Hayat Pahaliligi

Ne kadar acı bir durum.birakin üst başa bir şeyler almayı temel ihtiyaclarimizi karşılayamaz hale geldik
Bakın aslında çoğu insana göre ben rahat yaşıyorum.
İstediğimi alıp yiyebiliyorum, istediğimi giyebiliyorum.
Annemle babamın maaşı dışında benim yarım yamalak bir mesleğim var. Dışarıya iş olursa bazen özel dikim yapıyorum. Bu ay 2000 küsür kazandım mesela. Ama yetmiyor. Hayat sadece yiyip giyinmekten ibaret değil. Geçinmek sadece bu değil, mesela hangimizin kenarda kendisini 1 2 yıl rahat ettirecek birikimi var ki? Bizim arabamızdan başka birşeyimiz yok mesela. Sorun tam olarak bu bence. İnsanlar birikim yapamıyor, istediği yere istediği zaman gidemiyor, kısacası ot gibi yaşayıp gidiyoruz.

Geçinemiyoruz. Şikayetlenmeyi sevmem halimize şükür diyeyim ama kaliteli beslenmekse amaç, gerçekten geçinemiyoruz. Gramla peynir, taneyle salam alıyorum. Ziyan olmasın diye cezveden hallice tencerelerde pişiriyorum. Karbonhidrata abanmaktan nefret ederim en çok ona dikkat ediyorum. Bu ekonomik koşullarda zeytinyağı, gerçek tereyağı yemek imkansız. Ayçiçek yağını evime sokmazdım mısırözü alırdım çok mecbur kalırsam, şimdi ayçiçeği bile zor alıyoruz. Allah yardımcımız olsun.

Et yemezsen olmezsincilere hiç girmiyorum bile.ona bakılırsa yumurta yemezsekte olmeyiz,yoğurt yemezsekte olmeyiz,peynir yemezsekte olmeyiz.ayrica niye et yemeyelim yahu.niye kendimize bunu reva görüyoruz anlamiyorum
Evet iste o bahsettigimiz gruptaki insanlar simdi gelirler,semsiyeleri acik tutmakta fayda var. 2 liraya domates aldim,patlicanin kilosu 2 lira,4 liraya neden ekmek aliyorsunuz,halk ekmek 1 lira diyenler var,onlar gecinebildiklerini iddia ediyorlar. Acikta kalan siz biz oluyoruz 😀

Bakın aslında çoğu insana göre ben rahat yaşıyorum.
İstediğimi alıp yiyebiliyorum, istediğimi giyebiliyorum.
Annemle babamın maaşı dışında benim yarım yamalak bir mesleğim var. Dışarıya iş olursa bazen özel dikim yapıyorum. Bu ay 2000 küsür kazandım mesela. Ama yetmiyor. Hayat sadece yiyip giyinmekten ibaret değil. Geçinmek sadece bu değil, mesela hangimizin kenarda kendisini 1 2 yıl rahat ettirecek birikimi var ki? Bizim arabamızdan başka birşeyimiz yok mesela. Sorun tam olarak bu bence. İnsanlar birikim yapamıyor, istediği yere istediği zaman gidemiyor, kısacası ot gibi yaşayıp gidiyoruz.
Evet bir şekilde istediğimiz yiyeceği alıp yiyoruz.ama bahsettiğim bu değil dediğiniz gibi.neden ben mesela peynirin iyi bir marka ezinesini almayayım.bu çok basit bir örnek sadece.neden hep daha uyguna kaçmak zorundayım.neden rahatça bir tatil yapamiyayim,neden üstüme başıma iyisinden atıyorum bir tişört alamiyayim gibi gibi.birikmis parayı hiç saymiyorum zaten

Evet gerçekten öyle 3 kişilik bir aileyiz elektrik faturamiz aylık 160 liradan aşağı gelmiyor. Bulaşık makinası deterjanı bile olmuş 90 lira hayat gerçekten çok pahalı hele ki büyük ve kalabalık bir şehirde yaşıyorsaniz. Bende hep merak ederim insanlar nasıl geçiniyor diye. Bu dönemde daha zor. Et yemezsen ölmesin diyen insan ben kırmızı ette yemiyorm hamileliğimde onuda karartmistim. Ama zaten kurbandan kurbana yiyoruz neredeyse. O da kestigimizden değil calistigimiz iş yeri olsun komşular olsun o şekilde. Ve kırk yılın başı bir yemek için kıyma alırım. Bende bir tavugu dört ayrı yemekte kullanan biriyim bir oturuşta bir tavuk yiyip kalkmiyoruz. Eşim biraz etçil kendim çok yemek seçmem. Genelde pazardan hep sebze türü alırım öyle ayarlarım. Ama pazarda bile 5 liranın altında meyve yok. Hayat pahalı yaşamda çok zor. Allah yardım etsin ne diyim.

Bu konuda çok kavga cikiyor. Sorun sizde değil.
"4 kişilik ailenin açlık sınırı" bu ay için 2 bin 719 lira olarak belirlendi."
Yoksulluk sınırı" ise 8 bin 856 lira oldu.

