merhaba arkadaşlar...
farmasii haklısın canım. bir ihl li ve ilahiyatlı olarak konuya el atıyımmm... biras geç olmuş ama olsun ... eee napim bana bi adres verdin Güncel Döviz Kurları, Altın Fiyatları, Borsa, Endeks, Tahvil-Repo, Çapraz kurlar - Doviz.com 2 gündür orda takılıyorum kızım çıkamadım ki bi türlü...
özetle altın altındır yok ziynet yok bilmem ne die sınıflanmaz... ister adama iater kadına ister çocuğa ait olsun
80 gr. ı geçtiği an 1/40 yani biz buna = % 2.5 diyoruz :) zekatını vermek gerekir...
ha bu bizim inancımız vermeyen niceeee 80 değil 80000.... gr. olanlar vardır belkide... başımız gözümüz üstüne dicez vercez...
bu sadece altın ve gümüşe özel bi durum.
atıyorum benim mercedes im olsa ne bilim evim villam ...vs. 1 tanede olsa 100 tanede olsa onların hiç birine zekat vermem icab etmez...
ama altın böyle.... işine geliosa
madem zekat vermeyelim dioruz o zaman başka bişeye yatıralım parayı... ne alırsan al en kısa zamanında değeri en az yarıya inecek ama altın öyle mi...
eee kaybetmeyi göze alamıyoruz o zaman kazandığımızdan devede kulak misali zekatımızı vericez kiiii hayrını görelim dimi ama...
ben bile düşündüm bi ara neden die yani mesela kayınpederimin 10 tane evi 4 tane arabası vs.. i var ve o onlardan dolayı hiç zekat vermiyoken benyada başkaları 80 gr.cık altına bile veriyo die... sonuçta o mülkleri hesaplasan kaç trilyon yapar dimi.... ama oda annemin altınları için ve fazla fazlasıyla 2 basamaklı milyarları döküyo zekat olarak rabbimde dha çok veriyor elhamdülillah...
son bi örnek verip çıkıcam... bi ara bana da zor geldi vermek... şöyle düşünüyosun her sene vere vere atıyorum 10 yılda bütün hepsini vermiş gibi olcaksın... ama öyle değil işte....
ör. benim 400 gr var altınım.bundan 2 sene önce ilk evlendiğim sene bi ev mevzuu için satmak istedim kuyumcu 17 milyar verdi tamamına....eee şimdi 400 gr. x 85 desek 34 milyar yapıyo.... 2 senede bana 17 milyar kazandırdı mı evet.... eeee bunun senede 1000 tl den 2 senede 2000 tlsini vermek çok mu... yoksa zor mu... zaten 17 bin havadan gelmiş dimi ....
işte böyleeee...
o soran arkadaşım umarım okur adını da unuttum ya.. liseden beri biriktiriyorum demişti ama
canım kusura bakma ama eksik konuştun bence 10 evi bilmem kaç tirilyonu olan bi adam eger bunların zekatını vermiyorsa ayıp yani eskiden insanlar artan paralarını altın yaparmış o zamanlar arabalar villalar yokmuş ki napsınlar altın alınırmış zenginlik altınla ölçüldüğü için onun üzerinden zekat verilirmiş ama şuan öyle değil ilahiyatcılar der ki ihtiyacınız dışında kalan birikiminizn 40 da biri verilmeli o zaman zekat vermemek için altın almayıp ev alırlar öylemi adaletsiz bişey ve islamiyet buna asla müsade etmez benm bildiğim ve inandıgım şudur ki eğer bi evin yoksa hastalıgın bişeye ihtiyacın varsa durumun iyi değilse vermesende olabilr ama bunların dışında para paylaştıkça coğalır ve eger kıyıda köşede varsa bişeylerin sende onun zekatını vermek zorundasın bi hocam vardı bilginin bile zekatı vardır biliyorsan birilerine öğretmen zorundasın derdi sureyi kuranı vs herşeyi işte...umarım basınızı agrıtmamışımdır