizli bir şekilde yaşamını sürdüren virüsler bulaştırıcılık azalsa da nüks siğiller ortaya çıkabilir.
Gebelikte büyüyen lezyonlar doğum sonrasında belli bir süre sonra kendiliğinden gerileyebileceklerinden enfeksiyonu gebelikte tedavi etmeden önce doğumu beklemek uygun olabilir.
Genital kondilomu olan anne adaylarının hijyenlerine dikkat etmeleri ve virüs çoğalmasına zemin sağlayan nemli ortamı yaratmamak için genital bölgelerini kuru tutmaları önemlidir.


Hamilelik döneminde HPV varlığında nasıl bir yol izlenir?​


HPV bebekte sakatlığa yol açan bir virüs değildir. Gebelikte önemi kitlenin gebelikle beraber büyüme gösterebilmesi ve bazı durumlarda doğum kanalını kapatarak normal vajinal doğumu engellemesidir. Diğer bir sorun da HPV enfeksiyonu olduğu bilinen ve vajinal doğum yapan anne adaylarının bebeklerinde ses tellerinde papillom (kitle) oluştuğunun saptanmış olmasıdır.
HPV enfeksiyonu olan her anne adayının sezeryanla doğum yapması gerektiği konusunda bilimsel olarak kanıtlanmış bir gereklilik yoktur.