Bunlar 2021 rakamlari.

Yani Maaşlariniz 8 binden çoooook fazla degilse zaten yoksulluk sinirindasiniz.

Biz iki kişiyiz+kedi ama cocukLAR olsa zorlanirdik saniyorum ki evimize 8 binden fazlasi giriyor.

Aslında dediğiniz doğru.
Ama bu durumdan önce memurlar kendi evlerini çok rahat alabilecek durumdaydı.
Benim dedem memur değildi ama memurla aynı maaşı alırmış, adam 2 ev almış kendisine. Şimdiki memurlar ev alırlar ama en az 150bin faiz ödeyerek. O da çoook zor bir şekilde.
Bilemiyorum,80lerde memurluk yapan ailenin cocuguyum, babamin maasiyla kira odenirdi,annemin maasiyla da faturalar ve mutfak masrafi. Geriye bes kurus kalmazdi. 90larda kolaylasti ev almak cunku emekli oldular ve ikramiyeleriyle ev alabildiler. (Simdi sulalem emekli olsa ikramiyesiyle ev alamaz o ayri mesele) Ozel sektorde ise basladilar falan. Ama geciniyor muyduk 80lerde 90larda,bence hayir. Gecinmekten cok farkli sey algiliyorum ben sanirim. Siz de ayni cizgide bir kadinsiniz farkindayim bu arada 🥰

Evet bir şekilde istediğimiz yiyeceği alıp yiyoruz.ama bahsettiğim bu değil dediğiniz gibi.neden ben mesela peynirin iyi bir marka ezinesini almayayım.bu çok basit bir örnek sadece.neden hep daha uyguna kaçmak zorundayım.neden rahatça bir tatil yapamiyayim,neden üstüme başıma iyisinden atıyorum bir tişört alamiyayim gibi gibi.birikmis parayı hiç saymiyorum zaten
Aynen öyle. Neden 50 liralık peynir varken 10 liralık peynir alalım (bunu küçümsemek için söylemiyorum.).
İnsanların, daha iyi yiyeceklere yönelmesi müsriflik olarak görülüyor. Aynı peynir 10 liraya da satılıyor diyor. E iyi yiyecek yemek, iyi markalardan almak emek veren insanın hakkı değil mi? Ya da elin avrupalısı yılda 120 kg et tüketirken biz neden 25 kg et tüketiyoruz? Bizim onlardan neyimiz eksik? Aynı işi belki de çok daha iyisini biz yapıyoruz ama daha iyilerine neden layık değiliz? Bunu sorgulamamız lazım.

Bizde dürüst olmak gerekirse çok bir sıkıntı yok, belki de alıştık bilmiyorum. Her şey çok pahalı ama hala yetebildiğimiz noktadayız. İleriyi göremiyorum. Sabit gelirli değiliz, sabit giderler ise dağ gibi.

Geçen gün pide alırken utandım. Millet 1 pide yanına 5 ekmek alıyor. Ramazan ayında pide almak bile zora sokuyor artık insanları. Pide bile tadımlık oldu.

Biz eşimle kendimizi full kapattık eve. Market dahil çıkmıyoruz. Günlerdir evdeyiz.

Online market kullanıyoruz. Orada fiyatlar bir tık daha pahalı tabi.

Daha şimdi alışveriş yaptım. Aldıklarım atla deve değil. Bakıyorum domates, kabak, peçete (en ıcuzundan 2 liralık olandan :KK70:), meyve, yufka vs almışım.

Cidden lüks yok içinde. Ama 210 lira tuttu. Ve bu aldıklarım 4 5 gün gidecek. Sonra yine market yine 200 300 lira.

Bir maliye uygulaması indirdim. Gelir ve giderleri bir sakız dahi olsa yazıyorum. Ay sonunda bakacağım neye ne gitmiş. İlk defa deneyeceğim bunu çünkü ay sonunda hem maaş bitmiş hem de kredi kartında 2 bin lira borç görünce şok oluyorum.

Bir de eşim ayrı ben ayrı alıyorduk. Yani o an kim uygunsa o online market kullanıyordu. Bu ay yeni bir şey denedik. Eşim markete ayırdığı parayı bana verdi. Bende kendi ayırdığımla beraber maliye programına girdim. Parayı dörde böldüm mayıs 4 hafta diye. Her haftaya X lira düştü. O X lirayı aşmamaya çalışacağım. Her haftanın bütçesini belirledim. Erzak biterse evde ne varsa onu pişireceğim :KK70:
Nohut bitse fasulye kalıyor. Fasulye bitse yeşil mercimek var. Bakalım bu ay kredi kartı kullanmadan yettirebilecek miyiz

Gelir durumu ne olursa olsun kimse gecinemiyor bence. Zaten gecinmekten ne anladiginiza bagli. Ac kalmayan da geciniyoruz diye fakirlik guzellemesi yapiyor artik. Et yemezsen ölmezsin diyen insan gecinebildigini iddia ediyor ama aslinda gecinemediginden kendisi de haberdar degil. Cok ucu acik ve tartisma cikarabilecek konular bunlar. 37 yasindayim, memur ailesinin duzgun sekilde gecinebildigi bir donem hic gormedim hayatim boyunca.
Bu kadar değildi ama sanki çok eski memur değilim 10 yıllık memurum,karı koca memuruz.2-3 yıldır ciddi anlamda sıkıntı çekiyoruz geçinmek için. Enflasyonu düşük göstererek memuru ciddi ciddi eziyorlar..

