Hiperaktif Çocuklar

hulyaeksi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
27 Nisan 2007
58
0
86
42
İstanbul
Hiperaktif Çocuklar

Hiperaktif çocuklar bizim toplumumuz da %5 oranında görülen yaygın bir durumdur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite durumunun üç şekli bulunmaktadır. Birincisinde dikkat eksikliği ön planda ,ikinci tipinde hiperaktivite ön planda ,diğer tipinde ise her ikisi birlikte görülmektedir. Bu çocuklarda sürekli hareketlilik ile beraber dikkat eksikliği , dikkatini uzun süre bir noktaya odaklayamama ve fevri olma durumu sıktır. Bu belirtilerin görünümü tanının geçerli olması için 7 yaşından önce başlamalıdır. Zaten hiperaktif çocuklar doğumdan itibaren hatta anne karnında aşırı hareketlilikleri ile dikkat çekerler ve çok net bir şekilde diğer çocuklardan ayrılırlar. Ama burada gereken sınır konmamış , davranış sorunlarına uygun müdahale edilmemiş , eğitim konusunda eksik kalmış çocukları bu durumdan ayırmak gerekir.

Dikkat eksikliği belirtileri -başka nedenler yok ise - ikkatlerini uzun süre toparlayamazlar , başladıkları işlerin sonunu getirmekte güçlük çekerler , dikkat gerektiren günlük işlerden kaçınırlar, eşyalarını sık sık kaybederler , günlük işlerde unutkanlıkları vardır, işlerini düzensiz ve dağınık yaparlar , genelde bir işten diğerine çok sık geçiş yaparlar, karşısındakini dinlememe sık sık konu değiştirme görülür, dikkatleri ilgisiz uyaranlarla sık sık dağılır, çalışmaları plansızdır , emirleri anlamakta güçlük çekerler, yaptıkları işlerde dikkatsizce hatalar yaparlar.

Hiperaktivite ve fevrilik belirtileri-başka nedenler yok ise- :Yerinde duramama hali vardır, devamlı kıpır kıpır haldedirler, kendi yaşıtlarına göre belirgin farklılık ile sürekli hareket halindedirler, otururken bile bir yerleri kıpır kıpırdır. Her şeye karışma , mobilyaların üzerinde gezme , ev içinde koşuşturma , bir iş yaparken sık sık ayağa kalkma gezinme halindedirler, konuşmanın sonu gelmeden araya girerler, başkaları onların sözünü kesememekten yakınır,elleri ayakları kıpır kıpırdır, ellerinde sürekli bir şeylerle oynarlar, olası sonuçlarını düşünmeden tehlikeli işlere girme görülür, sakinlik isteyen grup içi etkinliklere katılmakta zorlanırlar, etraftaki insanlar tarafından sık sık hareketlilik konusunda uyarılırlar. Sonunu düşünmeden ani olarak karar verip o işi yaparlar , sabırsızdırlar , sıra beklemek konusunda engellenmeye dayanamazlar.


Hiperaktivite ve dikkat eksikliği olan çocuklarda okul çağından önce ve okul çağında hareketlilik ve dikkat eksikliği belirgin olarak göze çarpar. Bu dikkat eksikliği ve hiperaktivite özellikleri sadece bir ortamda değil birkaç ortamda kendini belli eder . Hiperaktif çocukların işlevselliği belirgin olarak bozulur , özellikle okul döneminde göreceli bir başarısızlık ve sık sık öğretmeninden uyarı alma görülür. Derse konsantre olamadığı ve dikkat eksikliği olduğu için , çoğu zaman zeka normal olmasına rağmen derslerde başarısızlık görülür.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda ek diğer psikiyatrik durumlar olabilir. Bu psikiyatrik durumlar arasında öğrenme güçlükleri , karşı gelme bozukluğu , davranış bozukluğu , depresyon , anksiyete bozuklukları sayılabilir .Önemli olan bu tanının psikiyatrik muayene ve testler ile bir çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından kesinleştirilmesidir

Tedavi konusunda ilaç tedavisi ön plandadır. Türkiye’de mevcut ilaçlar ile dikkat eksikliği ve hiperaktivite semptomları büyük oranda kontrol altına alınabilmektedir. Gerekirse ilaç tedavisinin yanı sıra ek olarak psikoterapi , pedagojik eğitim ile dikkat süresini artırma ve davranışçı yaklaşımlar vardır. İlaç tedavisinin ne kadar devam edeceği klinik görünüm ve semptomların devam etmesine göre tespit edilir.