Genital siğillerden korunma​


HPV cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğundan bu konuda alınan genel önlemlerin alınması HPV enfeksiyonundan korunmada tek yoldur. Ancak HPV'nin bulaştırıcılığı o kadar yüksek olabilmektedir ki, özellikle yaygın lezyonlarda kondom (prezervatif) kullanımı bile lezyonu olmayan kişiyi koruyamayabilmektedir. Cinsel temas esnasında erkek genital bölgesinin prezervatifle korunmayan kısımlarından kadına ya da tam tersi kadından erkeğe bulaşma söz konusu olabilir. Bu yüzden bariz kondilom lezyonları olması durumlarında bu kondilom kitleleri tedaviyle yok edilene kadar ilişkiye girmemek çok önemlidir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
HPV insanlara genellikle cinsel yolla bulaşan, genital bölgede siğil ya da rahim ağzında kanser yapabilen bir virüstür. Erkeklerde ortaya çıkan genital bölge siğilleri, kadınlardaki ile aynıdır ve tedavisi de farklılık göstermez. Eğer bağışıklığı çok güçlü ise, kendisinde belirtiler ortaya çıkmadan kalabilir. Fakat bu haliyle başkalarına hastalığı bulaştırabilecek durumdadır. Bir erkek yüksek oranda taşıyıcı olmaktadır. Bu, kendisinde hiçbir belirti bulunmazken, başkalarına hastalığı bulaştırabileceği anlamına gelir.Çok seyrek olarak da olsa, penis derisinde kanser benzeri değişikliklerin olabileceği bildirilmiştir. Taşıyıcılık kişiye bir zarar vermemekle birlikte, durumlarından habersiz erkekler yüzünden cinsel yolla çevreye yayılmaktadır. Penis derisi örnek almak için çok kalın olduğundan ve alınan örnekler yanlış olarak negatif çıktığından, ne yazık ki sağlıklı bir tanı yöntemi yoktur.
Sonuç olarak, HPV ile enfekte kadınların erkek partnerlerinin yarısından fazlası enfekte olduğundan ve HPV cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalık olup, kadınlarda serviks neoplazisi için bir risk faktorü olduğundan, çiftlerin birlikte değerlendirilip tedavi edilmeleri ve hastaların tedavi bitiminden itibaren en az bir yıl süreyle üç ayda bir kontrol edilmeleri gerektiği kanısındayız.
HPV, Genital Siğil Erkeklerde Ne Kadar Yaygındır?Genital human papillomavirüs (HPV) enfeksiyonu (condylomata acuminata) cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıklardan birisidir Amerika Birleşik Devletleri’nde cinsel yolla geçen hastalıklar sıralamasında klamidya ve trikomonastan sonra üçüncü sırada, viral hastalıklar ara sında ise birinci sıradadır Gerçek insidansı bilinmemekle birlikte dünyada her yıl 30 milyon yeni vaka tanısı konulduğu tahmin edilmektedir.Aktif cinsel dönemdeki genç kadınlarda (18-25 yaşlarında) HPV enfeksiyonu sıklığı %55 civarında olduğu tespit edilmiştir Ülkemizde ise HPV sıklığı hakkında sağlıklı bir istatistiksel bilgi mevcut değildir.Son yıllarda HPV’lerin bazı tipleri ile (özellikle tip 16 ve 18) kadınlarda servikal neoplazi (rahim ağzı kanseri) gelişimi arasında güçlü bir ilişki olduğunu götseren birçok epidemiyolojik ve deneysel çalışma yapılmıştır .HPV enfeksiyonun yaygınlığı ve serviks kanserinde majör risk faktörü olması nedeniyle, virüs taşıyıcısı olabilecek cinsel partnerlerde yani erkeklerde enfeksiyonun seyri ve tedavisi dikkatleri çekmiştir. HPV enfeksiyonu olan kadınların erkek partnerlerinde yapılan tarama çalışmalarında %24-80 oranında HPV enfeksiyonu tespit edildiği bildirilmiştir.Enfekte partnerler , yani HPV virüsü barındıran erkekler virüs için bir rezerv,depo görevi yaparlar. Bunlar tedavi edilmedikleri sürece kadınlarda reenfeksiyon ( enfeksiyonun tekrar alınması) ihtimali arttığından, etkin tedavi sağlayabilmek ve nüksleri önleyebilmek için hastaların seksüel partnerleri ile birlikte değerlendirilip tedavi edilmeleri gerekmektedir.Erkeklerde Genital Siğil, Kondilom En Çok Hangi Bölgede Görülür?Human papillomavirüsünün 70’in üzerinde tipi tanımlanmış olup bunların yaklaşık 30 tanesi anogenital (makat ve genital bölge alanı) bölgeye yatkınlık göstermektedir. Erkekte en sık prepusyum (sünnet derisi) , frenulum ve koronal sulkusta (benisin uç-baş kısmındaki oluk)yerleşir. Tek bir lezyon görülebileceği gibi tüm genital bölgeye yayılmış çok sayıda lezyon da olabilir.Erkeklerde ayrıca makat ,anüs etrafında da sıklıkla gözlenmekte olup buradan bağırsağın son kısmına da yayılmaktadır.Erkekte Görülen Genital Siğilerin Yapısı ve Görüntüsü Ne Şekildedir?Lezyonlar genellikle 2-10 mm. çapındadır. HPV enfeksiyonu klasik formu olan kondiloma aküminata lezyonlarında %70-95 oranında HPV tip 6 ve 11 olduğu ve onkojenik tiplerin (kanserojen tiplerin) daha az olduğu bildirilirken subklinik lezyonda ise genellikle onkojenik HPV alt tiplerinin (tip 16 ve 18) bulunduğu bildirilmiştirGenital Siğil Bulunmayan