Bilemiyorum,80lerde memurluk yapan ailenin cocuguyum, babamin maasiyla kira odenirdi,annemin maasiyla da faturalar ve mutfak masrafi. Geriye bes kurus kalmazdi. 90larda kolaylasti ev almak cunku emekli oldular ve ikramiyeleriyle ev alabildiler. (Simdi sulalem emekli olsa ikramiyesiyle ev alamaz o ayri mesele) Ozel sektorde ise basladilar falan. Ama geciniyor muyduk 80lerde 90larda,bence hayir. Gecinmekten cok farkli sey algiliyorum ben sanirim. Siz de ayni cizgide bir kadinsiniz farkindayim bu arada 🥰
Evet, ikimizde aynı çizgideyiz. 🥰
Bende bundan bahsediyorum zaten. Yine geçinemiyorduk ama memur ailesi yine bir evini alabiliyordu orta halli olmasına rağmen. Emekli ikramiyesiyle falan hallediliyordu bir şekilde. Benim demek istediğim 80'li 90'lı memur ailesi çok daha iyi durumdaydı, geçinemese bile evini alırdı. Şimdiki memur ailesi evin çeyreğini bankaya almadığı ve ev ihtiyaçlarını minimumunda altına indirmediği sürece evi çok zor alır. Milletimizin sorgulaması lazım bir sanatçı "1 kg patates dağıtılıyor diye sevinmek yerine, beni neden 1 kg patatese muhtaç ettiler diye sorguladığın zaman bu ülkede birşeyler değişir." Gerçekten çoook doğru. Geçinmek dediğimiz sadece yiyecek alıp, giyinmek değil. Hayat standartlarının yükselmesi demek, haftasonu kaçamakları yapabilmek demek, dışarıda bir restorantta yemek yerken" acaba gelecek hesap bütçemi sarsar mı?" diye düşünmemek demek, yaz ayında tatile gitmek demek, bu ülkede bu sıkıntıları yaşamayan bir tane insan yoktur eminim ama çoğuna sorsak süper geçiniyoruzdur. Geçinmek sadece yiyecek giyecekle olur kafasından çıkmalı artık insanlar.

Sahsen pandemi olmadigi sürecte her sene Türkiyede oluyorum bir kere. En son 2019 da gittim ve fiyatlarin ne kadar uctugunu daha net görüyoruz disardan gelince. Heleki bebek/cocuk ürünleri acayip pahali. Isin komik tarafi hala Türkiyenin ekonimik sorunu yok diyenler var. 2019 da Türkiyeden misafir geldi kayinvalidemin yanina "Ekonomik kriz yok" dedi. Gecinemiyenler calismayanlar veya hesabini kitabini bilmeyenlermis. Bir ekonomist olarak bunun dogru olmadigini bir kac örnekten göstermeye calistim, ama yok anlatamiyorsunuz, duymak istemiyorlar. Allah yardim etsin. Bu gidisati durdurmak icin baya büyük reformlar ve ekonomi politikada degisiklikler lazim (bunu siyasi partilerden bagimsiz söylüyorum).

Birde şu var. Mesela 6 yaşında kızım var çok yemek seçer ( Allah kimsenin çocuğuna o huyu vermesin çok zor) abur cubura çok düşkün fazlasıyla 1 cips paketi bile 5 liradan aşağı yok. Aldığın zaman fazlasıyla almalısın bir paket bir oturuşta bitiyor. Bu dönemde ben fazlasıyla zorlandım çünkü eşimde bende çalışmıyoruz. Onun yerine ona kek, kurabiye türü şeyler yapiyorm. Mesela cips yerine mısır patlatiyorm. Meyveli süt istiyor onun yerine evdeki süte ne varsa meyve olarak o şekilde bisyler yapıp veriyorm. Çünkü biliyorum ki ben kendime aileme acimazsam kimse acımaz. Düştüğün zaman kimse yanında olmuyor. Ona göre hareket ediyorm.

Evet iste o bahsettigimiz gruptaki insanlar simdi gelirler,semsiyeleri acik tutmakta fayda var. 2 liraya domates aldim,patlicanin kilosu 2 lira,4 liraya neden ekmek aliyorsunuz,halk ekmek 1 lira diyenler var,onlar gecinebildiklerini iddia ediyorlar. Acikta kalan siz biz oluyoruz 😀

Yıllar yıllar önce benzer bir konu açılmıştı KK da. Konu sahibi "E bu konuyu açabildiğine göre internetin var, nereden baksan internet paketi kaç para, e demek ki telefonunda akıllı telefon, o yüzden geçinemiyoruz deme" şeklinde linç yemişti, hiç unutmam.

İstiyorlar ki ot gibi yaşayalım.

X