• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hep büyükşehir de yaşamış biri olarak kiraların fahiş zamlarindan sonra köy hayatına geçmeyi kabul eder miydiniz?

Buradaki pekçok kişi köye gezmeye gitmek ile köyde yaşamayı karıştırıyor. Köye bir süre kafa dinlemek için gitmek güzel gibi gözükse de, tamamen yaşamak çok zor. Kesinlikle herkesin yapabileceği bir şey değil. Çocuğunuz sıkıldığında günlük bir yarım saat parka çıkartayım demeniz çok zor çünkü çoğu köyde park bile olmaz, olanlarda da köpek sürüsü olur, siz gitmezsiniz. Acil durumlarda hastaneye ulaşmak sıkıntı, en basit markette bulunabilecek bir ürüne bile hemen erişim sağlayamazsınız. Yazsam çok şey yazarım ama uzatmaya gerek yok. Sorduğunuz için söylüyorum, ben yapamam.
Bazı arkadaşlar alakasız bir şekilde öğretmenlerle kıyaslamış, herkes köylerde harikalar yaratıyor gibi .. Ben öğretmenim ama hiç de görev yaparken o muhteşem köy öğretmeni hayalini yaşayamadım. Köpek sürüsünden okula gitmek bile çok zordu. Kesinlikle köy ilçe (gelişmemiş) yaşamları bana göre değil. Yorumlarda 1 dk düşünmem diyenlerin en az yarısı, gitse geri gelir eminim.

Ben öğretmenim ama hiç de görev yaparken o muhteşem köy öğretmeni hayalini yaşayamadım. Köpek sürüsünden okula gitmek bile çok zordu. Kesinlikle köy ilçe (gelişmemiş) yaşamları bana göre değil.
Öğretmen bile meseleyi anlamadıysa ben neyleyim😂 çok mutlu oluyorlar orada yazmadım farkındaysanız. Sabrediyorlar, puan toplayıp gidene kadar zorluklara dayanıyorlar demek istedim. Konu sahibi de ekonomik olarak zorda ya, bir süre kalıp para biriktirebilirsiniz gocunmayın bundan manasında söyledim. Hatta Şırnaktayken başkentteki yaşamı özlediğimi örnek verdim. Bayıldım oradaki yaşantıya muhteşemdi demedim. Okuduğunu anlama:0 puan 😂

Hayatimda soba kurmadim, yakmadim, soguktan mefret ederim, camurdan nefret ederim, yuzumu yikamadan evvel su isinsin diye sofbeni acarim vs vs. Beni köye goturselwr yorganin altindan cikmam herhalde. Ise girip evin giderlerine ortak olabilecekseniz gitmeyin derim acikcasi, belliki sizde koy yasamini bilmiyosunuz benim gibi

Başkent'te doğdum büyüdüm. Bırakın soba yakmayı, sobalı eve misafirliğe gitmişliğim bile sayılıdır. Beş senedir Doğu'dayım. Dibin dibi bir köydeyiz valla 🤭 Her yere uzak. Bizim burada lojmanlar hep kalorifer kazanlı, imamın lojmanı da dahil. Sadece benimki sobalı, ben herkesten bağımsız olsun istedim, müstakil ev severim. Park mutfak camının önünde. Okulun bahçesindeyiz. Eşim okulun müdürü, 4 yaşında kızım var anaokuluna gönderiyorum, zaten sınıf arkadaşları normalde de arkadaşları. Özel okul gibi çünkü mevcut az öğretmenleri rahat rahat ilgileniyor her biriyle. Ben uzak olmasa kalırdım ya. Şehre 30 dakika olsa, sevdiklerime 14 saat uzakta olmasam. Tayini sizin bahsettiğiniz gibi bir yer bulursak oraya istemeyi düşünüyoruz. Hayvancılık falan yapmayınca, tarlaya gitmeyince köy hayatı bence keyifli. Birkaç sene rahat rahat kalınır diye düşünüyorum. Ankara'yı bazen özlüyor muyum, tabi ki sonuçta orada büyüdüm ama ben çok uzaktayım. Arabaya atladığım gibi oraya varabilsem özlemezdim.

