Hipotiroid bitkisel tedavi

Cicilikiz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2009
1.972
10
49
Hipotiroid nedir, tedavisi nasıl olmalı? İşte tüm bilgileri,

Hipotiroid Hastalığı Ve Diyeti

Hipotiroid Nasıl Oluşur?
Hipotiroid genelikle tiroid bezinin iltihaplanması (tiroidit) nedeniyle ortaya çıkar. Antikorlar tiroid dokularını tahrip eder ve böylece bezeler yeterince hormon salgılıyamaz. Hormon salgılamasının azalmasından tiroid amaliyatı ve hipertiroide (tiroidin aşırı çalışması) karşı kulanılan ilaçlar bezenin yetersiz hormon salgılamasına neden olur. Hipotiroidin oluşmasında bir diğer önemli sebepte hipofiz bezesinin yeterince yönlendirme hormonu salgılamamasıda aynı şekilde hipotiroide sebep olur.

Hipotiroidin Belirtileri:
Hormon yetersizliği sonucu bütün organların çalışması yavaşlar.
1-) Konsentrasyon zafiyeti
2-) Yorgunluk
3-) Üşütme
4-) Kabızlık
5-) Derinin kuru ve soguk olması
6-) İştahsızlık
7-) Kilo alma
Kalbin büyümesi ve kalp atışlarının yavaşlaması
9-) Saçlar kırılgan ve kuru olur.
10-) Damar sertliği
11-) Sesin derinden ve kısık gelmesi
12-) Adet anormalikleri
***
13-) Unutkanlık
14-) Sinir sisteminde çöküntüler
15-) Aşırı duyarlılık (bunlarda benim gözlemlerim)

Teşhis:
Kandaki T3 ve T4 hormonlarının oranı muayene ile ölçülür. Tiroidit (tiroid bezesinin iltihaplanması) halinde dokular antikorlar tarafından tahrip edilip edilmediği muayene ile araştırılır. Bebeklerde hipotiroid olup olmadığının bilinmesi hayat kurtarıcı olabilir.

Tedavi:
Hipotiroid teşhisi konduktan sonra sentetik ilaçlarla tedaviye başalnır ve ilaçların dozajını doktoru belirler. Şayet hasta hipotiroid nedeniyle komaya girmişse o zaman injeksiyonla L-Tiroksin (L-Thyroxin) verilir. Bunun oranını doktor belirler ve bu genelikle 800 mikro gramdır. Şifalı bitkilerle tedavi mümkündür ve bunların başında denizsüngeri, havalı yosun, mineotu, bozotu, ve sıracaotu preparatları veya Gökçek İksiri kulanılır. Tiroid bezi hem hipertiroide hemde hipertiroid’de şişer. Şayet şişlik sert, soğuk ve derimsi yumru şeklinde ise bu hipotiroid nedeniyle ortaya çıkar ve genelikle dağlık bölgelerde yaşayan ve iyot eksikligi olan yörelerde görülür. Guvatr yumuşak, sıcak, ve kanlı ise buda hipertiroid nedeniyle olur. Ve genelikle denize yakın yörelerde görülür. Bunun sebebi basedow hastalığıdır.

Tiroid Hastalari Diyet Yapmalı
Metabolizmanın çalışmasını kontrol eden tiroit hormonlarındaki herhangi bir bozukluk ciddi rahatsızlıklara yol açıyor. Ülkemizde yaygın olarak görülen hipotiroit sorunlarında beslenme büyük önem taşıyor. Hipotiroit hastalarının nasıl besleneceğini bilmesi gerektiğini söyleyen diyetisyen Yasemin Batmaca, özellikle iyotlu gıdalara dikkat çekiyor. Batmaca, bilinmesi gerekenleri 15 maddede özetliyor.

BESLENME ÖNERİLERİ
1- Genel olarak sağlıklı bir diyet tüketebilirsiniz. Bu diyet, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineraller, posa ve su yönünden zengin olan tüm yiyeceklerin, diyetisyeniniz tarafından, sizin bünyenize özel hazırlanan miktarlarında olmalı.

2- Bunun dışında aynı zamanda iyi bir omega – 3 kaynağı olan balığı, FDA’nın da (Food and Drug Administiration) belirttiği gibi haftada en az iki kez tüketebilirsiniz.

3- Derisiz tavuk, hindi, yağsız kırmızı et tüketimi de yine sağlıklı beslenme çerçevesinde olması gerekenlerden.

