- 4 Kasım 2022
- 391
- 193
- 29
-
- Konu Sahibi 2minnosannesi
Goz temasi var dediğim gibi saklanır bizimle oynar her denileni anlar yapar ama konuşmuyor yani takip ediyorum parkta akranlarini falan aynı bir fark benimki konuşmuyor diğer hareketleri normal geliyorParmak ucu yürüyen çok bebek var yine de içine sinmiyorsa Bir psikiyatriye gotur ama otizmde önemli olan iletisim
Haklısın ama işte bu korkuyu içimden atamıyorum bir kere evlatla sınandim sanki yine bişey olursa üstesinden gelemem gibi geliyor biranda açılıp konuşmaya baslayn bebekler de varmış inşallah oğlumda öyle olurBenim arkadaşın oğlu da 16 aylikti hiç konuşmuyordu ama normal bir bebek olduğu çok belliydi mesela benim kızım çok erken konuştu yabancilara karşı aşırı utangaç yabancı birileri çağırınca göz teması bile kurmuyor ama bizimle sohbet ediyor demekki mizacı böyle.ayrica iki yasa kadar tekli kelimeler aslında bebeğinin konuşması bile geçmemiş sen dersin 3 yaşında tamm endiselen ama 16 ay için çok erken senin daha önceki mesajlarını da gördüm doğdu doğalı hayatı kendine zehir ediyorsun bende oğlumda böyleydim ve o kadar pişmanım ki bunu yapma
Tv telefon tablet falan yok zaten hep oynuyoruz kitaplar aldım oyuncaklarla en çok arabalarla oynar işaret eder sorar kitaptaki nesneleri hergun parka çıkarız ama yok fazla kelimesi neden bilmiyorum kizim oğlum kadarken 2li cümle kurardi televizyon karşısında büyümesine rağmen oğlumda bilinclendim tv falan vermiyorum ama konusmuyorda anlamadim gittiBenim ilk kızımın 15 aylıkken 6-7 kelimesi vardı. Daha sonra bunlarda yok oldu. 18 aylıkken bile ismine bakmıyordu. 2 yaşındayken hiç kelime yoktu, belediyenin psikologuna götürdüm. Oyuncaklarla oynamıyor deyip başına geçip oynamazdik o zamanlar. TV çok maruz kalmıştı.. hemen oyuncakları döküp biz oynamaya başladık eşimle başlarda döndü döndü oynamadı. Zamanla oynamaya başladı. 1 ay geçmeden anne baba kelimeleri çıkmaya başladı. Mesela biz eğitici oyuncaklara kitaplara boguyormuşuz onu sıkıldığındanda ilgilenmiyormuş. Normal oyunlara döndük. O ne isterse ona döndük. 27 aylıkken tekrarlamalar başladı. İnanın o 3 ayda çok uğraştım. Birde 2.ye hamileydim ama cabalamadan hiç birşey olmuyor.