Hiperaktif çocuğun ailesinin yönlendirilmesi önemlidir. Ailenin bu türlü bir çocuğu idare etmesi güç olur. Hatta anneler bu konuda oldukça yorgun düşüp sık olarak yorgunluk belirtileri göstermektedirler. Çocuğun sosyal ilişkileri bozulabilir, arkadaş ilişkilerinde sorunlar yaşanabilir.. Ders başarısızlığı da bu duruma eklenince çocuğun kendine olan özgüveni azalabilir , anksiyete ve duygusal zedelenebilirlik artar. Bu nedenle ailenin ve çocuğun psikososyal açıdan desteklenmesi çok önemli bir konudur.

Diğer yandan çocuğun okul içerisindeki durumu öğretmenin yönlendirmesi ve davranışları önemli olmaktadır. Yanlış tutumlar çocukların hareketliliğini daha da artırmakta , mevcut problemlerin çözümünü güçleştirmektedir. Okul -aile - doktor işbirliği bu durumda çok önemlidir.
 
verdiğin bilgiler için teşekkür canım benim oğlumda dikkat eksikliği var bunu okuduğum iyi oldu, şimdi dikkat eksikliğini giderici oyunlar arıyorum bu konuda bilgin varsa paylaşırsan memnun olurum
 
a.s.slm kızlar hiperaktif deyince aklınıza ne gelir yada hiperaktifin çeşitleri varmı bana yardımcı olurmusunuz lütfen 3 yaşında oğlum var çok hareketli çok yaramaz hiç yerinde durmuyor hastayken bile ayakta neler yapmamı öneriyorsunuz nasıl sakin olur bir çocuk üstelik çok ta kıskanç bni baabasından kıskanıyor yan yana bırakmıyor bizi çok strerse girdm ne olur birileri bişeyler önersn ne yapmam gerekiyor:teselli::
 
aslinda hareketlilik konusunda benimde bes yasindaki oglumdan yana cok derdim var ama kiskanclik konusunda belki baska arkadaslarla tanistirmaniz ve sik sik bazi oyun alanlarina goturmenizin faydasi olabilir.
 
sevgili zeynep öncelikle hiperaktivite bir hastalıktır beyinden kaynaklıdır çocuk hareketliliğini konrol altında tutamaz dikkat eksikliği vardır zeka ile tamamen ilgili değildir ama üstün zekalı çocuklarda sık görülür.ilaçla tedavi edilmesi gerekir.her hareketli konuşkan çocuğa hiper aktif denmesi toplumca yaptığımız yanlışlardan biridir.uzman doktorlar ,pedagog yada çocuk psikiyatristi tarafından muayene ile teşhis edilir.
çocuğumuzun yaş özelliklerini bilir ve onun gelişimsel özelliğine göre beklentilerimizi belirlersek hem onu hemde kendimizi üzmemiş oluruz.çocuğunun hareketli olması harika motor gelişimini tamamlıyo!bundan daha güzel ne olabilir?ne istiyosun köşe yastığı gibi otursunmu?hareketi onun sağlıklı olduğunun göstergesi!ayrıca yaramazlık bir davranış değil senin onun davranışlarına yaptığın yorumdur.oysaki o oyun oynadığını düşünüyo ve aynı zamanda hayatı tanımaya,keşfetmeye çalışıyo!
çocuklar belli dönemlerde bu 6-7 yaşa kadar sürebilir kızlar babalarını anneden,erkeklerde anneyi babalarından kıskanır ve onlarla evleniceklerini söylerler buda gelişim sürecidir!
benim sana tek tavsiyem hangi ildeysen eylül ayında halk eğitim merkezine başvurup benim ailem proğramına kayıd olman.böylelikle hem daha sabırlı olmayı hemde çocuğun büyürken ona nasıl daha iyi yardımcı olacağını anlayabilirsin!
sevgilerimle!
 
