Yaşını doğru girdiysen daha yaşın çok küçük. Bu yaşlarda hayatı şu an yaşadığından ibaret sanabilirsin, hayatın hep böyle ilerleyecek gibi hissettirebilir, değişiklik seni sıkar, karşılaştığın her sorun büyüyüp çığ olur gözünde. İlk önce kendine yüklenmeyi bırakman lazım, bir kere geldin bu hayata ve daha önünde çok uzun yıllar var. Hayatını değiştirebilirsin, istediğin gibi yön verebilirsin.
Telefondan gerçekten uzaklaş, geçirdiğin vakti kısıtla. Farkında olmasan da orada okuduğun, gördüğün her şey düşünce yapını, hayata bakışını hatta hareketlerini bile etkiler bu yaşlarda. Tamamen telefonla vakit geçirmeyi bırakma zaten bu devirde kimse yapamaz ama telefonda baktığın şeyleri ve zamanını yönet. Kendine telefonda geçireceğin bir süre belirle ve iki günde bir o süreyi azalt yavaş yavaş. Telefonla uğraşmadığın zamanlar da hoşlandığın, seni keyiflendirecek şeylerle uğraş. Yürüyüş yap, kitap oku, resim çiz vb. hobini bul ve kendini yeteneklerini keşfet, yapmayı sevmediğin şeyleri bırak yeni uğraşlar bul.
Aynı zamanda da derslerine çalışmaya başla, birden yüklenme çok bunalırsın. Hayalinde bir meslek yoksa araştır ve bir hedef koy kendine. Hedefin, amacın olursa daha çok motive olursun ve kendine ona göre bir yol çizersin. Konfor alanından çıkmak çok zor biliyorum o yüzden yavaş yavaş rutinini değiştirmeye başla kendini çok yormadan. Çevrende güvendiğin birisi varsa bu değişimde sana yardımcı olması için onunla konuşabilirsin, ailen veya güvenilir bir yetişkin çok iyi olur.
Gözlerin içinse çok geçmiş olsun, doktorlar ne diyor genel olarak, bir tedavi süreci belirlendi mi?
Hayat şu an yaşadığından asla ibaret değil, her şey bir şekilde yoluna girer hayatta her şeyin bir çözümü var, her şey olacağına varır. Kendinize çok yüklenmeyin ve değişimi gerçekten isteyin sonra da yavaşça harekete geçin.