Horlama ve Uyku Apnesi hakkında bilgiler ...Paylaşalım

OSAS (obsrüktif sleep apne sendromu) nedir?
Uyku sırasında orofarengeal kas tonusunun azalması ile başlar insprirasyon sırasınsa intralumnal negatif basınç ile üst solumun yolu duvarları içeri doğru çekilir ve hava yolu direnci giderek artar ve hava yolunda kapalılığa yani obsrüksiyona neden olur.Uyku apnesi kısaca uykuda hava akımının 10 sn daha fazla süreyle kesilmesi ile karakterize bir hastalıktır.30-35 yaşları arasındaki bireylerde yapılan çalışmalarda erkeklerin %20 sinin kadınların ise %5 ininuykularında horladığını görmektedir.Bu yüzdeler 60 yaş üstündeki bireylerdeyse erkeklerde %60 kadınlardaysa %40 'a kadar yükselebilmektedir.
OSAS'ın belirtileri nelerdir? Horlama,apne,gündüz aşırı uyku hali,uykuda boğulma hissi,atipik göğüs ağrısı,kalpte ritm bozukluğu,kalp sorunları,hipertansiyon,akciğer sorunları,uyanınca baş ağrısı,karar verme yeteneğinde azalma,hafıza zayıflaması,libido azalması,depresyon,psikoz,empotans,ağız kuruluğu,gece terlemesi görülebilir.
HORLAMA? Şiddetli ve sürekli horlama OSA hastalığın en önemli belirtisidir.Horlama uykuda solunum bozuk olduğunun önemli bir habercisidir.Daralan hava yolundan nefes almak için organizma aşırı bir güç harcamakta ve dar bir yoldan geçen hava horlama sesine neden olmaktadır.
Arkadaşlar kısaca bir anket uygulaması yapıcam.
1-Her gece yüksek sesle horluyormusunzu?
2-Uykunuz sırasında sıklıkla nefes alırken durakladığınız oluyormu?
3-Gün boyunca uykulumu dolaşıyorsunuz?
4-Gün içinde çok kolay uykuya dalıyormusunuz?
Sorularından birine cevabınız EVET ise lütfen bir doktora gitmenizde fayda var Sağlıklı günler dilerim.

benim eşim de de horlama ve uyku apnesi var..korkuyorum birgün bişey olacak uykusunda diye...
heleki o gün alkol aldıysa tamam sabaha kadar ayaktayım..horlaması da bir tarafa nefesi kesilince korkuyorum...

benim eşim de de horlama ve uyku apnesi var..korkuyorum birgün bişey olacak uykusunda diye...
heleki o gün alkol aldıysa tamam sabaha kadar ayaktayım..horlaması da bir tarafa nefesi kesilince korkuyorum...

Günaydın endişe etmenize gerek kalmadan bir göğüs hastalıkları hekimine başvurmanız yeterlidir sağlıklı günler dilerim.

göğüs hastalıkları mı yoksa kbb ye mi gidicem??

arkadaşlar burnumdan 2 kere amaliyat oldum.zayıfım boynumda uzun hala horluyorum.Erkek arkadaşımında horlamaya zaafı varmış takıntılıymış horluyorumda diyemedim.Napıcam bilmiyorum yatarken bi aparat takılıyomuş ağız içine o engelliyomuş ama pek cazip gelmedi bana:gitme:

Benim eşim horluyor..Arada da 10 sn lik nefesi durmus gibi kalıyor korkup dürtüyorum :)o sırada aniden derin nefes alıyor..Doktor uyku apnen yok demiş..Uyku merkezine bile göndermeden hem de..

Arkadaşlar bu sorunu asla ertelemeyin. Uyku apnesine sahipseniz uyurken gece boyunca kalbiniz yüzlerce kez bile duruyor olabilir. Eğer horlamalardan çok şikayetçiyseniz veya etrafınızdakiler uyurken nefesinizin kesildiğini söylüyorsa mutlaka uyku merkezine gidip uyku testi yaptırın. Bu konu bu kadar önemli olmasaydı sırf bunun üzerine uzmanlık yapmış doktorlarımız olmazdı.
Herkese sağlıklı günler.