Fakat HPV taşıyıcısı Olduğu Şüphelinelen Erkeklerde Tanı Nasıl Konulur?Klasik HPV enfeksiyonu (karnabahar benzeri lezyonlar) kolayca tanınırken subklinik lezyonlar (belirti vermeyen) %5 asetik asit ve büyüteç altında inceleme ile belirlenebilir. Ancak asetik asit testi spesifik değildir, her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Enfeksiyon, enflamasyon, dermatit gibi lezyonlarda aseto-white testi %48-67 oranında yalancı pozitif olabildiği gibi %10-30 oranında yalancı negatif de olabilir.Kesin tanı için biyopsi gerekir. Ancak benign- iyi huylu görüşlü, tipik, nonpigmente ve renk değişimi olmayan lezyonlarda biyopsi yapılmayabilir. Yaşlı erkeklerde penil intraepitelyal neoplazi veya kanseri ayırt etmek için biyopsi mutlaka yapılmalıdır.Günümüzde yeni yeni uygulanmaya başlayan bir tanı yöntemi ise Türkiye’de de kullabilinen “micro array chip”ler ile tanıdır ve kesine yakın bir sonuç almak mümkün. Bu sistem HPV tiplerinin en sık görülen ve kanser oluşmasına sebep olan çeşitlerini otomatik olarak saptar. “Micro array chip” yöntemi erkeklerde de kullanılabilmekte ve bu testlerin sonuçlarını almak için 4-7 gün beklemek gerekmektedir. Bu test bazı uzmanlaşmış laboratuarlarda ülkemizde de yapılabilmektedir.Genital Siğil, HPV Erkeklerde Ne Şekilde Bulaşır?HPV enfeksiyonu en sık cinsel ilişki sırasında bulaşır. Son 40 yılda bu hastalığın görülme oranının giderek arttı ğını gösteren bir çok rapor vardır. HPV enfeksiyonu ile ilgili en önemli risk faktörleri yaş ve seksüel partner sayısıdır. Hastalık en çok aktif cinsel dönemde görülür.. Ley ve ark. Amerikada yaptıkları bir çalışmada 22-23 yaşındaki kadınlarda %55, 30-50 yaşlar arasında %32 oranında HPV enfeksiyonu görüldüğünü bildirmişlerdir .Partner sayısı ile HPV enfeksiyonu sıklığı arasında ilişki olduğunu söyleyenlerin yanında hiç ilişki olmadığını iddia edenler de vardır . Hatta Ley ve ark. hiç cinsel ilişkisi olmayan kadınlarda dahi %20 oranında HPV enfeksiyonu saptadıklarını bildirmişlerdir. Enfekte kadınların erkek partnerlerinde asetik asit testi ve penoskopi ile %40-50 oranında HPV ile ilgili lezyon gösterilmiştir.HPV enfeksiyonu erkeklerde en fazla prepusyuma (sünnet derisi) yerleştiği için sünnetlilerde (sirkumsizyon) HPV görülme olasılığı daha düşüktür. Türkiye’de kadınlarda HPV enfeksiyonu YÜZDE 80 ORANINA ULAŞMIŞTIR. Genital Siğil HPV Erkekte Kansere Yol açar Mı?Genital HPV enfeksiyonu ile genital malignite arasında yakın ilişki vardır. HPV tip 16 erkekte skrotal kanserlerde( skrotum, torba kanseri) de tespit edilmiştir.penis kanserine de sebep olduğu bilinmektedir. Erkek üretrasında da virüs bulunabildiğinden, mesane kanserlerinde etyolojik ajan olarak araştırılmış, ancak HPV’nin mesane kanseri yapmadığı görülmüştür. Erkeklerde penis kanserine yol açabilen HPV ayrıca makat bölgesi civarında yerleştiğinde, makat ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde kansere de sebep olabilmektedir. Bunun dışında HPV, özellikle oral seks yoluyla erkeklerde damar, geniz, bademcik, dil, gırtlak kanseri ve bazı durumlarda yemek borusu kanserine de neden olduğu da bir gerçektir.Erkeklerde Genital Bölge Ve Penisteki Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?Tedavi şekli lezyonların yerine, sayısına, büyüklüğüne, hastanın uyumuna ve ağrı eşiğine göre değişebilir. Genellikle büyük ve üçten fazla lezyonu olanlara cerrahi eksizyon,yakma, lazer veya kriyoterapi uygulanırken daha az sayıda ve küçük lezyonlar ile subklinik lezyonlara trikloroasetik asit (TCA) uygulanmaktadır. Tedavi edilen erkeklerin %10-20’sinde ilk 6 ay içerisinde nüks görüle bileceğini bilinmektedir. Özetle erkekte genital siil tedavisinde seçenekler;1)Podofilotoksin %0,5 solüsyon2)Bikloroasetik veya trikloroasetik asit %35-853) Liquid nitrojen ile krioterapi4)Elektrofulgurasyon5) CO2 Laser6) İmmiquimod %5 krem.Erkeklerden Olan Bulaşıcılıktan Korunmak İçin Prezervatif Yeterli Midir?Cinsel yolla bulaşan HPV’den korunmak için sadece prezervatif kullanmak genellikle yeterli olmamktadır. Çünkü virüs, cinsel ilişki sırasında temas eden bütün cilt bölgelerinden bulaşabilmektedir. Ayrıca virüsün bulaşması için tam bir cinsel ilişki yaşamakta gerekmemektedir, genital bölgeye yakın kasık arasında virüs taşıyan bir kişi başka bir kişinin dış genital bölgesiyle sürtünme yolu ile temas etmesi halinde de virüs ciltten cilde geçebilmektedir. Fakat yinede prezervatif kullanımı HPV den korunma için vazgeçilmez ve şu anda en iyi yöntemdir.Erkeklere HPV Genital Siğil Aşısı Yapılmaktamıdır?Hayır, şu anda sadece kadınlar aşı programında yararlanabilmektedirler. Yeni aşı çalışmaları da devam etmektedir.
 
