Fermantasyonun iki anahtar metabolizması, glükronik asit ve laktik asittir. Kombuçay sadece ferahlatıcı ve lezzetli bir içecekten ibaret değildir. Aynı zamanda vücudun kolayca kabul edeceği yüksek dozda protein konsantresidir. O kadarla da kalmaz; enzimler, aminoasitler, B kompleks vitaminler, C vitamini, laktik asit, glucoronic asit ve antifungal, antibakteriyel, antivirütik ve antibiyotik üretir.
» Schizosaccharomyces Pombe : Kanser, kontrolsüz hücre bölünmesi olduğu için bu maya türünden kanser tedavisinde faydalanılır.
» Saccharomycodes Apiculatus-Bacterium Gluconıcum Acetobacter Ketogenum : Önemli bakteri ve maya türleri.
» Acetobacter Xlinum : Acetobacteraceae ailesinden, çubuk bakteriler içeren cinstir.
» Acetobacter Xlinoides : Hastalık üretmeyen bakteri genleri taşıyan bir türdür.
» Saccharomycodes Ludwigii : Önemli bir maya türüdür. Sacchoromycetes olarak ta bilinir.
» Acetobacter : Asetik asit, glukonik asit ve mantar üretirler.
» Saccharomyces Boulardi : Kombuchadaki en çok bulunan ortak maya çeşididir.
» Brettanomyces : Asetik asit üretirler.
» Lactobacilus–Pediococcus : Anaerobik(oksijensiz) olarak laktik asit üretirler.
» C Vitamini : Vücut direncini sağlar. Eksikliğinde; Skorbüt hastalığı, dişeti kanaması, iştahın azalması, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı direncin azalması görülür.
» Gluconacetobacter Kombuchae (bakteri) : Asetik asit, glukonik asit ve mantar üretir.
» Zygosaccharomyces Kombuchaensis (maya) : Bilim adamları tarafından kombucha için tanımlandırılmış ve literatüre geçmiştir.
» B12 Vitamini : Bu vitamin eksikliğinde; yürüme bozukluğu, yorgunluk, depresyon, sindirim bozuklukları, baş dönmesi, karaciğer büyümesi, göz bozuklukları, baş
ağrıları, dil enfeksiyonu, stres, zor nefes alma, hafıza kaybı, kalp çarpıntısı, kansızlık ve omurilik yıpranması görülebilir.
» B5 Vitamini : Eksikliğinde; deride yaralar, saç dökülmesi ve sinir sistemi bozuklukları görülür.
» B6 Vitamini : Eksikliğinde; aşırı stres,depresyon,ruhsal dengesizlik, sinir iltihabı, kansızlık, göz ve ağız çevresinde ağrılar ve yaralar, zayıf bağışıklık, kolayca hastalanma, kaşıntı, uykusuzluk ve baş ağrıları görülür. Özellikle hormonal denge için çok önemlidir.
» B2 Vitamini : B2 vitamini antioksidan etkiye sahiptir. Kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir. Kataraktı önleyicidir. B2 vitamini saç ve cilt sağlığı için faydalıdır. Kanseri önler.
» B3 Vitamini : B3 vitamini sağlıklı sinir sistemi için gereklidir. Pelagrayı önler. Migreni geçirir. Kan dolaşımını düzenler, sağlıklı bir deri sağlar. Şizofreni ve diğer zihinsel hastalıklarda tedavi edici rol oynar.
» B1 Vitamini : Eksikliğinde; iştahsızlık, depresyon, yorgunluk, sindirim rahatsızlıkları, kas ve sinir rahatsızlıkları, beri beri hastalığı oluşur. Ayrıca eksikliği ciddi kalp sorunları oluşturabilir. Mafsal iltihabı, arteriosclerosis ve kanseri engeller.
» Protein : Hücrenin yapı taşıdır. Vücut gelişimi için mutlak gereklidir.
» Kafein : Merkezi sinir sistemine etki eder. Beyine giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır.
» Plifenoller : Antioksidan karakterlidirler. Dolaşım sistemi hastalıkları ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olurlar.
» İtakonik Asit : Organik bir bileşiktir. Vücuda faydalı metaboliktir.» Heparin : Karaciğer tarafından üretilir. Damarlarda pıhtı çözücü olarak kullanılır.» Enzimler : Metabolizmayı ve özümlemeyi kolaylaştırır. Uygun bir sindirim sağlarlar. Maya enzimleri, vücutta yaşayan mikroorganizmalarla ve enfeksiyonlarla savaşırlar.
» Süksinik Asit : Doğal bir bileşiktir. Vücutta önemli görevleri vardır.
» Bütrik Asit : Hoş kokulu bir yağ asitidir. Lezzet arttırıcıdır.
» Dekanoik Asit : İlaç sanayiinde sıkça kullanılan bir organik asittir. Metabolizma için gereklidir.
» Hekzanoik Asit : Organların düzenli çalışması için önemlidir.
» Chondroitinsülfat Asit : Kıkırdak, kemik ve kan damarlarımızda bulunan ana maddedir. Avrupa’da yaygın olarak, eklem ve kıkırdak sorunlarına karşı destekleyici
olarak kullanılır.
» Mukoitinsülfat Asit : Yapı taşı görevini yapar.
» Oksalik Asit : Bitki kökenli organik asittir. Vücutta önemli görevleri vardır.
» Usnik Asit : Anti-Bakteriyel özelliklerden dolayı, antibiyotik olarak kullanılır.
» Benzoik Asit : İstenmeyen bazı mayaların, küflerin ve bakterilerin üremelerini engeller.
» Folik Asit : Kemik iliğinin alyuvar üretmesi için gereklidir. Bebeklerin anne karnındaki beyin ve omurilik oluşumu sürecindeki doğabilecek sakatlıkların oluşmasını engeller. Dünya sağlık örgütü tarafından insan geleceği için en önemli bileşenler listesine alınmıştır.
» Sitrik Asit : Gıdaların ve çeşitli organik maddelerin dayanıklılığını arttırır.
» Asetoasetik Asit : Önemli bir biyokimyasal bileşiktir. Enerji için kullanılır.
» Amino Asit : Proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır.
» Karbonik Asit : Sindirime yardımcı olur. Eksikliği sindirimi zorlaştırır.
» Tannik Asit : Anti-vüritik ve anti-bakteriyeldir.
» Laktik Asit : İnsan hücresi metabolizmasında büyük rol oynar. Güçlü bağırsak sistemi
için gereklidir. Yabancı organizmalar ve zararlı mikropların yaşamasını engeller.
» Asetik Asit : Vücuttaki yağ, mukoza artıkları ve balgam depolarını parçalar. Yabancı organizmaları ve zararlı mikropların yaşamasını engeller.
» Hyalüronik Asit : Tüm cilt gençleştirici kozmetik ürünlerin ana maddesidir. Cildin bileşenleri için çok önemlidir. Yaşlanmaya bağlı kırışıklıkları azaltır. Cildi nemlendirir ve gençleştirir.
» Glukonik Asit : Vücudun direncini arttırır. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
» Glukuronik Asit : Detoksifikasyon (zehirlerden arındırma) ve kanın temizlenmesi için gereklidir. Zehirli maddeleri suda eritir ve dışarı atar. Vücuttan attığı zehirli madde sayısı 200’ün üzerindedir. Temel görevi vücudu zehirlerden arındırmaktır