22 aylık oğlum var..daha öncede burnu tıkanık gibi oluyodu sprey sıkıyodum tam olarak geçmesede azalıyodu..

Ama bu hafta felaket derecede horluyo uyuyamıyor bende zaten horlamasına uyanıyorum.

Geçmezse yarın götürürüm diye düşünüyodum bugün netten araştiriyim dedim ama çok korkuttu beni bu durum..

Oğlumda kesinlikle uyku apnesi var..bazen nefesi duruyo ..Yarın sabah erkenden kalkıp kbb doktoruna götürücem..Artık bu gece korkudan uyuyamam..şUan oğlum uyuyo ve 100 kez yatagına gidip kontrol ettim

Arkadaslar bende yaklaşık 3 aydır horluyormusuum. Kardesim, eskiden cok nadir olarak küçük küçük horladığımı ama simdi bana birşey olucağından korkuyormus ben horlarken..
Yatağa yatıyorum bana abla diye cağriyo diyorum uyumuyorum abla horluyosun ya nasııl uyumuyosun diyo, ama sanki ben tam uykuya dalmamışım gibi oluyor..
Hani bazen insan kendi horladığını hisseder ya bende hiç öyle olmuyor sanki melek gibi rahat uyuyorum yani ( bana göre tabi ) Kardesimi de sürekli rahatsız ediyorum Hatta bir keresinde telefona sesi mi kaydetmiş, Allahım ya ben bile korkmustum yani gül gül ölüyorduk dinlerken Tabi bu işin esprisi. insallah bir sorun yoktur ve geçer :18:

Bende bazen arkadaslarımda kalıyorum cok sorun olmasa da kendimi kötü hissederim yani.. Birde 64 kiloyum yazdan bu yana 4-5 kilo aldım acaba sebep o mudur?

Uyku esnasında solunumun 10 saniyenin üzerinde durmasına "uyku apnesi" denir. Horlama ise uykuda solunum yolunun daralması nedeniyle çıkan sestir. Hava solunum yolundaki dirençten dolayı türbülansa uğrayıp, gürültü çıkarır.

UYKU APNESİ ÜÇE AYRILIR

1.Santral Uyku Apnesi:
Beyindeki solunum merkezlerinin geçici olarak solunumu uyarmaması sonucu solunumu sağlayan kas ve sinirlerin çalışmayıp hava akımını durdurduğu apne tipidir.

2.Tıkayıcı Uyku Apnesi:
Hava yolundaki tıkanıklık nedeniyle akciğerlere hava akımının durduğu apne tipidir.

3.Karışık Uyku Apnesi:
Hem santral hem de tıkayıcı apnenin bir arada olduğu durumlardır. Santral apne şeklinde başlayıp tıkayıcı apne olarak devam eder. Çoğunlukla tıkayıcı apne gibi tedavi ve takibi yapılır.

BELİRTİLERİ

Horlama,
Geceleri terleme ve kabus görür gibi uykudan uyanma,
Sabahları baş ağrısı yorgunluk hissi ve gün içinde uyuklama hali
Geceleri sık idrara kalkma
Nefes açlığı ile uyanma
Sersemlik hissi
Ağız kuruluğu
Sinirlilik
Unutkanlık

TIKAYICI UYKU APNESİNDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Apne ile birlikte olan hastalıklar mutlaka tedavi edilmelidir. Özellikle kilo fazlalığı, ilk üstünde durulması gereken durumdur. Her bir kilo horlama ve apneyi 2-3 kat arttırır. Sigara, alkol ve uyku ilaçları yasaklanır. Çoğu hastaya uyuma pozisyonunun sırt üstü olmaması tavsiyesinde bulunulur.
AĞIZ PROTEZLERİ
Dil ve çeneyi önde tutmak için kullanılır. Yalnızca dil kökü seviyesinde tıkanıklığı olanlarda etkilidir.
CERRAHİ TEDAVİ VE DİĞER YÖNTEMLER
Bununla ilgili bilgi almak için uzman bir kulak burun boğaz uzmanına başvurun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…