HUMAN PAPİLLOMAVİRÜS İNFEKSİYONU
Dr. Celalettin R. ÇELEBİ*
Siğiller; derinin üst tabakasına veya mukozaya yerleşen Human Papillomavirüs / HPV olarak bilinen bir virüse ait infeksiyonlardır. Siğillerin şekli bulunduğu bölgeye veya tipine göre değişmekle beraber, genellikle deriyle aynı renkte, kabarık, nasırımsı sert görünümdedirler.(1)
KAÇ ÇEŞİT SİĞİL VAR?
Siğilleri 4 ana grupta toplayabiliriz

1-YAYGIN SİĞİLLER/VERRUCA VULGARİS: Ellerde, parmaklarda ve tırnak çevresinde görülen bu tip siğiller çok yaygındır.Deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (tırnak yeme/yolma, vb.) daha kolay çıkar.çocuklarda sık görülür.

2-AYAK TABANI SİĞİLLERİ/PLANTAR WARTS: Tek veya çoklu gruplar (mozaik warts) halinde olabilir.Diğer siğillerden farklı olarak deri içine gömülü görünümdedirler ve ağrı yapabilirler. Vücut ağırlığının basısına bağlı olarak bu şekilde gelişirler. Üzerlerinde kanama odaklarını gösteren kırmızı/siyah noktacıklar olabilir.Ağrı, siğilin büyüklüğüne ve derinliğine (basıya) göre değişir.

3-DÜZ SİĞİLLER/FLAT WARTS: Nispeten küçük,yumuşak ve üzerleri düz siğillerdir.Sayıları çok fazla olabilir. Vücudun her yerinde olabileceği gibi, yoğunluk yüz ve saçlardadır.Düz olmaları nedeniyle gözden kaçabilirler.

