Altın Alarak Paranızın Değerini Nasıl Koruyabilirsiniz
Altın fiyatları, altına olan talebe göre dalgalanır. Bu günlerde, dünyanın heryerinde, insanlar altına önce olduğundan çok daha fazla yatırım yapmaktadır ve altını sağlam bir yatırım aracı olarak görmektedir. Altına yatırımdaki bu artıştan dolayı, altın fiyatları da buna bağlı olarak yükselmektedir.
Altın fiyatları üzerindeki bir diğer önemli etki de, amerikan dolarının değerinin düşmesidir. Bu düşüşün gelecekte de devam edeceğine dair endişelerden dolayı, hem bireyler hem de işadamları altına olan yatırım miktarını artırmıştır. Bunun sonucu da, altın fiyatlarında yükseliş olarak ortaya çıkmaktadır.
Ama, politik ve ekonomik sebeplerin her ne kadar altın fiyatında dalgalanmalara sebep olduğu söylense de, Londra ve Amerika altın fiyatları için Gold fixing (altın sabitlemesi) denen, kabul edilmiş bir görüş bulunmaktadır.
Kuyumcular (ve altın talep edenler), ileriye dönük olarak siparişlerini aylar önce vermektedirler. Şimdiki altın stokları, altın fiyatlarındaki bu kararsız fiyatlardan çok daha önce sipariş edilmiştir. Altın fiyatlarının yükselişinden itibaren de, stoktaki bu altınlar çok yüksek fiyatlarla satılmış olmaktadır.
Altın fiyatlarını oluşturan bir diğer sebepte, satın alınan altının tasarım ve işlemeciliğinden kaynaklanan ek maliyetten oluşur. Bu maliyet nedeniyle, altının normal değerinin üzerine ek bir fiyat daha eklenir. Eğer daha düşük fiyattan altın almak istiyorsanız, basit tasarım ve işçiliğe sahip olan altınları seçmeniz menfaatinize olacaktır.
Altın dahil bütün değerli madenler ve yatırım araçları, son müşteriye ulaşana kadar en azından 4 aracının elinden geçmektedir. Her bir aracı da, altının fiyatına kendi komisyonunu koyarak fiyata ekleme yaparlar. Son müşteriye ulaşana kadar fiyat defalarca artarak değişmiş olur. Bu nedenle, eğer altını mümkün olan en önceki satıcıdan (veya toptancıdan) alırsanız, daha uygun bir fiyata temin etmiş olursunuz.
Peki, neden bütün toptancılar dierkt olarak son müşteriye satış yapmazlar? Çünkü toptancılar yüksek miktarlarda altını, daha düşük karla satarlar ve (tabir yerindeyse) sürümden kar ederler. Ancak, parça satışlarda karları azalmış olur ve maliyetinden dolayı perakende satışa rağbet göstermezler. Ancak, internetin gelişmesiyle birlikte bu tür satışlar artık toptancılar için de cazip bir hale gelmeye başlamıştır.
Bir toptancı, online olarak veya bir mağaza kurarak satış yapmaya karar verebilir. Bu, müşteriler için seçim şansını artıracağı gibi, aracılardan kaynaklanan fiyat yükselmelerini de önleyecektir. İnternetten satış yapan kuyumcular bir çok aracıyı azaltmasına rağmen, perakende satışçılar da bunu gerçekleştirebilir. Eğer perakende satış yapan bir dükkandan almak istiyorsanız, elinde bir çok çeşit bulunduran mağazaları seçin. Eğer, bir çeşit üzerine geniş bir envanteri bulunan perakendeciden alış yaparsanız, bu perakendeciler toptan aldıkları için aracıları azaltmış olacağından, siz daha uygun bir fiyat ile satın almış olursunuz.
Altın Fiyatlarını Belirleyen Diğer Etkenler
Altının (ve mücevherin) ithal veya yerli ürün olması fiyatta önemli bir etkendir. İthal mallar, vergilendirme ve ithalat maliyetlerinden dolayı daha pahalıdır. Eğer altın üzerinde özel bir işlem uygulanmışsa, bu da maliyeti artıracağından fiyat yüksek olacaktır. Örneğin; sarı altından mücevherler, beyaz altın mücevherlere oranla daha ucuz maliyetlidir. Bir diğer etken de, mücevherin el yapımı veya özel bir çeşit olmasıdır. Dünyanın bir çok yerinde altın gram olarak fiyatlandırılır. Ama, çoğu kuyumcu veya mücevher satıcısı, sattığı altının tam ağırlığı belli etmeyebilir. Bu yüzden, satın alacağınız altının (ve mücevherin) ağırlığını sorarak, gram üzerinden birim fiyatını hesaplamak menfaatinize olacaktır