Kısaca siz cocugu takip edin. Kelimeleri olması güzel, TV telefon vermeyin. Bol bol oyunla, günlük konuşmalarla açılır inşallah
Çok üzerine gittikçe de kapatır kendini çocuklar. İkinci kızımda hiç bir oyun oynayamadım, özel oyuncak kitap vs alamadım. Ama ablasına göre daha erken konuştu. 1.5 yaşta başladı. Sadece konuşurdum günlük yaptığım herşeyi konusurdumTv telefon tablet falan yok zaten hep oynuyoruz kitaplar aldım oyuncaklarla en çok arabalarla oynar işaret eder sorar kitaptaki nesneleri hergun parka çıkarız ama yok fazla kelimesi neden bilmiyorum kizim oğlum kadarken 2li cümle kurardi televizyon karşısında büyümesine rağmen oğlumda bilinclendim tv falan vermiyorum ama konusmuyorda anlamadim gitti
Bende kızımı cahillikle büyüttüm tv zararlı yok özel oyuncaklar falan hicbisey bilmiyordum yapmadım da bisey ama çok sosyal konuşkan bir bebekti şimdi 8 yaşında hala öyle çok akıllı çalışkan bir kızım var ama oğlum çok üstüne düştüğüm için mi bilmem konuşmuyor komşumun kızı var oglumdan 3 ay büyük doğru dürüst ilgilenmiyor hep tv telefon çocuğun elinde ama cır cır böceği gibi konuşuyor çocuk sosyal bir çocuk komşular büyütüyor resmen çocuğu ben ilgilenmekten kendimi unuttum ama yokÇok üzerine gittikçe de kapatır kendini çocuklar. İkinci kızımda hiç bir oyun oynayamadım, özel oyuncak kitap vs alamadım. Ama ablasına göre daha erken konuştu. 1.5 yaşta başladı. Sadece konuşurdum günlük yaptığım herşeyi konusurdum
Teşekkür ederim ne güzel anlatmışsınız ilgi ve alakanın önemini bizde bir gerilik var ama ne olduğunu çözemiyorum ilgileniyorum hep tv falan yok küçük bir yerde yaşıyoruz bugün bir etkinlik rviyle görüştüm oraya getiricem haftada birgun bakalım değişme olacak mı olmazsa 18 aylik olunca psikiyatri getirmek istiyorum inşallah bir an önce açılırAnnesi her cocuk ozeldir, ablayla abiyle komsu cocuguyla kiyaslanmamali.
24 aylik bir kizim var, 14 aylikken neredeyse mantikli cevaplar, dialoglar kurmaya baslamisti. Sonra ben 2.cocuguma hamile kaldim. Ilk 4 ay asiri kusma sikayeti ve dusuk tehditi yasadigim icin surekli hastaneye kaldirildim. Bu sebeple ben kizimla annemlere yerlestim cocuk ilgisiz kalmasin diyerek. Bu 4 ay kizimi inanilmaz geriletti. Cunku anane ve dedeyle tvye maruz kaldi.
Tek bir kelime kullanmaz hale gelmisti. 5 aylik (kizim 19 aylikken) gebeyken hemen doktora gittik, niye boyle oldu cozelim diye. Tv yasagi kondu. Ben haric kimse kati bi sekilde yasaga uymuyor ama kizim hizla ilerlemeye basladi.
22 aylikti kelimeler geri dondu, su anda hizlica ogrendigi sungerimsi beyin faaliyeti geri döndü. Cumleler kuruyor, tamlamalar yapıyor, tekrarlamalar mevcut. Derdini anlatabiliyor.
Tam olarak dialoglarimiz baslamadi ama hizla iyilesiyor hersey.
Demem o ki, sizinde geri kalmaniza bizdeki gibi bir dis etken sebep olmus olabilir. Ha bir de anlattiklarinizi otizme pek benzetemedim. Benim kizimda balerin ol dedigimde saatlerce parmak ucunda yürüyebilir.
aylardır hep bişeyler aklınıza takılıyor. sonra çocuğunuz gelişiyor ve eksikliğinden endişelendiğiniz şeyleri yapabilmeye başlıyor. rahatlamak yerine yeni şeylerden endişe ediyorsunuz :)Teşekkür ederim ne güzel anlatmışsınız ilgi ve alakanın önemini bizde bir gerilik var ama ne olduğunu çözemiyorum ilgileniyorum hep tv falan yok küçük bir yerde yaşıyoruz bugün bir etkinlik rviyle görüştüm oraya getiricem haftada birgun bakalım değişme olacak mı olmazsa 18 aylik olunca psikiyatri getirmek istiyorum inşallah bir an önce açılır
aylardır hep bişeyler aklınıza takılıyor. sonra çocuğunuz gelişiyor ve eksikliğinden endişelendiğiniz şeyleri yapabilmeye başlıyor. rahatlamak yerine yeni şeylerden endişe ediyorsunuz :)
anladığım kadarıyla oğlunuz 1-2 ay geç geliyor standarttan. ama bu süre çok çok normal. çünkü her bebek aynı değil.