4-ETEK SİĞİLLERİ/GENİTAL WARTS/KONDİLOMA:Erişkinlerde daha sık görülür ve yaşam kalitesini etkiler. Farklı büyüklük ve sayıda olabilir. Genital organların dışında ve bayanlarda vajen, servix gibi iç kısımlarda da olabilir.Çok eşli ve güvenlik önlemi olmadan cinsel temasta bulunanlarda rastlanır. Bu tip, özellikle bayanlarda servixi (rahim ağzını) uzun süre tedavi edilmeksizin tutarsa kansere kadar giden değişikliklere neden olabilir.
NASIL BULAŞIR?
Siğiller direk kişiden kişiye temasla bulaşır.Nadiren indirek yollarla bulaşabilir. Siğiller bulaştıktan sonra hemen belirmezler.Kuluçka dönemi aylarca sürebilir. El, ayak tabanı ve düz siğillerin bulaşma riskleri düşüktür.Ancak etek siğillerinin bulaşma özelliği çok yüksektir,bulaşma yolu da cinsel temastır. Siğillerin indirek bulaşma yolları arasında ortak kullanılan havlu,bornoz terlik gibi giysiler ile havuz,hamam ve kaplıca alışkanlıkları riskli olabilir.
BÖLGESEL YERLEŞİM VE BULAŞICI ÖZELLİKLERİ
NEDEN FARKLIDIR?
Siğil virüslerinin /HPV, 100 farklı tipi bulunduğu anlaşılmıştır.(HPV 1,HPV 2 vb) Bunlardan yaklaşık 10 tanesi özellikle genital bölgeye yerleşmeye eğilim göstererek, çok kolay bulaşır ve tedaviye direnç gösterirler.Bu nedenle bunlara YÜKSEK RİSK GRUBU SİĞİLLER adı verilir (2).Bunların içinde HPV16 en azgın olanıdır ve rahim ağzı kanserlerinde doku içinde sık rastlanır.
NEDEN HERKES DE SİĞİL OLMAZ?
Siğiller her bünyeye giremez; girse bile üreyemez.Deri bütünlüğünün bozulması (tırnak yiyen/yolan kişiler),bağışıklık sisteminin bozulması(kansız/anemi veya kanser hastaları,bağışıklık sistemini baskılayan ilaç alanlar vb.),allerjik bünyeli olma durumlarında infeksiyon kolay yerleşir.Yoğun stresi olanlar,sıkı diyet veya düzensiz/dengesiz beslenenlerde,aşırı çalışma ve yorgunluk halleri,çok eşli ve güvenlik önlemi olmaksızın cinsel temasta bulunanlarda, ortak havlu, bornoz kullananlarda,havuz,hamam,jakuziyi sık kullananlarda bulaşma riski yüksektir.
SİĞİLLER MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ Mİ?
Çocuklarda siğillerin çok büyük bir kısmı tedavi gerektirmeksizin zaman içinde kendiliğinden kaybolur.Ancak kendiliğinden kaybolmanın kimlerde oluşacağı öngörülemediğinden,diğer kişi ve bölgelere yayılmasını önlemek için tedavi gerekir.
Erişkinlerde ise kendiliğinden kaybolma çocuklar gibi kolay ve kısa zamanda gelişmez.Özellikle yüksek risk grubuna dahil olan HPV tiplerinin fonksiyonları tedaviye bile direnip nüksedebilirler.Bu tip siğiller uzun süre tedavi edilmeksizin kalırlarsa bulundukları bölgede kanserleşme riski taşırlar.Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidirler.
SİĞİLLERİ NASIL TEDAVİ EDERİZ?
Siğilleri tedavi etmek için 100'ün üzerinde seçeneğimiz vardır.Ancak tedavi hastanın yaşı,siğilin tipi,yerleştiği bölge ve maddi imkanlara göre değişir.Bir diğer sınıflandırma da tedavinin hasta veya hekim tarafından uygulanmasına göre belirlenmesidir.
Cerrahi tedavi yöntemleri, cryo,laser,elektrokoter,cerrahi eksizyon hekimlerin uygulayabileceği yöntemlerdir. Dıştan, salisilik asit,5-FU, podophyline uygulamaları ise hastaların evde kendilerinin tatbik edebilecekleri yöntemlerdir.
Alternatif olarak immunoterapi, interferon ve imiquimod (ALDARA) düşünülebilir.
SİĞİL İÇİN DOKTORA GİTMESEM OLMAZ MI?
Hocaya okutmak,sarımsak sürmek,sigara basmak gibi bilimsel olmayan yöntemler hastalar tarafından devamlı sorulur. Ancak HPV infeksiyonlarının yüksek risk grubuna dahil olmayan tiplerinde, döküntüler çoğu zaman hiçbir uygulama yapılmaksızın da zaten gerileyebilir.Bu nedenle "okuttum kayboldu" öyküleri muhtemelen bu tip gerileyen döküntülerdir.Ancak strese bağlı olarak gelişen siğillerde bir büyüğün veya hocanın sıkı bir telkini veya hipnoz bir anlamda psikoterapi yerine geçebilir.Zararı olmadığından ülkemizde çoğu zaman hastalar hekime de danışmadan bu uygulamayı yaparlar.Her halükarda doğru olan uzman hekime danışmaktır.
SİĞİL DEVAMLI TEKRARLIYOR İSE...
Bu durumlarda şu ihtimaller akla gelir:
- Hasta tedaviyi tam uygulamıyordur
- Hastanın vücut direnciyle ilgili sorunlar vardır.(kansızlık,parazit, kronik infeksiyonlar ve böbrek yetmezliği, atopik bünye,immünyetmezlik,beslenme bozukluğu vb.)
- Hastanın yoğun stresi devam ediyordur.
- Siğil, yüksek risk grubuna dahil bir HPV tipine aittir.(HPV 16 gibi)
- Yakın çevrede bulaş kaynağı olabilir.
YENİ GELİŞMELER VAR MI?
Var.En önemlisi gerek koruyucu, gerekse de tedavi edici HPV aşılarıyla ilgili deneysel çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiği ve hayvansal çalışmalarının bitmekte olduğudur.
 