Bir de komik ama ben şehirde çalışmaktan, koşturmaktan hiç kendime vakit ayırmamışım. Burada yoga yapıyorum, kitap okuyorum, ders çalışıyorum. Araba kullanmak bile daha keyifli geliyor bana, baharda camı açıp mis gibi hava eşliğinde müzikle birlikte sakin sakin yolculuk yapmak, trafikten bunalmamak. Ki benim yaşadığım yerde en yakın market 40 dakika, en yakın şehir merkezi 2 saat dağ geçitlerinden geçmeli yol. Şehir merkezi de ilçe gibi zaten neredeyse. Öyle her şey yok yani. Yollar kışın sık sık kapanır, kapanmasa da tehlikeli olur. Beni yoran unsurlar bunlar bir tek. Köyde şehirde olmadığım kadar sosyalim çünkü kafam rahat. Bence maddi sıkıntı içinde şehirde yaşamak yerine, köyde rahat yaşamak daha mantıklı. Öbür türlü şehirde de yaşasanız eve kapanıp kalacaksınız zaten insan bir gezmeye gitse hele çocukla, dünyanın parası çıkıyor. Çocuk da çıkar bir bahçede oynar, alır çayınızı içersiniz yanında. Taş toprak görür enerjisini atar, anaokulu vardır belki şu an her yere açmaya çalışıyorlar ona bir bakarsınız. Denemeye değer diye düşünüyorum.

Diger yorumlarinizi okuyunca, calismak istemediginizi tek maasla gecinmenin zorlugunu soylemissiniz. Garip yani. Sirf gecinemiyorsunuz diye ilceden koye yerlesecek motivasyonunuz var ama calismak icin yok. Cocugunuz alisacak mi acaba? Gorumcem lise doneminde sehrin gobeginden sehrin en ucra suyu bile olmayan koyune tasindiklari icin alisamamis, lise terk. Adapte olamamis, mutlu olamamis. Psikolojik olarak etkilenmis. Cocugun psikolojisi, aliskanliklari en once dusunulmesi gereken konu. Atamaniz olur, zorunlu gorev olur falan anlarim ama sirf calismak istemediginiz icin cocugunuzun alisip alisamayacagini bile onemsemediginizi dusunuyorum.

Çok fazla yorum gelmiş hepsini tek tek okudum fakat tek tek cevaplayamadım affola ..
Sonuç eşim başvurusunu yaptı sınavı kazanırsa gideceğiz köye Allah'ın izniyle.
Dediğiniz gibi tek maaşla hem çocuk okutmak hem ev geçindirmek hayli zor. Ben de konfor alanımın dışına çıkıp köyde yaşamaya karar verdim. Şuan için tek üzüldüğüm konu oğlumun ikinci dönem anaokuluna devam edemeyecek olması. Ama doğa ve köy çocuklarıyla bu açığı kapatırız diye umuyorum zaten anaokulu dediğimiz şehir merkezinde normal bir anaokulu üstelik dışarı çıkacak bahçeleri bile yok çocukları akşama kadar aynı sınıfta oyalamaya calisiyorlar. Evde bizimle kalem makas çalışmaları yapar, sosyalleşme oyun aktivitelerini köy bebeleri ile halleder diye umuyoruz. Zaten birkaç aya okul bitecek yaz Kur'an kursları açılacak eşimle camiye gönderirim bir de orada sosyallesir 🙂 zaten anaokuluna göndermemin sebebi biseyler öğrensin yazsın okusun gibi büyük hedeflerden ziyade paylaşmayı oyun kurmayı sosyalleşmesi, evde bütün gün benimle vakit geçirmesini istemememdi. Onun dışında ilk okul 4. Sınıfa kadar köyde okul var sınıflar 10 kişilik oluyormuş maximum. Bu da öğretmenin çocuklarla tek tek ilgilenmesi için bolllll vakti var demek. Eve baktık şirin güzel bahçeli bir ev birkaç sebze de ekeriz. Meyve ağaçları var camii bahçesinde elma armut vs hocam onlara bakar sularsa meyvelerini de toplasın yesin demiş muhtar. Daha ne isterim .. hatta şimdiden köy vloglari izleyip alışmaya çalışıyorum simdidensobalı evi heves ettim bile😃 tabii sınavı kazanırsa eşim .. bizden sonra birkaç imam daha bakmış lojmana onlar da basvurursa işimiz zorlasir. Gerisi nasip bakalım bizim için güzel ve hayırlı olan olsun. Tekrar teşekkür ederim olumlu ve olumsuz yorumlarınız iyi geldi

