şu kısma tamamen katılıyorum..Alevi yurttaşlarımızın cemevi talepleri de mevcut 677 sayılı yasa gerekçe gösterilerek reddedilmektedir. Demokratik bir ülkede vatandaşların dini ve mezhebi inançları gereği Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı örneğindeki gibi yüzyıllar içinde oluşan kurum ve kuruluşların yasaklanması doğru değildir. Bu yasa günümüzde anlamsızlaşmıştır.
Devletin ülkemizde yaşayan tüm dinlerin ve mezheplerin ibadetlerini yaptıkları ibadethanelerine eşit yaklaşması gerekmektedir. Bu nedenle ibadet yeri kavramı daha net bir biçimde ortaya koyulmalıdır.”
Şimdi haberi tek başına okuyunca "memleketin en önemli eksiği tekke ve zaviyelerdi zaten" veya "bu abinin hdp'de ne işi var,partileri karıştırmış,yanlış gelmiş" gibi yorumlayıp geçmek mümkün ama şu haberle birleştirince daha anlamlı oluyor http://www.kadinlarkulubu.com/forum...u-ozerklik-de-olur-oz-yonetim-de-olur.888588/
Yani şair burada diyor ki ,"Siz bizim sırtımızı kaşıyın,biz de sizin sırtınızı kaşıyalım"
yanılıyorsun kakao,bak bu adama ne oldu kımse anlamıyor,benım kürt,çok zengin,muhafazakar istanbulun önce gelenbir ailesi bunu çok sever ve çok sayarlardı,sonra bır gün hdp ye katılınca şoka uğradılar,ve bır kaç kişiden daha duydum,ne oldu acaba öle bir adam neden hdp de dıye çok şaşkın karşıladır,ya tehdit,yada içinde bir yerde bişey,yanı bu da döneklerden,aslında muhafazakarlık varmış,tövbe BİSMİLLAH doğru sözler ama yanlış parti..
şaşırdım bak şimdi bu siyasetçileri anlamıyorum tehdit gibi bi şeymi acabayoksa inan söylediklerinde yanlış yok.. kontrollü ama serbest olmalı .yanılıyorsun kakao,bak bu adama ne oldu kımse anlamıyor,benım kürt,çok zengin,muhafazakar istanbulun önce gelenbir ailesi bunu çok sever ve çok sayarlardı,sonra bır gün hdp ye katılınca şoka uğradılar,ve bır kaç kişiden daha duydum,ne oldu acaba öle bir adam neden hdp de dıye çok şaşkın karşıladır,ya tehdit,yada içinde bir yerde bişey,yanı bu da döneklerden,aslında muhafazakarlık varmış,
hımm o zaman abuk subuk tarikatlarmı çıkar diyorsunYani laikliği kaldıralım demenin bir başka yolu.
Oysa tarikatların kaldırılma sebebi insanları dine bağlamaları değil, dini hurafelerle doldurmalarıdır. Atatürk tekkelerin amacını aşan liderleri, şeyhleri, şıhları yüzünden kapamıştır, dinsiz olduğu için değil bilakis dinine bağlılığından.
Dinimizde tekke, cemaat, tarikat yoktur. Dini fetva veren din adamları vardır ama onlarda tarikatlaşma yoluna gitmemeye özen gösterir. Müftülük mesela, mesela cami hocaları, mesela tvlere çıkan din adamları.
Dinciler gelir ama ne gizeel işte tarikatlar bize din öğretiyor, siz din düşmanısınız derler, Onlar demeden ben diyim.
Gülen cemati de din öğretiyordu zamanında ayılıp bayılıyordunuz.
Şimdi tasavvuf öğreten tarikatlarda var Cerrahilik gibi, onlar da dini aşırı modernleştiriyor buda sizin sevmediğiniz birşeydi yamulmuyorsm. Cemalnur Sargut mesela modern din savunucusu ki o da dergahta sohbetler veriyor. Bana ters değil ama size tersti bu insanlar. Süleyman Ateş, Yaşar Nuri hepsi size ters.
Hah işte bu kanun kalkar da legal olursa her yer tekke zaviye dolacak. Bunların çoğu da dine değil kişisel çıkarlara hizmet edecek...
yanı hatta o ailenın 4 kızı var,üniversitede okuyorlar,yıkıldılar,bu adam hdp ye geçince,bana çok svaunmuştu bu adamı,sonra hdp ye katılınca yıkıldık dediler,şaşırdım bak şimdi bu siyasetçileri anlamıyorum tehdit gibi bi şeymi acabayoksa inan söylediklerinde yanlış yok.. kontrollü ama serbest olmalı .
hımm o zaman abuk subuk tarikatlarmı çıkar diyorsundoğru aslında olayın birde bu yönü var..ama cem evleri var onlara düzen gelmesi lazım değilmi. bildiğim kadarıyla oradan kalkan cenazeye tören yapılmıyormuş.. bu yasaklar içinde olduğı için..yanlışmıyım acaba.
Bilginiz doğruNe töreni yapılmıyormuş anlamadım.
Aleviler zaten tören istemedikleri için (yani camideki gibi cenaze namazı kılmak) cemevinden cenaze kaldırıyor. Bi yasak olduğunu sanmıyorum. Kendi istekleri bu genelde.
Alevi olan biri cevaplar emin değilim..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?