lütfen bi rahatlayın artık :) ama eminim ki çocuk 3 yaşına gelecek ve siz hala burada otizm mi diye soracaksınız :) ne mutlu ki değil :)
Ekrani sıfırlamaya çalışın. 3 yaşından sonra konuşmaya başladı oglum. 3 yaşına kadar çok az kelimesi vardı. 2,5 yaşında dil terapisine götürdüm. 4 yaş olacak on gün sonra. Son bir aydır iyi atak yaptı. Terapist de evde birlikte oyun odevleri veriyordu. Simdi biraz ara verdik terapiye. İhtiyaç olursa tekrar başlayacağız. Iki yıldır kreşe de gidiyor. Geçen yıl bu kadar sosyal değildi ama bu yıl çok sosyal masallah...Merhaba oğlum 16 buçuk aylık kelimesi yok denecek kadar az ham mama at aç diyor bide herkese ağa diyor babasına bana ablasına falan diğer herseyi normal bence goz temasi var ismine bakar bazen bakmaz genelde biseyle ilgilenirse bakmaz ablasıyla oynar parkta oynar komut alır her denileni anlar oyuncakla pek oynamaz ama amacına uygun oynar konuşmaması otizm mi düşündürüyor bana ama sadece konusmamakla otizm olur mu birde 1 aydır falan parmak ucunda yürümeye başladı ama kızımda 3 yaşına kadar parmak ucunda yürüdü bu da otizm belirtisi olarak çıkıyor nette aklm Allak bullak çocuğu bu aylarda olup konuşmayan sonradan açılan çocuklar var mı Allah rızası için bisey deyin düşünmekten kafayı yiyeceğim
Teşekkürler
Doktora götür ama bişey çıkmazsa üzülme benım oğlumda 3 yaşından sonra açıldı dili suan 3 bucuk yasında toplasan 6 aydır konusuyo allaha şükür bişeyide yok doktorda baktı bazı cocuklar konusmasada harketleriyle annesine ne istediğini anlattıgı için konusma gereği duymazmıs benım oğlum öyleydi sımdı susmuyoMerhaba oğlum 16 buçuk aylık kelimesi yok denecek kadar az ham mama at aç diyor bide herkese ağa diyor babasına bana ablasına falan diğer herseyi normal bence goz temasi var ismine bakar bazen bakmaz genelde biseyle ilgilenirse bakmaz ablasıyla oynar parkta oynar komut alır her denileni anlar oyuncakla pek oynamaz ama amacına uygun oynar konuşmaması otizm mi düşündürüyor bana ama sadece konusmamakla otizm olur mu birde 1 aydır falan parmak ucunda yürümeye başladı ama kızımda 3 yaşına kadar parmak ucunda yürüdü bu da otizm belirtisi olarak çıkıyor nette aklm Allak bullak çocuğu bu aylarda olup konuşmayan sonradan açılan çocuklar var mı Allah rızası için bisey deyin düşünmekten kafayı yiyeceğim
Teşekkürler
Yani her çocuk farklıdır benim büyüğüm 1 yaş iken çok kelimesi vardı ama küçüğüm 21 aylık anne, abiye ede, Baybay, merhaba, mama diyor canı isteyince net tek kelime çıkarıyor demek istediğim endişelenmeyin daha küçük herşeyi otizme bağlamayınız içiniz rahat olsunMerhaba oğlum 16 buçuk aylık kelimesi yok denecek kadar az ham mama at aç diyor bide herkese ağa diyor babasına bana ablasına falan diğer herseyi normal bence goz temasi var ismine bakar bazen bakmaz genelde biseyle ilgilenirse bakmaz ablasıyla oynar parkta oynar komut alır her denileni anlar oyuncakla pek oynamaz ama amacına uygun oynar konuşmaması otizm mi düşündürüyor bana ama sadece konusmamakla otizm olur mu birde 1 aydır falan parmak ucunda yürümeye başladı ama kızımda 3 yaşına kadar parmak ucunda yürüdü bu da otizm belirtisi olarak çıkıyor nette aklm Allak bullak çocuğu bu aylarda olup konuşmayan sonradan açılan çocuklar var mı Allah rızası için bisey deyin düşünmekten kafayı yiyeceğim
Teşekkürler