4- Tam tahıl ürünleri ve kuru baklagil tüketimini sağlamalısınız. Kuru baklagiller özellikle iyi birer bitkisel protein kaynağıdırlar ve haftada en az 1 kez tüketmelisiniz.

5- Kelp gibi yosunların tüketiminde dikkatli olmalısınız.

6- Sarımsak, su teresi, yumurta sarısı gibi besinleri fazla tüketmemelisiniz.



AŞIRIYA KAÇMAMALISINIZ
7- Troit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler), aşırı almamalısınız. Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir.

8- Mantar ve bira mayası aşırı tüketilmemelidir.

9- Çiğ lahana, yer fıstığı, çam fıstığı, şalgam, hardal, darı tüketimlerinde de yine dikkatli olmalısınız. Bu besinleri pişirerek tüketmeniz daha uygun olabilir.

10- Diyetinizle, ihtiyacınıza uygun, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri ve sarmısak) aldığınızdan emin olmalısınız.

11- Selenyum seviyesini dengede tutmak için mercimek, mantar, ayçekirdeği ve susam tüketmelisiniz.

12- Çinko bakımından zengin badem, tofu, istiridye, yengeç, tavuk ve hindi gibi gıdalar yeme alışkanlıklarınız arasında olmalı.

13- E, A ve C vitaminini yeterli miktarlarda aldığınıza emin olun.

14- B2 (Riboflavin), B3 (Niasin), B6 (Piridoksin) yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalıdır.

15- Düzenli egzersiz yapın: Egzersiz, troit bezinin salgısını ve salgılanan troit hormonuna karşı doku duyarlılığını artmasını sağlar. Metabolizma yavaş çalışıyor iken egzersizle ve kas kütlesinin artırımıyla metabolizma hızı artırılabilir.
 
hipotroit hastaları ilaç tedavisine başladıktan sonra zayıflar mı ? yada nasıl zayıflar ? lütfen bilenler acil cevap yazsın
 
canım çok güzel araştırmışsın çok faydalandım teşekkürlera.s.
 
tam tersi iyotlu tuz tüketilmeli

hormon seviyesının dengeye girmesiyle kilo alma durur ama alınan kılolar egzersiz ve rejim olmadan verilmez tabi hastalık hipertiroidiye dönmediyse

canım benim kafam karışık bende hipo troit hastasıyım iyotlu mu iyotsuz tuzmu kullanmam lazım herkes bir şey söylüyorCADIARZU
 
canım benim kafam karışık bende hipo troit hastasıyım iyotlu mu iyotsuz tuzmu kullanmam lazım herkes bir şey söylüyorCADIARZU

Canım iyotlu tuz kullanılmalı..Çünkü iyot tiroid hormonu yapımında kullanılıyor


Çocuklar için iyotlu tuz kullanın



İyotlu tuz kullanımının yetersiz olması nedeniyle, Türkiye'de 6-12 yaş arası çocukların yüzde 31.8'inde guatr hastalığı görüldüğü bildirildi.

Ankara Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Erdoğan, 6-12 yaş arası çocukların yüzde 31.8'inde görülen guatr hastalığının nedeni olan iyot eksikliği hakkında bilgi verdi.

Erdoğan, Türkiye'nin hiçbir bölgesinde yeterli miktarda iyot kullanılmadığını, guatr hastalığının engellenebilmesi için iyotlu tuz tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Erdoğan, iyot eksikliğinde guatr hastalığının yanı sıra zeka geriliği, gelişim bozukluğu, düşük ve ölü doğumların ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı işbirliğinde 5 yıl önce Türkiye'deki iyot durumunu araştırdıklarını, Türkiye'de çoğu bölgede ciddi ve orta derecede iyot eksikliği olduğunun saptandığını anlatan Erdoğan, Batı bölgelerinde hafif, İç Anadolu ve Doğu bölgelere doğru gidildikçe artan bir iyot eksikliği tablosuyla karşılaştıklarını bildirdi. Erdoğan, İç Anadolu ve İç Anadolu'nun batılarındaki illerde belirgin iyot eksikliği saptadıklarını, bu sonuçlar üzerine halka iyot ulaştırma programını daha da geliştirerek tüm sofra tuzlarının iyotlanmasına karar verildiğini belirtti.

Murat Erdoğan, bu araştırmanın ardından, eskiden iyot durumuna bakılan bölgelerde iyot kullanımına tekrar baktıklarını ve Ankara, Kastamonu, Bayburt ve Trabzon gibi illerde iyot kullanımında anlamlı iyileşmeler varken bazı bölgelerde bir değişiklik olmadığını söyledi.