Merhabalar, 7 yaşındaki oğlumun okulunun ilk senesindeyiz. Okula uyumsuzluk sorunumuz var. Düşünmeden itiyor ve kavga yönü kuvvetli. Hiperaktif olabileceğini söylediler. Oğlum düz duvara tırmanacak yada heryeri karıştıran bir çocuk değil. Ama bir şeylerle uğraşır boş durmaz. Bense daha çok öfke kontrolü sorunu yaşıyor. Ben ve babası çalışıyoruz ve çok yoğun tempoda evet demek zorunda kaldığımız iş hayatında sabırsızlığımız ve yorgunluğumuzla bağırabileceğimiz yegane varlık çocuğumuza bunu bizde öğretmiş olabiliriz diye düşünüyorum.

Ön araştırmam sonucunda ise Hiperaktiflik teşhisinin çocuğa gerekli gözlemler yapılmadan ve çok objektif olmayan testlerle ilk yapıştırılan damga olduğu izlenimine vardım. İlacın kullanımıyla ilgili zıt görüşleride biliyorsunuz. Derdim ilaç kullanmayı son çare düşünen bir uzmandan istanbulda destek almak. Nereye nasıl gitmeliyim. Bana yol gösterir misiniz?

Birde ben bu ilaç tedavisinin yanısıra çocuğa kontrolü öğretmenin başka yollarının olduğunu ve bunun için ebeveynler olarak bizlere destek veren bizi bilinçlendiren dernekler yada psikoloji klinikleri varmı? (Çocuk konusunda Psikolojik destek almak günümüz koşullarında oldukça pahalı ama bunu klinik şeklinde uygulayarak daha uygun maddi imkanlarla sunan yerler varsa nasıl ulaşabilirim?)

Çok şey sordum değil mi? Şimdiden teşekkürler

Birde bu tür ailelerin buluştuğu bir organizayonlar varsa bilgisi olanlar bana bilgi verebilirlermi?
 
merhaba shuba ben yazını yeni gördüm bazı önerilerde bulunabilirim!aslında kendiniz probleminizi iyi analiz etmişsiniz ve cevabınıda vermişsiniz çözüm sizsini yani siz değişmezseniz çocuğunuzda değişmez!kendimizide değiştirmek aslında en zor olanıdır.bunun için destek istemeniz çok güzel çünki karşılaştığımız problemi nasıl çözeceğimi bilmediğimizde bağırıp sindirmek en kolay yol gibi geliyo ama kesinlikle doğru yol değil bu!bizim proğramlarımız (benim ailem,açep,aitep)0-6 yaş çocuklarının velilerine yönelik ama misafir olarak katılabilirsiniz istanbulda hangi semttesiniz bilmiyorum bildirirseniz yönlendirme yapabilirim. eğitimlerimiz tamamen ücretsizdir!aynı zamanda sosyal hizmetler müdürlüklerindede 0-18 yaş velilerine aile eğitimi veriliyor.
doktor konusunda malesef yardımcı olamıyorum ben eskişehirdeyim!
bide çocuğun gerçekten hiper aktif olup olmadığının tanısının konulması sizin onu daha iyi anlamanızı sağlayıp sabretme sınırınızı bir üst seviyeye taşıyacaktır.hiper aktifler özel çocuklardır çünki,ellerinde olmadan kontrolsüz davranırlar!soru sormaktan hiç çekinmeyin ben elimden geldiği kadar memnuniyetle yanıtlamaya çalışırım herşey çocuklarımız için!
sevgilerimle!!
 
Son düzenleme:
merhaba bu sene yeni okula başlamış yeğenim var ve derleri anlamakta zorluk çekiyor birşeyi on kere tekrar ediyoruz tamam diyoruz yapıyor aradan 1saat geçiyor aynı yeri tekrar gösteriyoruz unutuyor okulda öğretmenide farketmiş rehberlik öğretmenine götürmüşler dikkat bozukluğu var dediler ne yapmalıyız bilen varsa yardımvcı olabilir mi?Psikoloğamı gitmemiz gerekiyor budurum kalıcımıdır yoksa zamanla düzelir mi?
 
semracım hiç vakit kaybetmeden bulunduğunuz ilde üniversite hastanesi varsa çocuk ruh sağlığı bölümüne götürüp gerekli testleri yaptırıın.geç kalmayın dememin sebebi okuldaki arkadaşları ile arasında kayıp yaşamamanız içindir.eğer müdahele edilmesi gereken bir durumsa özel eğitim desteği ile eşitlenebilinir!sevgilerimle...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…