Ben 23 yasinda doğum yaptım onun oncesinde dr gittim hic birseyim yoktu hamile kaldım doğum yaptim iki ay sonra kontrole gittim dr simir istedi sinirde birseyler ters dedi kolonoskobi yaptır dedi onu yaptırdım lgsl yapmak lazım dediler hasarlı bölge alınacak denildi 20 gun icinde sonuçlar geldi rahim alınacak denildi 5 6 tane Prof dolaştım tek cerrah p. Da fuat bey gerek yok tedaviyi kontrol altında tutalım dedi gerisi ameliyat önerdi neyse oldum bitti suan halen gidiyorum düzenli dr ye Prof Serpil bozkurt a yanlız bende hic hpv virüsü filan var denilmedi bu surec içerisinde raporlara baktım sadece birinde hpv virüsü bulgulari olabilir yazıyordu usuttum öylesine bi dr gittim kadin beni tekrar başa sardı sende hpv var çocukları koruyormusun dedi tuvaleti çamaşırı ayir diyetisyen e git bağışıklığı yükselt her an hersey olabilir bir kanserli gibi yasa dedi kafam cok karıştı kendi dr mada gidemedim acaba boylemi oluyor gerçekten yoksa para yolma politakasimi bir sürü test istedi sahsen kafam cok karıştı
 
HPV Enfeksiyonu, HPV Ne Yapar;
Sessiz HPV enfeksiyonu: HPV bulaşmış kişilerin çoğunda saptanabilir siğil veya diğer HPV ile ilişkili hastalıklar olmayabilir; bu olgular ancak histolojik olarak saptanabilenlerdir .Bu kişilerde olası HPV sayısı enfekte hücre başına çok düşüktür .Bu yüzden sessiz HPV enfeksiyonu çıplak göz muayenesi, sitoloji ve hatta HPV testi ile saptanamayabilir ve sessiz HPV’li kişiler bulaştırıcı değildir. Ancak virüs sessiz durumdan, siğil ve rahim ağzında hücresel değişiklikler gibi açık HPV hastalığına geçiş gösterebildiğinden, kişinin süresiz olarak hastalığı bulaştırmayacağı garanti edilemez. Prezervatif kullanımı HPV bulaşmasını azaltabilir, ama özellikle prezervatifin kaplamadığı bölgelerde de virüs bulunup bulaşabilir, ayrıca prezervatif takılmadan önce, cinsel birleşme olmadan yapılan fiziksel temas da bulaşmaya sebep olabilir.

Subklinik HPV enfeksiyonu: Bu terim alt genital bölgenin çıplak gözle ayırt edilemeyen hücre değişiklikleri için kullanılır. En sık subklinik değişiklik rahim ağzının intraepiteliyal neoplazisidir ,rahim ağzının prekanseröz değişikliği, displazi, CIN 1, 2, 3. Bu, cilde sirke ,asetik asit, uygulaması sonrasında mikroskop altında gözlenen, beyaza dönüşen bölgedir -asetobeyaz bölge. Subklinik HPV alt genital bölgenin herhangi bir bölgesinde bulunabilir, ancak asetobeyaz bulgu çok nonspesifiktir ve birçok zaman, rahim ağzı da dahil HPV’ye bağlı olmayabilir. Bu nedenle biyopsi ile teşhis kanıtlanana kadar, klinisyenler subklinik HPV tanımını kullanmada temkinli olmalılar.