Erdoğan, Erzurum, Çorum, Diyarbakır, Van ve Malatya gibi illerde eskisine göre daha kötü durumla karşılaştıklarını anlattı.

İSTANBUL YETERLİ, ANTALYA YETERSİZ

Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa geçen yıl yaptıkları bir başka çalışmayla da daha önce iyot durumu bilinmeyen İstanbul, İzmir, Antalya'nın da aralarında bulunduğu 10 yeni ilde iyot durumunu araştırdıklarını bildiren Erdoğan, İstanbul'da iyot durumunun yeterli çıktığını, ancak Antalya'da orta derecede iyot eksikliği saptandığını ifade etti.

Bitlis, Kahramanmaraş illerinde ise ciddi derecede iyot eksikliği bulunduğunu söyleyen Erdoğan, ''5 yıl içinde ülke genelinde bir iyileşme var, ancak yeterli değil. Ulusal değerlerimiz hala 'hafif-orta' iyot eksikliğini yansıtıyor. Bazı bölgelerde eksiklik ciddi devam ediyor. Rakamlar şehir merkezlerinden alındı, köylere baksak çok daha derin iyot eksikliği bulunabilecek belki'' diye konuştu.

''İYOTSUZ TUZ ECZANELERDE SATILACAK''

İyotlu tuz kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Sağlık Bakanlığı'nın, iyotsuz tuzun yalnızca eczanelerde satılmasıyla ilgili çalışma yürüttüğünü de bildirdi. Erdoğan, Türkiye'de toprakta iyot olmadığı için, tuz dışında doğal yollarla iyot alımının mümkün olamayacağını, ancak multivitamin preparatlarıyla iyot alımının sağlanabileceğini ifade etti. Tuz alırken özellikle iyotlu olmasına özen gösterilmesini isteyen Erdoğan, tuz içindeki iyotun korunması için karton kutularda, ışık geçirmeyen ambalajdaki tuzların tercih edilmesini, tuzun güneş almayan bir yerde ve orijinal paketinde saklanmasını önerdi. Özellikle yemek pişirilirken, tuzun, yemeği ateşten çekmeden hemen önce atılması gerektiğini belirten Erdoğan, kaynama anında tuzun içindeki iyodun yok olacağını bildirdi
___ALINTIDIR___
 
kızalr hipotiroitin çeşitleri var..ben haşimatı hipotiroitim dr kesinlikle iyotsuz tuz kullanıcaksın dedi.
 
bulabiliyosanız da deniz tuzu kullanmak gerekiyo bu hastalıkta,ayrıca bu hastaların kilo vermesi çok zor
 
Şimdi arkadalar ben hipotiroidi hastasıyım.Ama ilaçla yani teforlar normal sınırlara geliyor.Bazı sitelerde hipotiroidi hastalarının iyotsuz tuz kullanmaları gerekiyor diye yazıyor.Bunun aslı nedir anlamadım
 
arkadaşlar bende nodüllü hipotiroid hastasıyım.Doktorumun bana söylediği kesinlikle tuz yasak.Kullanmak zorunda kalırsan da iyotsuz tuz.
 
aklım karıştı..bu ayki kontrolümde bende sorayım...ben 3 yıldır tedavi görüyorum değerlerim hep normal çıkıyor...ama asla kilo veremiyorum..ne kötü bir hastalıkmış(
 
iyotsuz tuz dr bunun acıklamasınıda yapmıştı bendede haşimoto var yani tiroidid
 
bende troidid hastasıyım ve ne yapsam kilo veremiyorum bide trajıkomik kilo alıyorum çıuldırıcam benim gibi kilo takıntısı olan biri için işkence ne yapacağımı şaşırdım bu konuda bir bitkisel çözüm bilen olursa lütfen yazsın lütfen.biber hapı içmeme rağmen bir kilo bile veremedim düşünün
 
bu tuz olayı canımı sıktı kızlar iyotlu iyotsuz benim doktorum iyotlu kullanacaksın dedi bende hiipotiroit hastsıyım
 
Kendi arkadaşım haşimato hastası oldu, doktoru uzum süre balık ürünlerini vede tuzu yasakladı. Selenyum takviyesi verdi.
 
hipotiroidi ile hipertiroidi hastalıklarını karıştırmayın biri iyotsuz tuz tüketir biri iyotlu
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…