Hayatimda soba kurmadim, yakmadim, soguktan mefret ederim, camurdan nefret ederim, yuzumu yikamadan evvel su isinsin diye sofbeni acarim vs vs. Beni köye goturselwr yorganin altindan cikmam herhalde. Ise girip evin giderlerine ortak olabilecekseniz gitmeyin derim acikcasi, belliki sizde koy yasamini bilmiyosunuz benim gibi
benim köyümde evlerin büyük kısmında kat kaloriferi var
ayrı mutfak da var, biz ocakbaşı deriz günlük yufka yapılır (bizde tandır yok sac var, yörüğüz) ocakbaşı o ayrı mutfaktadır orada kalorifer yoktur orayı kiler olarak kullanıyoruz evden ayrı olduğu için tüm erzak oradadır,
kış boyu evde ise kalorifer yanıyor.

+ güneş enerjisi de var bizde evlerde sıcak su için
kışın bile en azından eliniz buz kesmez.
makineleri filan da genelde gece çalıştırıyoruz ki su tesisatı buz tutmasın, bazı çeşmeleri açık tutuyoruz. zaten arıtma takılı çoğu evde, onu açıyoruz mesela. yapısı iyi olan evler, kalorifer de olanlar zaten donmuyor çok istisnadır donması.
ama bahçelerdeki çeşmeler donuyor. kuyular tulumbalar donmuyor :D onunla da kimse uğraşmıyor.

bir de hayvanların sağımı ve sulaması elektrikle olduğu için ve onun saati olduğu için elektrik kesinlerine karşı jeneratör de var

konyanın köyü benim köyüm de imamların hepsi de lojmanda kaldı, kalıyor.

bu dediklerimi yapmak için köyde yerleşik yaşamak lazım. biliyorum. ama bu sistemle yaşayan öğretmen/imam da oldu. uzun süre kalacam diye gelen sistemini kurdu. değilse 1-2 sene takılıp gidecem diyen bulaşmadı.

Benim köyüme de bir iki seneye doğalgaz gelir herhalde
Kalorifer döşeli olanları da var

İnsanlar artık evlerini çok güzel yaptırıyor soba bile yansa sıcak oluyor
Isı yalıtımları pencereler şu bu derken

Su ısıtma da var çoğunda
Hatta bir adam gelip yıllar önce bütün köye güneş enerjisi döşedi herkesin sıcak suyu var

Elektrik kesintisi çok az oluyor olunca da gelip hemen müdahale ediliyor
Hayvancılık yapanlar sağım işini makinelerle yapıyor
Belediye evlerin önü çamur olmasın diye çalışma yapıyor
Köyün iç yolu zaten tertemiz

Belediye pazar için belediye arabası gönderiyor
Her saat başı merkeze araçlar var
Anaokulu dahil orta sona kadar eğitim var

A101 ve bir kaç market var onların harici arabayla gelen market ürünleri satanlar var
Eczane lokanta ve sağlık ocağı var
Oyun parkı ve spor aletleri de var

Hoca evi de çok güzel

Konu sahibi belki siz de çok mutlu olacaksınız
Benim ilkokul öğretmenim yerleşti başka ilden olmasına rağmen
Emekli oldu hala orda yaşıyor

Back