Klinik HPV: Siğiller ve dış genital bölgenin prekanseröz değişiklikleri - vulvanın, perianal bölgenin ve penisin intraepiteliyal neoplazisi ve rahim ağzı ve diğer alt genital traktüs kanserleri genellikle çıplak gözle görülebilir.

bilgiler icin tesekkurler peki cin1 cin2 yada cin3 bunlardan hangisi leep yada bi operasyon gerekmeksizin iyilesebilir?
 
Ben 23 yasinda doğum yaptım onun oncesinde dr gittim hic birseyim yoktu hamile kaldım doğum yaptim iki ay sonra kontrole gittim dr simir istedi sinirde birseyler ters dedi kolonoskobi yaptır dedi onu yaptırdım lgsl yapmak lazım dediler hasarlı bölge alınacak denildi 20 gun icinde sonuçlar geldi rahim alınacak denildi 5 6 tane Prof dolaştım tek cerrah p. Da fuat bey gerek yok tedaviyi kontrol altında tutalım dedi gerisi ameliyat önerdi neyse oldum bitti suan halen gidiyorum düzenli dr ye Prof Serpil bozkurt a yanlız bende hic hpv virüsü filan var denilmedi bu surec içerisinde raporlara baktım sadece birinde hpv virüsü bulgulari olabilir yazıyordu usuttum öylesine bi dr gittim kadin beni tekrar başa sardı sende hpv var çocukları koruyormusun dedi tuvaleti çamaşırı ayir diyetisyen e git bağışıklığı yükselt her an hersey olabilir bir kanserli gibi yasa dedi kafam cok karıştı kendi dr mada gidemedim acaba boylemi oluyor gerçekten yoksa para yolma politakasimi bir sürü test istedi sahsen kafam cok karıştı

aynen oyle para yolma sistemi bunlar. her doktora inanma ama ihmal de etme derim. sadece bagisikligini guclendirme kismina katiliyorum. cunki bagisiklik sistemi ile bu hastalik yenebilirsin. hpv tiplemesi yaptirdin mi? yada biopsi yapildimi?
 
Kod:
aynen oyle para yolma sistemi bunlar. her doktora inanma ama ihmal de etme derim. sadece bagisikligini guclendirme kismina katiliyorum. cunki bagisiklik sistemi ile bu hastalik yenebilirsin. hpv tiplemesi yaptirdin mi? yada biopsi yapildimi?

Yok yaptirmadim kendi dr gittiğim zaman ona danisip öyle yaptiRacam cnm bu ay sonu gidicem bakalım ne diyecek. ..
 
Kod:

Yok yaptirmadim kendi dr gittiğim zaman ona danisip öyle yaptiRacam cnm bu ay sonu gidicem bakalım ne diyecek. ..

ama sana lgsil demis doktor ve rahimi almaliyiz demis oylemi benmi yanlis anladim? yani lgsil gelmesi icin smear yaptirmis olman lazim. simir yapilmis sana anladigim kadariyla ama simir sonucuna gore kolposkopi yapmalari gerekiyordu ve sonrada yine gerekirse supheli yerler varsa biopsi alirlar normalde. yani prosedur boyle isler ve dogru bilgi vermeleri sart sana boyle bi bilgi vermemisler ve direkt rahmini alicaz demisler oylemi ? kim dedi bunu ya cok ilginc ? yani sana nasil dediler pat diye alicaz rahmini diye kac doktor dedi kimdi bunlar ?
 
ama sana lgsil demis doktor ve rahimi almaliyiz demis oylemi benmi yanlis anladim? yani lgsil gelmesi icin smear yaptirmis olman lazim. simir yapilmis sana anladigim kadariyla ama simir sonucuna gore kolposkopi yapmalari gerekiyordu ve sonrada yine gerekirse supheli yerler varsa biopsi alirlar normalde. yani prosedur boyle isler ve dogru bilgi vermeleri sart sana boyle bi bilgi vermemisler ve direkt rahmini alicaz demisler oylemi ? kim dedi bunu ya cok ilginc ? yani sana nasil dediler pat diye alicaz rahmini diye kac doktor dedi kimdi bunlar ?

Simir ardindan kolposkobi sonuç kötü çıkınca lgsil lgsl sonucta kötü çıkınca rahim alınacak denildi tatlım
 
Back