Merhaba,
Geçen sene hpv teşhisi almış biri olarak korkulacak bir şey yok diyerek başlamak istiyorum. Doktorum aşı önerdi, var olan hpv yi geçirmez ama ilerisi için kendini garantiye alırsın demişti. 3 doz aşı oldum. İlk aşıdan iki ay sonra ve ikinci aşıdan dört ay sonra olmak üzere. Aşı ismi gardasil idi sanırım. Ketem hpv testini yapmadı bu arada 35 yaşından küçüğüm diye. Ben de özel hastanede yaptırdım. Smear da alıyorlar, smear sonucum temiz geldi. Doktor aşılarını ol bir sene sonra tekrar test yaptır yaşın daha çok genç atlatırsın dedi. Ben de iki tipi pozitif çıktı hafif ve orta dereceli idi. Bunun üzerine annemi keteme götürdüm annemde de pozitif çıktı yüksek risk olarak tanı aldı. Devlet hastanesinde rahimde kazıma yaptılar ona da çok şükür durumu iyi kontrolü daha gelmedi. Öncelikle doktorların da söylediği gibi hpv kanser değil sadece takip edilmez ve önlem alınmazsa kansere çevirebilir. O yüzden sevdikleriniz için imkan varsa aşıyı genç yaşta yaptırın. İmkan yoksa da senede bir kez olsun kontole gidin..
Sağlıklı günler herkese..